Tailando virtuvė Makaliaus akimis + gardžiosios Tom Kha sriubos su vištiena ir kokoso pienu receptas

2018-01-23
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Tailando virtuvė Makaliaus akimis + gardžiosios Tom Kha sriubos su vištiena ir kokoso pienu receptas

Pažinti šalį per skrandį – rekomendacija, kurią norintiems keliauti visada pateikia kelionių ekspertas, verslininkas Rimvydas Širvinskas-Makalius. Tuo tarpu jam pačiam kelionės po Azijos šalis leido atrasti naujų skonių, o šio regiono virtuvės patiekalų gaminimas su profesionaliu šefu – suprasti, jog, net ir turint labai mažai praktikos, įmanoma sužibėti virtuvėje ir nustebinti draugus. Būtent tai planuoja keliautojas, neseniai bičiulius pakvietęs į savo 27–ąjį gimtadienį ir iš karto po jo išvykęs į Tailandą.

 

„Su draugais turime tradiciją bent porą kartų per mėnesį savaitgaliais susitikti ir kartu gaminti. Iki šiol visada rasdavau priežastį ir būdą, kaip išsisukti nuo maisto ruošimo: skirstant atsakomybes, skubėdavau pasisiūlyti produktus supirkti, indus suplauti ar namus sutvarkyti. Dabar galėsiu nustebinti draugus – tiek pats jiems gaminti, tiek parodyti, ką ir kaip daryti, kokia seka. Įsitikinau, jog, iš tiesų, tai nėra sudėtinga, kai laikaisi aiškiai nurodytų instrukcijų“, – sako R. Širvinskas su profesionalaus šefo, „Santa Maria“ technologo Artūro Braslausko pagalba gaminęs Tailande itin populiarią „Tom Kha“ sriubą.

 

„Tom Kha“ sriuba – vienas mėgstamiausių mano Azijos virtuvės patiekalų. Kai gaminu pats, galiu priderinti ją savo skoniui, pavyzdžiui, nenaudoti kalendros, kurios nemėgstu. Keliaujant po Tailandą, buvo labai sunku paaiškinti, jog nenoriu šio ingrediento. Ten, užsisakant gatvės maistą, angliškai beveik niekas nesupranta, todėl patiekalus renkiesi pagal tai, kaip jie atrodo nuotraukose. Valgydamas taip pat sunkiai gali identifikuoti, ką valgai, bet viskas neįtikėtinai skanu“, – pasakoja Tailande ne kartą viešėjęs keliautojas.

 

Kaip Tailande dėl kalendrų, taip Indijoje R. Širvinskui sunkiai sekėsi paaiškinti, jog jis nenori aštriai. „Jie nesupranta, kaip maistas gali būti neaštrus ir kaip aš apskritai galiu valgyti tokį maistą. Nors prašydavau, kad man patiektų visiškai neaštrų maistą, valgydamas vis tiek sėdėdavau, verkdavau, ašaros bėgte bėgdavo. Grįžęs po kelionės į Indiją ir pats supratau, kokį ganėtinai prėską maistą iki tol valgydavau. Aštrumas, iš tiesų, prideda labai daug skonio. Nuo to laiko visada valgau nors kažkiek aštriau“, – sako Rimvydas.

 

Aštrūs prieskoniai Indijoje naudojami ne tik dėl skonio, bet ir siekiant apsisaugoti nuo negalavimų ir tai, pasak Makaliaus, žymiai geriau nei alkoholis, kurį daugelis lietuvių vartoja keliaudami ir manydami, jog jis padės išvengti apsinuodijimo maistu. Lietuvoje R. Širvinskas taip pat kartas nuo karto užsuka į Indijos virtuvės restoranus. Aplankytų egzotiškų šalių virtuvių jis ieško ir viešėdamas kitose svečiose šalyse. Pavyzdžiui, šią vasarą būdamas Kalifornijoje, Los Andžele, kelis vakarus su draugais lankėsi Tailando virtuvės restoranuose, kur vaišinosi taip pat jo mėgstamu Azijos virtuvės patiekalu – „Chicken Pad Thai“.

 

Šį „Wok“ keptuvėje ruoštą patiekalą Rimvydas atrado vienos pirmųjų kelionės į Tailandą metu – tąkart jis kiekvieną dieną lankėsi vis kituose restoranuose, norėdamas paragauti skirtingų šio patiekalo variacijų. Dar įvairesnių, bet ne mažiau skanių „Pad Thai“ Rimvydas valgė keliaudamas po Malaiziją. Be jau minėtų Indijos, Tailando ir Malaizijos, tarp Makaliaus aplankytų Azijos šalių taip pat – Maldyvai, Šri Lanka, Filipinai.

 

SRIUBA TOM KHA

 

REIKĖS:

1 ind. SANTA MARIA kokosų pieno

1 pak. SANTA MARIA TOM KHA prieskonių mišinio

2 valg. š. aliejaus

2 pomidorų

5 šitaki grybų

400 g vištienos krūtinėlės

400 ml vištienos sultinio arba vandens

Kelių Kale kopūsto lapų arba ryšulėlio špinatų, arba romaninių salotų

1 ryšulėlio kalendrų

 

GAMINAME

Į puodą pilame aliejų, jį įkaitiname. Dedame griežinėliais supjaustytus svogūnus, juos apkepame. Dedame šitaki grybus, juos taip pat apkepame. Dedame juostelėmis pjaustytą vištieną, ją kelias minutes apkepame. Viską gardiname druska ir pipirais, įpilame sultinį arba vandenį ir kokosų pieną. Laikantis ant pakelio nurodytų instrukcijų, dedame TOM KHA prieskonių mišinį, kubeliais pjaustytus pomidorus. Į indą, kuriame patieksime sriubą, dedame supjaustytus Kale kopūsto lapus, ant jų pilame sriubą. Patiekiame su smulkintomis kalendromis.

Skanaus!

 

 

Rašyti komentarą
Raktažodžiai: receptų rinkinys
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital