Skanioji pomidorinė šakšuka - žingsnis po žingsnio, kaip ją pagaminti pačią skaniausią + 6 idėjos, kaip dar įdomiau!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-07-31
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Šakšuka
@ Shutterstock

Šį iš Šiaurės Afrikos šalių kilusį, tačiau Izraelyje ypač populiarų ir su žydų virtuve dažniausiai siejamą patiekalą tikrai verta rinktis ypatingiems pusryčiams! Tirštas, kvapnus pomidorų ir įvairių daržovių padažas, auksiniai, tekantys kiaušinių tryniai ir burnoje tirpstantys baltymai tikrai nepalieka abejingų! Siūlome pasinaudoti mūsų patarimais, klasikiniais receptais bei jų variacijomis, atsiriekti duonos ir mėgautis...

Nuo senovės arabų iki šiuolaikinių instagramerių - šakšuką mėgsta visi!

Tiksli šakšukos kilmės vieta nėra žinoma, tačiau įvairūs pomidorų troškiniai yra labai mėgstami Alžyre, Maroke, Tunise, Jemene, Egipte, Sirijoje. Žydų egzodo iš arabų ir musulmoniškų šalių metu, kuomet XX a. viduryje šimtai tūkstančių žydų bėgo nuo persekiojimo, šakšuka pasklido po pasaulį ir įsitvirtino bene kiekvienoje Izraelio virtuvėje.

Arabiškas žodis šakšuka reiškia mišinį ir puikiai apibūdina šio patiekalo esmę. Seniau buvo troškinami įvairių daržovių ir smulkiai kapotos mėsos arba kepenėlių troškiniai, kurie ilgainiui kito - pradėti naudoti iš Pietų Amerikos atvežti pomidorai, paprikos, išpopuliarėjo vegetariškos variacijos ne su mėsa, o su kiaušiniais.

Senoviškas patiekalas šiuos laikus pasiekė būtent toks. Šakšuka - vegetariškas pomidorų ir kitų daržovių troškinys ar tirštas padažas su įleistais kiaušiniais - šiandien vis šmėščioja socialiniuose tinkluose, puikuojasi daugelio restoranų meniu ir savaitgalį garuoja nuo gastronominių madų neatsiliekančiųjų špižinėse keptuvėse.
 

Izraelio virtuvė

Šakšuka - vienas populiariausių ir labiausiai atpažįstamų Izraelio, Šiaurės Afrikos ir Arabijos pusiasalio patiekalų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame skaniausią šakšuką: labai paprasta ir daug erdvės improvizacijai

Šakšuka, jeigu jos neteko ragauti, gali atrodyti labai egzotiškai, tačiau tai tikrai paprastas, labai greitai paruošiamas ir nuostabiai gardus patiekalas. Ši kiaušinienė šauni dar ir dėl to, kad ją lengva pasigaminti pagal savo skonį ir galima sunaudoti įvairius likučius.

1. Pomidorų padažas. Pagrindinė ir daugiausiai skonio patiekalui suteikianti šakšukos dalis yra pomidorų padažas. Tradiciškai padažas yra troškinamas iš gerai prinokusių pomidorų (tinka ir konservuoti, iš skardinės), svogūnų, tačiau dedama ir daugiau įvairių daržovių: visų pirma, paprikų, o taip pat dažnai - baklažanų, cukinijų, morkų, moliūgų... Tiks viskas, ką turite ir mėgstate!

Į padažą, jeigu norisi sočiau, galima įdėti mėsos ar žuvies. Puikiai tiks aštresnė dešra (pavyzdžiui, ispaniška čiorizo), dešrelės, įvairūs mėsos, paukštienos, keptos ar konservuotos žuvies likučiai, mėgstamas faršas. Jeigu nevalgote mėsos arba tiesiog norite paeksperimentuoti, padažą galima pastiprinti įvairiais virtais arba konservuotais ankštiniais: pupelėmis, žirniais ar avinžirniais, lęšiais.

Jeigu visiškai neturite laiko (ar noro) sukiotis virtuvėje, galite rinktis jau paruoštą pomidorų padažą makaronams. Tik svarbu, kad jis būtų tirštesnis, su daržovių gabaliukais, o ne sutrintas iki skystos, vienalytės tyrės.

Kad ir kokį padažą pasirinksite, prisiminkite šią, bene vienintelę gero šakšukos padažo taisyklę - padažas turi būti neskystas, netrintas, jame turi būti atskirų daržovių ir kitų ingredientų gabaliukų. Šie gabaliukai sulaikys kiaušinius, jie nepasklis ir iškeps gražios formos. O tikslus padažo receptas, daržovių bei kitų priedų pasirinkimas yra skonio reikalas.


2. Padažo paruošimas. Šakšukai naudojamas padažas turi būti paruošiamas atskirai, prieš įleidžiant kiaušinius.

Tradicinis šakšukos padažas ruošiamas labai paprastai - keptuvėje su aliejumi (ar kitais riebalais) iki kol suminkštės apkepinami svogūnai, paprikos ir kitos, kubeliais pjaustytos arba stambiai tarkuotos, daržovės. Tada sudedami supjaustyti švieži (jeigu netingit, galite nulupti jų odelę, šiame video parodyta, kaip tai padaryti greitai ir paprastai) arba konservuoti pomidorai. Padažas pagardinamas pasirinktais prieskoniais, česnaku, žolelėmis ir viskas patroškinama, iki kol nugaruos dalis skysčio ir padažas sutirštės, t.y. apie 10 min.

Įvairius priedus į padažą reikėtų pridėti, priklausomai nuo to, ar jie termiškai apdoroti ar ne. Pavyzdžiui, jeigu norite paruošti padažą su faršu (ar kitokia žalia mėsa, žuvimi), jį apkepinkite su svogūnais, o tuomet dėkite visas kitas daržoves. Termiškai apdorotus priedus (keptą ar kitaip paruoštą mėsą, paukštieną, žuvį, dešrą ar dešreles, virtus ar konservuotus avinžirnius) galite dėti kartu su pomidorais arba įmaišyti pačioje gaminimo pabaigoje.

Patarimas: padažo galite pasiruošti daugiau ir laikyti šaldytuve arba užšaldyti. Šakšukos padažas pagaminamas pakankamai greitai, tačiau ryte net ir jam gali pritrūkti laiko ar jėgų. Padažą galite išsitroškinti iš anksto ir 3-5 dienas laikyti šaldytuve. Padažą taip pat galite užšaldyti sandariuose indeliuose ar šaldymui skirtuose maišeliuose. Šaldytą padažą šaldiklyje galima laikyti iki 6 mėn., o norint atšildyti, galite palaikyti kambario temperatūroje arba sušalusį padažą tiesiog įdėti į puodą ar keptuvę su šlakeliu vandens ir 10-15 min. pakaitinti.
 

Naminis pomidorų padažas

Naminis, tirštas, kvapnus pomidorų padažas - skanios šakšukos paslaptis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Kiti padažai, troškiniai kiaušinių užkepimui. Tradicinė šakšuka gaminama su pomidorų padažu, tačiau padažams ir troškiniams galite naudoti pačias įvairiausias daržoves, grybus ir kitus ingredientus.

Kiaušiniai puikiai dera su moliūgais, todėl galite juos kepti su šlakeliu grietinėlės ar kokosų pieno patroškintame, kubeliais pjaustytame ar tarkuotame moliūge. Jeigu prisiauginote daug cukinijų, tai apkepkite svogūną, pridėkite tarkuotų ar kubeliais pjaustytų morkų ir cukinijų bei pagardinkite prieskoniais - štai ir puikus pagrindas kiaušiniams įleisti ir iškepti. Pirštus apsilaižysite ir pasiruošę šakšukos su špinatais, kurios receptą rasite straipsnio apačioje.

Svarbiausia laikytis tokios pačios taisyklės, kaip ir troškinant pomidorų padažą - troškinys turi būti tirštas, jame turi būti daržovių gabaliukų, jis neturi būti sutrintas iki vientisos tyrės.

4. Kiaušiniai. Senoviška, Osmanų imperijoje valgyta šakšuka buvo pomidorų ir mėsos troškinys, tačiau šiandien visame pasaulyje prigijo žydiška šakšukos versija su kiaušiniais. Šakšukai naudojami vištų kiaušiniai, tačiau tiks ir putpelių ar ančių. Žąsų kiaušiniai yra dideli, jie keps ilgiau, todėl padažas gali perdėm nugaruoti, imti svilti. Jeigu naudosite žąsų kiaušinius, padažą pagaminkite truputį skystesnį ir prižiūrėkite, kad nepridegtų.

5. Įvairūs priedai. Aukščiau papasakojome, kaip įvairiai paskaninti ruošiamą padažą, tačiau paįvairinti galima ne tik jį, o ir pačią šakšuką. Kepančią šakšuką galite apibarstyti sūriu (prie salstelėjusių pomidorų ypač tikrų sūresnis sūris, pavyzdžiui, feta), įvairiais žalumynais.

6. Prieskoniai ir pagardai. Šakšukos aštrumas labai skiriasi nuo šalies, kurioje ji gaminama. Kiek aštresnė šakšuka mėgstama Jemene ir kitose arabų šalyse, o Izraelyje dažniausiai ruošiamas ne toks aštrus, bet kvapnus, ryškaus skonio, prieskoniais gausiai gardintas patiekalas.

Šakšuka gardinama česnakais, saldžiosios arba rūkytos paprikos milteliais, maltu kuminu ir kalendromis, įvairiomis žolelėmis, jeigu norisi daugiau aštrumo, galima įberti ir šiek tiek čili pipirų.

Jeigu pomidorai yra rūgštoki, nelabai prinokę (dažnai rūgštoki būna ir konservuoti pomidorai), padažą pagardinkite šaukšteliu cukraus ar šlakeliu klevų sirupo. Tai subalansuos pomidorų rūgštumą ir patiekalo skonis bus harmoningesnis.
 

Šakšukos kepimas

Šakšuka kepama į pomidorų padažą atsargiai įleidus neplaktus kiaušinius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Šakšukos kepimas.
Keptuvėje. Įprastai šakšuka yra ruošiama keptuvėje, labai dažnai ji toje pačioje keptuvėje ir patiekiama, tad patogiam valgymui labiausiai tiktų nedidelė, vienam ar porai žmonių skirta keptuvė. Ypač tiktų sunki, ketaus keptuvė, nes ji įkaista tolygiai ir gerai išlaiko šilumą, joje patiekta šakšuka bus galima mėgautis neskubant ir nesibaiminant, kad patiekalas greitai atvės.

Keptuvėje, visų pirma, reikia ištroškinti arba iki virimo pašildyti iš ankščiau paruoštą padažą, tuomet padaže šaukštu padaryti nedideles duobutes ir į jas atsargiai, nepažeidžiant trynio įleisti kiaušinius. Įleidus kiaušinius ugnį reikia sumažinti, keptuvę uždengti dangčiu ir viską troškinti ant nedidelės ugnies iki kol kiaušinių trynys bus jums patinkančio iškepimo (po 7-8 minučių kepimo trynys bus skystas, po 15 - sutvirtėjęs). Įprastai šakšuka yra kepama tik iki kol sutvirtėja kiaušinių baltymai, o tryniai lieka skysti.

Orkaitėje. Jeigu reikia pamaitinti didesnį būrį valgytojų, kiaušinius galite užkepti orkaitėje. Visų pirma, keptuvėje pasiruoškite troškintą padažą (jeigu naudojate iš anksto pagamintą arba šaldytą padažą, jį pašildykite iki virimo). Padažą sudėkite į kepimo indą, padaže įspauskite duobutes į jas įleiskite kiaušinius. Kepimo indą tuomet reikia uždengti dangčiu (jeigu indas jį turi) arba folija ir kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 13-20 min. Kepant 13-15 min. kiaušinių tryniai išliks skysti, o orkaitėje palaikius ilgiau - sutvirtės.

8. Šakšukos patiekimas. Kaip jau minėjome, šakšuka dažnai į stalą patiekiama toje keptuvėje, kurioje ji kepė. Jeigu keptuvė nelabai daili, didelė arba jeigu valgytojų daug, šakšuką galima padalinti į lėkštes. Tą patogiausia padaryti dideliu, gilesniu šaukštu ar net samčiu, kad pavyktų ir padažo pasiekti, ir kiaušinį įdėti į lėkštę nepažeidus trynio.

Karštą šakšuką galima apibarstyti sūriu (jeigu jo nebarstėte kepimo metu), šviežiais, smulkintais žalumynais. Ji įprastai patiekiama su balta duona, batonu, lavašu ir valgoma rankomis, laužiant gabaliuką duonos ir jį merkiant į padažą bei su juo besimaišančius kiaušinių trynius.

9. Likučių laikymas ir pašildymas. Šakšuka nėra tas patiekalas, kurį galima paprastai pašildyti ir nesugadinti jo skonio. Šildomi kiaušiniai (ypač su skystu tryniu) nėra skanūs, jie išsausėja, tampa guminiai. Todėl gaminant šakšuką į padažą įleiskite tik tiek kiaušinių, kiek tikrai suvalgysite.

Likusį padažą, kaip jau minėjome, 3-5 dienas galite laikyti šaldytuve arba užšaldyti. Vėliau tereikės pašildyti padažą, įmušti šviežius kiaušinius ir galėsite ir vėl mėgautis puikia šakšuka!



Šakšukos receptai: klasikinės, keptos orkaitėje ir skaniausios variacijos

Jeigu norite pasimėgauti ypatingais pusryčiais (nors šis patiekalas tikrai tiks ir lengviems pietums ar vakarienei), siūlome pasigaminti puikią šakšuką. Nuoširdžiai rekomenduojame išbandyti tradicinį receptą, o tuomet eksperimentuoti ragaujant įvairias jos variacijas.

Tradicinė šakšuka pomidorų padaže

Šio patiekalo tikrai nesugadinsite, jeigu į pomidorų padažą pridėsite daugiau daržovių ar kitų priedų, tačiau rekomenduojame paragauti šakšuką tradiciniame pomidorų padaže - juk genialumas slypi paprastume!
 

Tradicinė šakšuka

Tradicinę šakšuką lengva patobulinti, tačiau verta išbandyti ir originalų receptą. Nuotraukos šaltinis

 

2 porcijoms Jums reikės:

  • 2-4 kiaušinių (priklausomai nuo to po kiek kiaušinių suvalgysite);
  • 4 sunokusių pomidorų (galima naudoti konservuotus, reikės 400 g skardinės);
  • 1 svogūno;
  • 1 paprikos;
  • 2-4 skiltelių česnako;
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • 0,5 šaukštelio kumino sėklų arba malto kumino (galima pakeisti kmynais);
  • 1-2 šaukštelių cukraus (jeigu pomidorai rūgštoki);
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui šviežių kalendrų (arba kitų žalumynų), šviesios duonos.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną iki kol bus auksinės spalvos, minkštas. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, maišydami pakepkite iki kol paprika suminkštės.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas česnako skilteles.
  3. Pagardinkite prieskoniais, druska, pipirais, skonį subalansuokite cukrumi.
  4. Padažą kartas nuo karto pamaišydami troškinkite atviroje keptuvėje iki kol visos daržovės bus minkštos, viskas šiek tiek sutirštės. Troškinti reikėtų apie 10 min.
  5. Padaže šaukštu padarykite duobutes, į jas įleiskite kiaušinius. Keptuvę uždenkite dangčiu, ugnį sumažinkite ir kepkite iki kol kiaušiniai iškeps taip, kaip jums patinka. Po 7 minučių kepimo trynys bus skystas, po 15 - sutvirtėjęs.
  6. Iškeptą šakšuką apibarstykite smulkintais žalumynais ir patiekite su šviesia duona (ją galite paskrudinti).


Orkaitėje kepta šakšuka

Orkaitėje keptos šakšukos paruošimas yra labai panašus, kaip ir keptos keptuvėje, t.y. reikia iš anksto, keptuvėje ištroškinti padažą, o tuomet į jį įleisti kiaušinius ir viską užkepti orkaitėje. Tai patogus būdas, jeigu reikia pamaitinti daugiau žmonių, nes į orkaitės skardas, kepimo indus telpa daugiau kiaušinių.
 

Šakšuka orkaitėje

Šakšuką orkaitėje patogu kepti, jeigu reikia didesnio jos kiekio. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 porcijoms Jums reikės:

  • 4-8 kiaušinių (priklausomai nuo to po kiek kiaušinių suvalgysite);
  • 8 sunokusių pomidorų (galima naudoti konservuotus, reikės 800 g skardinės);
  • 2 svogūnų;
  • 2 paprikų;
  • 4-6 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 šaukštelio kumino sėklų arba malto kumino (galima pakeisti kmynais);
  • 2-4 šaukštelių cukraus (jeigu pomidorai rūgštoki);
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui šviežių kalendrų (arba kitų žalumynų), šviesios duonos.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną iki kol bus auksinės spalvos, minkštas. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, maišydami pakepkite iki kol paprika suminkštės.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas česnako skilteles.
  3. Pagardinkite prieskoniais, druska, pipirais, skonį subalansuokite cukrumi.
  4. Padažą kartas nuo karto pamaišydami troškinkite atviroje keptuvėje iki kol visos daržovės bus minkštos, viskas šiek tiek sutirštės. Troškinti reikėtų apie 10 min.
  5. Padažą sudėkite į kepimo indą ar gilesnę skardą, jame šaukštu padaryti duobutes, į jas įleiskite kiaušinius.
  6. Uždenkite dangčiu (jeigu indas jį turi) arba folija ir kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 13-20 min. Kepant 13-15 min. kiaušinių tryniai išliks skysti, o orkaitėje palaikius ilgiau - sutvirtės.
  7. Iškeptą šakšuką apibarstykite smulkintais žalumynais ir patiekite su šviesia duona (ją galite paskrudinti).


Šakšuka su troškintomis daržovėmis

Šakšuka su pomidorų padažu yra puikus pasirinkimas, tačiau, jeigu turite daug ir įvairių daržovių, patroškinkite jas. Kvapniame daržovių troškinyje užkepti kiaušiniai tikrai nuteiks puikiai dienai.
 

Šakšuka su daržovėmis

Puikią šakšuką galima užkepti įvairiose daržovėse. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:

  • 2-4 kiaušinių (priklausomai nuo to po kiek kiaušinių suvalgysite);
  • 1 svogūno;
  • 1 mažos cukinijos;
  • 1 mažo baklažano;
  • 1 paprikos (bus gražiau, jeigu bus po pusę, bet skirtingų spalvų);
  • saujos vyšninių pomidorų;
  • 2-4 skiltelių česnako;
  • 1 šaukštelio paprikos miltelių;
  • 1 šaukštelio kmynų;
  • 1 šaukštelio džiovintų žolelių;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui žalumynų, duonos.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną iki kol bus auksinės spalvos, minkštas. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, maišydami pakepkite iki kol paprika suminkštės.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustą cukiniją ir baklažaną, maišydami pakepkite iki kol šiek tiek suminkštės.
  3. Sudėkite perpus perpjautus vyšninius pomidoriukus, smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas česnako skilteles. Pagardinkite prieskoniais, druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis.
  4. Uždenkite dangčiu ir ant nedidelės ugnies troškinkite iki kol visos daržovės bus minkštos. Jeigu trūksta skysčio, svyla, įpilkite šlakelį vandens.
  5. Troškintose daržovėse šaukštu padarykite duobutes, į jas įleiskite kiaušinius. Keptuvę uždenkite dangčiu, ugnį sumažinkite ir kepkite iki kol kiaušiniai iškeps taip, kaip jums patinka. Po 7 minučių kepimo trynys bus skystas, po 15 - sutvirtėjęs.
  6. Iškeptą šakšuką apibarstykite smulkintais žalumynais ir patiekite duona.
  7. Tokią šakšuką taip pat tiktų patiekti prie mėgstamų kruopų košės.


Sočioji šakšuka pomidorų padaže su avinžirniais

Tradicinę šakšuką su pomidorų padažu galite pastiprinti avinžirniais - tekstūra bus dar įdomesnė, labiau pasisotinsite ir gausite dar daugiau baltymų. Avinžirnius galite pakeisti bet kokiais ankštiniais: žirniais, pupelėmis, lęšiais. Jie gali būti tiek virti, tiek konservuoti.
 

Šakšuka su avinžirniais

Avinžirniai arba bet kurie kiti ankštiniai puikiai papildo šakšuką. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:

  • 2-4 kiaušinių (priklausomai nuo to po kiek kiaušinių suvalgysite);
  • 4 sunokusių pomidorų (galima naudoti konservuotus, reikės 400 g skardinės);
  • 250 g virtų avinžirnių (galima naudoti konservuotus, reikės 400 g skardinės);
  • 1 svogūno;
  • 1 paprikos;
  • 2-4 skiltelių česnako;
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • 0,5 šaukštelio kumino sėklų arba malto kumino (galima pakeisti kmynais);
  • 1-2 šaukštelių cukraus (jeigu pomidorai rūgštoki);
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui šviežių kalendrų (arba kitų žalumynų), šviesios duonos.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną iki kol bus auksinės spalvos, minkštas. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, maišydami pakepkite iki kol paprika suminkštės.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas česnako skilteles.
  3. Pagardinkite prieskoniais, druska, pipirais, skonį subalansuokite cukrumi.
  4. Padažą kartas nuo karto pamaišydami troškinkite atviroje keptuvėje iki kol visos daržovės bus minkštos, viskas šiek tiek sutirštės. Troškinti reikėtų apie 10 min.
  5. Suberkite avinžirnius (be skysčio, jeigu naudojate konservuotus), permaišykite ir 2 min. pašildykite.
  6. Padaže šaukštu padarykite duobutes, į jas įleiskite kiaušinius. Keptuvę uždenkite dangčiu, ugnį sumažinkite ir kepkite iki kol kiaušiniai iškeps taip, kaip jums patinka. Po 7 minučių kepimo trynys bus skystas, po 15 - sutvirtėjęs.
  7. Iškeptą šakšuką apibarstykite smulkintais žalumynais ir patiekite su šviesia duona (ją galite paskrudinti).


Šakšuka daržovių padaže su mėsos kukuliukais

Šakšuka dažniausiai valgoma, kaip pusryčių patiekalas, tačiau ši šakšuka su mėsos kukuliukais puikiai tiks pietums ar vakarienei. Jeigu nenorite formuoti kukuliukų, pakeiskite juos mėgstamomis, gan stambiai pjaustytomis dešrelėmis.
 

Šakšuka su mėsos kukuliukais

Mėsos kukuliukai šakšuką pavers dar sotesniu patiekalu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:

  • 400 g faršo (tinka įvairus);
  • 2-4 kiaušinių (priklausomai nuo to po kiek kiaušinių suvalgysite);
  • 4 sunokusių pomidorų (galima naudoti konservuotus, reikės 400 g skardinės);
  • 1 svogūno;
  • 1 paprikos;
  • 1 morkos;
  • 2-4 skiltelių česnako;
  • 1-2 šaukštelių cukraus (jeigu pomidorai rūgštoki);
  • pagal skonį druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui svogūnų laiškų (arba kitų žalumynų), šviesios duonos.


Gaminimas:

  1. 1 česnako skiltelę ir 0,5 svogūno labai smulkiai sukapokite, sumaišykite su faršu. Pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais.
  2. Suformuokite mažus kukuliukus ir apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš visų pusių. Atidėkite.
  3. Į tą pačią keptuvę, jeigu reikia, įpilkite dar šiek tiek aliejaus, jame apkepinkite smulkiai supjaustytą likusį svogūną iki kol bus auksinės spalvos, minkštas. Sudėkite tarkuotą morką ir dar 2-3 min. maišydami pakepkite.
  4. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, maišydami pakepkite iki kol paprika suminkštės.
  5. Sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas likusias česnako skilteles.
  6. Pagardinkite prieskoniais, druska, pipirais, skonį subalansuokite cukrumi.
  7. Padažą kartas nuo karto pamaišydami troškinkite atviroje keptuvėje iki kol visos daržovės bus minkštos, viskas šiek tiek sutirštės. Troškinti reikėtų apie 10 min.
  8. Ant padažo sudėkite kukuliukus.
  9. Padaže šaukštu padarykite duobutes, į jas įleiskite kiaušinius. Keptuvę uždenkite dangčiu, ugnį sumažinkite ir kepkite iki kol kiaušiniai iškeps taip, kaip jums patinka. Po 7 minučių kepimo trynys bus skystas, po 15 - sutvirtėjęs.
  10. Iškeptą šakšuką apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir patiekite su šviesia duona (ją galite paskrudinti).


Žalioji šakšuka su špinatais

Puikiai šakšukai galite panaudoti špinatus, kurie tiesiog idealiai dera su kiaušiniais. Jeigu norite, papildomai į špinatus galite pridėti pievagrybių (ypač tiktų ryškesnio skonio rudieji), juos reikėtų apkepinti su svogūnai, o tuomet dėti visus kitus ingredientus taip, kaip nurodyta recepte.
 

Žalioji šakšuka su špinatais

Špinatai puikiai dera su kiaušiniais, o jeigu dar įdėsite fetos, tai turėsite skonio kupiną patiekalą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms Jums reikės:

  • 2-4 kiaušinių (priklausomai nuo to po kiek kiaušinių suvalgysite);
  • 250 g špinatų;
  • 1 svogūno;
  • 1 čili pipiro;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 1 šaukštelio citrinų sulčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, cinamono, maltos kalendros;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui šviežių žalumynų, fetos sūrio, šviesios duonos.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir smulkiai pjaustytą čili (kelis gabaliukus pasilikite papuošimui. Sėklas galite išimti, kad nebūtų perdėm aštru) iki kol svogūnas bus auksinės spalvos, minkštas.
  2. Sudėkite smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Mašydami 1-2 min. pakepkite.
  3. Sudėkite špinatus, įpilkite citrinų sulčių, sumažinkte ugnį ir uždengę troškinkite iki kol špinatai susitrauks ir suminkštės. Troškinti reikėtų 7-10 min.
  4. Viską permaišykite, šaukštu įspauskite duobutes, į jas įleiskite kiaušinius. Keptuvę uždenkite dangčiu, ugnį sumažinkite ir kepkite iki kol kiaušiniai iškeps taip, kaip jums patinka. Po 7 minučių kepimo trynys bus skystas, po 15 - sutvirtėjęs.
  5. Iškeptą šakšuką apibarstykite smulkintais žamulynais, fetos sūriu, pasiliktu čili pipiru ir patiekite su šviesia duona (ją galite paskrudinti).


Turkiška šakšuka su plaktais kiaušiniais menemen

Turkijoje populiari šakšuka yra gaminama labai panašiai, kaip Izraelyje, tačiau į paruoštą padažą supilami plakti kiaušiniai. Pavyksta drėgna, burnoje tirpstanti kiaušinienė, kurią labai smagu kabinti duonos gabaliuku.
 

Šakšuka menemen

Turkiška šakšuka nuo izraelietiškos skiriasi tuo, kad naudojami plakti kiaušiniai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3-4 porcijoms Jums reikės:

  • 6 kiaušinių;
  • 1 didelio svogūno;
  • 2 didelių, sunokusių pomidorų (galima naudoti konservuotus, reikės pusės 400 g skardinės);
  • 1 paprikos;
  • 1 čili pipiro;
  • 1 šaukštelio čili pipirų dribsnių (nebūtina);
  • 4 šaukštų sviesto;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • patiekimui lydyto sviesto, šviesios duonos.


Gaminimas:

  1. Sviestą išlydykite keptuvėje, apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną iki kol auksinės spalvos, minkštas. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, pomidorus, smulkiai supjaustytą čili. Pagardinkite druska, pipirais, čili drbsniais.
  2. Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki kol daržovės išleis sultis, troškinti reikėtų apie 10 min.
  3. Dangtį nukelkite ir dar 3-5 min. patroškinkite, kad dalis skysčio nugaruotų.
  4. Kiaušinius atskirai išplakite su druska. Supilkite ant daržovių, labiau centre.
  5. Nemaišykite, tik šiek tiek į šalis pajudinkite keptuvę, kad kiaušiniai geriau pasiskirstytų.
  6. Ant nedidelės ugnies viską 5 min. nemaišydami kepkite iki kol kiaušiniai iškeps, bus sutvirtėję.
  7. Prieš tiekiant apšlakstykite lydytu sviestu, patiekite su duona.
     
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
vinas
2021-08-10 16:12
Viskas taip, viskas gerai, tik aš vietoj aliejaus pakepinu smulkiai pjaustytų rūkytų lašinukų. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital