Kukurūzų burbuolės - kaip jas išsirinkti ir skaniai paruošti? Dalinamės patarimais ir puikiais receptais!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-09-12
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Švieži kukurūzai burbuolės
@ Shutterstock

Švieži kukurūzai yra tikras rudens skanumynas, kurio, deja, dažnas nemokame tinkamai paruošti... Dalinamės patarimais, padėsiančiais išsirinkti pačius skaniausius ir kokybiškiausius kukurūzus, o straipsnio apačioje pateikėme patiekalų su šviežiais kukurūzais receptus - nuo virtų, keptų ar garintų burbuolių iki salotų, apkepų, sriubų ir dar daugiau.



KUKURŪZAI - MITAIS APIPINTAS INDĖNŲ AUKSAS

Archeologiniai kasinėjimai rodo, kad primityvias kukurūzų rūšis Pietų ir Šiaurės Amerikos indėnai augino jau 4 tūkst. metų prieš Kristų. Kukurūzai buvo vienas svarbiausių indėnų maisto produktų, tad jis, žinoma, buvo apipintas įvairiais mitais, prietarais, gerą derlių užtrinančiomis maldomis ir padėkomis dievams.

Actekų legenda pasakoja, kad auksinės spalvos, žmonių ir galvijų maistui tinkantys, gausiai derantys grūdai augo už aukštų kalnų, nepasiekiami nei žmonėms, nei juos globojantiems dievams. Iki kol nakties dangaus ir vėjų valdovas, žynių, kultūros, žemdirbystės ir amatų dievas Kecalkoatlis nusprendė auksinius grūdus pasiekti ne jėga ir drąsa, o gudrumu.

Kecalkoatlis pasivertė mažyte skruzde, atsargiai praropojo pavojingus kalnus ir burnoje parnešė vienintelį grūdelį, pakeitusį žmonių gyvenimą. Jie ėmė auginti kasmet gausų derlių dovanojančius ir visą tautą sočiai maitinančius kukurūzus bei buvo amžinai dėkingi sumaniam dievui Kecalkoatliui.
 

Kukurūzų laukas

Kukurūzų laukas Argentinoje. Pietų ir Šiaurės Amerikoje kukurūzai tebėra vieni svarbiausių kultūrinių augalų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

KAIP IŠSIRINKTI ŠVIEŽIUS IR SKANIUS KUKURŪZUS?

Virti, kepti, troškinti garuose ar naudojami gardiems patiekalams kukurūzai bus tikrai skanūs, tik jeigu mokėsite pasirinkti pačius šviežiausius bei kokybiškiausius.

1. Rinkitės nenuluptus. Pirkdami kukurūzus pasirinkite tuos, kurių išoriniai, dengiamieji lapai nenulupti (arba nulupta tik nedidelė jų dalis). Jie apsaugo kukurūzą nuo išdžiūvimo, kenkėjų, išsaugo jo šviežumą.

2. Apžiūrėkite dengiamuosius lapus. Išoriniai, dengiamieji šviežio kukurūzo lapai turėtų būti žalsvi arba vos gelsvi, prilipę prie burbuolės, truputį drėgni. Jeigu lapai sudžiūvę, atšokę nuo burbuolės, gelsvi arba rudi, tai kukurūzas nėra šviežias ir bus kietokas.

Dengiamieji lapai turėtų būti vienos spalvos, be rudų taškelių, rodančių, kad burbuolę apniko ligos arba kenkėjai.

3. Įvertinkite siūlus. Burbuolės viršuje, pro dengiamuosius lapus išlenda kuokštas siūliškų purkų (žiedo piestelės viršutinė dalis). Šviežių kukurūzų siūlai turėtų būti auksinės arba šviesiai rusvos spalvos, lipnoki. Šiuos siūlus pauostykite, jie turėtų kvepėti gaiviai, vos saldžiai.

Jeigu iš burbulės kyšantys siūlai yra tamsiai rudi, tamsiai raudoni ar juodi, sausi ir nemaloniai kvepia, kukurūzas yra pasenęs.

4. Pačiupinėkite burbuolę. Išsirinktą burbuolę apčiupinėkite, suspauskite, pajuskite kiekvieną grūdelį. Šviežioje, ligų ir kenkėjų nepažeistoje burbuolėje neturi būti jokių kiaurymių, suminkštėjimų, ji turi būti tvirta.

Burbuolės apačia, t.y. vieta, kuria ji buvo prisitvirtinusi prie stiebo, gali būti kietesnė, tamsesnė, bet ne sumedėjusi, nes sumedėjimas -  senos burbuolės ženklas.
 

Švieži kukurūzai

Rinkitės burbuoles su žaliais dengiamaisiais lapais ir auksiniais ar šviesiai rudais siūlais. Nuotraukos šaltins Shutterstock

 

KAIP PARUOŠTI IR PATIEKTI ŠVIEŽIŲ KUKURŪZŲ BURBUOLES?

Paruošti kukurūzus tikrai nėra sudėtinga - jeigu išsirinkote tikrai šviežias burbuoles, užtruksite ne daugiau negu 10 minučių. Kukurūzų burbuolės ya puikus užkandis ar garnyras prie įvairių patiekalų.

1. Kukurūzų burbuolių paruošimo būdai.
Virimas. Klasikinis ir pats paprasčiausias būdas paruošti šviežias kukurūzų burbuoles yra virimas. Šis būdas patogus dar ir dėl to, kad vienu kartu galėsite išvirti didesnį kiekį burbuolių. Jeigu turite aukštą puodą, burbuoles galite ne guldyti, o vieną prie kitos sustatyti vertikaliai, tuomet jų tilps daugiau. Jeigu jūsų turimas puodas neaukštas, burbuoles guldykite, galite jas perpjauti pusiau ar į kelias dalis. 

Prieš virimą reikia nuimti visus išorinius, dengiamuosius lapus bei kyšančius siūlelius. Tą paprasčiausiai padarysite tvirtai suėmę už viršuje esančių, išlindusių siūlų ir lupdami žemyn.

Plikus kukurūzus dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį (1 litrui vandens reikia maždaug arbatinio šaukštelio be kaupo druskos. Nepersūdykite, nes kukurūzų grūdelių odelės sukietės, papildomai pasūdysite jau išvirtus kukurūzus). Vandens turi būti daug, kukurūzai turi būti apsemti, nors virimo metu kukurūzai pakils. Virkite iki kol suminkštės. Šviežius, ką tik nuskintus kukurūzus tereikia pavirti 3-5 minutes. Jeigu kukurūzai jau porą dienų pabuvę, virti reikės truputį ilgiau, 6-8 minutes.
 

Virtos kukurūzų burbuolės

Virimas - paprasčiausias ir greičiausias šviežių kukurūzų paruošimo būdas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Kepimas keptuvėje. Keptuvėje vienu kartu iškepsite tik kelias burbuoles, tačiau galėsite jas apskrudinti pagal tai, kaip patinka jums.

Į įkaitintą, aliejumi arba sviestu pateptą keptuvę dėkite nuo išorinių lapų ir siūlų nuvalytas, plikas burbuoles (jas galite perpjauti pusiau ar į kelias dalis) ir jas vis pavartydami ant vidutinės ugnies apkepinkite 5-7 minutes iki kol visos pusės truputį apskrus.

Tuomet į keptuvę įpilkite kelis šaukštus vandens (1-2 šaukštai vandens 1 burbuolei), uždenkite dangčiu ir leiskite pasitroškinti iki kol vanduo išgaruos, o burbuolės suminkštės, apie 3 minutes.

Kepimas orkaitėje. Orkaitėje, skirtingai nei ruošiant kitais būdais, kepsite ilgiau, tačiau nieko daryti nereikės, o virtuvėje pasklis malonus aromatas.

Kukurūzų dengiamuosius lapus ir siūlus nulupkite, burbuoles, jeigu norite, galite perpjauti pusiau ar į kelias dalis. Plikas burbuoles patepkite aliejumi arba tirpintu sviestu, pabarstykite druska ir pipirais. Burbuoles dėkite ant folija išklotos skardos ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Kepimo viduryje burbuoles apverskite.

Kepimo pabaigoje galite įjungti orkaitės grilio režimą, kad kukurūzai apskrustų. Po įkaitintomis grilio grotelėmis taip pat galite pašildyti ir apskrudinti virtus, garintus ar mikrobangų krosnelėje pakaitintus kukurūzus.

Kepimas grilyje. Grilyje kepti kukurūzai - šaunus garnyras prie kepsnių, šašlykų, žuvies arba puikus užkandis vakarojant prie laužo.

Kukurūzų išorinius lapus nutraukite žemyn, bet nenulupkite nuo stiebo, jie turi likti prisitvirtinę prie burbuolės. Ant burbuolės esančius siūlus dėmesingai nurankiokite.

Kukurūzo burbuolę aptepkite aliejumi ir vėl apvilkite išoriniais lapais. Juos sutvirtinkite apsukdami vielute arba visą burbuolę susukite į folijos lakštą. Paruoštas burbuoles dėkite ant grotelių virš žarijų ir kartas nuo karto pavartydami pakepkite 10-15 minučių.

Iškeptus kukurūzus truputį atvėsinkite, nuimkite foliją, nuplėškite dengiamuosius, išorinius lapus. Jeigu norite pliką kukurūzą galite dar kelias minutes paskrudinti virš žarijų. Virš žarijų galite apskrudinti ir iš anksto išvirtus, garintus ar mikrobangų krosnelėje pakaitintus kukurūzus.
 

Kukurūzai grilyje

Grilyje keptus kukurūzus tiekite kaip garnyrą arba mėgaukitės skaniu užkandžiu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kaitinimas mikrobangų krosnelėje. Jeigu norite greitai pasiruošti vieną ar dvi burbuoles, pakaitinkite jas mikrobangų krosnelėje.

Nenuluptas burbuoles dėkite į mikrobangų krosnelę, nustatykite didelį galios lygį (~900W) ir šviežius, vos nuskintus kukurūzus pakaitinkite 4 minutes, o skintus prieš kelias dienas - ilgėliau, 6 minutes.

Karštus kukurūzus ištraukite, truputį atvėsinkite ir nulupkite išorinius lapus bei siūlus, o tuomet skanaukite.

Garinimas. Garinti kukurūzai išsaugo didžiąją dalį maistingųjų medžiagų bei natūralų, švelniai salstelėjusį skonį.

Kukurūzų išorinius, dengiamuosius lapus ir siūlus nulupkite.

Puode užvirinkite vandenį, įdėkite garinimo indą su kukurūzais (jeigu burbuolės didelės ir netelpa, jas galite perpjauti pusiau ar į tris dalis), pridenkite dangčiu ir garinkite iki kol suminkštės. Jeigu kukurūzai švieži, pakaks garinti 4-6 minutes. Jeigu jie skinti prieš kelias dienas, garinkite 10-15 min.

Garinimo metu vis patikrinkite, ar netrūksta vandens. Garinami kukurūzai neturėtų būti apsemti vandeniu, tačiau puode visuomet turėtų būti bent 2-3 cm vandens.

2. Patiekimas. Nesvarbu, kokiu būdu paruošėte kukurūzus, tradiciškiausias ir pats paprasčiausias būdas yra juos patiekti su sviestu. Šiltus kukurūzus aptepkite sviestu, apibarstykite druska, pipirais ar kitais jums patinkančiais prieskoniais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis.

Kukurūzai taip pat dažnai aptepami majonezu, grietine arba šių pagardų mišiniu ir apibarstomi prieskoniais (arba prieskoniai įmaišomi į majonezą, grietinę), tarkuotu sūriu, smulkintomis žolelėmis, nutarkuota citrusinių vaisių žievele. Drąsiai eksperimentuokite ir nebijokite trupučio aitresnių prieskonių, puikiai derančių prie lengvai salstelėjusių kukurūzų.
 

Meksikietiški kukurūzai

Meksikoje mėgstami kukurūzai, aptepti majonezu ir grietine, pagardinti kalendra, čili pipirais ir kietuoju sūriu bei apšlakstyti žaliųjų citrinų sultimis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Meksikoje populiarūs kukurūzai, aptepti majonezo ir grietinės padažu. 1 dalį majonezo sumaišykite su 3 dalimis grietinės, pagardinkite smulkiai sukapotais kalendrų lapeliais (galima pakeisti petražolėmis). Gautu padažu aptepkite šiltus kukurūzus, apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, maltais čili pipirais arba čili pipirų dribsniais ir apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis.

Jamaikoje mėgstami majonezo padažu aptepti ir kokosų drožlėse apvolioti pikantiški kukurūzai. Majonezą pagal skonį pagardinkite tarkuotu imbieru, čili pipirais, cinamonu ir kariu. Gautu majonezo padažu aptepkite burbuoles ir jas apvoliokite ar apibarstykite kokosų drožlėmis.

Jeigu nemėgstate riebių padažų, kukurūzus galite tiesiog apšlakstyti trupučiu aliejaus ir citrinų sultimis, apibarstyti mėgstamais prieskoniais. Prie kukurūzų puikiausiai tiks ir bene bet kuris šaldytuve esantis padažas, pavyzdžiui, sojų, Vorčesterio, barbekiu, saldžiarūgštis čili, Tabasko, Siračios...



KAIP LAIKYTI IR ILGIAU IŠSAUGOTI ŠVIEŽIUS KUKURŪZUS?

Vos nuskinti kukurūzai turi gan daug cukraus, suteikiančio jiems malonų, salstelėjusį skonį. Iškart po nuskynimo kukurūzuose esantis cukrus po truputį virsta krakmolu, kukurūzų skonis tampa blankesnis ir jie sparčiai kietėja.

1. Kambario temperatūroje. Nusipirktų kukurūzų, kuriuos ketinate greitai gaminti jokiu būdu nelupkite, tuomet jie ilgiau išliks švieži. Kambario temperatūroje jų laikyti ilgiau nei pusdienį nerekomenduojame.

2. Šaldytuve. Šaldytuve kukurūzai išliks šviežesni ir kietės gerokai lėčiau. Šaldytuve laikomų kukurūzų taip pat nereikia nulupti, juos rekomenduojame įdėti į maišiuką arba įsukti į foliją (ypač, jeigu nusipirkote jau nuluptus kukurūzus) ir laikyti šaldytuve, apatiniame, daržovių stalčiuje. Kukurūzai išliks skanūs 3-4 dienas (priklausomai nuo to, kokio šviežumo kukurūzus nusipirkote).

Šaldytuve taip pat galite laikyti termiškai apdorotus kukurūzus. Juos sudėkite į sandarią dėžutę ar maišelį ir laikykite šaldytuve iki 5 dienų.
 

Švieži kukurūzai

Šviežius kukurūzus reikėtų kuo greičiau suvartoti arba užšaldyti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Šaldymas. Jeigu nusipirkote daugiau kukurūzų, kurių greitai nesuvalgysite, rekomenduojame išsaugoti jų šviežumą ir nedelsiant užšaldyti. Užšaldyti reikia plikus kukurūzus. Jeigu kukurūzus šaldysite su dengiamaisiais lapais ir siūlais, juos bus labai sunku ir nepatogu nulupti po atšildymo.

Švarius kukurūzus tiesiog sudėkite į šaldymo maišelius ar dėžutes ir užšaldykite. Šaldyti kukurūzai tinkami vartoti maždaug 1 metus. Taip pat galite užšaldyti ne tik šviežius, bet ir termiškai apdorotus kukurūzus, juos suvartoti vertėtų irgi per metus.

Kukurūzus atšildykite lėtai, pernakt, iš šaldymo kameros perdėję į šaldytuvą, o tuomet paruoškite jums patinkančiu būdu. Jeigu šaldėte termiškai apdorotus kukurūzus, juos tiesiog trumpai, kelias minutes pašildykite verdančiame vandenyje, garuose ar mikrobangų krosnelėje, tačiau, mūsų manymu, jie skaniausi apkepinti keptuvėje ar grilyje.



KAIP NUO BURBUOLIŲ NUPJAUTI IR IŠSAUGOTI KUKURŪZŲ GRŪDELIUS?

Kukurūzų burbuolės yra labai skanus ir paprastas užkandis, tačiau nuo jų nupjovus grūdelius galima pasigaminti ne ką prastesnio skonio, įdomių ir labai įvairių patiekalų.

1. Kaip kukurūzus nupjauti nuo burbuolės? Kukurūzų grūdelius nuo burbuolės reikia nupjauti, kol burbuolė dar šviežia, tuomet tai padaryti bus gerokai lengviau. Kukurūzų grūdelius taip pat galite nupjauti nuo termiškai apdorotų burbuolių, jeigu juos naudosite, pavyzdžiui, salotoms ar įdėsite į troškinį pačioje gaminimo pabaigoje.
 

Peiliukas kukurūzams

Kukurūzų grūdelius nuo burbuolės patogu nupjauti specialiu įrankiu arba aštriu peiliu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kukurūzus nuo burbuolės galima nupjauti specialiu įrankiu, kuris angliškai vadinamas corn stripper. Lietuvoje jų rasti sunku, tačiau įvairių šių įrankių modelių tikrai įsigysite internetu, jų kaina svyruoja nuo poros iki dešimties eurų.

Jeigu neturite specialaus įrankio, tikrai ne bėda - grūdelius galima nupjauti aštriu peiliu. Burbuolę paguldykite ant pjaustymo lentelės ir nupjaukite šone esančius grūdelius, burbuolę paguldykite ant nupjauto krašto ir nupjaukite grūdelius kitame krašte. Vis pasukdami burbuolę nupjaukite visus grūdelius.

2. Kukurūzų grūdelių šaldymas patiekalams. Sušaldyti galite ne tik burbuoles, bet ir nuo jų nupjautus kukurūzų grūdelius. Juos tiesiog sudėkite į šaldymo maišelius ar dėžutes, išspauskite orą ir dėkite į šaldiklį. Kukurūzų grūdelius turėtumėte suvartoti per metus. Šaldytus grūdelius galite atšildyti perdėję į šaldytuvą ir palaikę pernakt, o troškiniams, sriuboms ir apkepinimui keptuvėje galite naudoti ir neatitirpintus arba tik iš dalies atitirpusius kukurūzus.

Nuo termiškai apdorotų kukurūzų nupjaustytus grūdelius galite užšaldyti lygiai taip pat - juos sudėkite į šaldymo maišelius ar dėžutes, išspauskite orą ir dėkite į šaldiklį. Šaldytus grūdelius galite atšildyti perdėję į šaldytuvą ir palaikę pernakt. Termiškai apdorotus šaldytus grūdelius turėtumėte suvartoti per metus. Atitirpintus grūdelius nudžiovinkite padėję ant popierinių rankšluostėlių ir naudokite salotoms, salsoms, užtepėlėms arba gaminimo pabaigoje įdėkite į troškinius, sriubas ir kitus patiekalus.

 

PATIEKALAI SU ŠVIEŽIAIS KUKURŪZAIS - SRIUBŲ, TROŠKINIŲ, SALOTŲ IR KITI RECEPTAI

Kukurūzų grūdeliai Lietuvoje dažniausiai naudojati tik mišrainėms gardinti, tačiau jie tikrai gali būti pagrindiniu patiekalo ingredientu! Įvairūs kukurūzų patiekalai labai populiarūs JAV pietuose, kur ir užauginama daugiausiai kukurūzų visame pasaulyje.

Kukurūzų blyneliai (angl. corn fritters)

Kukurūzų grūdeliais galite patobulinti paprastų blynelių tešlą. Šie puikūs blyneliai skaniausi šilti, patiekti su grietine, tačiau jie puikūs ir atvėsę. Papildomai į tešlą galite įmaišyti nedideliais gabaliukais pjaustyto kumpio, saujalę tarkuoto sūrio, smulkiai sukapotų žalumynų.
 

Blyneliai su kukurūzais

Kukurūzų blyneliai skanūs tiek šilti, tiek ir šalti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

15 nedidelių blynelių Jums reikės:
3 saujų kukurūzų grūdelių (gali būti švieži ar virti, konservuoti. Jeigu naudojate šaldytus, atitirpinkite ir nusausinkite);
1 stiklinės miltų;
2 kiaušinių;
3/4 stiklinės grietinėlės (galima pakeisti pienu);
1 šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos, pipirų, smulkintų žalumynų;
aliejaus kepimui.

Gaminimas:
Kukurūzų grūdelius sumaišykite su miltais, kepimo milteliais, druska, pipirais.
Kiaušinius išplakite su grietinėle ir supilkite ant miltų mišinio, išmaišykite. Tešla turi būti grietinės tirštumo.
Į tešlą įmaišykite smulkintus žalumynus. Jeigu norite, galite įmaišyti papildomų priedų - kumpio, sūrio, kitokių prieskonių.
Blynelius kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Kiekvieną pusę kepkite po 2-3 minutes.
Iškeptus blynelius sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.
Blynelius patiekite su grietine, apibarstykite smulkintais žalumynais. Taip pat juos tinka skanauti su skrudinta šonine, sūdyta ar rūkyta lašiša.

 

Kukurūzų čauderis - tiršta sriuba su grietinėle (angl. corn chowder)

Čauderis (angl. chowder) tiršta sriuba ar troškinys su grietinėle arba pienu, dažnai gaminama su įvairiomis jūrų gėrybėmis, žuvimi, tačiau versijos su daržovės ne mažiau populiarios, o kukurūzinis čauderis - tikras skanumynas vėsią dieną!
 

Tiršta kukurūzų sriuba

Tirštas kukurūzų čauderis sušildys ir pasotins. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 porcijoms Jums reikės:
4 didelių, šviežių kukurūzų burbuolių;
3 vidutinio dydžio bulvių;
1 svogūno;
1-2 skiltelių česnako;
1 litro vištienos ar daržovių sultinio;
0,5 stiklinės pieno;
0,5 stiklinės riebios grietinėlės;
pagal skonį druskos, pipirų, šviežių ar džiovintų čiobrelių;
patiekimui 4-5 šoninės juostelių.

Gaminimas:
Nuo kukurūzų burbuolių nupjaukite kukurūzų grūdelius. Grūdelius kol kas atidėkite, o burbuolių stiebus pasilikite. Stiebus sudėkite į sultinį, užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies apie 30 min. Stiebus išimkite.
Keptuvėje be jokių papildomų riebalų paskrudinkite šoninės juosteles. Jas sudėkite ant popierinių rankšluostukų ir sulaužykite gabaliukais. Keptuvėje likusių riebalų didesnę dalį nupilkite, keptuvėje palikite 1-2 šaukštus riebalų.
Keptuvėje su riebalais apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną iki kol suminkštės, 4-5 min. Tuomet pridėkite smulkiai sukapotas česnakų skilteles, berkite čiobrelius ir pakepinkite dar 1-2 minutes.
Keptuvės turinį sudėkite į sultinį, taip pat suberkite kukurūzų grūdelius, sudėkite nuskustas, kubeliais pjaustytas bulves, supilkite pieną. Užvirinkite ir pavirkite iki kol bulvės bus minkštos, apie 15 min.
Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.
Sriubą patiekite su traškia, kepta šonine, žalumynais ir skrudinta duona ar kukurūziniais traškučiais.

 

Kukurūzai sūrio padaže (angl. creamed corn)

Kreminiai kukurūzai (angl. creamed corn) yra patiekalas iš trintų kukurūzų grūdelių. JAV dažniausiai jis perkamas skardinėmis, o panašaus skonio ir tekstūros patiekalas ruošiamas namuose kukurūzus pakaitinus padaže su sūriu ir grietinėle.
 

Kukurūzai su sūriu

Puikūs kukurūzai tiks prie liesos vištienos, žuvies ar traškučiams pamirkyti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 porcijoms Jums reikės:
600 g kukurūzų grūdelių (šviežių, virtų, konservuotų ar šaldytų ir atitirpintų);
1 stiklinės riebios grietinėlės;
1 stiklinės riebaus pieno;
2 šaukštų miltų;
saujos tarkuoto kietojo sūrio;
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Nesvylančiame puode sumaišykite kukurūzus, grietinėlę, druska, pipirus, sviestą. Pieną išplakite su miltais ir supilkite į puodą.
Viską kaitinkite ir maišydami virkite ant vidutinės ugnies iki kol sutirštės, apie 10 min.
Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sūrį.
Patiekite su žolelėmis, kaip garnyrą prie įvairių patiekalų.

 

Paprastas kukurūzų apkepas (angl. corn casserole)

Kukurūzus galima užkepti su sūriu bei dar keliais ingredientais ir turėsite puikų apkepą, tinksiantį kaip garnyras prie liesos mėsos, vištienos, žuvies. Apkepą galite patiekti ir kaip pagrindinį patiekalą su lengvomis salotomis.
 

Kukurūzų apkepas

Kukurūzų apkepas tiks ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~24X15 cm stačiakampei kepimo formai (maždaug 6 porcijoms) Jums reikės:
800-900 g kukurūzų grūdelių (šviežių, virtų, konservuotų ar šaldytų ir atitirpintų);;
2 kiaušinių;
1/4 stiklinės grietinėlės;
1 saujos tarkuoto kietojo (arba kitokio) sūrio;
1 čili pipiro ar kelių marinuotų chalapos paprikų griežinėlių (galima pakeisti sauja smulkintų svogūnų laiškų);
pagal skonį druskos, pipirų.
formai paruošti: sviesto, džiūvėsėlių.

Gaminimas:
Išplakite kiaušinius, grietinėlę, du trečdalius sūrio, smulkintą čili ar svogūnų laiškus. Į plakinį įmaišykite kukurūzų grūdelius. Išmaišykite, pagardinkite druska, pipirais.
Kepimo formą patepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsiais, sudėkite apkepo masę ir apibarstykite likusiu sūriu.
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40-45 minutes.
Palaukite 10 minučių, kol truputį atvės ir tiekite.

 

Kukurūzų ir pupelių salotos „Kaubojų ikrai“ (angl. cowboy caviar)

Įvairios pupelės, kukurūzai, ryžiai, sumaišomi su vienodais gabaliukais supjaustytomis daržovėmis, žalumynais, tad salotos tikrai truputį primena ikrus. Spalvingas ir sotus patiekalas kartais vadinamas ne „Kaubojų ikrais“, o „Teksaso ikrais“.
 

Pupelių, ryžių, kukurūzų salotos

Sočias ir spalvingas salotas patiekite su kukurūziniais traškučiais ar paskrudinta duona. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 porcijoms Jums reikės:
1 saujos virtų ar konservuotų tamsių pupelių;
1 saujos virtų ar konservuotų šviesių pupelių;
1 saujos virtų, konservuotų ar grilyje keptų kukurūzų;
1 saujos virtų ryžių;
1 raudonojo svogūno;
1-2 pomidorų;
1-2 paprikų (gali būti skirtingų spalvų);
pundelio žalumynų: svogūnų laiškų, kalendrų ar petražolių;
padažui: 2-3 šaukštų aliejaus, 2-3 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių, pagal skonį druskos, pipirų, čili pipirų ar šlakelio aitraus padažo.

Gaminimas:
Skirtingas pupeles, kukurūzus, ryžius sumaišykite, įmaišykite smulkiai sukapotą svogūną, kubeliais pjaustytus pomidorus (nuo jų truputį nuspauskite skystį), kubeliais pjaustytas paprikas, smulkiai sukapotus žalumynus.
Salotas užtaisykite padažu iš aliejaus, citrinų sulčių, druskos, pipirų ir čili.
Į šias salotas tinka papildomai įdėti smulkiai pjaustytų čili pipirų, avokadų.
Jas patiekite su skrudinta duona, kukurūziniais traškučiais.

 

Karšti sumuštiniai su sūriu ir kukurūzais (angl. grilled corn sandwich)

Karštus sumuštinius galima ruošti ne tik su kumpiu ir sūriu, bet ir su kukurūzais. Šie sumuštiniai greitai paruošiami, o skonis jus tikrai nustebins. Galima patiekti su šaukštu grietinės ar prie sultinio, trintos daržovių sriubos.
 

Karšti sumuštiniai su kukurūzais

Kukurūzai puikiai tinka net ir karštiems sumuštiniams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:
4 riekelių forminės sumuštinių duonos;
1 saujos virtų, konservuotų ar grilyje keptų kukurūzų;
1 saujos tarkuoto fermentinio (arba kitokio) sūrio;
2 šaukštų smulkiai sukapotų svogūnų;
1 šaukšto majonezo;
4 šaukštų smulkintų žalumynų;
0,5 žalio čili pipiro arba kelių marinuotų chalapos pipirų griežinėlių;
pagal skonį druskos, pipirų;
kepimui trupučio sviesto.

Gaminimas:
Kukurūzus, sūrį, svogūnus, žalumynus, smulkiai sukapotus pipirus, majonezą sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais.
Masę padalinkite į dvi dalis, paskleiskite ant dviejų forminės duonos riekių ir uždenkite kitomis riekėmis.
Vis paspausdami iškepkite keptuvėje (idealu - grilinėje keptuvėje) su trupučiu sviesto. Galima kepti ir specialioje sumuštinių keptuvėje.
Sumuštinius kepkite iki kol duonelė apskrus, o sūris išsilydys , apie 5 min.
Iškepusius sumuštinius perpjaukite ir tiekite.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital