Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu "Protiferolės" - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
Plikyti pyragaičiai su kremu Protiferolės

Plikyti pyragaičiai protiferolės yra labai tradicinis ir labai prancūziškas desertas. Ir labai nesudėtingas, nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kitaip.

 

Lengvi plikytos tešlos debesėliai, pripildyti aksominiu vanilės kremu – skirta toms ypatingoms pasilepinimo akimirkoms. Ir nebūtinai tik artėjančios Valentino dienos proga.

 

Tad šįkart parodysiu, kaip juos pasigaminti.
 

 

Pirmiausia pasiruošime plikytą tešlą.


Dviem skardoms (daugmaž 40 vnt) profiterolių prireiks:
 

 

  • 120 ml vandens
  • 120 ml pieno
  • 120 g kvietinių miltų
  • 115 g sviesto
  • 4 kiaušinių (L dydžio)
  • žiupsnelio druskos


 

Gaminame:
 

1. Į storadugnį puodą supilame vandenį ir pieną, sudedame sviestą, druską ir užverdame. Sviestas turi visiškai ištirpti, o masė pradėti burbuliuoti.

 

 

2. Nuimame verdantį skystį nuo kaitros ir į jį suberiam miltus. Aktyviai maišome, kol tešla taps vientisa.

 


 

3. Dabar eilė tešlos džiovinimui. Paskirstome tešlą tolygiai ant puodo dugno ir kaitiname virš vidutinės kaitros. Išgirdus traškėjimą, mediniu šaukštu ar mentele pastumkite tešlą kiek į šoną: turi susidaryti plonas šviesus plutelės sluoksnis ant dugno. Jeigu dar nėra, šildykite, kol atsiras. Beje, gamindama aš kiek perkaitinau, bet profiterolės vis tiek pavyko puikiai :)



 

 

4. Nuimame tešlą nuo kaitros ir maišome minutę, kad drėgmė visiškai išgaruotų. Tada po vieną mušame kiaušinius. Kaskart labai gerai išmaišome, kad kiaušinis visiškai susigertų į tešlą, tik tada dedame dar vieną.

 

 

 

Tešla turi tapti vientisa ir blizgi.

 

 

5. Nors tešlą galima naudoti iš karto, bet geriau sukrėsti į konditerinį maišą ir palikti valandai vėsiai “pailsėti”. Iš tiesų plikytą tešlą galima šaldytuve laikyti iki trijų dienų (arba šaldiklyje - iki trijų mėnesių, tiesiog iš vakaro perkelkite iš šaldiklio į šaldytuvą ir galėsite naudoti).

 

 

6. Tešlai “pailsėjus”, įkaitiname orkaitę iki 210 C. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos spauskite 4-5 cm skersmens bokštelius (jeigu neturite švirkšto, galite juos formuoti ir šaukšteliu).

Mažas patarimas: prieš formuodami protiferoles, kepimo popierių lengvai sudrėkinkite vandeniu - tas neleis kepinukams per daug išdžiūti.

 


 

7. Viso gausis dvi skardos, bet kepkite po vieną vidurinėje lentynoje. Kepame apie 10 minučių (iki pyragėliai išsipūs ir labai lengvai paruduos). Tada sumažiname kaitrą iki 180 C ir kepame dar apie 12-15 min, kol kepinukai išdžius ir taps gražiai auksinės spalvos. Kiekviena orkaitė yra truputį skirtinga, tad pirmąsyk gamindami tiesiog vis kas keletą minučių pasižiūrėkite per orkaitės langą. Bet kepimo metu, ypač pirmoje pusėje, jokiu būdu nevarstykite durelių, nes protiferolės gali subliūkšti! Beje, protiferolės savo konsistencija šiek tiek skiriasi nuo mūsų šalyje įprastų plikytinių, nes kepant labiau išdžiovinamos, kad būtų sausesnės ir tvirtesnės (kadangi bus įdaromos kremais, nuo kurių suminkštės). Jeigu norite minkštesnių pyragėlių, kepkite kiek trumpiau, o jeigu tvirtesnių (pvz. įdaras bus vandeningesnis) - kepkite ilgiau.

 

8. Ištraukę iš orkaitės, leiskite protiferolėms visiškai atvėsti, o tada konditeriniu švirkštu įšvirkškite norimą įdarą - plikytą kremą, lengvai pasaldintą plaktą grietinėlę, šokoladinį kremą, uogienę ar maskarponės įdarą. Taip pat profiteroles galima prapjauti, įdaryti mėgstamais ledais ir skanauti iš karto arba užšaldyti.

 


 

Nepamirškime ir nesaldžių įdarų - varškės sūrelis su lašiša, lydyto sūrio užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais ar tuno-majonezo įdaras pavers protiferiles puikiu vakarėlio užkandžiu.  

 

 

Bet visgi dažniausiai Prancūzijoje profiterolės įdaromos plikytu vaniliniu kremu ir apšlakstomos karšto vandens vonelėje tirpintu šokoladu, kaip mes ir padarysime.
 

Klasikiniam plikytam kremui (pranc. “creme patissiere”) paruošti jums prireiks:

 

 

  • 300 ml pieno
  • 3 kiaušinių trynių (nuo L dydžio kiaušinių)
  • 5 šaukštų cukraus
  • 15 g kvietinių miltų
  • 15 g kukurūzų krakmolo (galima pakeisti bulvių krakmolu arba kvietiniais miltais)
  • Pusės vanilės ankšties arba šaukštelio vanilės esencijos

 

Iš tokio ingredientų kiekio pagaminsite apie 450 g kremo. Jo pakaks įdaryti kiek daugiau negu vieną skardą profiterolių.


 

Gaminame:

 

1. Dubenyje išplakame trynius ir cukrų, kol įgaus kremo tekstūrą. Tada plakant suberiame miltus bei krakmolą.
 

 

2. Prikaistuvyje pašildome pieną ir vanilės ankštį iki virimo. Išimame ankštį. Jeigu naudojate ne ankštį, o vanilės esenciją, ją supilkite į pašilusį pieną ir išmaišykite.

 

3. Nuolatos plakdami šluostele, plona srovele pilame karštą pieną į kiaušinius.
 

 

Nesustokite plakę, kol gausite vientisą kremą.

 

 

4. Indą su kremu uždengiame maistine plėvele (kad kremo viršus neapdžiūtų) ir leidžiame atvėsti iki kambario temperatūros, o tada perkeliame į šaldytuvą. Kremą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
 

 

Bet geriau čiupkite konditerinį švirkštą ir įdarykite gi tas profiteroles!

 

 

Nepamirštame apšlakstyti šokoladu, ištirpintu karšto vandens vonelėje.
 

 

O tada mėgaukitės!

 

 


 

Beje, jeigu įdarytų protiferolių liko nesuvalgytų (taip nutinka ne dažnai), jas laikykite šaldytuve.

Skaityti komentarus
Komentarai (4)
Regina
2019-02-04 21:35
O pyragėliai iškepę gaunasi kieti ar minksti ATSAKYTI
N
2019-02-05 02:53
Kuo ilgiau kepsite, tuo sausesni ir kietesni jie bus ATSAKYTI
Regina
2019-02-05 12:27
Tai per ilgai kepiau, nes buvo kieti ir sausi. Bet idėjus kremo suminkštėja. Ačiū už paaiškinimą. Skanūs buvo. ATSAKYTI
Rita
2019-02-04 20:16
Jeigu nesigauna toks tirštas kremas kaip parodyta tai šiek tiek pakaitinkit ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital