Ponai cepelinai - kaip išvirti skaniausius? Dalinamės patarimais + 11 receptų

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-11-15
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 25)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 25)
Kaip išvirti cepelinus cepelinai
@Shutterstock

Cepelinai - tikras mūsų virtuvės pasididžiavimas, sotumu ir neįprasta forma gąsdinantis užsieniečius, tačiau toks artimas ir malonus lietuvių gomuriui. Bulvių kukulius su mėsa lietuviai, išmokę iš vokiečių, pradėjo lipdyti tik prieš 100 metų, tačiau šis patiekalas netruko išpopuliarėti. Šiandien egzistuoja gausybė cepelinų variacijų - žalios bulvės ne tik trinamos, bet ir tarkuojamos, maišomos su virtomis arba su varške, manų kruopomis, formuojami cepelinai su įvairios mėsos, varškės, grybų įdarais. Jūsų dėmesiui - naudingi patarimai, tradicinių cepelinų receptas bei keletas paragavimo tikrai vertų jų variacijų!

 

Cepelinus gaminomo ir įvairiais receptais bei patarimais apie juos dalinomės ir La Maistas TV laidoje, kurios įrašą galite pamatyti čia.



Gardžiausi cepelinai: minkšta minklė, sultingas įdaras ir kvapnūs padažai

1. Skani, minkšta ir balta bulvių minklė. Pagrindinė cepelinų dalis, žinoma, bulvių minklė. Ji turi būti pakankamai tvirta, kad cepelinai „neišsileistų“ verdant, tačiau tuo pat metu ir minkšta bei puri, kad būtų malonu valgyti. Taip pat svarbu, kad bulvės nepatamsėtų ir galėtume gardžiuotis baltais, apetitą keliančiais cepelinais.

Cepelinams skirtose bulvėse turi būti pakankamai minklę „surišančio“ krakmolo. Jeigu bulvės jo stokoja, tai į minklę papildomai įdėkite porą šaukštų krakmolo, krakmole galite pavolioti suformuotus cepelinus, šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą arba nuspaustas bulvių sultis su krakmolo likučiais galite supilti į puodą su verdančiu vandeniu.
Žalios bulvės dažniausiai maišomos su virtomis (įprastai naudojama 1 dalis virtų ir 3 dalys šviežių bulvių), tai cepelinams suteikia minkštumo, purumo. Bulves būtinai virkite su lupenomis, atvėsinkite ir tik tuomet sutrinkite, taip išsaugosite bulvėse esantį krakmolą.

Ruošdami cepelinus žalias bulves nuskuskite ir sutrinkite arba smulkiai sutarkuokite (tiesa, daugeliui pažįstamas lygiomis dalimis maišytų šviežių ir virtų bulvių cepelinų receptas, kuriame naudojamos stambiai, „burokine“ tarka tarkuotos bulvės. Šį receptą rasite apačioje). Norėdami, kad tarkiai nepatamsėtų bulves tarkuokite pramaišiui su pora svogūnų arba į sutarkuotas bulves nedelsiant įmaišykite šiek tiek citrinų sulčių arba sutrintą ir vandenyje (arba bulvių sultyse) ištirpintą vitamino C tabletę.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tarkius nuspauskite per tankų audinį (idealiai tiks sūrmaišis, tačiau jį galite pakeisti keliskart sulenkta marle). Tiks nuspausdami nepersistenkite - minklė turi išlikti vos vos drėgna, tuomet išvirę cepelinai bus minkštučiai. Žinoma, jeigu skysčio liks per daug, tai cepelinai neišlaikys formos, suvirs į košę.

Nuspausto skysčio neišpilkite, palaukite, kol jame nusistovės krakmolas ir jį grąžinkite į minklę, o likusias sultis su krakmolo likučiais supilkite į vandenį, kuriame virsite cepelinus.

Nuspaustus tarkius sumaišykite su sumaltomis ar sutrintomis virtomis bulvėmis. Kartais į cepelinų minklę dedama truputį varškės - tuomet cepelinai pavyksta dar puresni ir minkštesni. Cepelinų minklę pagardinkite druska ir lengvai perminkykite, tačiau nepersistenkite, perminkyta masė suskystės, cepelinus formuoti bus sunku, tikėtina, kad jie suvirs.

Žinoma, galite ruošti ir ypač minkštus, burnoje tiesiog tirpstančius virtų bulvių cepelinus, kurių minklė „sutvirtinama“ manų kruopomis (1 šaukštas manų kruopų 100 g virtų bulvių) ir keliais šaukštais krakmolo.

 

Daugiau patarimų apie cepelinų ruošimą rasite šiame La Maistas TV laidos įraše.

2. Kvapnus, sotus ir sultingas įdaras. Cepelinai gali būti ruošiami su daugybe skirtingų įdarų - tadiciškai naudojamas kiaulienos faršas, tačiau tikrai neprašausite pasirinkę kiaulienos ir jautienos mišinį, liesa jautiena taip pat gali būti maišoma su varške. Daugelis mėgsta įprastus ar virtų bulvių cepelinus su varške ir peletrūnais arba mėtomis. Cepelinai taip pat gaminami su įvairių subproduktų (plaučių, kepenų, širdelių ir pan.), grybų, svieste patroškintų morkų (jos kartais sumaišomos su keliais šaukštais nuplikytų aguonų) įdarais.

Kad ir kokį cepelinų įdarą bepasirinktumėte, svarbu, kad jis būtų pakankamai drėgnas. Cepelinams labiau tiks riebesnė mėsa ar varškė (pastaroji kartais maišoma su spirgučiais), įdarui drėgmės taip pat suteiks smulkiai pjaustytas šviežias ar pakepintas svogūnas, į faršą galima ir šlakelį sultinio įpilti.

Įdarą būtinai pagardinkite prieskoniais ir kvapniomis žolelėmis. Mėsa tradiciškai gardinama druska, pipirais, mairūnu, o varškė, kaip jau minėjome, peletrūnu arba mėtomis. Žinoma, galite išbandyti ir kitokius, jums labiausiai patinkančius prieskonių derinius.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Skaniausių cepelinų formavimas ir virimas. Cepelinus patogiausia formuoti drėgnomis rankomis. Paimkite šiek tiek minklės, suplokite paplotėlį, dėkite įdaro ir delnais užspauskite kraštus. Paruoštą cepeliną dar „paglostykite“ drėgnomis rankomis, kad jis būtų lygesnis ir gražesnis.

Jeigu iškart ruošiate cepelinus su kelių skirtingų rūšių įdarais, tai labai patogu formuoti skirtingus kukulius. Pavyzdžiui, cepelinus su mėsos įdaru galite daryti tradicinės, pailgos formos, o su varške - apvalius, lyg kamuoliukus.

Jeigu baiminatės, kad bulvėse krakmolo labai nedaug, kad verdantys cepelinai „išsileis“, juos galite pavolioti krakmole.

Cepelinams užkaiskite didelį puodą su pasūdytu vandeniu. Į vandenį supilkite skystį, kuris liko nuspaudus cepelinus ir į minklę nupylus nusistovėjusį krakmolą. Šiose bulvių sultyse yra krakmolo likučių, kurie sutvirtins verdančius cepelinus. Vėlgi, jeigu bulvėse krakmolo mažai, į verdantį vandenį įpilkite stiklinę vandens su šaukštu ištirpinto krakmolo.

Cepelinus į verdantį vandenį dėkite atsargiai (juos patogu įsidėti į didelį šaukštą ir panardinti į puodą), po vieną, sudėję visus cepelinus šiek tiek pasukiokite puodą, kad kukuliai neprikibtų prie dugno, nesuliptų tarpusavyje. Virimo metu puodą taip pat kelis kartus pasukiokite, kad cepelinai išvirtų tolygiau.

Suformuotus cepelinus virkite apie 20 min. Cepelinams pakilus į viršų kaitrą sumažinkite. Išvirusius cepelinus išgriebkite ir iškart tiekite. Jeigu cepelinus skanausite truputį vėliau, tai juos palikite vandenyje, kuriame virė.

4. Padažai ir pagardai cepelinams. Cepelinai tradiciškai tiekiami su spirgučiais ir grietine, tačiau egzistuoja daug šio padažo variacijų. Lašinukai ar rūkyta šoninė spirginama su svogūnais, kepimo pabaigoje įdedami keli šaukštai grietinės arba galima ruošti klasikinį spirgučių ir svogūnų padažą. Prie cepelinų taip pat puikiai tiks pievagrybių (ar kitų sezoninių miško grybų) padažas - smulkiai pjaustytus svogūnus bei grybus pakepinkite svieste, kepimo pabaigoje įdėkite grietinės ar įpilkite šlakelį riebios grietinėlės.

Cepelinus su varške ar virtų bulvių cepelinus ypač tinka tiekti su sviesto ir grietinės padažu. Norėdami pasiruošti šį padažą, keptuvėje išlydykite dosnų gabalą sviesto, įdėkite keletą šaukštų grietinės ir maišant keletą minučių pakaitinkite. Į dar karštą padažą galite įmaišyti saują smulkiai sukapotų krapų.



Tradiciniai cepelinai su mėsa
 

Žinoma, kiekviena šeimininkė turi savo tradicinių cepelinų receptą, tačiau šis, mūsų manymu, yra vienas geriausių, daugelio tikrai pamėgtas ir dažnai naudojamas.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Bulvių minklei jums reikės:
4 kg bulvių;
1 nedidelio svogūno/ 1 vitamino C tabletės/ šlakelio citrinų sulčių;
žiupsnio druskos.

Įdarui jums reikės:
Apie 1 kg faršo (kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos);
2 nedidelių svogūnų;
pagal skonį druskos, pipirų, mairūno;
aliejaus kepimui (jeigu kepinsite svogūnus).

Padažui jums reikės:
200 g rūkytos šoninės;
2 nedidelių svogūnų;
200 ml grietinės;
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
1 kg bulvių išvirkite su lupenomis. Palaukite, kol visiškai atvės, nulupkite ir sutrinkite arba sumalkite mėsmale.

Likusius 3 kg bulvių nuskuskite, jas sutrinkite arba sutarkuokite smulkia tarka pramaišiui su svogūnu (vietoje svogūno galite naudoti sutrintą ir bulvių sultyse ištirpintą vitamino C tabletę ar šlakelį citrinų sulčių).

Žalių bulvių tarkius nuspauskite per tankų audinį. Skysčio neišpilkite. Šiek tiek palaukite, kol nusistovės krakmolas. Jį grąžinkite į tarkius. Skysčio jau be krakmolo taip pat neišpilkite, jį panaudosime verdant cepelinus.

Nuspaustus žalių bulvių tarkius sumaišykite su virtomis bulvėmis, minklę pagardinkite druska, labai lengvai perminkykite.

Įdarui skirtą faršą sumaišykite su labai smulkiai supjaustytais svogūnais (juos galite apkepinti aliejuje, jeigu nemėgstate žalių svogūnų), pagardinkite druska, pipirais, mairūnu.

Drėgnomis rankomis suformuokite cepelinus. Imkite bulvių minklės, suplokite maždaug 1 cm storio paplotėlį, dėkite įdarą, suspauskite pailgus kukulius.

Cepelinams užkaiskite didelį puodą pasūdyto vandens, supilkite pasiliktas bulvių sultis, minutėlę palaukite, kol vanduo vėl užvirs. Atsargiai sudėkite cepelinus, juos virkite apie 20 min.

Kol verda cepelinai, paruoškite padažą. Šoninę ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, pakepinkite iki suskrus spirgučiai. Kepimo pabaigoje įdėkite grietinę, išmaišykite ir dar porą minučių pakaitinkite. Padažą pagardinkite druska (jos gali ir nereikėti, šoninė ir grietinė gali suteikti pakankamai sūrumo).

Virtus cepelinus tiekite su karštu padažu, galite papuošti smulkintais krapais.


Cepelinų receptai, kuriuos verta išbandyti

Cepelinų, kaip ir kitų populiarių ir mėgiamų patiekalų, receptų, žinoma, labai daug. O kur dar prieskonių ir padažų įvairovė... Siūlome išbandyti kelis laiko patikrintus ir daugelio mėgiamus cepelinų receptus bei paįvairinti šeimos pietų stalą.

 

Tikriausiai daugelis mėgsta cepelinus, o ar mokate juos tikrai gardžiai pagaminti? Gaminimo procesas labai paprastas ir detaliai paaiškintas, tad cepelinai puikiai pavyks net neturintiems daug patirties virtuvėje. Skaniausi močiutės cepelinai, kuriuos ypatingai gardu skanauti su spirgučių ir svogūnų padažu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Močiutė

Minkštutėliai, labai skanūs cepelinai be mėsos - su nuostabiu varškės įdaru! Recepte rasite ir naudingų patarimų, kaip cepelinus ruošti, kad neiširtų. Tiekti galima su grietine, grybų ar grietinės ir tirpinto sviesto padažu. Skanumėlis!

Receptą rasite čia.

Virtų bulvių cepelinai pavyksta labai minkšti, tiesiog tirpstantys burnoje. Šiuos cepelinus, kaip ir tradicinius cepelinus iš tarkuotų bulvių minklės, galima lipdyti su įvairiais įdarais, tačiau varškės įdaras šiems cepelinams, mūsų manymu, pats tinkamiausias.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Tiesiog puikus receptas! Šių švelnių ir labai gardžių cepelinų skonis maloniai primena mokyklos valgyklą, o dėl švelnios, glotnios tekstūros kiekvienas kąsnelis tiesiog tirpsta burnoje...

Receptą rasite čia.

Ypatingai skanūs apvalūs cepelinai su varške ir peletrūnais, puiki idėja šeimos pietums. Gardu tiekti net su traškiomis šoninės riekelėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Šie cepelinai su išskirtiniu ir įdomiu įdaru tikrai maloniai nustebins kiekvieną. Padažą puikiai galima pagardinti morkomis, svogūnais ar kitais mėgstamais priedais.

Receptą rasite čia.

Cepelinai gali būti ir tokie - su pastarnokais, triušiena, o jei mėgstate ir su putpelės kiaušiniais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Išskirtiniai cepelinai nustebins kiekvieną puikiu skoniu ir išskirtiniu vaizdu lėkštėje. Soti ir labai gardi pietų idėja visai šeimai.

Receptą rasite čia.

Sotiems pietums - virtų bulvių cepelinai su vištienos įdaru. Iš šio ingredientų kiekio pavyks paruošti 13 cepelinų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Loreta


Cepelinai „greitukai“ per „burokinę“ tarką

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tinklaraščius ir maisto gaminimo grupes socialiniuose tinkluose prieš porą metų tiesiog „užvaldęs“ greitai paruošiamų cepelinų receptas džiugina ir šiandien. Šiems cepelinams lygiomis dalimis maišomos per „burokinę“ tarką tarkuotos virtos bei žalios bulvės.

Bulvių masei jums reikės:
10 su lupenomis virtų bulvių;
10 žalių bulvių;
10 šaukštų bulvių krakmolo (+ krakmolo virimui ir pavoliojimui);
žiupsnio druskos.

Įdarui jums reikės:
500 g kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos faršo;
1 svogūno;
pagal skonį druskos, pipirų, mairūno.

Visų pirma, pasiruoškite įdarą. Svogūną smulkiai sukapokite (galite apkepinti), įmaišykite į faršą, pagardinkite druska, pipirais.

Virtas bulves būtinai visiškai atvėsinkite, sutarkuokite stambia, „burokine“ tarka.

Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite stambia, „burokine“ tarka. Jas nedelsiant sumaišykite su virtomis bulvėmis, įmaišykite krakmolą, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.

Drėgnomis rankomis suformuokite cepelinus. Juos pavoliokite papildomame krakmole.

Užkaiskite vandenį cepelinams, į jį supilkite stiklinę vandens su ištirpintu šaukštu krakmolo.

Cepelinus dėkite į verdantį vandenį, virkite 20-25 min. Patiekite su mėgiamu padažu.

 

Dar daugiau tradicinių ir modernių cepelinų receptų rasite La Maistas TV laidoje "Cepelinai įdomiau!".

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (16)
urte
2021-11-17 21:31
Minkle...Jei istrauktume is konteksto, kaip tada si keista zodi suprastume? Cia is didelio rasto... ATSAKYTI
Monika
2017-11-08 16:06
Patys skaniausi cepelinai, tai su kaimiškais spirgučiais. Pas mus kaime, kaip papjaudavo kiaulę, tai išspirgindavo kiaulės taukus (riebalus) iš kurių gaudavosi taukai kepimui ir daug spirgučių, su kuriais mama virdavo cepelinus. Tai tikrai patys skaniausi cepelinai, pas mus vadindavo didžkukuliais, nes buvo labai dideli. Kaip čia dar rašė, kad daro keptus cepelinus, tai pas mus vadinosi keptos bandos pečiuje tarkuotų bulvių ant džiovintų kopūstų lapų, tai irgi labai labai skanu. Išsikepam ir dabar, bet pečiuje skaniau, nei orkaitėjė. ATSAKYTI
regina
2017-11-10 16:19
pritariam jums ATSAKYTI
Mona
2017-10-14 02:48
Vejai kazkokie, geriau jau jus to po tarkiu issunkto skyscio nepilkit i cepelinams virti paruosta vandeni, labai putos, begs puodas ir skonis tikrai nebus geresnis, cia turbut rase ypac taupi gaspadine kuriai buvo gaila svaraus vandens is krano, visos lietuvaites moka cepelinus virti, nes musu mamos juos vire ir tikrai mokejo , o jus cia is didelio rasto isejote is krasto :) ATSAKYTI
Aistė
2017-10-15 09:52
As visada pilu ir niekas neputoja :) Na bet aisku, galima ir tiesiog ištirpinto krakmolo į vandenį įdėti. Su krakmolu arba skysčiu nuo tarkiu tikrai tvirtesni cepelinai išverda ATSAKYTI
Nu nu
2019-04-01 14:35
Nusunktą sunką supila,kad cepelinai nešerpetotų virdami..Aš pirma išverdu kelis cepelinus,tai būna šerpetoti,o jau kiti tame vandenyje išverda dailūs lygūs.
ATSAKYTI
nijole
2019-04-02 08:07
as nusistovejusi krakmola sudedu i cepelinu tarkius bet ne vandeni taip darydavo mano mama ,Valgiau tokius cepelinus ir daugiau nenoreciau,Atrodo kad kisieliuje butu vire cepelinai,Pritariu Monai ATSAKYTI
aaa
2017-09-17 12:03
toks jausmas kad tik siandien gimusiam aiskinama, kuris nieko nezino, kam tokie straipsniai...juk kiekvienoje seimoje darocepelinus, bet juokingiausiai tai parasyta sutrinkite zalias bulves arba sutarkuokite....idomu kap tas trinimas....:) ATSAKYTI
Eglė
2017-09-17 12:57
O man labai naudingas straipsnis buvo, nes mūsų šeimoje niekas cepelinų negamindavo :)
Yra tokių šeimininkių, kurioms kažkurie receptai "savaime suprantami" atrodo, bet juk nei vienas negimėm mokėdami. Jūs turbūt turėjot iš ko išmokt, o aš, pavyzdžiui, ne, o vadovaudamasi šituo straipsniu ir išmokau, ir savo dukrytes, kai truputį paaugs, jau pati išmokyt galėsiu :)
O kas Jums juokingo dėl trynimo, taip pat nesuprantu, nes yra elektrinės trintuvės, būtent žalioms bulvėms skirtos :) ATSAKYTI
Nijolė
2017-11-08 08:49
Sekmės ir gerai kad domiesi ir stengiesi šeimą kuo nors palepinti , o vėliau pati patobulinsi dar receptą pagal savo skonį ir turėsi savo firminį . Na aišku aš virtų bulvių dedu truputėlį mažiau ir druską dedu į vandenį ATSAKYTI
Pranas
2017-09-02 21:28
Pabandykite tai ką aš vadinu keptais cepelinais (mano mamos receptas).Viską darote kaip cepelinus, tik išplojate kaip blynus ir riebaluose apkepinate iš abiejų pusių. Tada troškinate riebalų+pieno+vandens padaže 12....15 min.Skonis nepakartojamas. ATSAKYTI
com
2017-08-30 10:41
Ir labai skanūs cepelinai su plautukais būna (sumalti virti plautukai ir šiek tiek maltų virtų lašinukų) ATSAKYTI
O
2017-10-09 23:42
kas tie "plautukai"? ATSAKYTI
Dita
2017-10-10 07:42
Plaučiai :-) Na kaip būna kepenėlės, skrandukai, taip ir plaučiai būn valgomi :) ATSAKYTI
com
2017-08-30 10:39
Patarčiau mėsos faršą pakaitinti puode. Kad jis būtų birus. ATSAKYTI
Laima ma
2017-08-25 08:42
Namuose pagaminta, tai tikrai yra skanu ir svika, nes be jokiu EEEEE, receptai gan paprasti ir kiekvienai seimininkei suprantami, tad gaminkime, valgykime ir kitus vaisinkime ! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital