Užkandžių lentos Charcuterie - pagrindiniai principai ir 3 lentų idėjos

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-12-27
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Užkandžių lentos Charcuterie
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Užkandžių lentos Charcuterie ypač išpopuliarėjo JAV, kaip dailus ir nesudėtingas būdas patiekti užkandžius, vaišinti svečius ar nusinešti į svečius. Verčiant pažodžiui iš prancūzų kalbos chai cuit iš tiesų reiškia mėsos paruošimo metodą - terminį mėsos apdorojimą, siekiant ją ilgiau išsaugoti, tikriausiai todėl tradicinės užkandžių lentos Charcuterie būtinai būna ruošiamos su vytintais, rūkytais mėsos gaminiais. Charcutier (mėsininkai) priklausė gildijoms, turėjo savo taisykles, ir tvarkas, kaip ruošti ir saugoti mėsą. Na, o mūsų dienomis, Charcuterie terminas naudojamas plačiau ir dažniausiai naudojamas apibūdinti užkandžių tiekimo būdą.

 

Artėjant Naujųjų Metų šventei (nors rekomenduojame išsisaugoti idėją ir Valentinui) mes šį kartą pasidalinsime trimis užkandžių lentų idėjomis: labiau tradicine su mėsa, sūrių (vegetariška) lenta ir veganiška versija!

 

Su Charcuterie užkandžių lentomis galite drąsiai improvizuoti, jos puikios ir tuo, kad galima patiekti nedidelius kiekius derančio produkto, o atrodys puošniai ir apgalvotai! Liko gabalėlis sūrio? Puiku! Trimis mandarinais nevaišintumėte svečių? Užtat jų kuo puikiausiai užteks užkandžių lentai. Žemiau esančiais patiekimo būdais norime Jus tik šiek tiek įkvėpti, užvesti ant kelio ir pakviesti pasinerti į skonių kelionę!

 

Formuojant užkandžių lentas, svarbu, kad ingredientai būtų patiekti taip, kad be didelių papildomų pastangų galima būtų ragauti: jei tieksite mandarinus, juos nuvalykite ir padalinkite į kelias dalis, vynuoges sukarpykite mažesnėmis kekėmis, sūrius, mėsytes, daržoves, vaisius supjaustykite ir t.t. Jei tieksite kreminį sūrį, užtepėles, padažus, nepamirškite ingredientų, kuriuos galima būtų merkti į padažus, pvz., krekerių.

 

Ar būtina didelė medinė lenta? Tikrai ne! Lenta patogu, gražu, bet puikiai tinka ir kiti didesni plokšti paviršiai, būtent todėl nuotraukose ir matote kepimo skardelę. Tiks ir standartinė orkaitės skardą (ypač, jei vaišinsite didesnę kompaniją), įvairios užkandžių serviravimo lentos ar net tiesiog didelė lėkštė. Sukurti kompoziciją galite net ant torto stovo!


 

Klasikinė Charcuterie užkandžių lenta su mėsa ir sūriu

 

Užkandžių lentai su mėsa tiks įvairiausi karštai ar šaltai rūkyti mėsos gaminiai, net užtepėlės ir paštetai, ir prie jų derantys ingredientai.

 

Mes naudojome:

  • Plonai pjaustytą saliamį
  • Plonai pjaustytą Serano kumpį
  • Plonai pjaustytą Čiorizo dešrą
  • Sūrį su melsvuoju pelėsiu (naudojome Memel blue)
  • Kietąjį sūrį (naudojome Memel Prussia ir Memel Grand Reserve)

Prie jų deriname:

  • Konservuotų alyvuogių asorti
  • Prancūzišką batoną ar čiabata duoną
  • Vynuoges
  • Mandarinus
  • Graikinius riešutus

 

1. Pirmiausia skirtinguose lentos vietose išdėliojame saliamį, Serano kumpį ir čiorizo dešrą. Prie jų dedame indelį su alyvuogėmis ir pjaustytą prancūzišką batoną.

 

 

2. Prie jų išdėliojame gabaliukais pjaustytus sūrius, paliekant tuščių vietų likusiems ingredientams.

 

 

3. Tarpeliuose išdėliojame mandarinus, vynuoges, riešutus ir mėgaujamės!

 

 

Vegetariška Charcuterie su sūriu

 

Vegetariškai lentai rekomenduojame rinktis įvairius sūriu, bet prie jų skoniais derančius ingredientus.

 

Mes naudojome:

  • Kreminį sūrį su laiškiniais česnakais 
  • Sūrį su melsvuoju pelėsiu (naudojome Memel blue)
  • Kietąjį sūrį (naudojome 12 Memel Reserve)
  • Puskietį sūrį (naudojome Memel Piquant su džiovintais pomidorais ir Memel Piquant su bazilikais)

 

Prie jų derinome:

  • Krekerius
  • Figų džemą
  • Svogūnų čatnį su aviečių sirupu
  • Vynuoges
  • Mandarinus
  • Figas
  • Graikinius riešutus
  • Džiovintus abrikosus

 

1. Pirmiausia į skardelę dėjome vienodos formos ingredientus: apvalų kreminį sūrį, apvaliuose indeliuose patiektą figų džemą ir svogūnų čatnį.

 


 

2. Prie kreminio sūrio ir džemo išdėliojme krekerius, nes būtent ant krekeriu rekomenduojame tepti kreminį sūrį. Aplink džemą ir čatnį dėliojome gabalėliais pjaustytą sūrį.

 

 

3. Patiekimą užbaigėme išdėliojome vaisius ir riešutus: džiovintus abrikosus, riešutus, nedidelėmis kekėmis padalintas vynuoges, nuvalytas mandarinų skilteles, pjaustytas figas.

 

 

Veganiška Charcuterie

Na, o veganiškai lentai puikiai tinka Jūsų mėgstami augalinės kilmės pagardai, užtepėlės, daržovių lazdelės.

 

Mes naudojome:

Prie jų derinome:

  • Salierų stiebus
  • Agurkų riekeles
  • Mažąsias morkytes
  • Migdolų riešutus
  • Mažąsias paprikas

 

1. Į indelius dedame humusą, konservuotas alyvuoges, pjaustytą veganišką sūrį ir išdėliojame skirtingose lentos vietose - taip paskirstome didesnės maistinės vertės ingredientus proporcingai lentoje.

 

 

2. Agurkus supjaustyome pailgomis riekelėmis, saliero stiebus supjaustome maždaug 10 cm igio lazdelėmis. Jei naudosite dideles morkas, jas taip pat supjaustykite. Visus ingredientus išdėliojame lentoje ir tiekiame!

 

Straipsnio draugas: VILVI MEMEL
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital