Stalo karaliai arbūzai - kaip išsirinkti patį skanausią ir ką iš jo pagaminti?

2018-08-10
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Stalo karaliai arbūzai - kaip išsirinkti patį skanausią ir ką iš jo pagaminti?
@ Shutterstock

Ar dažnai sunkiai tempiate namo milžiną arbūzą, o jį perpjovę nusiviliate - jo vidus balkšvas, bekvapis ir beskonis... Kaip išvengti šios bėdos ir išsirinkti tikrai prinokusį, sultingą ir aromatingą vaisių? Kaip greitai, patogiai ir kuo švariau supjaustyti arbūzą bei ką iš jo pagaminti? Dalinamės naudingomis gudrybėmis, patarimais ir receptais! 

 

Kaip išsirinkti prinokusį arbūzą?

Arbūzu galėsite gardžiuotis tik jeigu vaisius bus prinokęs, tad pirkdami nepjaustytą arbūzą jį labai įdėmiai apžiūrėkite, pakilnokite ir net... pabelskite. 

Pagal formą. Arbūzas turi būti taisyklingos formos. Veislė lemia ar jis bus apvalus, ar pailgas, tačiau ant arbūzo neturi būti gumbų, raukšlių, įtrūkimų. Netolygi forma parodo, kad arbūzas nebuvo laistomas reguliariai, saulės apšvietimas buvo netolygus.

Pagal svorį. Tikrai prinokęs ir gardus arbūzas turi sukaupęs daug vandens, tad jo svoris yra pakankamai didelis. Pakelkite kelis panašaus dydžio arbūzus ir rinkitės patį sunkiausią.

Pagal spalvą. Arbūzo žievės spalva priklauso nuo veislės, tačiau prinokusio arbūzo raštas ryškiai matomas, žievė yra matinė, o ne blizganti. Blizgumas - neprinokusio arbūzo požymis.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pagal geltoną dėmę. Pavartykite arbūzą ir ant žievės paieškokite geltonos dėmės. Ši vieta buvo prigludusi prie žemės vaisiui augant, tad kuo dėmė ryškesnės spalvos, tuo ilgiau arbūzas gulėjo lysvėje ir noko saulėje.

Pagal garsą. Pabelskite į arbūzą krumpliais - jeigu vaisius prinokęs, tai girdėsite silpną, duslų garsą. Jeigu girdite aukštą, labai aiškų garsą, tai šio arbūzo geriau nepirkite, jis buvo nuskintas per anksti.

Jeigu perkate perpjautą arbūzą. Perpjauto arbūzo minkštimas turi būti raudonas, tolygus, o sėklos - tamsiai rudos arba juodos (nebent perkate besėklį arbūzą, jame gali būti mažyčių, baltų, beveik permatomų sėklyčių). Jeigu arbūzo minkštimą vagoja šviesios gyslos, tai jis nepakankamai prinokęs, o jeigu minkštimas grūdėtas, lyg susikristalizavęs, tai vaisius nebus sultingas.

 

Kaip supjaustyti arbūzą?

Išsirinkus skanutėlį arbūzą laukia dar vienas iššūkis - jį supjaustyti taip, kad ne tik būtų patogu valgyti, bet ir kad virtuvėje neprasidėtų arbūzo sulčių potvynis.

Skiltelėmis. Arbūzą išilgai perpjaukite perpus. Padėkite minkštimu ant pjaustymo lentelės. Supjaustykite vertikaliai per visą ilgį ir mėgaukitės sultingomis skiltelėmis.

Trikampiais. Arbūzą supjaustykite skiltelėmis pagal prieš tai aprašytą metodą. Kiekvieną skiltelę perpjaukite perpus ir turėsite trikampėlius, kuriuos laikyti ir valgyti dar patogiau, nei skilteles.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Stačiakampiais. Arbūzą išilgai perpjaukite perpus. Padėkite minkštimu ant pjaustymo lentelės. Atsargiai nupjaustykite žievę. Supjaustykite horizontaliai ir vertikaliai - turėsite stačiakampius, kuriuos ypač patogu valgyti įsmeigus šakutę.

Kubeliais. Supjaustykite arbūzą stačiakampiais pagal prieš tai aprašytą metodą. Stačiakampius perpjaukite į kelias dalis ir gausite krūvą puikių arbūzų kubelių pasigardžiavimui ar salotoms.

 

Daugiau idėjų ir iliustracijų, kaip supjaustyti arbūzą, rasite čia.

 

Ką pagaminti iš arbūzo?

Karštą vasaros dieną malonu gardžiuotis šviežiu arbūzu, tačiau iš šio vaisiaus taip galima suplakti puikų kokteilį, sumaišyti salotas, sušaldyti ledus, juo pagardinti vandenį.

 

Super gaivios, super vasariškos, super spalvingos salotos! Rubiko kubikas lėkštėje? O jau koks skanus! Ingredientus galite koreguoti ir pagal skonį, svarbiausia čia - vasaros gaiva ir patiekimas, kuris neleis nuo vaišių atplėšti akių nei mažiems, nei dideliems!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Šis naminis limonadas - tobula atgaiva karštą vasaros dieną. Aišku, kuo skanesnis arbūzas, tuo geresnis ir limonadas, bet net jeigu namo parsinešėte vidutinio skanumo arbūzą, šis gėrimas vis tiek pavyks puikus!

Receptą rasite čia.

Arbūzo skonis ir dailumas! Ledai skanūs, maistingti ir tikri gražuoliai, tad ypač vilios mažuosius smaližius. Pagaminti visai nesudėtinga, reikės tik trupučio kantrybės, kol sustings. Šiuos ledus galima ruošti ne tik dviejų skonių ir du skonius atskirai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Puikiai tinka šiltą pavasario ar vasaros dieną, ypač iškylaujant gamtoje. Visai nesudėtingai paruošiamos, bet ypatingai gaivios ir vėsinančios, gardžios salotos.

Receptą rasite čia.

Puikaus skonio, gaivus arbūzo gėrimas! Kai tik įsigysite skanų storapilvį arbūzą ir nepavyks jo įveikti, žinokite, kad dalį tikrai verta panaudoti gaiviam kokteiliui!

Receptą rasite čia.

Tirštas ir skaisčiai raudonas arbūzų sirupas, kai kuriose šalyse dar vadinamas arbūzų medumi arba arbūzų nektaru. Labai saldus, labai arbūziškas, tobulai tinkantis pagardinti ledus, blynelius ar kitus desertus. Išvirtą jį galite laikyti šaldytuve ir sunaudoti per 2-3 savaites, arba dar karštą išpilstyti į stiklainiukus ir saugoti žiemai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Vasaros metas puikus naujiems atradimams. Šiandien dalinuosi puikiu sumuštinukų receptu, kuriuos labai greitai ir paprastai pasigaminsite. Derinys sūru - saldu labai geras, atsiskleidžia visai kitokie skoniai, o tas kremiškumas ir gaivumas taip tinka vasariškiems skanumynams...

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Galbūt šis derinys skamba kiek neįprastai, bet jis tikrai puikus, arbūzas ir fetos sūris skonio klausimu dera tiesiog tobulai!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Visai nesudėtingai paruošiamas ir labai skanūs užkandis ar net garnyras! Tai nėra desertas - taip keptas arbūzas savo tekstūra labiau primena žuvį, kai kuriems - mėsą. Bet kuriuo atveju, tai nekaloringas ir labai skanus patiekalas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gaivi ir labai skani šalta pomidorų sriuba su arbūzais! Skonis kiek pikantiškas, aitrokas, labai vasariškas ir sodrus. Galbūt derinys gali pasirodyti kiek neįprastas, bet sriubos skonis tikrai puikus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Karštai vasaros dienai siūlome išbandyti gaivų, arbūzinį gėrimą su mėtomis - gaivus, natūraliai spalvingas ir labai skanus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Rima, Wise Taste

Puikios, gaivios ir spalvingos salotos! Čia arbūzo saldumas persipina su pikantišku fetos (galima keisti ir kitokiu minkštu sūriu, pvz., brinza) skoniu ir šilauogių gaiva į nuostabų derinį. Tinka pagardinti mėtų ar baziliko lapeliais.

Receptą rasite čia.

 

Arbūzas ant pagaliuko

Šis per akimirką paruošiamas skanėstas yra nuostabi atgaiva. Jis labai patinka vaikučiams, kadangi smagiai atrodo ir patogu valgyti (o taip pat ir mamytėms, nes išsiterliojimo šansai gerokai sumažėja).

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Arbūzą supjaustykite trikampiais pagal aukščiau aprašytą pjaustymo būdą. Į trikampius įsmeikite ledų pagaliukus. Arbūzo trikampius sudėkite ant lėkštės su ledu, papuoškite uogomis, mėtų lapeliais.
Arbūzo trikampėlius, jeigu norite, galite truputį nusausinti patapšnoję popieriniu rankšluosčiu, o tuomet pamirkyti lydytame šokolade.

 

Arbūzu pagardintas vanduo

Visi puikiai žino, kad vanduo būtinas mūsų sveikatai ir gerai savijautai, tačiau daugeliui nesinori gerti daug paprasto vandens. Puiki idėja - vaisiais, uogomis, prieskoninėmis žolelėmis pagardintas vanduo. Arbūzas, žinoma, tam labai tinka!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Į grafiną sudėkite dosnią saują kubeliais pjaustyto arbūzo, porą mėtų šakelių ir keletą citrinos griežinėlių (taip pat puikiai tiks žaliosios citrinos, agurkai, bazilikai), įpilkite vandens ir porą valandų palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų skoniai.

 

Arbūzų ir pomidorų salsa

Aštrumo natelė idealiai papildo šią gaivią ir tikrai labai skanią salsą. Ji populiari Meksikoje, šios salsos dedama į takos su žuvimi (be jos ir žuvies dar naudojamas avokadas, šlakelis žaliųjų citrinų sulčių), tačiau arbūzų ir pomidorų salotos puikiai tiks ir prie keptos baltos žuvies, vištienos ar liesos kiaulienos.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 g arbūzo kubelių;
250 g vyšninių pomidorų;
1 nedidelio žalio čili pipiro;
0,5 mėlynojo svogūno;
2 šaukštų kedrinių pinijų (galima pakeisti migdolų riekelėmis);
poros šakelių bazilikų;
šlakelio aliejaus;
šlakelio raudonojo vyno acto;
žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas:
Arbūzą supjaustykite nedideliais kubeliais, vyšninius pomidorus perpjaukite į keturias dalis, čili pipirą supjaustykite riekelėmis (galite pašalinti sėklytes arba visai nenaudoti, jeigu nemėgstate aštriai), mėlynąjį svogūną labai smulkiai sukapokite.
Kedrines pinijas lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje.
Viską sumaišykite, įmaišykite bazilikų lapelius, salsą pagardinkite aliejumi, raudonojo vyno actu, druska ir pipirais.

 

Arbūzo granita

Granita - itališkas gaivus desertas. Tai smulkintas vaisių sulčių ledas su trupučiu cukraus. Granita kilo iš Sicilijos, kur skirtinguose regiuose ruošiama įvairaus tirštumo granita. Tradicinė granita dažniausiai gaminama iš citrinų ir apelsinų sulčių, o taip pat iš sezoninių uogų, mėtų, pistacijų, šokolado, tačiau arbūzinė granita yra tiesiog tobula!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
0,5 didelio arbūzo;
2 žaliųjų citrinų;
70 g cukraus.

Gaminimas:
Išspauskite žaliųjų citrinų sultis, jas supilkite į kokteilinę. Suberkite cukrų ir gerai išplakite.
Į kokteilinę dėkite kubeliais pjaustytą (be žievės ir sėklų) arbūzą ir viską išplakite iki vienalytės konsistencijos.
Gautą kokteilį supilkite į indą (puikiai tiktų stiklinis kepimo indas), uždenkite maistine plėvele ir 2-3 valandas šaldykite šaldymo kameroje.
Po poros valandų ištraukite indą ir šaukštu arba šakute nugremžkite sustingusį viršutinį sluoksnį ir šonus. Gremžkite iki kol pasieksite dar minkštą, nesušalusį sluoksnį. Susidarys arbūziniai ledo kristalai, galite jų paskanauti arba palikite inde.
Indą grąžinkite į šaldymo kamerą dar 2-3 valandoms, tuomet jį vėl išimkite ir prigremžkite dar daugiau ledo kristalų, juos išpurenkite šakute. Šį procesą kartokite tol, kol inde neliks vienalyčio ledo, tik nugremžti, smulkūs kristalai.
Šiuos kristalus dėkite į nedidelius indelius ar taureles ir valgykite desertiniu šaukšteliu.

 

Troškulį akimirksniu numalšinantis arbūzo kokteilis

Jeigu karštis kamuoja taip, kad arbūzo skiltelė troškulio jau nebenumalšina, tai susiplakite nuostabų arbūzo kokteilį, kuris tikrai atgaivins!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
2 saujų kubeliais supjaustyto ir šaldymo kameroje sušaldyto arbūzo;
1 stiklinės vandens (galite pakeisti kokosų vandeniu, jeigu mėgstate);
1 šaukšto medaus;
kelių mėtos ar baziliko lapelių.

Gaminimas:
Šaldytus arbūzo kubelius ir vandenį išplakite kokteilinėje iki vienalytės konsistencijos. Sudėkite medų, mėtų arba bazilikų lapelius (abiejų prieskoninių žolelių vienu metu nenaudokite) ir plakite dar 10-20 sekundžių.
Supilstykite į taures ir iškart skanaukite.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital