Ridikėliai, špinatai, krapai ir kitos pavasario gėrybės - 37 puikūs receptai
AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-05-26
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 0)
@Shutterstock
Pavasaris dalinasi savo gėrybėmis - į virtuves atkeliauja smidrai, ridikėliai, rabarbarai, špinatai ir kiti skanėstai! Nuo pyrago iki apkepo, nuo salotų iki troškinio!
Ar dažnai šiuos ingredientus prisimenate savo virtuvėse? Galbūt ieškote naujų idėjų? Siūlome rinktis net iš 37 puikių LaMaistas.lt ir projekto SkoniuBlogas.LaMaistas.lt dalyvių receptų!
Greitos, gaivios ir labai skanios salotos su ypatingai skaniu padažu! Padažas ruošiamas be majonezo. Tokios salotos - puikus garnyras prie karštų patiekalų, pvz., keptų ant grotelių, o dar mes jas mėgstame skanauti vienas, tiesiog su geros juodos duonos riekele. Na, o prasidėjus sezonui, prie virtų šviežių bulvyčių!
Su traškiomis bulvytėmis, ar lašiša, ar tiesiog užteptas ant juodos duonos - visoks jis labai gardus. Jeigu norite šį pesto paruošti be pieno produktų, vietoje sūrio dėkite 1 - 2 šaukštus šviežiai išspaustų citrinų sulčių.
Ar kada ragavote keptų ridikėlių? Mums jie - tiesiog pavasario atradimas! Ir nereikia jokių įmantrių dalykų - supjaustai, pakepini su trupučiu prieskonių ir gardžiuojiesi nerealiu garnyru. Kepinant ridikėlių skonis pakinta - aštrumas sušvelnėja ir išryškėja lengvas salstelėjimas.
Visai paprastai paruošiama ir labai skani rūgštynių sriuba tiesiai iš vaikystės. Patiekiame įleidę kiaušinį ar su be lukšto virtu kiaušiniu, grietine. Tikras pavasario skonis!
Labai gardi pusryčių idėja - žalioji šakšuka. Visiškai nesudėtinga pagaminti, o patiks visiems prie pusryčių stalo. Papildomai galima pagardinti fetos sūriu ir mėtos lapeliais.
Nuostabiai skaniai užtepėlei paruošti vos kelių minučių ir kelių ingredientų. Drąsiai galite jos skonį reguliuoti pagal savo pomėgius, dėti daugiau ar mažiau česnako, jį pakeisti krienais ar garstyčiomis, papildomai dėti svogūnų laiškų... Improvizacijų begalė, o skonis puikus!
Purus ir minkštas pusryčių omletas su špinatais ir daug sūrio. Omletui tinka bet koks mėgstamas sūris ar net kelių sūrių mišinys, tiks ir įvairiausių sūrių likučiai.
Braškių ir balzaminio padažo derinys yra klasika visame savo vasariškame gražume. Šios salotos gaivios, sočios ir žavingai atroančios - idealus pasirinkimas vakarienei ar kai norisi įdomesnio garnyro prie pagrindinio patiekalo. Nors derinys su feta yra tobulas, jeigu norite be pieno produktų, fetos sūrį drasiai keiskite prinokusiu kubeliais pjaustytu avokadu - išbandyta. Kitais ingredientais irgi improvizuokite drąsiai. Tik visada palikite braškes (pirmosios jau pasirodo!), balzaminį padažą ir žiupsnelį šviežiai grūstų pipirų.
Be galo aromatingas, tobulai saldžiarūgščio skonio rabarbarų pyragas, be kurio sunkiai įsivaizduojamas pavasaris. Jeigu mėgstate rabarbarus, būtinai išbandykite šį gardėsį. Mums jis pats skaniausias atvėsęs ir pastovėjęs per naktį, bet karštas su kaušeliu ledų šalia jis irgi puikus!
Labai gaivi, skani ir greitai pagaminama sriuba. Puikus variantas, kai norite kažko truputį įdomiau už tradicinius šaltibarščius. Beje, jeigu ją pagardinsite šlakeliu žaliųjų citrinų sulčių, sauja smulkintų mėtų ir trupučiu kokybiško alyvuogių aliejaus, skonis bus dar ypatingesnis!
Skanutėliai rabarbarų sausainukai smaližiams! Gardūs tiek šilti, tiek atvėsę. Minkštučiai, maloniai traškia išore ir saldžiarūgščiu vidumi, užburiančiai kvepia cinamonu... Nuostabiai dera prie puodelio kavos ar arbatos!
Trinti kokteiliai - nuostabus pusryčių pasirinkimas! Galite ruošti sočius, saldžius ir labai maistingus. O skonis įtiks kiekvienam, nes gardinti galiti savo mėgstamais ingredientais! Išbandykite šį puikų receptą ir pasisemkite energijos visai dienai! Kokteiliui rinkitės mėgstamą augalinį pieną. Na, o jeigu neturi laiko kokteiliui iš anksto pasigaminti pudingo ar neturite spirgulinos miltelių - bus labai gardu ir be jų.
Labai gardi, švelnaus skonio ir puikaus aromato sriuba su dilgelėmis. Ji kiek skiriasi nuo mums įprastos, tradicinės lietuviškos, pagardinta grietinėle. Patiks ir mažiems, ir dideliems.
Labai skanios, sočios ir maistingos salotos, kurias paruošti užtruks ne daugiau 10 minučių! Salotos puikiai tinka garnyrui ar lengvai vakarienei. Jeigu norisi sočiau, į jas taip pat tinka įpjaustyti avokado arba keptuvėje pakepintų vištienos gabalėlių.
Labai vasariški ir skanūs blyneliai tobuliems pavasariškiems savaitgalio pusryčiams! Rabarbarai blyneliams suteikia malonios rūgštelės ir traškumo. Beje, vietoje kefyro taip pat galima naudoti jogurtą arba pasukas.
Puikaus skonio, tirštas, gaivus, bet tuo pačiu ir sotus bei maistingas tirštasis kokteilis, kuris puikiai tinka pusryčiams. Su kokoso pienu jis mums pats skaniausias!
Labai greitai paruošiama ir labai skani pikantiško sūrio užtepėlė šiek tiek kitaip - su ridikėliais! Jie šiam užkandžiui priduoda gaivumo ir kitokio pikantiškumo. Skanumėlis!
Skanutėlis kokteilis be pridėtinio cukraus, kuris pasotins ilgam - jame ne tik maistingieji bananai, bet ir pasukos! Kokteilis recepte ruošiamas su garšvomis, bet vietoje jų čia puikiai tiks ir dilgėlės!
Gaivios, greitai paruošiamos salotos, kurios tiesiog tobulai dera prie karštų patiekalų, ypač šašlykų ar ant grotelių keptos žuvies! Salotos visiems, išsiilgusiems pavasario skonių.
Tradiciniai Ukrainos patiekalai Lietuvoje gyvenantiems gerai žinomi. Kai kurių patiekalų skonis mus lydi nuo vaikystės. Ukrainietiškus barščius žino ko gero net vaikai, bet ar žinote, kad ukrainiečiai vasaros metu gamina žalius ukrainietiškus barščius? Lengvesni, greitai pagaminami, o skanumas...
Mes patys, būdami tikri pesto fanatikai, variaciją su špinatais užskaitėme net labai. Šis pesto pavyksta švelnesnis negu bazilikų ir idealiai tinka ant skrebučio kaip užtepėlė ar salotoms pagardinti ar ant makaronų. Bandėme jį su įvairiais riešutais - tiek su kedro, tiek su graikiniais, bet labiausiai mums patiko su anakardžiais. O ir kaina jų draugiškesnė negu kedro. Jeigu mėgstate kiek aštriau, įspauskite 1-2 skilteles česnako, jis čia labai tinka. O jeigu norisi ir įvairovės, ir šiek tiek klasikos, galite vietoje pusės špinatų naudoti bazilikus. Tokia variacija mums labai pasiteisino. Tad laisvę fantazijai ir turėsite jūsų pačiū tobulą pesto padažą!
Labai greitai paruošiamos, traškios, gaivios, švelniai aitrios ridikėlių salotos! Geriausia dalis, kad jų nereikia parą marinuoti - paruošite vos per keliolika minučių. Valgyti skanu su ryžiais, prie Azijos patiekalų, tiesiog vištienos kepsnelių ar net šašlykų - visaip skanu!
Labai skanūs varškėčiai su pavasarinėmis dilgelėmis! Žinoma, galima bus kepti ir su vėlesnėmis, tik jas reikėtų papildomai nuplikyti, kad būtų švelnesnės. Jeigu nepavyksta rasti dilgėlių, galima ruošti ir su špinatais, jaunomis rūgštynėmis ar kitais lapiniais žalumynais.
Gaivios ir sočios salotos, kurios puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip patiekalas lengvai vakarienei. Jeigu norisi skalsiau, galite vietoje jogurto naudoti grietinę arba jogurtą lygiomis dalimis sumaišyti su majonezu. Na, o jeigu norite sočiau, galima dėti sūdytos ar rūkytos lašišos gabalėlių - jie čia puikiai tiks.
Idėja greitai ir labai skaniai vakarienei ar pietums! Paruošti tikrai neužtruks, o skonis tiesiog puikus! Beje, galima kepti ne tik su krapų, bet ir kitokiu pesto. Vietoje smidrų galima naudoti ir brokolių žiedynus, šiaudeliais pjaustytas morkas.
Labai greitai paruošiamas, puošnus ir labai skanus pyragas. Tinka ragauti ir karštas, ir atvėsęs, todėl tinka pasiimti ir su savimi į darbą, net jei neturite galimybės pasišildyti pietų.
Nesudėtingai ir greitai paruošiamas patiekalas. Ši užtepėlė labai gaivi! Ir nebūtinai užtepta ant duonos - galite ją kabinti daržovių lazdelėmis, sukti į salotą, gardinti šviežias virtas bulvytes ar kaip tik sugalvosite.
Dar vienas, kitaip paruoštas tradicinis patiekalas - minštučiai Žemaičių blynai, pagardinti špinatais. Įdarui Edita siūlo rinktis kalakutieną, bet puikiai tiks ir vištiena.
Naminę duonelę iškepti daug paprasčiau nei atrodo, o šios nereikia net minkyti. Ją gardinti tinka tiek smidrais, tiek kitomis mėgiamomis daržovėmis ar tiesiog vien žalumynais. Beje, recepte rasite patarimų, kaip šią duonelę kepti tiek orkaitėje, tiek grilyje!
Labai greitai paruošiamos (ypač, jei turite likusių virtų bulvių), sočios bulvių salotos. Jos tiks ir vakarienei be mėsos, ir kaip garnyras prie žuvies.
Dailūs, minkšti ir tiesiog neatsivalgomai skanūs keksiukai. Tobulai dera pavasario ar vasaros dieną su puodeliu kvapnios kavos ar arbatos. Tikra atgaiva smaližiams!
Itališkas pyragas puikiai tiks bet kokiai progai ar tiesiog savaitgalio pasmaguriavimams. Gamyba nesudėtinga, bet šiek tiek užtrunka. Pyragas be mėsos, tačiau gana sotus.
Ryški sriuba atgaivins ir akis, ir skrandį! Sriuba kremiška, švelni ir ypatingai skani. Patiekiant labai tinka pabarstyti sausai kepintomis lukštentomis saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis ar linų sėmenimis! Jeigu norite sotesnės sriubos, kartu išvirti ir sturinti galima kelis gabalėlius vištienos.
Salotos gana lengvos, papuošia stalą ir puikiai tinka tiek lengvi pietūs, tiek kaip garnyras prie karštų patiekalų. Su tikriausiai viena pavasariškiausių daržovių - ridikėliais!
Reikės tik keturių ingredientų ir 15 minučių! Tokie saldžiarūgščiai ridikėliai labai tinka prie mėsos patiekalų ir ypač tai puiki alternatyva, kas nemėgsta marinuotų svogūnų.
Atrodo įspūdingai ir nesijaudinkite, špinatų skonio visiškai nesijaučia. Beje, kremą šiam tortui galite gaminti kokį norite. Jeigu saldžiai nemėgstate, cukraus kiekį biskvite galite koreguoti pagal save.
Labai greitas būdas paruošti smidrus - viens, du, pašauni į orkaitę ir viskas. Kol smidrai kepa orkaitėje, keptuvėje galima iškepti vištienos, susipjaustyti salotų ar išvirti kiaušinį be lukšto!
Puikus būdas rūgštynes paruošti kitaip. Šiose salotose susijungia panašūs į rūgštynių sriubos skoniai, bet jos gaivesnės, traškios ir labai greitai paruošiamos!
Kitokie nei įprasta, ne saldūs varškėčiai, sotesniems pusryčiams ar pietums. Varškėčius su špinatais tinka tiekti su grietine, česnakiniais, pikantiškais ar aitriais padažais. Kvietinius miltus gali pakeisti ir kitais, pvz., grikių, avižiniais, avinžirnių.
Ką jūs darote su tais gražuoliais ridikų lapais? Tikriausiai, dauguma juos tiesiog paliekate gulėti lysvėje, metate į šiukšlinę arba, geriausiu atveju, bent jau į komposto dėžę. O gaila, nes juos galima panaudoti virtuvėje. Susmulkintus ridikų lapus galima dėti į salotas, į žaliuosius sveikuoliškus kokteilius arba galima iš jų išvirti sriubą!
Nuostabaus skonio pyragas! Iš išvaizdos jis gali pasirodyti labai įmantrus, tačiau jį paruošti visai paprasta. Ypač, jeigu atidžiai seksite detalius recepto nurodymus. Minkštutėlis, drėgnas tešlos pagrindas ir purus it debesėlis baltymų viršus užburia ir nuostabiu skoniu, ir grožiu.
Dar vieni kitokie šaltibarščiai - šie ruošiami su rūgštynėmis. Kaip ir tradiciniai, puikiai tinka su virtais kiaušiniais, keptos ar virtos bulvytės. Jei dar nesate tokios sriubos ragavę, rekomenduojame išbandyti!