Tinginys mums yra viena tų nostalgijų, kurio kąsnelis akimirksniu nuneša į močiutės virtuvę, kai didelėmis akimis žvelgdavome į laužomus sausainius, puode kunkuliuojantį šokoladinį kremą ir smalsiai stebėdavome, kaip visa tai močiutės rankose virsdavo tobulu gardumynu.
Šiandien kviečiame jus šiek tiek pažaisti tinginio tema ir pasigaminti tris tinginius viename - klasikinį, karamelinį ir baltąjį. Ir visa tai paversti vienu žavingu spalvingu sluoksniuotu gardumynu. Patikėkite, jo skonis nei kiek nenusileidžia išvaizdai.
Kad būtų įdomiau, gamindami šį tinginį naudojome trijų skonių sausainius - tradicinius, šokoladinius bei vaisiškus su sėmeninis, tačiau, žinoma, galite drąsiai gaminti ir su vienos rūšies mėgiamais sausainiais.
Pradedam!
Sluoksniuotam tinginiui pagaminti mums reikės:
- 3 pakelių sausainių (viso apie 490 g)
- 320 g saldinto kondensuoto pieno
- 240 g sviesto
- 160 g karamelizuoto kondensuoto pieno
- 2-3 šaukštų kokybiškos kakavos
Pradedam!
1. Pirmas sluoksnis bus baltojo tinginio. Jam sutrupiname pakelį šviesių sausainių.
2. Prikaistuvyje ant nedidelės ugnies ištirpiname trečdalį (80 g) sviesto.
3. Sudedame pusę (160 g) kondensuoto pieno ir maišydami kaitiname ant nedidelės ugnies iki masė susijungs į vientisą ir šiek tiek sutirštės.
4. Šią masę pilame ant sausainių ir gerai išmaišome, kad visi sausainiai pasidengtų tolygiai.
5. Sausainių masę dedame į kepimo popieriumi išklotą formą (naudojome skirtą keksui kepti) ir šaukštu arba mentele gerai suspaudžiame, kad neliktų tarpelių. Dedame į šaldytyvą, kol ruošime kitą sluoksnį.
6. Gaminame antrą sluoksnį - karamelinio tinginio. Jam paruošti pirmiausia sutrupiname šokoladinius sausainius.
7. Į dubenėlį sudedame karamelizuotą kondensuotą pieną bei 80 g sviesto, pasmulkinto gabalėliais. Rankiniu elektriniu trintuvu sutriname iki vientisos masės (lengviausiai susitrins, jeigu sviestas bus kambario temperatūros).
8. Šią karamelinę masę dedame į prikaistuvį ir pakaitiname iki bus karšta (užvirinti nereikia).
9. Karštą karamelinę masę pilame ant šokoladinių sausainių ir gerai išmaišome.
10. Karamelinę sausainių masę tolygiai paskirstome formoje ant baltos sausainių masės. Šaukštu arba mentele suspaudžiame, kad neliktų tarpų.
11. Paskutinis sluoksnis bus tradicinio šokoladinio tinginio. Jam pirmiausia sutrupiname likusius šviesius sausainius.
12. Prikaistuvyje ištirpiname likusį sviestą. Jam ištirpus dedame likusį kondensuotą pieną, beriame kakavą ir maišydami kaitiname ant nedidelės ugnies iki masė šiek tiek sutirštės.
13. Karštą masę pilame ant sausainių ir gerai išmaišome.
14. Kakavinio tinginio sluoksnį tolygiai paskirstome ant karamelinio tinginio sluoksnio. Šaukštu arba mentele gerai suspaudžiame.
15. Dedame į šaldytyvą nakčiai, kad tinginys sustingtų ir sutvirtėtų. O tada pjaustome ir skanaujame!