Šaltibarščiais aplink pasaulį - 9 skaniausi šaltų sriubų receptai

2018-05-03
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Šaltibarščiais aplink pasaulį - 9 skaniausi šaltų sriubų receptai
Shutterstock

Lietuvoje neįsivaizduojame šilto pavasario be lengvai paruošiamų, pasotinančių, bet neapsunkinančių šaltibarščių. Kitos pasaulio tautos taip pat gaivinasi įvairiomis šaltomis sriubomis: rusai skanauja okrošką, bulgarai ruošia agurkų ir jogurto tarator, ispanai - pomidorinę gaspačo, islandai - saldžiarūgštę rabarbarų šaltsriubę... Padėsime mėgautis vasaros karščiu ir išmokysime paruošti šias ir dar daugiau šaltų sriubų bei priminsime kaip pasigaminti tradicinius, o taip pat ir veganiškus šaltibarščius.

 



Tradiciniai šaltibarščiai

 


Shutterstock nuotr.


„Tradiciniai“, reikia pripažinti, slidi sąvoka - juk bene kiekviena šeimininkė turi savo, iš mamos ar net močiutės išmoktą šaltibarščių receptą, kuris tradicinis jų šeimoje. Vieni šaltibarščiams naudoja virtus ir acte pamirkytus burokėlius, kiti renkasi tik obuolių sultyse marinuotus burokėlius, vieni skiedžia kefyrą vandeniu ar pakeičia jį jogurtu, o kiti į jį papildomai deda riebesnės grietinės. Nebijokite eksperimentuoti ir sukurkite savo šaltibarščių receptą - į juos galima papildomai įdėti ridikėlių ar baltųjų ridikų, špinatų, jaunų burokėlių lapelių, laiškinių česnakų...

Jums reikės:
1 L kefyro;
500 g marinuotų arba virtų ir citrinos sultimis ar actu parūgštintų burokėlių;
2-3 trumpavaisių agurkų;
1 pundelio krapų;
1 pundelio svogūnų laiškų;
3 kiaušinių;
Pagal skonį druskos.

Gaminimas:
Kiaušinius kietai išvirkite.
Burokėlius, smulkiai pjaustytus agurkus, smulkiai sukapotus krapus, svogūnų laiškus sumaišykite, užpilkite kefyru, pagardinkite druska.
Šaltibarščius atšaldykite šaldytuve, tiekite su virto kiaušinio pusele, virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

 



Veganiški šaltibarščiai

 


Shutterstock nuotr.


Pieno produktų negalintys ar nenorintys vartoti žmonės tikrai neprivalo atsisakyti šaltibarščių! Karvės pieno kefyrą galima pakeisti maždaug lygiomis dalimis išplaktu augaliniu jogurtu su augaliniu pienu. Taip pat galima pasigaminti puikiausio saulėgrąžų kefyro, kurio receptą pateiksime žemiau.

Veganiškam saulėgrąžų kefyrui jums reikės:
2 stiklinių lukštentų saulėgražų;
1-2 skiltelių česnako;
0,5 citrinos sulčių;
1-2 stiklinių vandens (papildomai reikės vandens saulėgrąžų mirkymui).

Gaminimas:
Visų pirma, saulėgrąžas gausiai užpilkite vandeniu ir palikite mirkti bent 2-3 valandas (geriausia pernakt). Mirkytas saulėgrąžas nukoškite ir sutrinkite su česnaku, citrinų sultimis. Iki norimos konsistencijos praskieskite vandeniu.
Gautą saulėgrąžų kefyrą naudokite gamindami tradicinius šaltibarščius.

 



Bulgariška tarator

 


Shutterstock nuotr.


Šios sriubos pagrindą sudaro jogurtas ir labai smulkiai pjaustyti ar tarkuoti agurkai, ji dažnai paskaninama žolelėmis, trintais graikiniais riešutais, česnakais, citrinų sultimis, lašeliu kokybiško alyvuogių aliejaus. Bulgarijoje ruošiama sriuba, tiekiama su labai populiariomis šopska salotomis iš šviežių daržovių ir nebrandinto sūrio. Turkijoje ir Graikijoje ši sriuba tiekiama, kaip mirkalas prie žuvies, jūros gėrybių.

Jums reikės:
500 g tiršto, natūralaus jogurto (tiktų graikiškas);
1 stiklinės vandens;
3-4 trumpavaisių agurkų;
1 pundelio krapų (galima pakeisti kalendra, jeigu mėgstate aštriau);
2-3 skiltelių česnako;
1 saujos graikinių riešutų;
1 šaukšto citrinų sulčių;
1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
Pagal skonį druskos.

Gaminimas:
Jogurtą sumaišykite su smulkiai pjaustytais ar tarkuotais agurkais, smulkiai sukapotais krapais, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, citrinų sultimis.
Supilkite jogurtą, sriubą atskieskite vandeniu (galite nenaudoti ar naudoti mažiau/ daugiau vandens).
Sriubą tiekite apšlakstę aliejumi, su trupučiu labai smulkiai sukapotų ar sutrintų graikinių riešutų.

 



Angliška žaliųjų žirnelių ir mėtų sriuba

 


Shutterstock nuotr.


Įvairios žaliųjų žirnelių sriubos bei trinti padažai, užtepai - tikra Anglijos ir Airijos klasika. Tradiciškai verdama šilta žaliųjų žirnelių sriuba su mėtomis, tačiau kelis pastaruosius dešimtmečius nė viena vasara nepraeina be ypač gaivinančios kefyro, žirnelių ir mėtų šaltsriubės.

Jums reikės:
500 ml kefyro;
4 saujų žaliųjų žirnelių (gali būti švieži ar šaldyti ir atitirpinti);
1 nedidelio pundelio mėtų;
Pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Žirnelius suberkite į verdantį vandenį ir pavirkite 2-3 minutes, kol suminkštės. Nukoškite, palaukite kol atvės. Žirnelius, mėtų lapelius sutrinkite su kefyru, pagardinktie druska, pipirais. Sriubą atšaldykite šaldytuve.
Gaivią sriubą tiekite su skrebučiais, papuoškite žirneliais, mėtų lapeliais.

 



Rusiška okroška

 


Shutterstock nuotr.


Tradicinė rusiška šaltsriubė gaminama iš smulkiai pjaustytų šviežių agurkų, ridikėlių, svogūnų laiškų, virtų bulvių ir kiaušinių bei virtos ar rūkytos mėsos. Šis mišinys prieš pat patiekimą užpilamas gira (žinoma, labiausiai tinka namuose raugta juodos duonos gira) bei pagardinamas grietine. Tiesa, šiandien dažna šeimininkė girą ir grietinę keičia liesu ar vandeniu atskiestu kefyru.

Jums reikės:
500 ml giros;
100 g virtos ar rūkytos mėsos (vištienos, jautienos, tiks ir daktariška dešra);
2 bulvių;
2 kiaušinių;
3-4 trumpavaisių agurkų;
1 ryšelio ridikėlių;
1 pundelio krapų;
1 pundelio svogūnų laiškų;
Pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite. Kiaušinius taip pat kietai išvirkite, atvėsinkite nulupkite.
Bulves, kiaušinius, mėsą, agurkus, ridikėlius, žalumynus smulkiai supjaustykite, sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais.
Smulkintus produktus tik prieš pat patiekimą užpilkite gira.
Sriubą patiekite su grietine.

 



Prancūziška vichyssoise

 


Shutterstock nuotr.


Tradicinė prancūziška vichyssoise (tariama višisvaz) yra kreminė bulvių ir porų sriuba. Pasakojama, kad ją ėmė ruošti šefas Luisas Diatas, dirbęs Niurjorke (JAV), viešbučio „Ritz-Carlton“ restorane. Šefas prisiminė, kad panašią karštą sriubą Prancūzijoje, kaime netoli Viši (iš čia ir sriubos pavadinimas) virė jo mama ir močiutė, jis su broliu vasarą nenorėjo karšto maisto, tad šaldė sriubą skiesdami pienu (šiuolaikinė vichyssoise dažniau balinama grietinėle).

Jums reikės:
2 porų stiebų (be kietosios, žaliosios dalies);
3 didelių bulvių;
1 mažo svogūno;
800 ml vištienos sultinio;
200 ml grietinėlės;
1 šaukšto sviesto;
2 šaukštų aliejaus;
1 džiovinto lauro lapo;
Žiupsnelio džiovinto mairūno ir džiovintų čiobrelių;
Pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Puode išlydykite sviestą, pilkite aliejų, palaukite kol įkais. Suberkite kubeliais pjaustytą svogūną, žiedeliais pjaustytus porus ir keletą minučių pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite nuskustas, kubeliais pjaustytas bulves, berkite prieskonines žoleles, dėkite lauro lapą, pagardinkite druska pipirais. Uždenkite puodą ir troškinkite apie 10 min.
Supilkite sultinį (galima pakeisti vandens ir pieno mišiniu, arba vandeniu, tačiau tuomet naudokite daugiau prieskonių). Užvirinkite ir ant nedidelės ugnies virkite apie 20 min. iki kol visos daržovės bus minkštos, suvirusios.
Sriubą sutrinkite, atvėsinkite.
Prieš tiekdami sriubą ją balinkite grietinėle.
Sriubą galima tiekti su smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais ar laiškiniais česnakais, skrebučiais, paskrudintos šoninės gabaliukais.

 



Ispaniška gazpacho

 


Shutterstock nuotr.


Pomidorų gazpacho (tariama gaspačo) yra bene žinomiausia ir populiariausia šaltsriubė pasaulyje. Ji kilo iš Ispanijos Andalūzijos regiono, tačiau tradiciškai ruošiama ir Portugalijoje, Lotynų Amerikoje. Gazpacho gaminama sutrinant pomidorus, agurkus, paprikas, vandenyje brinkintą duoną, česnaką. Sriuba pagardinama druska, actu, alyvuogių aliejumi, kartais ji šaldoma įdedant ledukų. Gazpacho dažniausiai tiekiama įbėrus smulkiai pjaustytų šviežių daržovių (pvz., agurkų, petražolių, svogūnų, avokadų).

Jums reikės:
300 g sausos, baltos duonos (be plutelių, išmirkytos vandenyje);
600 g pomidorų (nuplikytų, be odelių);
2 paprikų;
1 agurko;
1 svogūno;
1 skiltelės česnako;
8 šaukštų alyvuogių aliejaus;
2 šaukštų raudonojo vyno acto;
Šlakelio vandens;
Pagal skonį druskos, pipirų, trinto kumino.

Gaminimas:
Mirkytą duoną (nuspauskite vandens perteklių), kubeliais pjaustytus pomidorus be odelių, nuvalytas, kubeliais pjaustytas paprikas, kubeliais pjaustytą agurką be žievelės, svogūną, česnako skiltelę, aliejų, actą sutrinkite maisto smulkintuvu. Jeigu sunku trinti arba konsistencija per tiršta, tai įpilkite dar šlakelį vandens ir pertrinkite.
Pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir druska. Jeigu pomidorai rūgštoki, tai skonį subalansuosite įbėrę šaukštą cukraus. Sriubą šaldytuve palaikykite bent 2 valandas, kad gazpacho atšaltų, pasiskirstytų skoniai.
Gazpacho sriubą tiekite išpilstę į lėkštes ir įdėję šviežių kubeliais pjaustytų agurkų, paprikų, papuoškite bazilikais. Prie sriubos tiks paskrudinta ir aliejumi apšlakstyta šviesi duona.

 



Vengriška meggyleves

 


Shutterstock nuotr.


Lengvai saldi vengriška sriuba ruošiama iš vyšnių, grietinės, trupučio cukraus, sriuba neretai gardinama cinamonu ir gvazdikėliais, kartais į ją įpilamas šlakelis saldaus baltojo ar sauso raudonojo vyno. Vengrijoje ši sriuba valgoma priešpiečiams arba tiekiama vakarienės metu, kaip užkandis arba kaip desertas. Iš Vengrijos ši sriuba paplito Austrijoje, o tuomet ir Vokietijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, tad šiose šalyse vasarą taip pat populiarios panašios vyšninės sriubos.

Jums reikės:
800 g vyšnių (be kauliukų ir kotelių);
650 ml vyšnių sulčių;
240 ml grietinės;
1 šaukštelio druskos;
1 cinamono lazdelės;
1 riekelės citrinos.

Gaminimas:
Vyšnias ir jų sultis, druską, cinamono lazdelę, citrinos rieklę sudėkite į puodą. Kaitinkite iki užvirimo, ugnį sumažinkite ir virkite apie 5 min., iki kol vyšnios suminkštės (jeigu vyšnios buvo šaldytos, tai virti reikės dar trumpiau).
Atskirame inde grietinę išplakite su ketvirčiu stiklinės iškaitintų vyšnių sulčių, mišinį supilkite į bendrą puodą, išmaišykite. Sriubą atšaldykite ir patiekite.

 



Islandiška rabarbaragrautur

 


Shutterstock nuotr.


Islandijos virtuvė apipinta įvairiausiais mitais, tačiau dalis šios salos gyventojų patiekalų tikrai priimtini lietuvio skoniui. Rabarbarai yra vienas populiariausių islandiško daržo augalų, tad jie naudojami labai plačiai. Rabarbaragrautur - islandiška rabarbarų sriuba/ kompotas, kuria mėgaujamasi ne tik vasarą, bet ir žiemą (šaltuoju sezonu ji ruošiama iš šaldytų rabarbarų).

Jums reikės:
4 saujų pavalytų, kubeliais pjaustytų rabarbarų;
2 stiklinių vandens;
3/4 stiklinės cukraus (arba daugiau, pagal skonį);
2 šaukštų citrinos sulčių.

Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į puodą, užvirkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite apie 15 min. Paragaukite, jeigu reikia pridėkite daugiau cukraus ar citrinų sulčių. Sutrinkite, atšaldykite.
Galima patiekti su saldžiais trupiniais (galite orkaitėje iki auksinės spalvos pakepti trupinius iš miltų, sviesto ir cukraus arba tiesiog sutrinkite kelis vanilinius sausainius).

Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Hmmmm
2018-07-18 18:11
Jūs truputį nusižiūrėjote nuo 15min.lt. Aš radau internete viskas beveik sutampa!!! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital