Pusryčiai sveikiau - 3 gardžios idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-12-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Sveiki pusryčiai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Sakoma, kad pusryčiai yra bene svarbiausias patiekalas, pakraunantis energijos visai likusiai dienai. Tačiau skaitydami lankytojų laiškus pastebime, kad jeigu pietums ar vakarienei idėjų dažniausiai nepristingame, įvairesnis pusryčių meniu daugeliui tampa iššūkiu. Sumuštinis, avižinė košė, kruasanas, omletas - o ką dar? 

 

Juk pusryčių norisi tokių, jog ne tik džiugintų skonio receptorius, bet ir neužtruktume amžinybės gamindami: ryte kiekviena miego minutė būna tokia brangi!

 

Tad, kai “Gėrybių ragas” kreipėsi į mus su prašymu pasidalinti gardžiomis sveikų pusryčių idėjomis, užduotis mus labai nudžiugino. Raitojomės rankoves, pjaustėme, maišėme, eksperimentavome  ir pakeliui nesudėtingai, bet tikrai labai skaniai bei maistingai pusryčiavome. Žemiau su jumis dalinamės 3 idėjomis, kurios šiame sveikų pusryčių iššūkyje mus nudžiugino labiausiai. Tikimės, patiks ir jums!



 

Greiti brokolių ir sūrio vafliai be glitimo

 

Šie vafliukai minkšti, sotūs, maistingi ir žaviai atrodantys, o pagaminami super paprastai. Ilgiausia dalis - tiesiog sulaukti, kol vaflinė padarys savo darbą. Šilti jie tobuli, tačiau tikrai gardūs ir atvėsę ar net kitą dieną (nesuvalgytus laikykite šaldytuve), tad vienu kartu galite pasiruošti daugiau - turėsite ne tik pusryčius, bet ir gardžią, sočią užkandėlę.

 

2-3 pusryčių porcijoms (7 vafliukams) mums reikės:
 

 

Vafliams:

  • 100 g brokolių
  • 100 g čederio sūrio (arba kitokio mėgiamo sūrio)
  • 3 kiaušinių
  • 3 šaukštų ryžių miltų (arba migdolų miltų, ar kitokių beglitimių miltų)
  • 1 didesnės skiltelės česnako 
  • 0.5 šaukštelio juodųjų pipirų

 

Patiekiant:

  • Graikiško jogurto (arba tepamo sūrelio)
  • Skrudintų riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintus anakardžius su česnaku ir čili)
  • alyvuogių (arba saulėje džiovintų pomidorų ar vyšninių pomidoriukų)
  • Žalumynų (petražolių, bazilikų ar kt.)


 

Pradedam!

 

1. Į dubenį dedame labai smulkiai sukapotus brokolius, tarkuotą sūrį, mušame kiaušinius, įspaudžiame česnaką, beriame ryžių miltus ir pipirus.



 

2. Viską labai gerai išmaišome.

 


 

3. Į įkaitintą vaflinę kiekvienam vafliukui dedame po dosnų šaukštą tešlos, vaflinę uždarome ir kepame vidutinėje kaitroje apie 4 minutes (arba iki vafliukai bus gražiai auksinės spalvos).

 

 

4. Iškepusius vaflius paliekame porai minučių pravėsti (idealu - ant grotelių).

 


 

5. O tada vaflius gardiname mėgiamais priedais. Mes juos mėgstame užtepti tirštu graikišku jogurtu, uždėti keletą alyvuogių (arba saulėje džiovintų pomidorų griežinėlių) ir pabarstyti skrudintais riešutais, suteikiančiais vafliams puikaus skonio ir tekstūros kontrasto. Tačiau, žinoma, pagardus galite drąsiai rinktis bet kokius savo mėgiamus.



 

 

Greitos avižinės duonelės keptuvėje

 

Nuo tada kai šių duonelių receptą kažkada seniai atradome “Green Kitchen Stories” tinklaraštyje, jos tapo vienu dažniausiai gaminamų pusryčių patiekalų. Tiesą sakant, mėgstame kepti jas ne tik pusryčiams, bet ir kai norisi lengvesnės vakarienės ar sveikesnio užkandžio prie filmo ar draugų vakarui. Šios duonelės gardžios tiek šiltos, tiek atvėsusios, tiek su pagardais, tiek vienos. 

 

Beje, su miltų rūšimi eksperimentuokite drąsiai - avižinius keisdami grikių ar avinžirnių miltais arba, jei nevengiate glitimo, pilno grūdo ruginiais ar kvietiniais miltais. Tiesiog, priklausomai nuo miltų rūšies, jogurto gali reikėti šiek tiek daugiau arba mažiau - jo dėkite tiek, kad išmaišyta masė būtų tiršta, šaukštu sunkiai maišoma, tačiau liktų minkšta bei lipni.

 

Nesuvalgytas duoneles suvyniokite į medvilninį rankšluostėlį ir laikykite kambario temperatūroje. Gardžios jos išlieka 2-3 dienas.

 

3 didelėms duonelėms (arba 6 mažesnėms) reikės:

 


 

Duonelėms:

  • 200 g avižinių miltų (arba avižinių dribsnių, žr. patarimus žemiau)
  • 290 g graikiško jogurto
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • kočiojimui šiek tiek avižinių miltų arba kukurūzų ar bulvių ar tapijokos krakmolo

 

Patiekiant:

  • Tepamo sūrelio
  • Vyšninių pomidoriukų
  • skrudintų riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintus migdolus su pomidorais, česnakais ir kapanių sėklomis)
  • žalumynų

 

Patarimai:

  • naudojome 10% riebumo graikišką jogurtą. Jeigu naudotumėte liesesnį, papildomai įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, o jogurto tada dėkite 280 g
  • Avižinius miltus galite lengvai pasigaminti ir patys - avižinius dribsnius (paprastus, ne greito paruošimo) sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą ir sutrinkite iki kuo smulkesnės konsistencijos

 

Pradedame!

 

1. Į dubenį beriame avižinius miltus, kepimo miltelius bei druską. Sukrečiame jogurtą.

 


 

2. Viską labai gerai išmaišome. Masė turėtų būti minkšta ir lipni. Paliekame ją 15-20 min pastovėti ir išbrinkti (šią masę galima pasiruošti ir iš vakaro).

 


 

3. Pabarstome stalą trupučiu avižinių miltų ar kukurūzų (arba bulvių ar tapijokos) krakmolu. Imame trečdalį avižinės masės, suspaudžiame į rutulį ir iškočiojame pailgą diską. 

 

Patarimas: pabarsčius paviršių krakmolu duonelės kočiosis lengviau negu pabarsčius avižiniais miltais.



 

4. Keptuvę gerai įkaitiname, patepame trupučiu aliejaus ir dedame duonelę. Kepame dvi minutes (arba iki duonelės paviršius gražiai paruduoja), tada apverčiame ir kepame dar minutę.

 


 

5. Iškepusią duonelę padedame ant grotelių truputėlį atvėsti. Taip paruošiame visas duoneles.

 


 

6. Viskas! Gardiname duoneles mėgstamais priedais, pjaustome ir skanaujame! Mums patinka jas aptepti kreminiu sūreliu, pagardinti vyšniniais pomidoriukais ir pabarstyti skrudintais riešutais bei žalumynais.

 


 

 

Grikių dubenėlis su lašiša ir saulėje džiovintais pomidorais

 

Šis dubenėlis yra be galo skanus, maistingas ir dar žaviai atrodantis. Jeigu grikius užmerksite iš vakaro (žr. patarimus žemiau) jam paruošti užtruksite vos 10 minučių - kol grikiai šils, pasismulkinkite priedus, sutrinkite padažą, serviruokite ir mėgaukitės! 

 

Beje, vietoje grikių puikiai tinka ir bolivinė balanda, burnotės, soros ar kitos mėgiamos kruopos, o vietoje lašišos - be lukšto virtas kiaušinis, lengvai pakepinti tofu gabalėliai ar tiesiog dėkite daugiau avokado bei riešutų. O jei po ranka neturite ingredientų padažui, ne bėda. Paruoštą dubenėlį apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus, pabarstykite žiupsneliu pipirų ir gardžiuokitės.

 

2 sočioms porcijoms mums reikės:

 


 

Dubenėliams:

  • 100 g grikių
  • 100 g sūdytos lašišos
  • 1 nedidelio avokado
  • Saujelės saulėje džiovintų pomidorų
  • Saujos skrudintų riešutų (naudojome “Gėrybių rago” skrudintus anakardžius su pomidorais ir bazilikais)

 

Padažui:

  • Pundelio krapų (apie 15 g)
  • Šaukštelio medaus (su kaupuku, galima keisti 2 šaukšteliais klevų ar datulių sirupo)
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų vandens
  • 1 šaukšto citrinų sulčių (iš daugmaž ketvirčio citrinos)
  • 1 skiltelės česnako
  • 0.5 šaukštelio druskos

 

Pradedam!

 

1. Pirmiausia išverdame grikius. Mes juos verdame taip - užpilame dvigubu kiekiu vandens (stiklinei grikių 2 stiklinės vandens), įberiame žiupsnį druskos, uždengiame puodą dangčiu, užverdame ant didelės kaitros, o tada kaitrą sumažiname ir verdame apie 10-15 minučių iki grikiai sugeria visą vandenį.

 

Arba galima pasiruošti iš vakaro - užpilkite grikius dvigubu kiekiu vandens, šiek tiek pasūdykite ir palikite pastovėti per naktį. Išbrinkusius grikius ryte išmaišykite (kad pasiskirstytų druska), uždenkite puodą dangčiu ir kaitinkite iki grikiai sušils (pakaks 3-5 minučių).



 

2. Pasiruošiame krapų padažą - visus padažo ingredientus sudedame į elektrinio trintuvo indą ir sutriname iki daugmaž vientisos konsistencijos.



 

3. Štai ir viskas - ruošiame dubenėlį. Apačioje dedame grikių, o ant viršaus - kubeliais pjaustytą avokadą, pasmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, lašišos gabalėlius ir skrudintų riešutų. Patiekiame su krapų padažu.



 

 

Gardžių jums pusryčių eksperimentų!

 

Straipsnio draugas: Gėrybių ragas
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
kūčių patiekalai
kalėdų patiekalai
karšti patiekalai
užkandžiai
pyragai, kepiniai
sriubos
troškiniai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital