Sotūs kepsneliai be mėsos - 3 receptai žingsnis po žingsnio!

Kotletai kepsneliai be mėsos
Kristina, Ant medinės lentelės

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, žmonės į savo mitybos racioną įtraukia vis daugiau daržovių, išbando augalinės kilmės receptus ar kartais tiesiog vietoje mėsos patiekalo vakarienei ieško vegetariškos alternatyvos.

Todėl šiandien dalinuosi net trimis puikiomis vegetariškomis alternatyvomis tradiciniams kotletukams. Visi trys receptai sotūs, maistingi, gausūs daržovių bei labai skanūs. Drąsiai išbandykite - kepsneliai patiks ir mažiausiems šeimos nariams! 


 

Cukinijų kepsneliai su saulėje džiovintais pomidorais ir feta

 

2 - 3 porcijoms (8 vidutinio dydžio kepsneliams) reikės:

 

 

  • 1 jaunos cukinijos
  • 100 g fetos sūrio (veganiškai versijai fetą keiskite tofu arba praleiskite)
  • 5 saulėje džiovintų pomidorų
  • 1 kiaušinio (veganiškai versijai - 1 šaukšto maltų linų sėmenų + 2.5 šaukšto šilto vandens)
  • 4 šaukštų miltų (tinka ir paprasti kvietiniai, ir viso grūdo miltai ar miltai be glitimo, pvz. kukurūzų)
  • 1 skiltelės česnako
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus arba ghee sviesto kepimui


 

Gaminame:
 

1. Cukiniją sutarkuojame stambia burokine tarka ir rankomis nuspaudžiame skystį. Česnaką sutarkuojame. Saulėje džiovintus pomidorus ir fetą supjaustome mažais kubeliais.

Jei vietoje kiaušinio naudotumėte linų sėmenis, tada maltus linų sėmenis sumaišykite su šiltu vandeniu.

Dedame visus paruoštus ingredientus į dubenį ir išmaišome.
 


 

2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame po šaukštą masės formuodami kepsnelius. Kepame apie 10 minučių, kas kelias minutes apversdami, kol kepsnelių vidus iškepa, o išorė gražiai apskrunda.
 

 

3. Popieriniais rankšluoščiais pašaliname riebalų perteklių nuo kepsnelių.
 


 

 

Veganiški avinžirnių ir daržovių kepsneliai

 

2 - 3 porcijoms (12 nedidelių kepsnelių) reikės:
 

 

  • 1 skardinės konservuotų avinžirnių (arba 250 g virtų avinžirnių)
  • 1 jaunos cukinijos
  • 1 morkos
  • 0.5 saldžios raudonos paprikos
  • 3 šaukštų miltų miltų (tinka ir paprasti kvietiniai, ir viso grūdo miltai ar miltai be glitimo, pvz. kukurūzų)
  • 1 šaukšto maltų linų sėmenų + 3 šaukštų šilto vandens
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui


 

Gaminame:
 

1. Avinžirnius beriame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Cukiniją ir morką sutarkuojame stambia burokine tarka. Papriką supjaustome kubeliais. Maltus linų sėmenis sumaišome su šiltu vandeniu.

Dedame visus paruoštus ingredientus į dubenį. Jei norisi - pridedame mėgstamų prieskonių, žolelių ir gerai išmaišome.
 


 

2. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Drėgnomis rankomis formuojame nedidelius kepsnelius. Kepame juos apie 10 minučių, kas kelias minutes apversdami iki kepsneliai gražiai apskrunda, išorė tampa auksinė ir traški.
 


 

3. Popieriniais rankšluoščiais nuo kepsnelių pašaliname riebalų perteklių.
 

 


Saldžiųjų bulvių ir brokolių kepsneliai su grikių miltais

 

2 porcijoms (7 didesniems kepsneliams) reikės:
 

 

  • 0.5 brokolio
  • 2 nedidelių saldžiųjų bulvių
  • 2 kiaušinių (veganiškai versijai - 2 šaukštų maltų linų sėmenų + 5 šaukštų šilto vandens)
  • pundelio česnako laiškų (arba svogūno laiškų)
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų grikių miltų (tinka ir kiti miltai - paprasti kvietiniai, viso grūdo arba kukurūzų miltai)
  • 1 skiltelės česnako
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus arba ghee sviesto kepimui

 

Gaminame:
 

1. Brokolius sutarkuojame iki trupinių tekstūros (tam puikiai tiks stambi burokinė tarka ar net maisto smulkintuvas). Saldžiąsias bulves ir česnaką sutarkuojame smulkia tarka. Česnako laiškus susmulkiname. 

 

Jei vietoje kiaušinių naudotumėte linų sėmenis, tada maltus linų sėmenis sumaišykite su šiltu vandeniu.

Visus kepsnelių ingredientus dedame į dubenį ir išmaišome.
 

 

2. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Šaukštu formuojame didesnius, plonus kepsnelius. Kepame juos apie 10 minučių, kas kelias minutes apversdami, kol kepsneliai gražiai apskrunda.
 

 

3. Popieriniais rankšluoščiais nuo kepsnelių pašaliname riebalų perteklių.
 

 

Patarimai, kurie tinka visiems 3 kepsnelių receptams: 

  • Kepsneliai gardūs vieni, tačiau man skaniausia juos patiekti su mėgstamu padažu bei šviežių daržovių salotomis. 
  • Taip pat kepsneliai gali tapti pagrindu kitam patiekalui - ant viršaus galima dėti mėgstamų priedų ir kaskart sukurti vis kitą skonį. Gardinkite mėgstama mėsa, žuvimi, sūriais, daržovėmis, padažais. Pavyzdžiui, ant cukinijos kepsnelių uždėkite avokado ir lašišos, ant brokolių kepsnelių uždėkite ožkos sūrio ir rukolos ir t.t. 
  • Kepsnelių receptai gana universalūs - juose naudojamas daržoves galite keisti kitomis daržovėmis, kurių turite namuose ar kurias labiausiai mėgstate. 
  • Kepsneliai skanūs tiek šilti, tiek ir atvėsę, todėl tobulai tiks ir pietų dėžutę.
     



 

Kaip išvengti kepimo aliejuje? 

 

Man visi šie kepsneliai patys gardžiausi kepami keptuvėje - tuomet išorė būna traški, o vidus minkštas. Tačiau galima juos kepti ir orkaitėje. Tokiu atveju reikėtų miltų kiekiu koreguoti kepsnelių masės tirštumą - ji turi būti pakankamai tiršta, kad galima būtų kepsnelius formuoti rankomis bei jie išlaikytų savo formą kepimo skardoje. Avinžirnių kepsneliams miltų papildomai nereikėtų - jie ir taip pakankamai tvirti, tačiau kitiems dviems receptams jų reikėtų dėti šiek tiek papildomai. 

 

Kepsnelius kepkite iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol jų išorė gražiai apskrus.

 

Skanių eksperimentų!

 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital