Sveikesni saldumynai - 3 gardžios idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-03-19
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Sveiki saldumynai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Visiems juk nutinka akimirkų, kai atrodo miršti kaip norisi “kažko saldaus čia ir dabar”. Tad šiandien, paprašyta “Gėrybių rago”, su jumis dalinuosi savo mėgstamiausiomis idėjomis, kaip saldžiai pasimėgauti drauge ir pasirūpinant savimi. Gardus saldėsis tikrai neprivalo būti nuodėmingas. Paruoštas su meile ir iš kokybiškų ingredientų sveikesnis saldumynas ne tik džiugins, bet ir suteiks kasdienybei daugiau spalvų bei energijos. Tad neriam į salžią, bet maistingą kelionę!

 

Šokoladinis bananų braunis

 

Šis braunis yra mano mėgstamiausias sveikesnis skanumynas, beveik visada šaldiklyje turiu keletą gabalėlių. Jo atsiradimo mano namų virtuvėje istorija tokia - kažkada seniai eksperimentavau su internete sklandžiusiu saldžių bulvių braunio receptu. Ir taip jį gaminau, ir kitaip, ir vis kažkas man skonyje kliuvo. Galiausiai kilo idėja “o kas, jei vietoje saldžių bulvių dėčiau bananų?”. Eureka! Taip gimė šis pamėgtas bananų braunis. Vėliau internetuose radau, jog aš tikrai ne pirma, kuriai šovė į galvą panaši mintis, ir ne pirma be galo pamėgusi šį sveikesnį desertą.

 

Žinoma, kadangi šis braunis yra saldus tik natūraliai bei labai bananiškas, jo skonis tikrai skiriasi nuo klasikinio šokoladinio braunio. Visgi sveikesnių skanėstų kategorijoje jis yra mano favoritas, nes pavyksta drėgnas, skalsus, ne tik pradžiuginantis, bet ir pasotinantis.

 

Žemiau pateikiu bazinį bananų braunio receptą, bet juo drąsiai improvizuokite - įmaišykite šlakelį vanilės, porą saujų riešutų, jei norite saldžiau - šiek tiek šokolado lašelių (ar tirpinto juodo šokolado) ar džiovintų vaisių, varijuokite riešutų sviestais (su migdolų kremu šis braunis man labai labai, bet tinka ir žemės riešutų sviestas, lazdynų kremas, anakardžių kremas ar kokį tik turėsite po ranka). 

 

Beje, jei braunio norite pyragiškesnio (t.y. ne tokio drėgno), bananų proporciją recepte sumažinkite, o riešutų sviesto - padidinkite. Arba papildomai į masę įmaišykite keletą šaukštų migdolų miltų.
 

Tad pradedam!

 

Šokoladiniam bananų brauniui mums reikės vos 3 ingredientų!
 

 

  • 5 didesnių bananų (labai gerai prinokusių, būtinai jau su taškeliais)
  • 300 g mėgiamo riešutų sviesto (naudojome Gėrybių rago migdolų kremą “NUTIS”)
  • 50 g kakavos (kokybiškos)

 

1. Elektriniu trintuvu bananus sutriname iki tyrelės konsistencijos (vienas kitas gabalėlis gali likti, viskas gerai).
 

 

2. Į bananus sukrečiame riešutų sviestą, įsijojame kakavą ir gerai išmaišome.

Patarimas: jeigu norite įdomiau, šiame gaminimo žingsnyje galite į braunį įmaišyti šiek tiek vanilės, pasmulkintų riešutų, džiovintų vaisių ar kitų priedų.
 

 

3. Masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą formą (naudojau 20x20 cm). Mentele arba šaukštu išlyginame paviršių.
 

 

4. Kepame iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių (iki braunio viršus sutvirtės).
 

 

5. Iškepusiam brauniui leidžiame visiškai atvėsti. Tada dedame į šaldytuvą bent 1-2 valandoms, jog gardžiai atšaltų (galima valgyti ir kambario temperatūros, bet šaltas skanesnis). Pjaustome ir skanaujame!

Patiekdama aš dar braunį apšlaksčiau trupučiu tirpinto juodo šokolado  ir pabarsčiau riešutais, bet šie priedai nebūtini.

 

Braunį laikykite šaldytuve sandarioje dėžutėje iki savaitės arba šaldiklyje 2-3 mėnesius.
 


 

 

 

Nekepti riešutų sviesto sausainiai - natūraliai saldūs ir maistingi

 

Šie nekepti sausainiai, skoniu šiek tiek primenantys Snickers batonėlius, pastaraisiais mėnesiais užkariavo socialinius tinklus. Kas nieko keisto, nes jie visiškai puikūs - ingredientai paprastučiai, paruošimas užtrunka vos pusvalandį, o skonis mmm kaip džiugina. Datulių ir žemės riešutų sviesto derinys šiems sausainiams tinka tobulai, bet jei norite eksperimentuoti, datules drąsiai galite keisti kitais džiovintais vaisiais (ar tiesiog trupučiu klevų sirupo ar medaus), o vietoje žemės riešutų sviesto galite naudoti migdolų, anakardžių ar kitų riešutų kremus.

 

Pamirkymas šokolade suteikia sausainiams dar daugiau žavesio bei skonio, bet jei skubate ar šokolado neturite po ranka, galite šį žingsnį praleisti.


 

12-14 sausainių mums reikės:

 


 

  • 150 g minkštų datulių (naudojau “Borna” datules dėžutėje)
  • 130 g žemės riešutų sviesto (naudojau “Gėrybių rago” žemės riešutų kremą NUTIS)
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 50 g juodo šokolado (nebūtina)
  • žiupsnelio druskos (nebūtina, bet prideda snikeriškumo)


 

1. Avižinius dribsnius ir žiupsnelį druskos sudedame į elektrinį smulkintuvą ir sutriname iki beveik miltų konsistencijos.
 

 

2. Iš datulių išimame kauliukus ir jas sudedame į dribsnius. Dar kartą sutriname, jog gautume lipnią masę.
 

 

3. Dedame žemės riešutų sviestą ir dar kartą sutriname (arba, jei trintuvas stringa, tiesiog gerai ištriname šaukštu).
 

 

4. Imame gabalėlį masės, rankomis suvoliojame daugmaž graikinio riešuto dydžio kamuoliuką, jį suplojame į palotėlį ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Sausainio viršų įspaudžiame šakute, taip dar šiek tiek paplokštindami bei suformuodami raštą.
 

 

5. Ištirpiname šokoladą ir į jį pamirmome kiekvieną sausainį. Grąžiname ant kepimo popieriaus. Paruoštus sausainius dedame į šaldiklį 10 minučių (arba į šaldytuvą pusvalandžiui), kad šokoladas sustingtų.
 


 

6. O tada griebiame po sausainiuką ir bandome nenusikąsti liežuvio! Nes jie tikrai labai puikūs :) Beje, nesuvalgytus sausainius sudėkite į sandarią dėžutę ir laikykite šaldytuve (ten jie puikiai gyvens bent porą savaičių, jei tiek išlauksite) arba šaldiklyje (galite laikyti 2-3 mėnesius).
 


 

 

Užkandžių batonėliai su pūstomis kruopomis (arba avižiniais dribsniais)


Nesuskaičiuosiu, kiek kartų esu dariusi šiuos batonėlius. Keliasdešimt, galbūt ir daugiau. Juos esu gaminusi pačiomis įvairiausiomis variacijomis - su žemės riešutų sviestu, su migdolų kremu, su anakardžių kremu, su jų mišniais, su figomis, su datulėmis, su razinomis, su džiovintais abrikosais, gardindama šokoladu, negardinandama šokoladu, pridėdama smulkintų riešutų ar sėklų, pridėdama smulkintų kakavos pupelių, su pūstomis burnotėmis, su pūstais ryžiais, pūstais grikiais ar tiesiog paprasčiausiais avižiniais dribsniais.

 

Na turbūt jau supratote, jog žemiau pateiktas batonėlių receptas yra bazinis ir juo drąsiai improvizuokite atsižvelgdami į tai, kokius skonius mėgstate bei ką randate savo spintelėse.

 

10-12 batonėlių mums reikės:
 

 

  • 150 g minkštų džiovintų figų (naudojome “Gėrybių rago”), vietoje figų tinka ir datulės ar razinos
  • 150 g mėgiamo riešutų sviesto (naudojome “Gėrybių rago” anakardžių kremą NUTIS)
  • 35 g pūstų kruopų (naudojau burnotes, bet tinka ir kitokios, galima keisti 100 g avižinių dribsnių)
  • 30 g juodo šokolado (nebūtina)

 

Pradedam!

 

1. Figoms nuskabome kotelius, o tada jas sudedame į dubenį ir elektriniu trintuvu sutriname iki daugmaž vientisos lipnios masės. Jei trintųsi sunkiai, įpilkite šiek tiek vandens (pilkite po labai nedaug, stėdami konsistenciją).

Patarimas: mano naudotos figos buvo minkštutės, tad jas sutryniau lengvai, bet jei figos kietesnės, jas pirmiausia užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 5-10 minučių iki suminkštės. Tada nusunkite ir trinkite.
 

 

2. Į figų masę sukrėskite riešutų sviestą bei ištirpintą juodąjį šokoladą (jei naudojate).
 

 

3. Suberkite pūstas kruopas ir šaukštu (arba rankomis) gerai išmaišykite, jog visos kruopos tolygiai pasidengtų figų mase.
 

 

4. Paruoštą masę galite sukrėti į kepimo popieriumi išklotą norimo dydžio formelę, standžiai suspausdami, jog neliktų tarpų. Bet aš darau paprasčiau - ant lentelės patiesiu kepimo popieriaus, ant jo sukrečiu masę ir spausdama rankomis suformuoju daugmaž 1-1.5cm storio stačiakampį. Jį dedu į šaldiklį bent valandai (o dar geriau 2-3 valandoms ar ilgiau).
 



 

5. O tada pjaustykite ir skanaukite! Nesuvalgytus batonėlius galite laikyti šaldytuve, bet man jie skaniausi laikomi šaldiklyje (sandarioje dėžutėje), nes jame pūstos kruopos nepraranda traškumo ir batonėliai lieka nuostabiai skanūs. Nebijokite, į ledą jie nesušala - gaite traukti iš šaldiklio ir iškart skanauti.
 

 

Straipsnio draugas: Gėrybių ragas
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital