Sveiki užkandžiai švenčių stalui - 3 idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-12-21
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Sveiki užkandžiai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Šventės jau visiškai arti! Taip, šiemet jos bus kitokios ir turbūt tik su pačiais artimiausiais žmonėmis, tačiau skonio kelionės juk tuo ir puikios, kad stebuklus galime sukurti neišeidami iš namų, tiesiog savo virtuvėje, pasitelkę polėkį ir įkvėpimą. Ir mėgautis kiekvienu savo gardžios kūrybos kąsneliu.

 

O kad skoniais keliauti būtų lengviau, mūsų redakcija visada pagelbės. Šįkart paprašyti “Gėrybių rago” ieškojome idėjų, kuo pagardinti švenčių stalą, kad užkandžiai būtų ne tik labai skanūs, bet ir maistingi. Fantazavome, kūrėme, eksperimentavome ir štai dalinamės su jumis trimis žingsnis po žingsnio receptais. Užtikriname, skonis vardan sveikumo juose nebuvo paaukotas. Visos šios užkandėlės tikrai PUIKIOS iš didžiųjų raidžių.
 

Tad mažiau kalbų, daugiau skonio. Pradedam!
 

 

Saldžių bulvių kąsneliai su pikantiška varškės užtepėle ir lašiša

 

Šie kąsneliai gaivūs, lengvai pikantiški ir pačiu ir sotūs. Mes juos gardinome lašiša, bet net ir be jos kąsneliai puikūs. Arba galima lašišą keisti agurkų griežinėliais, krevetėmis ar net silke.

 

Varškės užtepėlės galite pasiruošti ir daugiau - ji šaldytuve puikiai gyvens bent 3-4 dienas ir labai tiks pagardinti ne tik šventinį užkandį, bet ir pusryčių sumuštinuką.

 

14 kąsnelių mums reikės:

 


 

  • 1 didelio batato (vadinamos saldžios bulvės)
  • 200 g varškės (naudojome 9% iš kvadratinių pakelių)
  • 2 šaukštų graikiško jogurto
  • 50 g riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintus anakardžius su rūkyta paprika ir česnaku)
  • 50 g sūdytos lašišos
  • 1 šaukštelio saldžios paprikos miltelių
  • 1 skiltelės česnako
  • šiek tiek krapų
  • druskos, pipirų
  • šiek tiek aliejaus


 

1. Batatą nuskutame ir supjaustome daugmaž 5mm storio griežinėliais. Pašlakstome aliejumi, pagardiname 0.5 šaukštelio druskos, pabarstome paprikos milteliais (jei mėgstate pikantiškiau, galite dar įberti čili ir/ar kario prieskonių). Gerai išmaišome, jog riekelės tolygiai viskuo pasidengtų.

 


 

2. Riekeles išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauname kepti į iki 220 laipsnių įkaitint    ą orkaitę (režimu kaitinimas iš viršaus bei apačios + vėjelis). Kepame apie 15-20 minučių iki riekelės suminkštėja.
 

 

3. Kol batatai kepa, pasiruošiame varškės užtepėlę. Varškę sutriname elektriniu trintuvu (mes trynėme rankiniu, vadinamu blenderiu) drauge su jogurtu ir česnako skiltele.
 

 

4. Į varškės masę įmaišome pasmulkintus riešutus, pagal skonį pagardiname druska bei pipirais, gerai išmaišome.
 

 

5. Iškepusias batatų riekeles traukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti.

 


 

6. Atvėsias aptepame varškės užtepėle ir ant kiekvieno kąsnelio dedame po gabalėlį lašišos bei po krapo šakelę.

 


 

 

Cukinijų suktinukai su anakardžių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle

 

Šie suktinukai spalvingi, nesudėtingai pagaminami ir draugiški vengiantiems gyvulinės kilmės produktų. Anakardžių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė, kuri naudojama suktinukų įdarui, labai universali. Ją tinka tepti ant duonelės, galima ja įdaryti užkandinius krepšelius ar šaukštelius arba perpus sumaišius su graikišku jogurtu kabinti daržovių lazdelėmis.

 

14 suktinukų mums reikės:
 

 

  • 1 jaunos cukinijos
  • 200 g anakardžių (išmirkytų vandenyje bent porą valandų arba žr. patarimą)
  • 6-7 saulėje džiovintų pomidorų
  • saujos riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintus migdolus su čili ir svogūnais)
  • 1 šaukštelio raudonėlio (arba čiobrelio ar provanso žolelių)
  • šiek tiek žalumynų (petražolių, bazilikų ar kt.)
  • Druskos, pipirų

 

Patarimas: jeigu skubate, anakardžius užpilkite verdančiu vandeniu, palikite 15-20 minučių pastovėti, o tada nusunkite. Jie bus pakankamai suminkštėję.


 

1. Cukiniją supjaustome plonomis juostelėmis. Patogu tą daryti daržovių skustuku arba daržovių pjaustykle (vadinama mandolina).



 

2. Cukinijų juosteles apkepiname gerai įkaitintoje keptuvėje po 1-2 minutes iš abiejų pusių. Grilio keptuvė tam tinka tobulai (kepant joje riebalai nereikalingi), bet galima ir paprastoje keptuvėje. Jei kepsite paprastoje, keptuvę labai lengvai patepkite aliejumi.
 

 


 

3. Anakardžius ir saulėje džiovintus pomidorus sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės (mes trynėme rankiniu trintuvu, vadinamu blenderiu). Įpikite 2-3 šaukštus vandens (arba įdėkite jogurto, bus dar skaniau) ir išmaišykite.
 

 

4. Į užtepėlę suberkite raudonėlį, saujelę pasmulkintų žalumynų ir pasmulkintus riešutus. Išmaišykite.

 


 

5. Ant kiekvienos cukinijos juostelės per visą ilgį užtepkite anakardžių užtepėlės. Susukite į suktinuką. Patiekdami gali papuošti žalumynais.



 

 

Agurkų kąsneliai su avokadu ir krevetėmis

 

Šie kąsneliai yra viena greičiausiai paruošiamų šventinių užkandėlių. Tereikia suraikyti agurką, su prieskoniais sutrinti avokadą ir labai trumpai pakepti krevetes. Viskam pakaks vos 15-20 minučių, o ragautojai liks sužavėti tiek šių kąsnelių skonio, tiek išvaizdos.


 

12 agurkų kąsnelių mums reikės:

 


 

  • 12 didesnių krevečių (naudojome šaldytas apvirtas)
  • ⅔ ilgavaisio agurko
  • 1 didesnio avokado (arba pusantro mažo)
  • 1 šaukšto graikiško jogurto (nebūtina, bet taip dar skaniau)
  • ketvirčio citrinos
  • 2 skiltelių česnako
  • šiek tiek riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintus anakardžius su pomidorais ir bazilikais)
  • Druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus kepimui


 

Pradedam!

 

1. Keptuvėje įkaitiname 1-2 šaukštus aliejaus, beriame smulkiai sukapotą česnaką ir maišydami pakepiname 15-20 sekundžių. Dedame atitirpintas ir gerai nusausintas krevetes, pabarstome jas trupučiu druskos bei pipirų. Pakepame po 1-2 minutes iš abiejų pusių, jog lengvai apskrustų.



 

2. Į elektrinio trintuvo indą dedame avokadą, jogurtą (jei naudojate), įspaudžiame citrinos sultis, beriame žiupsnelį pipirų, šiek tiek druskos. Sutriname. Iki glotnios tekstūros trinti nereikia, šiek tiek gabalėlių tegu lieka.

 


 

3. Agurką supjautome griežinėliais. Ant kiekvieno griežinėlio dedame po šaukštelį avokadų užtepėlės, pabarstome trupučiu smulkintų riešutų ir dedame ir po krevetę. Iškart tiekiame.



 

 

Gardžių sveikų jums šventinių eksperimentų!

 

Straipsnio draugas: Gėrybių ragas
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital