Plikytas prancūziškasis pyragas Paris Brest su uogų kremu - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Paris Brest

Kremiški, švelnūs, saldūs, burnoje sutirpstantys prancūziški skanėstai – ar gali nelinkti kojos, kaskart jų ragaujant? Jei suprantate, apie ką kalbu, ir jei turite tokią pat didelę silpnybę plikytiems sausainiams, pyragėliams, eklarams… štai dar vienas magiškas desertas – prancūziškas Paris Brest.

Lyg didžiulis ekleras, lyg karūną primenantis tortas, lyg smaližių svajonė – Paris Brest paperka tiek žavia išvaizda, tiek puikiu skoniu. Ar jau esate ragavę?

Sakoma, kad Paris Brest pirmąkart buvo iškeptas Paryžiuje dar 1910-aisiais – desertas buvo skirtas prisiminti ir pagerbti istorines dviračių lenktynes, vykusias nuo Paryžiaus iki Bresto, ir atgal. Štai todėl deserto pavadinimas apjungia dviejų Prancūzijos miestų vardus, o forma simbolizuoja apvalų dviračio ratą. Paris Brest tąkart pavyko tokio dangiško skonio, kad ir šiandien jo galėtumėte paragauti net mažiausiuose Prancūzijos miesteliuose.

Arba – galite išsikepti Paris Brest namuose.

Klasikinis Paris Brest ruošiamas su skrudintų riešutų kremu (praline) ir plikytu vaniliniu kremu. Net jei skamba sudėtingai, iš tiesų viskas yra gana paprasta: iš pradžių iškepamas apvalus plikytos tešlos žiedas, kuris kantriai atvėsinamas vos, vos pravertoje orkaitėje. Tuomet orkaitėje pakepinami riešutai ir išverdama karamelė. Jie sumaišomi ir sumalami iki saldžios ir labai gardžios tolygios tekstūros masės – tai praline. Dar vienas žingsnis – klasikinis plikytas vanilinis kremas, kurį išvirti galima ir šiek tiek iš anksto. Galiausiai, plakimo inde iki purumo išplakamas sviestas, sumaišomas su praline ir vaniliniu kremu. Nežinau, ar galite įsivaizduoti skonį, bet jis – tobulas. Jei tik mėgstate kremiškus, riešutinius, pakankamai riebius ir nuodėmingus desertus. O jei nelabai?

Jei nelabai, tuomet Paris Brest gaminkite su uogų kremu. Jis taip pat saldus, tačiau lengvesnis, vasariškesnis, gaivesnis. Apsidairykite soduose ar turgų lentynose – uogas galite naudoti pačias įvairiausias, nuo braškių ir aviečių, iki mėlynių ar vyšnių. Virkite iš jų naminį tirštą džemą pagal savo firminį receptą arba, jei norisi desertą paruošti greičiau ir paprasčiau, rinkitės jau pagamintą kokybišką džemą tiesiai iš parduotuvių lentynų. Paris Brest vis dar bus svaiginančiai skanus, o jūs būsit sutaupę vieną kitą valandėlę.

Ar pasiruošę? Gaminkime kartu – žingsnis po žingsnio, kad būtų lengviau!
 

Paris Brest su uogų kremu pagaminti mums reikės
12 porcijų (20 cm skersmens riestė)
Paruošite per 2 val.



Plikytai tešlai:

  • ¼ stiklinės (60 g) pieno
  • ¼ stiklinės (60 g) vandens
  • 1 arb. š. cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 40 g sviesto
  • ½ stiklinės (70 g) miltų
  • 2 didelių kiaušinių


Aptepimui:

  • 1 kiaušinio
  • saujos migdolų riekučių


Plikytam vaniliniam kremui:

  • 1 ¾ stiklinės (440 g) pieno
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 4 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • žiupsnio druskos
  • 4 kiaušinių trynių
  • 30 g sviesto


Sviestiniam aviečių kremui:

  • 220 g minkšto sviesto
  • ½ stiklinės (160 g) aviečių džemo (pirktinio arba naminio)
  • žiupsnio druskos
  • 200 g šviežių aviečių
     

Patiekiant:

  • miltelinio cukraus (apibarstyti)
  • saujos mėtų lapelių
     

Pradedam!


Pirmiausia paruoškite plikytą tešlą.

1. Pasiruoškite tešlos ingredientus.

 

 

2. Į nedidelį puodą supilkite pieną, vandenį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus ištirps ir masė užvirs, ims greitai burbuliuoti. 

 

 

3. Vienu ypu suberkite visus miltus ir, toliau kaitindami virš vidutinės ugnies, maišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite dar porą minučių, kad šiek tiek labiau išdžiovintumėte tešlą. 

 

 

 

4. Nuimkite puodą nuo ugnies, tešlos rutulį perkelkite į plakimo indą ir leiskite šiek tiek atvėsti.

 



5. Tešlai šiek tiek atvėsus, po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno tešlą lėtai išplakdami. Galiausiai turite gauti tirštą, glotnią, blizgią plikytą tešlą. Pasėmus šaukštu, ji turi kristi nuo jo gabalais (o ne bėgti), perbraukus tešlos paviršių pirštu ar šaukšteliu – turi likti matoma žymė.
 

 

 



6. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su plačiu apvaliu antgaliu.

 



7. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Ant kepimo popieriaus pieštuku nubrėžkite 20 cm skersmens apskritimą.
 



8. Tešlą išspauskite ant kepimo popieriaus – pirmąją tešlos ratą išspauskite ant nubrėžto apskritimo linijos, antrąjį – šalia iš vidinės pusės. Tešlos ratai turi liestis. Paskutinį tešlos ratą išspauskite ant pirmųjų dviejų viršaus.

 



9. Išplakite kiaušinį, aptepkite juo riestės paviršių. Apiberkite migdolų riekelėmis.

 



10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 35 minutes. Riestė turi gražiai iškilti, apskrusti.

Iškepusią riestę palikite vėsti orkaitėje bent valandai, šiek tiek pravėrę orkaitės durelių viršų. Nepraverkite orkaitės durelių plačiai ir juolab neišimkite iš orkaitės iš karto – plikytos tešlos kepiniai yra labai jautrūs temperatūrų skirtumams!
 




Paruoškite plikytą vanilinį kremą. 

1. Pasiruoškite kremo ingredientus.

 

 

2. Į puodą supilkite pieną ir pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies iki virimo. Pienui užvirus, nuo ugnies nukelkite ir leiskite šiek tiek atvėsti.

3. Cukrų, vanilinį cukrų, kukurūzų krakmolą, druską ir kiaušinių trynius elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Nuolat plakdami kiaušinių plakinį, į jį lėta srovele supilkite karštą pieną. Gautą masę perpilkite atgal į puodą, grąžinkite virš vidutinio dydžio ugnies ir maišydami kaitinkite kelias minutes, kol kremas sutirštės.

4. Iš karto sudėkite į kremą mažais kubeliais supjaustytą sviestą. Išmaišykite, kol ištirps.
 

 

5.  Paruoštą kremą perdėkite į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – tai neleis kremo paviršiui sustingti, apdžiūti. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Jei kremą naudosite vėliau, iki tol laikykite jį šaldytuve.
 



Paruoškite sviestinį aviečių kremą. 

1. Minkštą kambario temperatūros sviestą sudėkite į plaktuvo indą. Plakite kelias minutes, kol sviestas taps lengvos ir purios tekstūros.
 

 

2. Sudėkite aviečių džemą, įberkite žiupsnį druskos ir dar kartą išplakite, kol įsimaišys.

 


 

3.  Toliau plakdami, dalimis po porą šaukštų sudėkite plikytą kremą. Turite gauti tirštą ir purų kremą.

 



4. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu.

 


 

Formuokite Paris Brest

1. Plikytos tešlos žiedą perpjaukite išilgai perpus. 

 

 

 

2. Ant apatinės dalies išspauskite pusę paruošto kremo, ant viršaus išdėliokite avietes, ir tuomet ant jų išspauskite likusį kremą.
 


 

 

3. Viršutinę plikytos tešlos žiedo dalį atsargiai uždėkite ant viršaus. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite.
 

 

 



- - - - - - - - - -

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI


Išsamių patarimų, kaip paruošti plikytą tešlą, rasite ČIA.

Atkreipkite dėmesį, kad šiame recepte plikytai tešlai naudojamas ne vien pienas, bet PIENO IR VANDENS MIŠINYS (santykiu 1:1). Tai suteikia kepiniui tvirtumo, riestė gražiai apskrunda ir jos išorė yra traški (kepinys nėra toks minkštas kaip, pavyzdžiui, plikyti sausainiai) – dėl to riestę lengviau perpjauti perpus, įdaryti kremu ir formuoti į dailų desertą.

TIKSLUMAS. Konditerija mėgsta tikslumą. Nerizikuokite gaminti „iš akies“ ar drąsiai keisti produktų alternatyvomis – geriausia bus, jei naudosite svarstykles ir atidžiai seksite kiekvieną recepto žingsnį.

PRODUKTŲ TEMPERATŪRA. Naudokite vienodos – kambario – temperatūros produktus.

RIESTĖS FORMAVIMAS. Viskas, ko jūs norėsite, kepdami plikytos tešlos riestę, - kad ji iškiltų gražiai, tolygiai, kad perpjauti ir įdaryti kremu ją būtų lengva. Todėl labai svarbus niuansas štai šis: konditeriniu maišeliu išspausdami du pirmuosius plikytos tešlos ratus, būkite tikri, kad jie liečiasi tarpusavyje. Jei liks tarpelių, tose vietose riestė iškils mažiau, bus labiau sukritusi, gali neturėti pakankamai ertmės viduje, kad pavyktų ją perpjauti ir įdaryti kremu.

RIESTĖS VĖSINIMAS. Plikytos tešlos kepiniai jautrūs temperatūros pokyčiams (lengvai gali sukristi, subliukšti ir prarasti savo formą), todėl iškepusią riestę vėsinkite vos pravertoje orkaitėje, kol pamažu visiškai atvės.

SVIESTINIS KREMAS. Esu ne kartą girdėjusi nerimą, kad jame pernelyg jausis sviestas – kaip to išvengti? Labai paprastai, tiesiog labai gerai ir sąžiningai sviestą išplakite, kol jis taps labai minkštas, purus, o spalva pasikeis į balkšvą. Gerai išplaktas sviestas tikrai neturės riebaus skonio pojūčio. Žinoma, nepamirškite, kad privalu naudoti vienodos temperatūros produktus (šiuo atveju sviestą, uogienę ir plikytą vanilinį kremą bent porą valandų turėtumėte palaikyti toje pačioje kambario temperatūroje).

SKONIAI. Jie gali būti patys įvairiausi! Rinkitės mėgstamiausias ar sezonines uogas (braškes, avietes, vyšnias, mėlynes). Uogų skonis sviestiniame kreme yra pakankamai intensyvus, todėl kaskart galėsite atrasti Paris Brest iš naujo!

AR GALIMA GAMINTI ETAPAIS? Taip!
- Plikytos tešlos riestę galite išsikepti iš vakaro - visiškai atvėsintą sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę ar uždarykite visiškai sandariame inde, kad nuo drėgmės nesuminkštėtų (galite laikyti tiek šaldytuve, tiek sausoje vietoje kambario temperatūroje). Kitą dieną riestė bus šiek tiek minkštesnė, paviršius ne toks traškus, tačiau ji vis dar bus labai skani, tvirta ir tinkama įdaryti kremu.
- Plikytą vanilinį kremą taip pat galite pasiruošti anksčiau - šaldytuve jį galite laikyti iki trijų dienų.
- Sviestinį aviečių kremą bus geriausia gaminti prieš pat įdarant juo plikytos tešlos riestę; tik išplaktą, purų ir minkštą, jį bus lengviausia dailiai išspausti konditeriniu maišeliu.

LAIKYMAS. Paruoštą Paris Brest laikykite šaldytuve. Galite patiekti jį iš karto, tačiau bent jau man skaniausias jis tampa tada, kai sviestinis kremas atvėsta; tuomet jis šiek tiek primena ledus!

 

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Ana
2021-07-28 15:02
TOBULAS!!!!! Ačiū Astai už tokius receptus, neapsakomai skanus šis plikytas tortas ATSAKYTI
Rima
2021-07-02 14:13
Ačiu,pabandusiu. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital