Tobulas Mac n Cheese - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-03-07
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 40)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 40)
Mac n Cheese
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Makaronų rageliai skęstantys super kremiškame sūrio padaže - taip, tai garsusis sotusis Mac n Cheese, JAV tapęs kone nacionaliniu patiekalu ir beveik kiekvieno amerikiečio vaikystės nostalgija panašia kaip mums kugelis. Ir nors iš tiesų šio patiekalo kilmė siejama su Didžiąja Britanija ar net Šveicarija (ten sutinkamas panašus patiekalas Älplermagronen), šiuo metu Mac n Cheese taip išplitęs po pasaulį pačiomis įvairiausiomis formomis, jog nebe taip ir svarbu, iš kur tiksliai atkeliavo.

 

Mac n Cheese receptų sutiksite pačių įvairiausių - ruošiamų tiesiog puode ant viryklės, keptų orkaitėje, pagardintų panko džiūvėsėliais, chorizo dešrelėmis, daržovėmis ar net čili troškinio ingredientais. Esame išbandę daug įvairių šio patiekalo variacijų ir šįkart su jumis dalinamės savo mėgstamiausiu receptu. Šis Mac n Cheese be galo kremiškas, sūriškas, tobulai skanus karštas, bet gardus ir pašildytas. Daug žodžių čia nereikia - paragavę įsitikinsite patys, koks šis makaronų ir sūrio apkepas yra puikus.

 

Beje, gamindami šį Mac n Cheese sūrius naudojome savo mėgiamus VILVI Memel Prussia ir VILVI Memel Piquant, nes pirmasis yra švelnaus, tačiau kartu turtingo skonio bei puikiai besilydantis, o antrasis - gerai besilydantis ir pikantiškas, tad suteikia patiekalui daugiau charakterio. Papildomai dar įdėjome šiek tiek sūrio su melsvuoju pelėsiu, nes mums labai patinka jo suteikiamas skonio gilumas. Tačiau galite drasiai naudoti ir kitokius savo mėgiamus sūrius ar jų derinius. Svarbu, kad naudojami sūriai gerai tirptų padaže ir turėtų bent šiek tiek skonio intensyvumo, jog paruoštas Mac n Cheese nebūtų blankus.

 

Tad mažiau kalbų, daugiau darbų, pradedam!


 

Mac n Cheese pagaminti mums reikės:

4-6 porcijoms, naudojome 20x30 cm dydžio formą
 

 

  • 400 g makaronų
  • 700 ml pieno (geriausia kambario temperatūros)
  • 200 ml grietinėlės, 30-35% riebumo (galima keisti pienu)
  • 300 g mėgiamo gerai besilydančio sūrio (naudojome perpus VILVI Memel Prussia ir Memel Piquant)
  • 50 g sūrio su melsvuoju pelėsiu (nebūtina, bet labai tinka - naudojome VILVI Memel Blue)
  • 75 g miltų
  • 70 g sviesto
  • 1 šaukštelis česnako miltelių (arba 2 česnako skiltelės)
  • 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių (arba saldžiosios paprikos)
  • 0.5 šaukštelio pipirų
  • pagal skonį druskos

 

Pradedam!

 

1. Makaronus beriame į verdantį dosniai pasūdytą vandenį ir verdame 1-2 minutėmis trumpiau negu parašyta ant pakuotės (mes virėme 8 min). Nusunkiame ir sumaišome su 10g sviesto - jis padės makaronams nesulipti vėstant.

 


 

2. Visus naudojamus sūrius smulkiai sutarkuojame.
 

 

3. Puode ištirpiname likusius 60 g sviesto. Suberiame miltus ir maišydami pakepiname ant vidutinės kaitros 1-2 minutes.

 


 

4. Nuimame puodą nuo ugnies ir maišydami (geriausia šluotele) pamažu supilame apie trečdalį pieno. Labai gerai išmaišome, jog neliktų gumuliukų. Per kelis kartus supilame likusį pieną, vis išmaišydami. Supilame grietinėlę ir išmaišome.
 

 

5. Grąžiname puodą ant vidutinės kaitros, suberiame česnako miltelius (arba įspaudžiame česnako skilteles), rūkytą papriką ir pipirus. Kaitiname maišydami iki padažas ims pastebimai tirštėti, darytis kremiškas (priklausomai nuo kaitros ir puodo dydžio tas gali užtrukti 6-10 minučių).
 

 

7. Nuimame puodą nuo ugnies. Porą saujų sūrio atsidedame apkepo viršui pabarstyti, o likusį sūrį suberiame į padažą ir išmaišome (tobulai ištirpti sūris neprivalo, tik kad tolygiai pasiskirstytų). Paragaujame, pagal skonį galime papildomai pagardinti druska, pipirais ar kitais mėgiamais prieskoniais.

 


 

8. Į sūrio padažą sukrečiame makaronus ir išmaišome.
 

 

9. Makaronų masę sukrečiame į kepimo indą. Mes naudojome 20x30 cm dydžio, bet tinka ir kitoks panašaus ploto indas (pvz. Apvali 26-28 cm skersmens forma ar keptuvė, jei ji tinkama orkaitei). 

 


 

10. Mac n Cheese viršų apibarstome likusiu tarkuotu sūriu.
 

 

11. Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes iki sūris gražiai išsilydys ir lengvai apskrus (paskutines porą kepimo minučių galima įjungti grilio režimą).
 


 

Iškart tiekiame valgytojams ir skanaujame, nes Mac n Cheese pats tobuliausias kol dar šiltas. Tada atsiskleidžia visa kremiškumo ir tįstančio sūrio magija!




 

PATARIMAI GAMINANT MAC N CHEESE


Kokius makaronus rinktis? Tradiciškai Mac n Cheese gaminamas su nedideliais ragelio formos makaronais. Būtent šios formos jie ir vadininami "macaroni", nuo ko kilęs Mac n Cheese pavadinimas (trumpinys iš "macaroni and cheese"). Žinoma, gardu bus ir su kitokiais smulkesniais ar vidutinio stambumo makaronais, pvz. kriauklėmis, vamzdeliais, spiralėmis. 

Koks sūris tinkamiausias? Gamindami Mac n Cheese galite rinktis bet kokį savo mėgstamą sūrį, svarbu, kad jis būtų gerai basilydantis. Mūsų rekomendacija - visą arba bent dalį sūrio rinkitės sipresnio skonio. Pvz. švelnų sūrį maišykite su melsvuoju pelėsiniu ar bri, goudą ar ementalį - su intensyvaus skonio rūkytu sūriu, čederį paįvairinkite dalimi kietojo sūrio ar kaip tik norisi. Lengvesnei apkepo versijai dalį sūrio galite keisti netgi varške.

Ar grietinėlė būtina? Ne, bet ji apkepui suteikia dar daugiau kremiškumo. Jeigu grietinėlės neturite ar norite kiek lengvesnio apkepo, ją pakeiskite tokiu pačiu kiekiu pieno.

Ar sūrio galima dėti mažiau? Klasikinis Mac n Cheese yra labai sūriškas, tikrai sotus ir skalsus patiekalas, vadinimasis "comfort food". Pasižvalgę po amerikietiškas interneto svetaines rasite receptų, kuriuose panašiam makaronų bei padažo kiekiui sūrio naudojama net ir dvigubai daugiau. Receptas, kuriuo pasidalinome, mums yra balansas tarp nenutolimo nuo Mac n Cheese tradicijos ir kad valgant riebumo neatrodytų per daug. Visgi jei norite lengvesnio patiekalo, sūrio kiekį drąsiai koreguokite savo nuožiūra ar dalį jo pakeiskite varške.

Ar galima Mac n Cheese pasiruošti iš anksto? Tikrai taip. Tokiu atveju prieš dėdami makaronus į padažą įsitikinkite, jog jie visiškai atvėsę, ir nedėkite viršutinio sūrio sluoksnio. Apkepą sudėkite į formą, uždenkite maistine plėvele taip, jog liestųsi prie paviršiaus, ir laikykite šaldytuve 1-2 dienas. Prieš kepdami plėvelę nuimkite, ant mac n cheese viršaus užtarkuokite sūrio ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 25-30 minučių.

Ar galima baltą padažą pasiruošti iš anksto? Tikrai taip, nes baltasis padažas iki į jį sudedamas sūris yra ne kas kita kaip klasikinis Bešamelio padažas (tradiciškai naudojamas gaminant lazaniją). Kai katinimas padažas sutirštėja, sūrio į jį nedėkite, o tiesiog leiskite padažui šiek tiek pravėsti. Tada gerai išmaišykite, sudėkite į indelį, o paviršių uždenkite maistine plėvele taip kad ji liestųsi prie padažo. Kai atvės, dėkite į šaldytuvą ir ten laikykite 1-2 dienas. Norėdami ruošti Mac n Cheese, padažą maišydami pašildykite (jei atrodytų per tirštas, įpilkite šiek tiek pieno arba vandens), sudėkite tarkuotus sūrius ir toliau gaminkite pagal receptą.

Ar baltam padažui galiu naudoti mažiau sviesto? Galite truputį pamažinti, bet ne per daug - Bešamelio padažui sviesto ir miltų saltykis turėtų būti bent 2:3, kitaip supylus pieną padažas gali sušokti į gumuliukus.

Kaip laikyti ir pašildyti likučius? Jei liko nesuvalgyto Mac n Cheese, sudėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldutuve iki 3-4 dienų. Pašildyti galite minučių mikrobangų krosnelėje arba prikaistuvyje ant nedidelės ugnies arba iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (indą su mac n cheese uždekinkite dangčiu arba folija) pakeitinę apie apie 15-20 minučių. Kadangi patiekalui būnant šaldytuve dalis padažo susigeria į makaronus, šildydami galite įpilti šiek tiek pieno, jog būtų kremiškiau.

Kuo galima paįvairinti Mac n Cheese? Šis receptas yra bazinis gana klasinis, tačiau drąsiai improvizuokite - į Mac n Cheese tinka įmaišyti smulkintos vištienos (virtos, keptos ar net rūkytos), kumpio, konservuotų kukurūzų, pakepintų daržovių ar kaip tik sugalvosite. Skanių jums sūriškų eksperimentų!
 

Straipsnio draugas: VILVI MEMEL
Skaityti komentarus
Komentarai (5)
Kristina
2024-01-13 22:27
Nežinau kaip jūs jį darot, bet mums buvo neskanu. Ok, valgoma, bet neskanu. Naudojom ementalį, mocarelą ir truputį čederio sūrio. Padažą dariau taip kaip recepte. Gavosi siaubingai riebu. Sūrio irgi per daug, geriau būčiau produktus kaip nors kitaip sunaudojus. Žodžiu, mes nesupratom šito recepto. ATSAKYTI
Dovilė
2024-02-14 18:03
Na, Mac n Cheese toks jau yra - amerikietiškas comford food'as. Tikrai rieboka ir skalsu, bet toks nuodėmingai geras derinys. Šiaip mocarela ir ementalis yra labai švelnaus skonio sūriai, gal dėl to nepatiko? Man šis patiekalas skaniausias su intensyvesnio skonio sūriais ar intensyvesnius derinant su švelniais, bet vis tiek turėtų būti bent pusė to intensyvesnio, kitaip tiesiog bus beskonis patiekalas, nes kitų prieskonių jame negausiai.

Galiausiai, visų mūsų skoniai skirtingi, neprivalo kas patinka vienam, patikti ir kitam. Svarbu, pabandyti ir atrasti savo. ATSAKYTI
Rūta
2021-09-23 15:32
Pabandžiau. Tobula!!!! ATSAKYTI
Gabija
2021-08-19 16:18
Nerealiai skaniai isejo ATSAKYTI
Ieva
2021-01-07 22:27
Labai skanus, butinai kartosiu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital