Pistacijų tortas su braškėmis - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Pistacijų tortas su braškėmis - receptas žingsnis po žingsnio

Vasarai vis labiau beldžiantis į duris, virtuvėje taip pat norisi matyti daugiau spalvų ir pajausti kuo gaivesnių skonių. Tas pats galioja ir desertams - šiltesni ir gilesni skoniai, tokie kaip karamelė, cinamonas, juodas šokoladas, lieka žiemai, o jų vietą užima uogos, vaisiai, purūs, ne per riebūs ir ne per saldūs kremai, kurie palengva ištirpsta burnoje…

Na, o kadangi su vasarą po truputį ateina ir uogų sezonas, taip ir norisi sukurti kažką naujo su jomis. Juk desertų su uogomis tiesiog negali būti per daug! Kadangi pirmosios mūsų uogos - braškės, tad ir pirmasis tortas privalo būti su jomis!  Šįkart braškės į parankę įsikabina pistacijas ir sukuria tiesiog pasakišką desertą! Švelnus pistacijų mūso sluoksnis, braškių confit su braškių gabaliukais, nuostabus pistacijų ir baltojo šokolado traškutis, pistacijų daquise bei veidrodinė glazūra - visa tai sukuria tobulą tortą vasarai, kuris tiks bet kokiai progai ir sužavės kiekvieną!

Šis pistacijų mūso tortas su braškėmis - desertas, tikrai vertas kiekvienos prie jo praleistos minutės. Tad gaminkime žingsnis po žingsnio!


PISTACIJŲ MŪSO TORTUI SU BRAŠKĖMIS REIKĖS:

Pistacijų Dacquoise reikės:

  • 55 g kiaušinių baltymų
  • žiupsnelio druskos
  • 70 g cukraus
  • 55 g maltų pistacijų (pistacijų miltų)

Pistacijų mūso kremui reikės:

  • 450 g 35% grietinėlės
  • 125 g baltojo šokolado
  • 125 g pistacijų pastos/sviesto
  • 15 ml vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos
  • 3 lapelių (apie 5 g) želatinos lapelių

Braškiniam confit sluoksniui reikės:

  • 500 g braškių
  • 100 g cukraus
  • 1 citrinos smulkiai tarkuotos žievelės
  • 4 v.š. citrinos sulčių
  • 7-8 želatinos lapelių (žr. patarimus apačioje)

Feuilletine sausainėliams reikės:

  • 110 g cukraus
  • 60 g tirpinto sviesto
  • 60 g miltų
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 35 ml šalto vandens

Traškučiui reikės:

  • 35 g smulkintų kepintų pistacijų
  • 55 g feuilletine sausainėlių
  • 85 g baltojo šokolado
  • 55 g pistacijų kremo arba pistacijų pastos/sviesto

Veidrodinei glazūrai reikės:

  • 4 lapelių želatinos (žr. patarimus apačioje)
  • 83 g vandens
  • 67 g cukraus
  • 134 g kondensuoto pieno
  • 134 g baltojo šokolado
  • Kelių lašelių žalių maistinių dažų

Papuošimams reikės:

  • Temperuoto šokolado juostų
  • Braškių
  • Likusio pistaicjų kremo

Pradedam!


1. Pasigaminkite pistacijų mūso kremą. Pasiruoškite visus ingredientus.
 


 2. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kol išbrinks. 


3. Į puodą supilkite pusę kiekio (250 gramų) grietinėlės. Ją pakaitinkite, kol pasirodys pirmieji burbuliukai. 


4. Į gilesnį dubenėlį sudėkite baltąjį šokoladą. Supilkite karštą grietinėlę ir palikite kelioms minutėms pastovėti, kol šokoladas aptirps. 


5. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir rankiniu blenderiu sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos.
 

 

6. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite pistacijų pastos, vanilės ekstraktą ir likusią grietinėlę. Elektriniu trintuvu sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos. Galiausiai sudėkite maistinius dažus ir gerai juos įmaišykite. Kremą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent 5 valandoms (galite laikyti ir per naktį). 
 

 

7. Sustingusį kremą elektriniu plakikliu išplakite iki purumo. Iki naudojimo laikykite šaldytuve.


8. Paruoškite braškinį confit.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.


9. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 


10. Braškes supjaustykite ir 250 g jų sudėkite į nedidelį puodą. Suberkite cukrų, citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. 


11. Puodą su braškėmis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Tuomet uždenkite dangčiu ir kartas nuo karto pamaišant braškių masę kaitinkite ant nedidelės kaitros 8 minutes.


12. Gautą braškinę masę supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrikite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių sėklyčių. 
 

 

13. Jei masė dar šilta, sudėkite išbrinkusią želatiną, o jei masė atvėso, supilkite atgal į puodą, šiek tiek pakaitinkite ir tuomet sudėkite želatiną. Sudėjus želatiną iš karto gerai išmaišykite.


14. Į gautą braškinę masę sudėkite likusias braškes ir išmaišykite.


15. Braškinę masę sudėkite į 15-16 cm skersmens apvalią silikoninę formą ir įdėkite į šaldymo kamerą bent vienai valandai. Jei neturite silikoninės formos, taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą - jo apačią išklokite plastikine plėvele, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės - tik tada supilkite pasigamintą confit.


16. Paruoškite pistacijų daquise. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. 
 

 

17. Į švarų, sausą dubenį supilkite baltymus ir suberkite druską. Plakite elektriniu plaktuvu, kol suputos.


18. Baltymams suputojus, po šaukštą sudėkite cukrų. Kitą šaukštą dėkite tik išplakus prieš tai buvusį. Išplakite baltymus iki standumo - tai truks apie 6-8 minutes. Ar baltymai standūs galite patikrinti apvertę dubenį - baltymai neturi iškristi.


19. Į išplaktus baltymus suberkite pistacijų miltus bei druską ir atsargiai išmaišykite silikonine mentele. Jokiu būdu nemaišykite įnirtingai ar neplakite, nes baltymai suirs ir morengai neišeis.
 

 

20. Pistacijų daquise kepimas. Skardą išklokite kepimo popieriumi, o į skardos vidurį įdėkite 16-18 centimetrų konditerinį žiedą. Į jo vidų sudėkite pasiruoštą daquise masę ir nulyginkite viršų. Daquise kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) 18-20 minučių. Tuomet atsargiai išimkite iš konditerinio žiedo ir leiskite pilnai atvėsti. Jei daquise gavosi nelabai lygus, išilgai nupjaukite jo viršūnę.


21. Paruoškite feuilletine sausainėlius.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.
 

 

22. Į dubenį supilkite tirpintą sviestą ir suberkite cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu. Tai užtruks apie 2 minutes.


23. Į tešlą supilkite baltymus ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu - tai truks apie 3-4 minutes.


24. Į tešlą suberkite miltus ir paplakite iki neliks sausų miltų ir tešla bus vientisa.


25. Galiausiai supilkite šaltą vandenį ir trumpai paplakite, kol gausite vientisą tešlą - tai truks minutę.
 


26. Ant kepimo popieriaus lakšto konditerine mentele paskleiskite kelis šaukštus tešlos. Tešla turi būti labai plona - vos vieno milimetro storumo. 


27. Tešlą kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija kelias minutes, kol pagels. Kadangi tešla labai plona - ji iškepa labai greitai, tad nuolat tikrinkite, kad nesudegintumėte. Taip iškepkite visą tešlą. 


28. Leiskite tešlai pravėsti apie penkias minutes tuomet nulupkite kepimo popierių ir sutrupinkite į nedidelius gabaliukus.


29. Paruoškite baltojo šokolado traškutį.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.
 

 

30. Dubenėlyje sumaišykite feuilletine sausainius ir smulkintas pistacijas. 


31. Mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą ir kartu su pistacijų kremu supilkite į sausainius. Išmaišykite iki vientisos masės.


32. Ant daquise paskleiskite baltojo šokolado traškutį. 


33. Torto surinkimas. Kadangi tortas bus šaldomas - jums reikės 18 cm skersmens apvalios silikoninės formos arba konditerinio žiedo (jei naudojate konditerinį žiedą, kaip ir gaminant confit, pirmiausia ištieskite plastikinę plėvelę, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės). Tortas bus formuojamas aukštyn kojom, o sustingus - apverčiamas. Tad pirmiausia į silikoninės formos ar konditerinio žiedo dugną sudėkite truputį daugiau nei pusę pistacijų kremo. 


34. Iš šaldymo kameros išimkite braškių confit. Išimkite confit iš formos ir perkelkite ant kremo. Daquise aptepkite plonu sluoksniu pistaicijų kremo.
 

 

35. Tuomet dėkite antrąjį biskvito lakštą, o ant viršaus paskleiskite beveik visą likusį braškinį kremą (truputį kremo pasilikite, jei reiktų torto šonams).


36. Daquise su traškučiu uždėkite ant torto taip, kad traškučio pusė liestų confit. Jei jūsų forma nepakankamai aukšta, torto viršų ir šonus aptepkite likusiu pistacijų kremu. 


37. Pasiruoškite veidrodinę glazūrą. Pasiruoškite visus ingredientus. 
 

 

38. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 


39. Jei naudojate ne baltojo šokolado lašelius, pirmiausia peiliu smulkiai supjaustykite baltąjį šokoladą.
 


40. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, kondensuotą pieną, suberkite cukrų ir maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros iki masė užvirs.
 


41. Masei užvirus iš karto nuimkite ją nuo kaitros ir, sudėjus išbrinkitą želatiną, išmaišykite. 


42. Gautą masę iš karto supilkite ant susmulkinto baltojo šokolado ir palikite kelioms minutėms pastovėti, kad baltasis šokoladas aptirptų. 


43. Baltajam šokoladui aptirpus, atsargiai silikonine mentele išmaišykite veidrodinę glazūrą iki vientisos masės. Nemaišykite greitai ir stipriai tam, kad nesusidarytų oro burbuliukų. Palikite veidrodinę glazūrą atvėsti. 


44. Kai veidrodinė glazūra pasiekia 38 laipsnius šilumos - atsargiai įmaišykite keletą lašų maistinių dažų. Palikite atvėsti iki 35 laipsnių šilumos - būtent tokios temperatūros naudosite veidrodinę glazūrą. 


45. Kol veidrodinė glazūra baigia vėsti, iš šaldymo kameros ištraukite tortą ir atsargiai išimkite jį iš silikoninės formos arba konditerinio žiedo. Tortą perkelkite ant kepimo grotelių, o jas perkelkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Arba ant stalviršio patieskite didelį lakštą kepimo popieriaus, į jo centrą padėkite platesnę stiklinę arba apverstą lėkštę ir ant jos uždėkite tortą. 
 

 

46. Veidrodinei glazūrai pasiekus 35 laipsnius šilumos, apliekite ja tortą. Liekite tik į torto centrą - glazūra nubėgs ir į torto kraštus. Jei tortą dėjote ant kepimo grotelių, lengvai jas papurtykite. 


47. Konditerine mentele atsargiai nuimkite tortą ir perkelkite ant serviravimui skirtos lėkštės. Tortą įdėkite į šaldytuvą keletui valandų tam, kad atšiltų. 


48. Palaukite, kol glazūra, likusi ant kepimo popieriaus, šiek tiek sustings, o tuomet silikonine mentele ją surinkite ir sudėkite į sandariai uždarytą dėžutę. Veidrodinę glazūrą galite laikyti šaldytuve kelias dienas arba užšaldyti ir panaudoti dar kartą - tereikės ją pašildyti iki reikiamos temperatūros. Geriau pasigaminti šiek tiek daugiau glazūros ir turėti kitam kartui, nei pristigti jos apliejant tortą ir turėti negražius torto šonus. 


49. Torto papuošimas. Tortą galite patiekti taip arba papuošti temperuoto šokolado juostelėmis, likusiu kremu, braškių gabaliukais ir pistacijomis.
 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD TORTAS PAVYKTŲ TOBULAI


Želatina. Geriausia šiam tortui naudoti želatiną lapeliais - ji būna geresnės kokybės ir jos reikia mažiau tam, kad pasiektumėte tą patį rezultatą. Tokios želatinos rasite bet kurioje konditerinių prekių parduotuvėje ir didesnėse maisto prekių parduotuvėse. Nepamirškite, kad prieš naudojant želatiną, būtina ją išbrinkinti vandenyje.


Pistacijų mūso kremas. 


Laiko planavimas. Pistacijų mūso kremą pradėkite ruošti dieną prieš surenkant tortą, nes jam reikės laiko sustingti. 

Pistacijų pasta/sviestas. Šiam receptui reikia 100% pistacijų pastos/sviesto.

Grietinėlės temperatūra. Ruošiant baltojo šokolado kremą neperkaitinkite grietinėlės - kai pasirodo pirmieji burbuliukai, kaitrą išjunkite, o grietinėlę iš karto užpilkite ant baltojo šokolado.

Želatina. Geriausia naudoti želatinos lapelius - jie geriau sustingdo kremą. Jų rasite daugelyje didesnių prekybos centrų ir internetinėse parduotuvėse.

Plakimas. Sustingusį kremą išplakite iki purumo. Visgi plakite atsargiai, kad neperplaktumėte grietinėlės.


Braškinis confit 


Laiko planavimas. Braškinį confit pradėkite ruošti pusdienį prieš surenkant tortą, nes jam reikės laiko sustingti. Galite braškių confit pasiruošti ir dieną prieš - tuomet kai ruošite pistacijų kremą.

Braškės. Visas braškes supjaustykite. 250 g braškių naudokite virimui ir piurė pasigaminimui, o likusias - naudosite prieš užbaigdami receptą.

Virimas. Confit virkite nedideliame, uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Puodą uždenkite braškių confit užvirus. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad braškių masė nepridegtų. Virimo laikas - apie 8 minutės.  

Smulkinimas. Išvirusią braškių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei atliekant šiuos veiksmus, masė atšąla, supilkite ją atgal į puodą ir šiek tiek pakaitinkite - tik tuomet dėkite želatiną. 

Likusių braškių sudėjimas. Išmaišius želatiną, sudėkite likusias smulkintas braškes ir vėl išmaišykite.

Šaldymas. Gautą braškinę masę reikia šaldyti bent vieną valandą. Ją šaldykite 15-16 cm skersmens apvalioje silikoninėje formoje. Jei neturite silikoninės formos, taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą - jo apačią išklokite plastikine plėvele, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės - tik tada supilkite pasigamintą confit.

Confit išėmimas iš formos. Confit sustingus, išimkite ją iš šaldymo kameros. Apverskite silikoninę formą ir atsargiai išimkite sustingusią confit. Jei naudojote konditerinį žiedą, pirmiausia atsargiai peiliu apipjaukite aplink confit ir tuomet išimkite ją iš silikoninės formos. Iki naudojimo laikykite šaldymo kameroje.

Pistacijų daquise
 

Baltymų sendinimas. Jei norite, kad baltymai išsiplaktų lengviau ir būtų standesni bei tvirtesni, juos pasendinkite šaldytuve bent 12 valandų, prieš pradedant gaminti tortą. Paprasčiausiai atskirkite baltymus nuo trynių, juos supilkite į švarų, sausą, sandariai uždaromą indelį ir padėkite į šaldytuvą.

Pistacijų miltai. Pistacijų miltus galite pasigaminti patys. Nesudytas, nekepintas pistacijas sudėkite į maisto smulkintuvą ir sumalkite iki miltų konsistencijos.

Baltymų plakimas. Baltymus plakite tik švariame, sausame inde. Plakti galite elektriniu rankiniu plaktuvu arba maisto kombaine, su pritvirtintu kiaušiniams plakti skirtu antgaliu. Kai baltymai suputoja, po vieną šaukštą pradėkite berti cukrų. Po kiekvieno šaukšto išplakite baltymus. Jokiu būdu nesuberkite iš karto viso cukraus, nes baltymai neišsiplaks iki standumo. Baigus berti cukrų, padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol baltymai taps standūs ir žvilgės. Ar baltymai standūs, galite patikrinti apvertę dubenį - šie turi neiškristi. 

Pistacijų miltų įmaišymas.. Į baltymus maišant pistacijų miltus jokiu būdu negalime maišyti inirtingai ar plati, nes baltymai susmegs ir daquise nesigaus. Maišykite lėtai ir lengvai. 

Daquise kepimas. Skardą išklokite kepimo popieriumi, o į skardos vidurį įdėkite 16-18 centimetrų konditerinį žiedą. Į jo vidų sudėkite pasiruoštą daquise masę ir nulyginkite viršų. Pistacijų daquise kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) 18-20 minučių - skirtingai nuo įprasto morengo, daquise nereikia kepti tiek ilgai. Tuomet atsargiai išimkite iš konditerinio žiedo ir leiskite pilnai atvėsti. Jei kepant daquise paviršiuje iškilo kauburėlių, juos išilgai nupjaukite.


Baltojo šokolado kremas


Laiko planavimas. Baltojo šokolado kremą pradėkite ruošti kelias valandas prieš ruošiant kitus kremus. Taip pat šį kremą galite ruošti ir dieną prieš surenkant tortą, nes jam reikės laiko sustingti. 

Grietinėlės temperatūra. Ruošiant baltojo šokolado kremą neperkaitinkite grietinėlės. Ją pakaitinkite mikrobangų krosnelėje, kol taps šilta arba, jei kaitinate puode, išjunkite kaitrą, kai pasirodo pirmieji burbuliukai. Grietinėlę iš karto užpilkite ant baltojo šokolado.

Citrinos. Kadangi citrinos žievelė naudojama kremui, geriausia rinktis ekologiškas citrinas. Citriną gerai nuplaukite, žievelę sutarkuokite smulkiai. 

Maistiniai dažai. Geriausia naudoti gelinius maistinius dažus. Užteks kelių lašų tam, kad kremą nuspalvintumėte mėlynai. 

Plakimas. Sustingusį baltojo šokolado kremą išplakite iki purumo. Visgi plakite atsargiai, kad neperplaktumėte grietinėlės.

Feuilletine sausainėliai
 

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos pusvalandžiui ant darbastalio. 

Miltai. Rinkitės 550 C arba D miltus. 

Tešlos plakimas. Tešlą reikia kiekviename žingsnyje gerai išplakti tam, kad būtų visiškai vientisa ir be gumuliukų.

Sausainėlių kepimas. Kepant sausainėlius, tešla turi būti labai plona - vos vieno milimetro, tad ant kepimo popieriaus lakšto konditerine mentele reikia paskleisti tešlą kuo ploniau. Sausainėlius kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija kelias minutes, kol pagels. Kadangi tešla labai plona - ji iškepa labai greitai, tad nuolat tikrinkite, kad nesudegintumėte. 

Sausainėlių trupinimas. Tešlai pravėsus, nuimkite ją nuo kepimo popieriaus ir sutrupinkite į nedidelius gabaliukus. Sumaišykite su ištirpintu baltuoju šokoladu ir paskleiskite ant biskvito. Palikite kol sustings. 


Traškutis.


Pistacijų kremas. Traškučiui galite naudoti pistacijų kremą (jau turintį cukraus) arba tą pačią pistacijų pastą, kurią naudojote pistacijų mūso kremui gaminti. 


Torto surinkimas. 


Šaldymo formos. Kadangi tortas bus šaldomas - jums reikės 18 cm skersmens apvalios silikoninės formos arba konditerinio žiedo (jei naudojate konditerinį žiedą, kaip ir gaminant confit, pirmiausia ištieskite plastikinę plėvelę, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės). Tortas bus formuojamas aukštyn kojom, o sustingus - apverčiamas. 

Torto sluoksniavimas. Pirmiausia į silikoninės formos ar konditerinio žiedo dugną sudėkite šiek tiek daugiau nei pusę pistacijų kremo. Tuomet į kremą įdėkite braškių confit ir paskleiskite šiek tiek daugiau pistacijų kremo. Traškutį uždėkite ant daquise ir uždėkite ant confit taip, kad biskvitas liktų išorėje.  Jei jūsų forma nepakankamai aukšta, torto viršų ir šonus aptepkite likusiu pistacijų kremu.

Šaldymo laikas. Tortą šaldymo kameroje laikykite bent 8 valandas, o geriausia - pernakt.


Veidrodinė glazūra
 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - gaminant veidrodinę glazūrą tai labai svarbu.

Šokoladas. Naudokite baltą, aukštesnės rūšies šokoladą. Jei naudojate šokoladą ne lašeliais, prieš gamindami veidrodinį glazūrą, jį supjaustykite nedideliais gabaliukais. 

Šokolado tirpinimas. Užvirusią masę iš karto (tas labai svarbu) supilkite ant susmulkinto baltojo šokolado - kitu atveju karšta masė neištirpins šokolado.

Užpylimas ant torto. Tam, kad veidrodine glazūra galėtumėte papuošti tortą, jis būtinai privalo būti šaltas. Būtent todėl iš kameros ištraukite tortą tik tuomet, kai glazūra baigia vėsti. Veidrodinę glazūrą ant torto pilkite tik jai pasiekus 35 laipsnius šilumos. Veidrodinę glazūrą pilkite tik tik į torto centrą - glazūra nubėgs ir į torto kraštus.

Torto papuošimas ir atšildymas. Torto šonus galite papuošti temperuotu šokoladu, o viršų - likusiu pistacijų kremu, braškių gabaliukais ir pistacijomis. Tortą kelias valandas laikykite šaldytuve tam, kad jis atitirptų. Tuomet patiekite ir mėgaukitės. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
joninių skanėstai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital