Tobula lazanija su vištiena - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-12-19
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Lazanija su vištiena
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Be galo kremiška ir minkštutė - ši lazanija mums yra viena skaniausių ragautų ir turbūt pati gardžiausia kada nors ragauta lazanija su paukštiena. Valgant atrodo neįtikėtina, jog tokie nesudėtingi ingredientai gali susijungti į šį tobulą skonį. Taip, šiaip lazanijai (kaip ir daugumai jos lazaniškų pusserių) pagaminti laiko skirti reikės, ji tikrai nebus “pusvalandžio vakarienė”. Bet galime pažadėti, kad tai bus viena tų puikiųjų vakarienių, kurios minimos dar gerokai po to, kai dingsta paskutinis gabalėlis.

Gamindami šią vištienos lazaniją krūtinėles išvirėme pieno ir sultinio mišinyje, jog būtų sultingesnės. Tačiau vietoje krūtinėlės puikiai tiktų ir jau virta/kepta (jei norisi įmantriau - net rūkyta!) vištiena, jei tokios turite po ranka. Vietoje krūtinėlių tinka ir šlaunelių mėsa, tik ji virs ilgiau. Tinka ir malta vištiena arba kalakutiena, tik ją ne virkite, o apkepinkite keptuvėje.

Su pievagrybiais ši lazanija mums yra be galo skani, nes jie suteikia sultingumo ir gaivos. Bet jei pievagrybių neturite/nemėgstate, vietoje jų rinkitės bet kokias mėgstamas daržoves ir jų derinius - špinatus, brokolius, morkas ar ką tik sugalvosite. Žinoma, jas pirmiausia pakepinkite, jog lazanijoje nepaleistų daug skysčio.

Lazanijai pagardinti mes derinome švelnaus skonio gerai besilydantį VILVI Memel Prussia sūrį su subtilaus charakterio suteikiančiu sūriu su mėlynuoju pelėsiu VILVI Memel Blue, nes šis derinys mums yra be galo daug kartų pasiteisinęs pačiomis skaniausiomis prasmėmis. Tačiau sūrius galite rinktis ir kitokius savo mėgiamus, svarbu jog būtų lengvai besilydantys.

 

Lazanijai su vištiena mums reikės

6-8 porcijoms, 20x34 cm kepimo indui



 

  • 9 lazanijos lakštų
  • 180 g mėgiamo gerai besilydančio sūrio (naudojau VILVI Memel Prussia)
  • 100 g sūrio su melsvuoju pelėsiu (VILVI Memel Blue)

 

Įdarui:

  • 900 g vištienos krūtinėlės
  • 400 g pievagrybių
  • 1 nedidelio svogūno
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelių česnako
  • 0.5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • 0.5 šaukštelio pipirų

 

Padažui:

  • 900 ml pieno
  • 400 ml sultinio
  • 100 g miltų
  • 70 g sviesto
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 0.5 šaukštelio pipirų
  • žiupsnelio malto muskato (arba tarkuoto) - nebūtina, bet labai tinka

 

Pradedam!

 

1. Vištienos krūtinėles perpjauname pusiau (jei labai didelės, pjauname į 3 dalis) ir užpilame sultiniu bei pienu (iš skirtų padažui). Pieno nepilame viso, o tik kad apsemtų. Pabarstome druska, pipirais, užkaičiame ir verdame 10-15 minučių iki krūtinėlės bus minkštos.

Virkite ant nedidelės ugnies, kad skystis tik garuotų ir čiut virsnotų, bet smarkiai neburbuliuotų, nes kitaip gali sutraukti pieną.

 


 

2. Kol krūtinėlė verda, nuvalome pievagrybius ir pasmulkiname - mažesnius ketvirčiais, didesnius į šešias dalis. Svogūną smulkiai supjaustome, česnaką - smulkiai sukapojame. Didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame pievagrybius, svogūnus bei česnaką ir maišydami apkepiname iki pievagrybiai sukris ir gražiai apskrus.

 

Patarimas: kad pievagrybiai apskrustų gražiau, kepkite per du kartus, t.y. iš pradžių apkepinkite pusę viso pievagrybių, svogūnų bei česnakų kiekio, o tada - likusius.
 

 

3. Išvirusią krūtinėlę nukošiame (skysčio neišpilame, jo reikės) ir šakute suplėšome. Paliekame viską atvėsti.

 


 

4. Abu sūrius smulkiai sutarkuojame.

 


 

5. Ruošiame Bešamelio padažą. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir jame 1-2 minutes maišydami apkepiname miltus.
 

 

6. Nuimame puodą nuo ugnies ir maišydami įpilame pieno ir sultinio mišinį. Iš pradžių supilame daugmaž stiklinę ir gerai išmaišome (patogiausia maišyti šluotele). Tada per kelis kartus supilame likusį mišinį, gerai išmaišydami. Supilame visą likusį pieną, gerai išmaišome.
 

 

7. Grąžiname puodą ant vidutinės ugnies, suberiame čiobrelius, raudonėlį, pipirus, muskatą ir kaitiname maišydami iki padažas ims pastebimai tirštėti, darytis kremiškas (priklausomai nuo kaitros ir puodo dydžio tas gali užtrukti 6-10 minučių).

 


 

8. Sutirštėjusį padažą nuimame nuo ugnies Į jį įmaišome visą sūrį su melsvuoju pelėsiu ir pusę gerai besilydančio sūrio. Gerai išmaišome, jog sūriai ištirptų.
 

 

9.  Atidedame šiek tiek padažo (3-4 šaukštus indo apačiai patepti ir apie 400 ml lazanijos viršui aplieti), o į likusį padažą sudedame vištieną ir pievagrybius. Gerai išmaišome. Paragaujame, ar patinka skonis. Jei noris sūriau, įdedame dar druskos, jei pikantiškiau - dar šiek tiek pipirų ar muskato.

 


 

10. Ant kepimo indo (naudojome 20x34 cm) dugno paskleidžiame ploną, bet vientisą atidėto padažo sluoksnį.

 


 

11. Ant jo dedame lazanijos lakštus.

 


 

12. Ant viršaus paskleidžiame pusę vištienos ir pievagrybių įdaro.

 


 

13. Dedame dar sluoksnį lazanijos lakštų.

 


 

14. Sudedame likusį vištienos ir pievagrybių įdarą.
 

 

15. Dedame paskutinį lazanijos lakštų sluoksnį.

 

 

16. Ant viršaus supilame atsidėtą padažą ir tolygiai paskleidžiame, atidžiai žiūrėdami, kad neliktų padažu nepadengtų lazanijos lakštų.

 


 

17. Kepimo indą uždengiame folija ir standžiai apspaudžiame kraštus. 

 


 

18. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Tada foliją nuimame, lazaniją apibarstome likusiu gerai besilydančiu sūriu, orkaitės temperatūrą padidiname iki 220 laipsnių ir dar pakepame apie 10 minučių iki sūris gražiai apskrus. Iškepusią galime pabarstyti žiupsneliu žalumynų (pvz. čiobrelių).

 


 

19. Leidžiame lazanijai 10-15 minučių “susistovėti” ir šiek tiek sutvirtėti, o tada tiekiame ir mėgaujamės kiekvienu kąsneliu!


 

Straipsnio draugas: VILVI MEMEL
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Ruta
2022-05-21 14:43
Taigi pieną sutraukia, kad čia per receptas ATSAKYTI
Gintarė
2022-05-30 09:54
Jei virsit, kaip aprašyta, tikrai nesutrauks ;) "Virkite ant nedidelės ugnies, kad skystis tik garuotų ir čiut virsnotų, bet smarkiai neburbuliuotų, nes kitaip gali sutraukti pieną." ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital