Prancūziškas pyragas su kumpiu ir sūriu - rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Prancūziškas Lotaringijos pyragas su kumpiu ir sūriu

Turbūt yra tekę girdėti apie legendinį prancūzišką pyragą su kumpiu ir sūriu "Quiche Lorraine", kuris ne tik lengvai pagaminamas, bet ir labai skanus. Šis pyragas yra kilęs iš Lotaringijos regiono, esančio Prancūzijos šiaurės rytuose, prie pat sienos su Vokietija. Kaip ir daugelis šio regiono patiekalų - pyragas vokiečių kilmės. Seniausias receptas buvo su grietinėlės, kiaušinių bei rūkytos šoninės įdaru,vėliau pyragą papildė ir sūris. Laikui bėgant atsirado ir daugiau šio pyrago improvizacijų, tačiau tradicinis variantas vis tiek išlieka vienu mėgstamiausių!
 

Šis legendinis prancūziškas pyragas drąsiai gali būti vadinamas nesaldžių pyragų karaliumi, jau senokai spėjusių užkariauti visą pasaulį savo skoniu bei paprastumu. Jis tikrai puikus pasirinkimas ne tik vėlyviesiems pusryčiams, lengviems pietums ar vakarienei, tačiau ir norint pavaišinti didesnį būrį svečių ar ieškant idėjos, ką įsidėti į pietų ar priešpiečių dėžutes.


Kad pyragas pavyktų puikus, dalinamės keliomis gudrybėmis:

 

  • Tešla. Greitesniam variantui galima naudoti ir pirktinę sluoksniuotą tešlą, tačiau pasigaminti klasikinį Lotaringijos pyrago pagrindą yra išties nesudėtinga. Gamindami tešlą naudokite šaltą sviestą, taip pat nepamirškite pagamintą tešlą palaikyti pusvalandį šaldytuve. Tiek formuodami tešlos rutulį, kurį dėsite pusvalandžiui į šaldytuvą, tiek dėdami ją į kepimo indą  stenkitės ilgai jos neminkyti, kad iškepęs pagrindas nebūtų kietas
  • Tešlos kepimas. Kepdami tešlą pirmą kartą be įdaro, nepamirškite ant jos užberti pupelių – galite pirma įtiesti kepimo popieriaus ant tešlos ir tada berti pupeles. Taip tešla neiškils ir nesukris, išlaikys savo formą.
  • Kiaušiniai. Gamindami pyragą būtinai naudokite 6 kiaušinius įdarui, tai idealus skaičius tam, kad įdaro nebūtų nei per daug, nei per mažai!


 

Tradiciniam prancūziškam pyragui su kumpiu ir sūriu reikės:

 


 

Tešlai:

  • 225 g (apie 1.5 stiklinės)  miltų;
  • 90 g sviesto (kuo šaltesnio);
  • 1 kiaušinio (naudojau M dydžio)
  • 0.5 šaukštelio druskos;

 

Įdarui:

  • 300 g karštai rūkytos šoninės;
  • 200 ml grietinėlės (naudojau 30 % riebumo, bet tinka ir liesesnė);
  • 150 g smulkiai tarkuoto sūrio (naudojau fermentinį);
  • 6 kiaušinių (naudojau M dydžio);
  • ½ raudonojo svogūno;
  • Žiupsnio juodųjų pipirų;
  • Žiupsnio muskato riešuto.

 

Pradedame, bus tikrai nesunku!

 

1. Į virtuvinį kombainą suberkite miltus, druską ir sviestą. Pulsuodami tešlą sutrinkite iki trupinių. Jei virtuvinio kombaino neturite, tešlą galite pagaminti ir rankomis - miltus išsijokite ant stalo, suberkite druską, o ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir kapokite aštriu peiliu iki konsistencija ims priminti duonos minkštimo trupinių krūvelę.

 


 

2. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą viską išmaišykite. Galutinė tešlos konsistencija turi būti vientisa ir nelipti tarp pirštų. Jei tešla atrodo biroka, įpilkite 1-3 šaukštus labai šalto vandens ir viską dar kartą išmaišykite. Rankomis iš tešlos suformuokite rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir palaikykite 30 minučių šaldytuve.

 


 

3. Kepimo indą (naudojau 24 cm skersmens) ištepkite sviestu ir išklokite tešla. Tešlą kočiokite ant miltuoto paviršaus - miltais pabarstykite darbastalį ir ant jo dėkite iš šaldytuvo išimtą tešlos rutulį. Kočėlu iškočiokite tešlą. Tešla lengvai formuojasi, tad užkloję ja kepimo indą, dar galite pirštais pataisyti tas vietas, kuriose tešlos yra per daug ar per mažai.

Ant tešlos suberkite pupas, kad kepant tešlą neiškiltų. Kad jos lengviau nusimtų, gaite prieš berdami pakloti kepimo popieriaus lapą.

Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15-20 min, kol tešla bus lengvai auksinė.

 


 

4. Šoninę bei svogūną supjaustykite kubeliais. Pirmiausia, sausoje keptuvėje lengvai apkepkite šoninę, tuomet berkite svogūnus ir dar kelias minutes maišydami apkepkite, kol svogūnai taps skaidrūs.

 


 

5. Kiaušinius lengvai paplakite, kad trynys ir baltymas susijungtų. Supilkite grietinėlę ir dar šiek tiek paplakite. Plakinį pagardinkite juodaisiais pipirais bei muskato riešutu.

 


 

6. Ant jau apkepti spėjusios tešlos berkite paruoštą šoninę bei tarkuotą sūrį.

 


 

7. Užpilkite paruoštą kiaušinių ir grietinėlės plakinį.

 


8. Kepkite pyragą 190 laipsnių orkaitėje apie 35 – 40 min.



 


 

 

Atrodo paprasta, tiesa? Taip tikrai yra!

Pyragą galite skanauti tiek ką tik ištrauktą iš orkaitės, tiek jau spėjusį gerokai pravėsti. Jei pyrago nespėjote suvalgyti, jį galite laikyti šaldytuve.

Straipsnio draugas: Coca-Cola
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital