Prancūziškos bandelės Pain au Chocolat - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Prancūziškos bandelės Pain au Chocolat

Pain au chocolat bandelės - tiesiog tobulas desertas. Ausiai malonus traškesys, burnoje lengvai tirpstantys sviestiniai sluoksniai ir malonus šokolado kartumas. Visa tai sukuria nuostabiai subalansuotą kepinį, kurį pamilo ne vienas. Įdomu tai, kad nors Pain au chocolat daugeliui atrodo tiesiog neatsiejamas nuo Prancūzijos, pasak legendos, šį gardėsį, taip pat kaip ir Kipferl (vėliau išplitusius kaip kruasanus), XIX amžiaus pradžioje į Prancūziją atvežė austras August Zang. Kaip ir su kruasanais, ilgai netruko, kad Pain au chocolat paplistų visoje Prancūzijoje ir taptų viena iš prancūziškų pusryčių tradicijų. 

 

Dar vienas įdomus pastebėjimas, kurį reikėtų prisiminti keliaujantiems  - pietvakarinėje Prancūzijos dalyje Pain au chocolat yra vadinamas Chocolatine, o užsisakius, Pain au chocolat gausite tiesiog duoną su šokoladu. Šios bandelės Prancūzijoje dar vadinamos petit pain au chocolat ir croissant au chocolat. Koks pavadinimas bebūtų, Pain au chocolat yra tikras malonumas. Ne be reikalo prancūzų dainininkas Charles Aznavour apie jas dainuoja taip: “enveloppés tout frais dans du papier de soie, comme un cadeau du ciel, exquise friandise, des petits pains au chocolat…”, o tai reiškia “šviežiai iškepti, suvynioti į popierių, kaip dovanos iš rojaus, išskirtiniai delikatesai, maži pains au chocolat”.

 

Kadangi pain au chocolat, kaip ir dauguma prancūziškų desertų - nemenkas iššūkis, paruošėme jums išsamų žingsnis po žingsnio receptą. Viskas, ką tik reikia žinoti apie šių bandelių gamybą, surašyta čia. Tad atidžiai perskaičius ir sekant pažingsniui šios šokoladu pripildytos gražuolės pavyks tobulos!
 


Gaminkime žingsnis po žingsnio. Pain au chocolat gamybai prireiks dviejų-trijų dienų, tačiau patikėkite - jos to vertos.

7-8 Pain au chocolat bandelėms

PAIN AU CHOCOLAT TEŠLAI REIKĖS:

Tešlai (Détrempe)

  • 300 g miltų (550D)
  • 8 g druskos
  • 45 g cukraus
  • 60 g kambario temperatūros sviesto
  • 150 g 24-26 laipsnių vandens
  • 9 g sausų mielių

Sviesto sluoksniui:

  • 150 g kambario temperatūros sviesto

Šokolado sluoksniui reikės:

  • 100 g 70% juodojo šokolado

Kiaušinių plakiniui reikės:

  • 1 kiaušinio trynio
  • 15 ml 35% riebumo grietinėlės
  • 10 g medaus 

Pradedam!

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.


2. Į šiltą 24-26 laipsnių vandenį suberkite sausas mieles ir palikite šiltoje namų vietoje 5-10 minučių, kol suputos.


3. Į didesnį indą suberkite miltus, druską, cukrų ir išmaišykite.


4. Į sausąjį mišinį supilkite pakilusias mieles.


5. Jei turite maisto kombainą, pritvirtinkite tešlos kablį ir leiskite ingredientams susimaišyti, kol neliks sausų miltų - tai truks apie dvi minutes. Jei maisto kombaino neturite - tai galite padaryti ir rankomis.


6. Į tešlą sudėkite kambario temperatūros sviestą. Jei naudojate kombainą, leiskite tešlai minkytis apie 5 minutes (rankomis užtruksite apie 6-7 minutes). Iš pat pradžių tešla bus labai lipni ir minkšta, neišsigąskite ir minkykite toliau, bet jokiu būdu nedėkite daugiau miltų ar nebarstykite jų ant stalviršio. 


7. Išminkyta tešla taps elastinga, beveik nelimpanti prie rankų. Suformuokite kamuoliuką ir įkiškite maisto termometrą - išminkyta ir paruošta kilti tešla turėtų būti 24 laipsnių. Tešlą perkelkite į švarų dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje namų vietoje 2 valandoms. Idealiausia, jei vietos, kurioje kildinate tešlą, temperatūra  yra 24-26 laipsniai šilumos.


8. Pakilusią tešlą išimkite iš dubens ir perkelkite ant stalviršio. Rankomis iš tešlos suformuokite stačiakampį. Kiekvieną tešlos kampą lenkite į vidurį, tuomet tešlą apverskite ir suformuokite kamuoliuką.
 


9. Tešlą vėl perkelkite į švarų dubenį, uždenkite maistine plėvele ir perkelkite į šaldytuvą. Tešlą šaldytuve laikykite per naktį (8-10 valandų).


10. Pasiruoškite sviesto sluoksnį. Sviestas turi būti kokybiškas, be priemaišų, būtinai - kambario temperatūros. Prieš formuojant sviesto sluoksnį, sviestą supjaustykite kubeliais. 


11. Ant kepimo popieriaus nubrėžkite 18x21 cm kvadratą. Į jo centrą sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir uždenkite antro kepimo popieriaus lakštu.


12. Iškočiokite taip, jog sviestas tolygiai pasiskirstytų nubrėžtame kvadrate. Jei kočiojant sviestas patenka už kvadrato ribų, atsargiai nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą, peiliu ar mentele į centrą perkelkite už kvadrato patekusį sviestą ir vėl uždenkite kepimo popieriumi. Kočiokite ir kartokite šiuos veiksmus tol, kol gausite gražų kvadratą. Sviesto kvadratą perkelkite į šaldytuvą ir kartu su tešla palikite per naktį. 


13. Sviesto ir tešlos sujungimas. Kitą dieną iš šaldytuvo išimkite sviesto kvadratą ir palikite apie 40 minučių kambario temperatūroje (jei kambario temperatūra 24-25 laipsniai). Jei pain au chocolate bandeles gaminate karštą vasaros dieną, užteks ir  20-25 minučių. Svarbiausia, kad sviestas šiek tiek suminkštėtų, lengvai spustelėjus, ant jo paviršiaus atsirastų pirštų antspaudai - tai užtikrins, kad tešla kočiosis lengvai, o sviestas joje nesuskils nedideliais kubeliais.

Tuomet išimkite šiek tiek pakilusią tešlą ir perkelkite ant lengvai miltais pabarstyto stalviršio. Tai pirmas kartas, kada galima naudoti papildomą kiekį miltų. Iš tešlos iškočiokite 32x22 cm stačiakampį. 


14. Nuo iškočiotos tešlos nubraukite miltus. Sviesto stačiakampį dėkite prie vieno tešlos krašto ir ant viršaus užlenkite kitą. Lengvai spustelėkite tešlos kraštus, kad susijungtų. 


15. Tešlos kočiojimas. Kočėlu kas keletą centimetrų lengvai spustelėkite tešlos stačiakampį, kad būtų lengviau iškočioti. Tešlą pasukite 90 laipsnių kampu. Iš tešlos kvadrato iškočiokite 21x58cm stačiakampį. Stenkitės, kad tešlos stačiakampis būtų vienodo storio. Nuvalykite miltus.


16. Tešlą lankstysime Tour Double būdu - tai tešlos lankstymas kaip knygos. Vieną tešlos galą lenkite per du trečdalius tešlos ilgio, o kitą tešlos galą užlenkite, tiek, kad susijungtų su ilguoju tešlos galu. Nuvalykite miltus ir perlenkite tešlą perpus. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldymo kamerą 10-15 minučių. 


17.
Antras tešlos kočiojimas. Atvėsusią tešlą pasukite 90 laipsnių kampu. Kočėlu, kas keletą centimetrų, vėl lengvai spustelėkite tešlos stačiakampį, kad būtų lengviau iškočioti. Iš tešlos kvadrato iškočiokite 21x58 cm stačiakampį. Stenkitės, kad tešlos stačiakampis būtų vienodo storio. Nuvalykite miltus. 

18. Antrąkart tešlą lankstysime Tour Simple būdu - tai tešlos lankstymas trečdaliais. Vieną tešlos galą lenkite per pusę, nuvalykite miltus, o ant viršaus užlenkite kitą kraštą. Tešlą vėl apvyniokite maistine plėvele ir grąžinkite į šaldymo kamerą 10-15 minučių.


19. Kol tešla šąla, pasiruoškite šokoladą. Pirmiausia šokoladą ištirpinkite.


20. Ištirpintą šokoladą sudėkite į konditerinį maišelį, su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Kepimo popieriaus lakštą patieskite ant pjaustymo ar serviravimo lentelės. Išspauskite maždaug 8 cm ilgio juosteles - jos neprivalo būti idealiai lygios.


21. Lentelę su šokoladu perkelkite į šaldymo kamerą ir leiskite pilnai sustingti - tai truks apie 10-15 minučių. Jei kartais juosteles išspaudėte per ilgas - nupjaukite jų galus.


22. Trečiasis tešlos kočiojimas.Tešlą išimkite iš maistinės plėvelės, perkelkite ant lengvai miltais apibarstyto darbastalio ir iškočiokite 24x51 cm stačiakampį. Jei tešlą iškočiojote netolygiai, nupjaukite jos galus, kad gautumėte gražų stačiakampį lygiais kraštais.


23. Tešlos formavimas. Tešlą išilgai supjaustykite 7-8 pločio stačiakampiais taip, kaip parodyta nuotraukoje. Iš tešlos turėtų gautis 7-8 vienetai.
 


24. Paimkite vieną tešlos trikampį, konditeriniu teptuku nuvalykite miltus. Ant kampo, taip kaip parodyta nuotraukoje, dėkite vieną šokolado juostelę.Tuomet pradėkite sukti tešlą, o apvyniojus šokolado juostelę - įdėkite dar vieną ir nenustokite vynioti iki pat tešlos galo. Tešlos galas turi likti po pain au chocolat bandelių apačia, nes taip kylant tešlai, pain au chocolat išsivynios. 


25. Taip suvyniokite visus tešlos stačiakampius ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tarp bandelių palikite nemažus, bent 10-12 cm tarpus.
 


26Pasigaminkite kiaušinio plakinį. Pirmiausia pasiruoškite ingredientus - kiaušinio trynį, pieną ir medų.


27. Šiuos ingredientus supilkite į dubenėlį ir šakute ar konditerine šluotele išplakite iki vientisos konsistencijos.


28. Šiuo plakiniu aptepkite kiekvieną pain au chocolat bandelę.
 


29. Pain au chocolat kildinimas. Kiaušinio plakiniu apteptas pain au chocolat palikite kambario temperatūroje (idealiausia 24-26 laipsniai) pakilti. Tai užtruks apie 2,5-3 valandas. Jei pain au chocolat gaminate žiemą ir virtuvėje nėra labai šilta, įkaitinkite orkaitę iki 160-180 laipsnių ir palikite įjungtą - virtuvė prišils, o pain au chocolat greičiau pakils. Pakilusias pain au chocolat antrąkart aptepkite kiaušinio plakiniu. 
 


30. Pain au chocolat kepimas. Bandeles kepkite iki 180 laipsnių įkaitintos orkaitės vidurinėje lentynoje su vėjelio funkcija, Pain au chocolat kepkite po vieną skardą. Kepimo laikas apie 16-18 minučių, bet tikslus laikas priklausys ir nuo jūsų orkaitės. Iškepusioms pain au chocolat leiskite pilnai atvėsti. Jos skaniausios tą pačią dieną.


PATARIMAI, KAD PAIN AU CHOCOLAT BANDELĖS PAVYKTŲ TOBULOS
 

Gaminimo trukmė. Pain au chocolat tešlos gamyba užima dvi-tris dienas - tad būkite kantrūs ir niekur neskubėkite. 

Kambario temperatūra. Geriausia pain au chocolat gaminti 24-26 laipsnių kambario temperatūroje. Venkite pain au chocolat gaminti labai karštą vasaros dieną, nes sviestas gali tirpti per greitai. Jei jau gaminate, tuomet truputį ilgiau pašaldykite tešlą ir dirbkite truputį greičiau tam, kad išlaikytumėte šaltą tešlą. Ir atvirkščiai - jei pain au chocolat gaminate žiemą ir virtuvė nėra šilta, įkaitinkite orkaitę iki 160-180 laipsnių ir palikite įjungtą su uždarytomis durelėmis - virtuvė prišils. 

Sviestas. Naudokite tik aukščiausios kokybės 82% sviestą - jokių priemaišų būti neturėtų.

Gamindami sviesto sluoksnį, būtinai naudokite kambario temperatūros sviestą - jis lengviau ir lygiau kočiosis.

Prieš sujungiant tešlą ir sviesto kvadratą būtinai palikite sviestą apie 40 minučių kambario temperatūroje (jei kambario temperatūra 24-25 laipsniai). Jei pain au chocolat bandeles gaminate karštą vasaros dieną, užteks ir  20-25 minučių. Svarbiausia, kad sviestas šiek tiek suminkštėtų, lengvai spustelėjus, ant jo paviršiaus atsirastų pirštų antspaudai - tai užtikrins, kad tešla kočiosis lengvai, o sviestas joje nesutrukinės. 

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite nenaudokite ,,aukščiausios klasės” 405D kvietinių miltų - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. 

Šokoladas. Pain au chocolat bandelėms naudokite juodą, 70% šokoladą. Nesirinkite premium šokolado su ypatingai aukštu kakavos sviesto kiekiu, nes kepant pain au chocolat, vietoj gražaus šokolado tirpimo, pradės bėgti ištirpęs kakavos sviestas, kas sudarys perteklinį riebalų kiekį.

Prieš formuojant pain au chocolat, šokoladą reikia ištirpinti ir, supylus į konditerinį maišelį su pritvirtinti apvaliu antgaliu, ant kepimo popieriaus išspausti 8 cm ilgio juosteles. Vėliau jas perkelkite į šaldymo kamerą ir leiskite pilnai sustingti. Jei išspaudėte per ilgas juosteles, kampus nupjaukite peiliu. Taip pat galite nusipirkti ir jau padarytas šokoladines juosteles.

Minkymas. Gamindami tešlą ją minkykite 5-7 minutes. Pirmasis minkymas - kol ingredientai susijungia ir nelieka sausų miltų - 1-2 minutės. Antrasis minkymas, sudėjus sviestą, kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų - apie 5-6 minutes. Iš pat pradžių tešla bus labai lipni ir minkšta, neišsigąskite ir minkykite toliau, bet jokiu būdu nedėkite daugiau miltų ar nebarstykite jų ant stalviršio. Išminkyta tešla taps elastinga, beveik nelimpanti prie rankų. 

Tešlos temperatūra. Suformuokite kamuoliuką ir įkiškite maisto termometrą - išminkyta ir paruošta kilti tešla turėtų būti 24 laipsnių.

Tešlos kildinimas. Tešla kildinama tris kartus - tik paruošus tešlą, kambario temperatūroje, pernakt šaldytuve, ir vėl kambario temperatūroje jau suformavus pain au chocolat. Pirmąkart tešlą perkelkite į švarų dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje namų vietoje 2 valandoms. Idealiausia, jei vietos, kurioje kildinate tešlą, temperatūra  yra 24-26 laipsniai šilumos. 

Pakilusią tešlą perkelkite ant stalviršio, rankomis suformuokite stačiakampį, užlenkite visus jo galus į vidurį, apverskite ir suformuokite kamuoliuką. Tokį kamuoliuką vėl perkelkite į švarų dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve pernakt (8-10 valandų).

Jau suformuotas pain au chocolat būtinai kildinkite 2,5-3 valandas. Nebandykite skubinti šio proceso. Jei pain au chocolat gaminate žiemą ir virtuvėje nėra labai šilta, įkaitinkite orkaitę iki 160-180 laipsnių ir palikite įjungtą - virtuvė prišils, o pain au chocolat lengviau pakils. 

Kočiojimas ir lankstymas. Kočiojant jokiu būdu neberkite ant stalviršio ir tešlos daug miltų - tik tiek, kad lengviau kočiotųsi. Prieš lankstant tešlą, būtina konditeriniu teptuku nubraukti visus miltų likučius.

Tešla lankstoma dviem būdais - pirmą kartą Tour Double būtų, kai tešla lankstoma kaip knyga, ir antrąjį kartą - Tour Simple būtų, kai tešla sulankstoma trečdaliais. Po kiekvieno lankstymo būtina tešlą palaikyti šaldytuve valandą.

Trečią kartą iš iškočiotos tešlos išpjaunamos pain au chocolat. Iš tešlos iškočiokite 24x51 cm stačiakampį. Jei tešlą iškočiojote netolygiai nupjaukite jos galus, kad gautumėte gražų stačiakampį lygiais kampais - tai labai svarbu tam, kad pain au chocolat gautųsi gražios.

Papildomas tešlos šaldymas. Išpjautas pain au chocolat galite formuoti ir kildinti iš karto, arba prieš kildinant galite įdėti į šaldymo kamerą tam, kad pain au chocolat būtų tvirtesnės. Tai ypatingai rekomenduojama daryti neįgudusiems ir gaminant karštomis vasaros dienomis. Pain au chocolat tešlą šaldymo  kameroje laikykite bent 1-2 valandas. Šiuo atveju kildinimo laikas bus kiek ilgesnis, nes pirmiausia tešla turės atšilti

Kepimas. Pain au chocolat kepkite 180 laipsnių orkaitėje, su vėjelio funkcija, vidurinėje orkaitės lentynoje. Pain au chocolat kepkite po vieną skardą. Pain au chocolat kepimo laikas apie 18-20 minučių - tikslus laikas priklauso nuo jūsų orkaitės. Prieš kepant nepamirškite pain au chocolat antrąkart patepti kiaušinio plakiniu.
 

Pain au chocolat bandelės skaniausios tą pačią dieną.

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital