Tobulas šokoladinis braunis - žingsnis po žingsnio, kaip tokį iškepti!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-11-04
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Šokoladinis braunis
Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcija

Su šokoladiniu brauniu pažindinti turbūt nereikia. Šis iš JAV kilęs gardumynas jau gerus porą dešimtmečių yra užkariavęs europiečių širdis. Ir ne be reikalo. Jei mylite šokoladą, beveik neįmanoma atsispirti tobulai šokoladiškam, saldžiam ir beveik sutirpstančiam tarp pirštų braunio kvadratėliui.

 

Tad šįkart mes atsiraitojome rankoves, jungėme orkaitę, apsiginklavome daug daug šokolado ir leidomės į tobulo braunio recepto paieškas. Išbandę bent kelioliką skirtingų variantų, pristatome jums tą, kuris mūsų redakcijoje abejingų nepaliko. Traški morengiška plutelė, drėgnas ir tobulai šokoladinis, tačiau sodrus tik tiek, kiek reikia, vidus ir tas dieviškas skonis - šis šokoladinis braunis yra vertas net ne vienos nuodėmės. O pagaminti netruksite nei valandos!

 

Šokoladinio braunio ingredientai - jų nedaug, tad svarbu kokybiški

 

Klasikiniam šokoladiniam brauniui ingredientų reikia vos kelių - šokolado, sviesto, cukraus, kiaušinių, trupučio miltų ir žiupsnelio druskos. Kartais dar dedama vanilės ir/ar šiek tiek tirpios kavos, bet šie priedai nebūtini.
 

 

1. Šokoladas. Brauniui tradiciškai naudojamas juodas šokoladas, idealu - bent 70% kakavos. Galite rinktis ir didesnio kakavos procento šokoladą, visgi daugiau negu 85% nerekomenduojame, nes braunio skonis gali būti per intensyvus.

Svarbu: kadangi brauniui šokolado naudojama daug, jo skonis kepinyje tikrai jausis, tad šokoladą rinkitės tokį, kurį mielai skanautumėte ir vieną.

 

2. Cukrus. Jis suteikia brauniui ne tik saldumą, bet ir konsistenciją, todėl gaminant braunį rekomenduojame kliautis receptu ir cukraus kiekio nemažinti daugiau negu trečdaliu, nes braunis taps sprangus ir neturės žavios viršutinės plutelės. Šokoladinis braunis yra saldus desertas, jis pjaustomas mažais gabalėliais ir valgomas pasimėgaujant kiekvienu kąsneliu.

 

Kokį cukrų rinktis - baltą ar rudą? Skanų braunį iškepsite ir naudodami vien baltąjį cukrų, tačiau mums labiausiai patinka trečdalį cukraus kiekio pakeisti ruduoju. Taip braunis pavyksta dar drėgnesnis iš šokoladiškesnis (angl. fudgy).
 

 

3. Sviestas. Sviestą brauniui rinkitės paprastą nesūdytą 82% riebumo (jeigu norite įdomesnio skonio, galite paeksperimentuoti ir su raugintos grietinėlės sviestu). Sviestas gali būti tiek kambario temperatūros, tiek ištrauktas tiesiai iš šaldytuvo. Tepių riebalų mišinių ar margarino naudoti nerekomenduojame, nes braunio skonis tikrai nukentės.

 

4. Kiaušiniai. Kiaušiniai suteikia brauniui tekstūrą, formą ir tą legendinę viršutinę plutelę. Jie brauniui reikalingi, tačiau svarbu nepadauginti (padauginus braunis bus sausesnis ir sprangesnis). Daugmaž 600 - 700 g šokolado+sviesto+cukraus+miltų masės visiškai pakakas 3 L dydžio kiaušinių. Gaminant braunius greitukus (žr. skiltį žemiau) kiaušiniai turėtų būti kambario temperatūros, o gamiant mūsų rekomenduoju būdu - gali būti tiesiai iš šaldytuvo.

 

5. Miltai. Klasikinis šokoladinis braunis savo tekstūra smarkiai skiriasi nuo biskvitinių ar keksiškų pyragų. Braunis yra itin drėgnas, minkštutis kepinys, tad miltų jam naudojama santykinai nedaug (daugumoje receptų kiekis neviršija 4 - 6 šaukštų). Jeigu norite sausesnio, pyragiškesnio braunio, miltų kiekį, žinoma, galite šiek tiek padidinti, tačiau skonis jau bus nebe tas.

Kokius miltus rinktis? Kaip ir daugumai bemielių pyragų, brauniui tobuliausiai tiks mažiau glitimo turinys balti Ekstra arba Karališki miltai (žymimi raidėmis 405D). Bet jei po ranka turite kitokius miltus (pvz., 550C ar 550D), juos irgi galite naudoti - miltų brauniui reikia santykinai nedaug, tad jų rūšis didelės įtakos tekstūrai neturės. 

 

Ar tinka beglitimiai miltai? Jei vengiate glitimo, galite naudoti ir beglitimius miltų mišinius (rasite daugelyje didesnių prekybos centrų). Taip pat tiks ir ryžių miltai, tapijokos miltai, kukurūzų ar bulvių krakmolas, tik šių dėkite trečdaliu mažiau negu paprastų miltų, nes jie labiau geria drėgmę.

 

Pagardinimai. Šokoladinis braunis skanus ir tiesiog savaime ar pagardintas trupučiu vanilės ir/ar šaukšteliu tirpios kavos. Bet jei norite įdomiau, galite į jo masę įmaišyti smulkintų riešutų, mažų zefyriukų, karamelės lašelių, porą saujų šaldytų vyšnių (prieš tai jas atitirpinkite ir nupilkite atsiradusį skystį), kubeliais supjaustytą bananą ar ko tik sugalvosite. Iškepusį braunį galite apšlakstyti karamelės ar uogų padažu, pabarstyti jūros druskos kristalais, šaltyje džiovintomis uogomis ar kitais mėgstamais pagardinimais.


Gaminamas šokoladinis braunis, pagardintas karamelizuotu kondensuotu pienu


 

Šokoladinio braunio gaminimas - labai paprasta, bet yra subtilybių

 

Šokoladinį braunį pagaminti yra be galo paprasta, procesas greitas ir suklysti pakeliui tiesiog nėra kur. O kad braunis pavyktų visiškai tobulas, sekite patarimais žemiau.

 

1. Šokolado ir sviesto ištirpinimas. Koks braunio receptas bebūtų, jis beveik visada prasidės nuo kubeliais supjaustyto sviesto ir į gabalėlius sulaužyto šokolado dėjimo į karščiui atsparų dubenį (pvz. stiklinį ar metalinį) ir ištirpinimo virš garų vonelės. Masei ištirpus, dubuo nuo vonelės nukeliamas ir masė paliekama šiek tiek atvėsti.

 

Garų vonelė ruošiama paprastai - į puodą įpilama vandens per 2 - 3 cm nuo dugno, vanduo užkaitinamas, jog garuotų (bet nevirtų) ir ant puodo dedamas dubuo su šokoladu bei sviestu. Dubens dugnas neturėtų liesti vandens. Garų vonelė apsaugo šokoladą nuo perkaitimo ir nemalonaus tekstūros pasikeitimo, kuris galėtų nutikti, jeigu sviesto ir šokolado mišinį kaitintumėte tiesiai prikaistuvyje.

 

Virš garų vonelės ištirpinto šokolado ir sviesto masė

 

Vietoje garų vonelės tinka ir mikrobangė. Sviesto ir šokolado mišinį kaitinkite mikrobangėje vidutiniu galingumu iš pradžių sustabdydami kas minutę ir masę išmaišydami, o kai šokoladas aptirps smarkiau, stabdykite ir maišykite kas 20 - 30 sekundžių.

 

2. Kiaušiniai išplakami su cukrumi. Internete rasite daug braunio receptų greitukų, kuriuose į karštą šokolado bei sviesto masę supilamas cukrus, išmaišoma, paliekama šiek tiek atvėsti, tada po vieną dedami kiaušiniai (išmaišant po kiekvieno), galiausiai įmaišomi miltai ir braunis šaunamas kepti. Taip, šiuo būdu iškeptas braunis bus irgi skanus, tai - puikus sprendimas skubant ar jei po ranka neturite elektrinio plaktuvo, tačiau braunis greitukas neturės tos žavios morengiškos plutelės, jo tekstūra bus “plokštesnė”, o pats braunis - sprangesnis.

 

Todėl tobulą braunį mes ruošiame šiek tiek kitaip. Kol šokolado ir sviesto masė vėsta, į kitą dubenį mušame kiaušinius (šaltus, tiesiai iš šaldytuvo), beriame cukrų, žiupsnį druskos, kartais dar šlakelį vanilės ekstrakto ir/ar šaukštelį tirpios kavos. Viską plakame elektriniu plaktuvu dideliu greičiu iki masė pabala, jos tūris ženkliai padidėja ir patrynus tarp pirštų nebesijaučia cukraus grūdelių. Mums tai paprastai užtrunka 7-8 minutes, bet tikslus laikas labai priklausys ir nuo plaktuvo galingumo, ir nuo patalpos drėgmės.

 

Kiaušiniai išplakami su cukrumi iki cukraus granulės ištirpsta

 

Patarimas: jei norite, kad cukrus ištirptų greičiau (nuo jo ištirpimo priklauso braunio plutelės dailumas), galite jį prieš tai pasmulkinti elektriniu kombainu. Į cukraus pudrą sutrinti nebūtina, tik šiek tiek pasmulkinti.

 

3. Sudedami likę ingredientai. Kai cukrus ištirpsta, elektrinio plaktuvo greitį sumažiname iki minimalaus ir, toliau plakdami, per kelis kartus supilame šokolado ir sviesto mišinį. Tada suberiame miltus ir šaukštu išmaišome (stengiamės nepermaišyti, t.y. maišyti tik tiek, kol nebematome sausų miltų. Galiausiai sudedame priedus, jeigu naudojame (pvz., smulkintus riešutus, mažus zefyriukus, smulkintus bananus, uogas ar kt.) ir dar kartą atsargiai išmaišome.

 

4. Braunio masė pilama į formą ir kepama orkaitėje

 

Kepimo indas. Masę supilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir šaukštu arba mentele išlyginame paviršių. Kepimo formą rinkitės tokio dydžio, jog supiltos šokoladinės masės storis būtų bent 2 - 3 cm. Braunį, kurio receptą rasite straipsnio apačioje, mes dažniausiai kepame kvadratinėje 20x20 cm arba 23x23 cm formoje. Jam taip pat tinka ir apvali 24 - 26 cm skersmens forma. 

 

Kepimui paruošta šokoladinio braunio masė kvadratinėje 20x20 cm formoje

 

Brauniui geriausiai tinka metalinės (idealu, plonesnio metalo, pvz. jonizuoto aliuminio) formos, nes jos tolygiau paskirsto šilumą. Kepant stiklinėje formoje braunis gali per daug išsausėti prie kraštų, nors dar nebus iškepęs viduryje. Jei kepsite silikoninėje formoje, ją dėkite ant didesnės kepimo skardos ar kepimo padėklo, nes iškepęs braunis yra minkštas, tad imdami už silikoninės formos kraštų galite jį sulaužyti.

 

Kepimo trukmė. Braunį kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje vidurinėje orkaitės lentynoje (kepimo režimas viršus+apačia, be ventiliatoriaus) apie 25 - 28 minutes, priklausomai nuo to, ar braunį mėgstate drėgnesnį ar šiek tiek tvirtesnį. Mes mėgstame drėgną (angl. fudgy), todėl dažniausiai kepame lygiai 25 min.

 

Kiekviena orkaitė šiek tiek skirtinga, tad tiksli kepimo trukmė gali skirtis. Gamindami pirmąsyk tiesiog stebėkite braunį - kai jo viršuje susiformuos plutelė, o įkišus medinį pagaliuką į vidurį jį ištrauksite apsivėlusį trupinukais, tačiau neatrodys, jog pagaliukas buvo mirkytas šokoladiniame padaže, iškart traukite iš orkaitės.

 

5. Braunio pjaustymas

 

Tik ištrauktas iš orkaitės braunis yra minkštas, savo tekstūra primenantis per trumpai keptą pyragą. Viskas gerai, taip ir turi būti! Tai reiškia, jog braunį iškepėte būtent taip, kaip reikia (jei ištrauktas iš orkaitės braunis atrodo tvirtas, deja, jį perkepėte….). Braunis kepdamas šiek tiek pakyla, o vėsdamas sukrenta. Viskas gerai, ir taip turi būti :)

 


 

Nors, žinoma, galima braunį skanauti ir karštą (patiektas su ledais jis tobulas), norėdami šį gardumyną supjaustyti dailiais gabalėliais pirmiausia leiskite brauniui atvėsti. Ištrauktą iš orkaitės šokoladinį braunį bent 10 - 15 minučių palikite formoje, kurioje kepėte, o tada atsargiai perkelkite ant grotelių ir leiskite galutinai atvėsti bei sutvirtėti.



 

 

Atvėsusį šokoladinį braunį laikykite sandarioje dėžutėje kambario temperatūroje iki savaitės.

 

O dabar keliaujame prie receptų!
 

 

Tobulas šokoladinis braunis - laiko patikrintas receptas

Šis braunis yra mūsų pats mėgstamiausias. Su traškia plutele viršuje ir tobulai drėgnu, minkštučiu vidumi. Taip, jis labai šokoladinis, taip - tikrai saldus. Bet po kiekvieno kąsnio jo norisi dar ir dar. Pabandykite, skanesnio braunio ragauti mums dar neteko.
 



20x20 cm dydžio brauniui reikės:

  • 250 gramų juodojo šokolado (naudojame 70 proc.)
  • 160 gramų cukraus (naudojame du trečdalius paprasto ir trečdalį rudojo Dansukker)
  • 150 gramų sviesto
  • 3 kiaušinių (L dydžio)
  • 60 gramų miltų
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 šaukštelio tirpios kavos (nebūtina)
  • 1 žiupsnelio druskos

 

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.


 

Šokoladinis braunis su karamelės gabaliukais

 

Jeigu pabos klasikinis šokoladinis braunis, būtinai išbandykite šią karamelinę jo variaciją. Taip, ji saldesnė už klasikinį braunį, tačiau koooookio skanumo! Kepamas orkaitėje karamelizuotas kondensuotas pienas išlaiko savo kremišką tekstūrą, bet įgauna dar karameliškesnę skonio natą. Kiekvienas šio braunio kąsnelis vertas nuodėmės.
 


 

23x23 cm dydžio brauniui reikės:

  • 250 gramų juodojo šokolado (naudojame 70 proc.)
  • 300 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno (pvz., Rududu)
  • 150 gramų sviesto
  • 140 gramų cukraus (naudojame du trečdalius paprasto ir trečdalį rudojo Dansukker)
  • 100 gramų riešutų (bet kokių mėgstamų, galima ir nedėti)
  • 60 gramų miltų
  • 3 kiaušinių (L dydžio)
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 žiupsnelio druskos

 

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.


 

Taupus šokoladinis braunis

 

Šis receptas puikus tuo, kad jo ingredientų beveik visada būna spintelėje. Tad yra tobulas išsigelbėjimas, kai norisi kažko saldaus, drėgno ir šokoladiško. Taip, tai nėra klasikinis braunis, nes šokoladą šiame recepte pakeičia kakava, tačiau patikėkite, šis braunio pusbrolis yra vertas braunio pusbrolio vardo. Beje, šį skanumyną drąsiai gardinkite riešutais, pasmulkinto banano kubeliais, mėgstamais prieskoniais  ar kuo tik sugalvosite.
 



23x23 cm dydžio brauniui reikės:

  • 250 gramų cukraus (naudojome perpus paprastą ir rudajį Dansukker)
  • 160 mililitrų aliejaus (neutralaus skonio, arba 200 g sviesto)
  • 70 gramų kakavos (kokybiškos, bent 20-25 proc. riebumo)
  • 60 gramų miltų
  • 3 vienetai kiaušinių (L dydžio)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus

 

Gaminimo eigos aprašymą rasite čia.

Straipsnio draugas: Dan Sukker
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital