Pietų dėžutės - 3 greitos idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Pietų dėžutės
Asta, Saulėta virtuvė

Norėtųsi pradėti šį tekstą šūkiu: atgal į darbą – atgal prie pietų dėžučių! Juk ruduo atneša ne tik pilkšvesnį dangų ar žvarbesnius rytus, bet ir grąžina į dienas rutiną. Į darbą, į mokyklą ar į universitetą, o net jei darbai ar mokslai vis dar vyksta labiau iš namų, bet kuriuo atveju svarbu pasiruošti dienai taip, kad nepritrūktume laiko suvalgyti sočius, maistingus pietus. Kartais vienintelė išeitis – pasiruošti juos iš vakaro.

Turėti pietų dėžutę – tai būti tikriems, kad tikrai pavalgysime: kad nepamiršime ar nepritrūksime laiko; kad valgysime savo namuose pagamintą maistą, taigi, žinosime, ką tiksliai valgome; galėsime pasirūpinti, kad tai būtų maistingas valgis. Dėl to mums padėkos mūsų kūnas.

Dar daugiau, pietų dėžutės – puikus būdas nepalikti šaldytuvo kamputyje liūdėti gabalėlio sūrio, pusės agurko ar morkos. Išmoningai pasirinkę nesudėtingus receptus, ruošdami pietų dėžutes galime sumažinti švaistomo maisto kiekį – o už tai tikrai bus dėkinga mūsų planeta.

Apibendrintai ir labai paprastai, pasiruošę pietų dėžutes rytojaus dienai:

  • valgysime reguliariai;
  • valgysime maistingą, namuose pagamintą maistą;
  • sutaupysime laiko rytojaus dieną, nes viskas jau bus paruošta;
  • sutaupysime pinigų, nes dažnai naminis maistas yra ne tik skaniausias, bet ir pigiausias;
  • išvengsime maisto švaistymo, į gaminamus patiekalus įtraukdami ir produktų likučius, ir kartais nutinkantį sezoninių daržovių perteklių (moliūgų, cukinijų, kt.).
     

VEGANIŠKA PIETŲ DĖŽUTĖ - SALOTOS SU GRIKIAIS, MOLIŪGAIS IR AVINŽIRNIAIS



Tai gardžios ir paprastai paruošiamos salotos – visai kitokios, nei maišomos vasarą, šios yra daug sotesnės, gali būti valgomos tiek šiltos, tiek šaltos. Grikiai salotoms puikiai tinka, net jei niekad apie tai nepagalvojote, o moliūgus rudens dienomis norėtųsi įtraukti į kone kiekvieną ruošiamą patiekalą – jei jų derlius šiemet ir vėl gausus, pats metas ruošti sezoniškas rudens salotas!

Salotas galite pagardinti ir dosniu šaukštu humuso (jo receptą rasite šiek tiek žemiau, prie tortilijų), tiek trupintu fetos sūriu ar gabalėliais supjaustyta orkaitėje kepta vištiena, tik pietūs tuomet jau nebebus veganiški.

Padažą laikykite atskirame indelyje ir ant salotų supilkite bei išmaišykite prieš patiekiant.
 

2 porcijoms salotų mums reikės:
Paruošite per 40 min.

Salotoms:

  • 0.5 vnt sviestinio moliūgo (arba apie 500g muskatinio moliūgo)
  • 1 skardinės (240 g) konservuotų virtų avinžirnių
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • po žiupsnį: druskos, pipirų, rūkytos paprikos, džiovintų česnakų, prieskoninių itališkų žolelių
  • 100 g grikių kruopų
  • 200 g vyšninių pomidoriukų
  • 2 trumpavaisių arba ½ ilgavaisio agurko
  • ¼ raudonojo svogūno


Padažui:

  • 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 0.5 citrinos sulčių
  • 1 arb. š. medaus
  • po žiupsnį: druskos, pipirų, džiovintų česnakų

 

1. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus sudėkite į nedidelį stiklainėlį ir gerai suplakite.

 

 

2. Paruoškite salotas. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Moliūgus supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį kartu su nukoštais avinžirniais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite prieskoniais, išmaišykite. Suberkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol moliūgais suminkštės ir gardžiai apskrus.

 

 

 

3. Kol moliūgai ir avinžirniai kepa, grikius išvirkite pagal instrukciją ant pakuotės lengvai pasūdytame vandenyje.

4. Į pietų dėžutes sudėkite: virtus grikius, keptus moliūgus ir avinžirnius, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytus agurkus ir plonais pusžiedžiais suraikytą raudonąjį svogūną.

5. Prieš valgydami, apšlakstykite salotas padažu.

 

Moliūgų ir avinžirnių salotos

 

 

VEGETARIŠKA PIETŲ DĖŽUTĖ - PIKANTIŠKI CUKINIJŲ, VARŠKĖS IR LĘŠIŲ BLYNAI

Pikantiški blyneliai – puikus pasirinkimas greitai vakarienei ir rytojaus pietų dėžutei. Pamėginkite klasikinius cukinijų ir varškės blynelius pagardinti rudaisiais lęšiais. Blyneliai bus gardūs, minkšti ir puikios tekstūros, tačiau sotumo suteiks dar ilgesniam laikui. Svogūnus ir česnakus galite pakepinti, prieš įmaišydami į tešlą, tuomet jų skonis bus švelnesnis.

Patiekite blynelius su pomidorais ir graikišku jogurtu ar grietine. Skaniausi jie, žinoma, šilti, tačiau sultingi, minkšti ir gardūs išlieka net ir atvėsę.



Apie 20 blynelių mums reikės:
Paruošite per 30 min.

  • 1 didesnės arba 2 mažų cukinijų (apie 350-400 g)
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 200 g varškės
  • 1 skardinės (260 g) konservuotų rudųjų lęšių
  • 2 didelių kiaušinių
  • 1 stiklinės (140 g) miltų
  • ½ arb. š. druskos
  • ¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ¼ arb. š. rūkytos paprikos
  • aliejaus (kepimui)


Patiekti:

  • pomidoriukų
  • graikiško jogurto

 

1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Sumaišykite su šaukšteliu druskos, sudėkite į kiaurasamtį ir palikite pastovėti apie 20 minučių. Gerai nuspauskite susidariusį skystį, kad tarkiai būtų kuo sausesni. Suberkite juos į didelį dubenį.

 

 

2. Į tą patį dubenį suberkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnako skilteles, lęšius, varškę, kiaušinius. Suberkite miltus ir prieskonius. Viską gerai išmaišykite.
 

 

3. Keptuvę su pora šaukštų aliejaus įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Semkite po šaukštą paruoštos blynelių tešlos ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol blyneliai bus iškepę ir apskrudę. Iškeptus blynelius perkelkite į lėkštę, išklotą popieriniais rankšluosčiais, kad nusausintumėte aliejų.
 

4. Patiekite su pomidoriukais (arba mėgstamomis šviežių daržovių salotomis) ir graikišku jogurtu.



 

 

PIETŲ DĖŽUTĖ SU VIŠTIENA - TORTILIJŲ SUKTINUKAI SU VIŠTIENA, HUMUSU IR DARŽOVĖMIS

Atraskite tortilijas iš naujo – ne kaip užkandį, o kaip gausų, maistingą, skonių pilną pietų dėžutės patiekalą. Tortilijas galite ruošti su įvairiausiais įdarais; šiuo atveju, jos ypač sočios, nes pagardintos humusu, vištiena, raudonosiomis pupelėmis. Tortilijos pietų dėžutėms ypatingai tinka, nes jų nereikia šildyti – jos skanios ir visiškai šaltos. Svarbiausia, dosniai aptepkite humusu, kad kiekvienas kąsnis būtų puikios tekstūros ir sodrus gardžių skonių.

Jei tortilijas valgysite netrukus, įdarui puikiai tiks ir avokadai (juos prieš tai galite apšlakstyti lašeliu citrinų sulčių), jei mėgstate pikantiškesnius skonius – į įdarą įmaišykite smulkiai kapotų raudonųjų svogūnų.
 



2 porcijoms suktinų mums reikės:
Paruošite per 40 min.

Vištienai:

  • 300 g vištos krūtinėlės
  • 1-2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • ¼ arb. š. druskos
  • ¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ½ arb. š. džiovinto malto česnako
  • ½ arb. š. rūkytos paprikos
  • 1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių


Humusui:

  • 1 skardinės (240 g) konservuotų avinžirnių
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 skiltelės česnako
  • 4 valg. š. sezamų sėklų pastos („Tahini“)
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • ½ arb. š. rūkytos paprikos
  • ½ arb. š. malto kumino
  • ½ arb. š. druskos
  • ¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų


Tortilijoms:

  • 2 tortilijų
  • 4-6 valg. š. humuso
  • 4 valg. š. tarkuoto kietojo sūrio
  • 1 morkos
  • poros saujų vyšninių pomidoriukų
  • ½ skardinės raudonųjų pupelių
  • poros saujų špinatų (ar kitų žalių salotų)

 

1. Iškepkite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Vištienos krūtinėlę įtrinkite alyvuogių aliejumi ir prieskonių mišiniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Galite patikrinti termometru – vidinė iškepusios krūtinėlės temperatūra turi siekti 72 ᵒC. Jei norite, kad vištiena būtų labiau apskrudusi, paskutinėms porai kepimo minučių įjunkite grilio funkciją. Leiskite vištienai kelias minutes atvėsti, tuomet – supjaustykite riekelėmis ar gabalėliais.

 

 

 

2. Paruoškite humusą. Avinžirnius nukoškite (nukoštą avinžirnių skystį išsaugokite puodelyje!), jų odeles nulukštenkite, kad sutrintas humusas būtų švelniausios tekstūros.

 

 

3. Sudėkite į smulkintuvą visus humusui skirtus ingredientus. Sutrinkite iki vientisos masės. Papildomai įpilkite išsaugoto avinžirnių skysčio tiek, kad humusas būtų norimo tirštumo (gali prireikti kelių valgomųjų šaukštų).

 

 

 

4. Paruoštą humusą sandariame indelyje šaldytuve galite laikyti iki savaitės.

5. Paruoškite tortilijų suktinukus. Pasiruoškite visus ingredientus.

 

 

6. Tortilijas aptepkite humusu, apiberkite smulkiai tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu ir smulkiai tarkuotomis šviežiomis morkomis. Išdėliokite perpus perpjautus vyšninius pomidoriukus, raudonąsias pupeles ir vištienos gabalėlius. Galiausiai uždėkite po saują špinatų ir susukite tortilijas į suktinukus.

 

 

 

 

7. Tortilijų suktinukus tvirtai įtaisykite pietų dėžutėse.

 

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital