Silkę tikriausiai pelnytai galima vadinti viena mėgstamiausių lietuvių žuvų. Ja gardžiuojamės su šviežiomis bulvytėmis, ruošiame salotas, gardiname užkandžius, net kepame kepsnelius! Jei silkę mėgstate taip pat labai, kaip ir mes, bet kartais pritrūksta idėjų, ką dar skanaus iš jos paruošti, su jumis dalinamės 3 žingsnis po žingsnio receptais.
Saldžių bulvių užkandėlės su silke
Šios užkandėlės yra ne tik greitai pagaminamos ir žaviai atrodančios, bet ir labai maistingos. Jei saldžias bulves pjaustysite apskritimais, paruošite šventiniam stalui ar vakarui su draugais tinkamas vieno kąsnio užkandėles, o jei pjausite išilgai, bus puiki beglitimė sumuštinio alternatyva. Tad mažiau kalbų, daugiau darbų, pradedam!
10 didesnių arba 20 mažesnių užkandėlių mums reikės:
- 2 batatų (vadinamų saldžių bulvių)
- 3 avokadų
- 2 vnt silkių filė (naudojome ZIGMAS silkių file be aliejaus su žolelėmis)
- 1 šaukštelio kario prieskonių
- 1 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių (arba saldžios paprikos)
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- druskos, pipirų
Gaminame:
1. Batatus nulupame ir supjaustome daugmaž 0.5 cm storio riekelėmis (galima pjaustyti tiek apskritimais, tiek pailgomis riekelėmis).
2. Riekeles iš abiejų pusių patepame aliejumi, pabarstome druska ir prieskoniais. Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių (iki suminkštės).
3. Silkę ir avokadus supjaustome riekelėmis.
4. Ant saldžių bulvių gabalėlių dedame avokado riekeles, ant viršaus - silkės gabalėlius. Galima pabarstyti maltais pipirais. Jei norisi gurmaniškiau, galima apšlakstyti tirštu balzaminiu actu.
Kremiškos bulvių salotos su silke, bulvėmis ir obuoliais
Salotų su silke variantų rasite daug. Ir ne be reikalo - subtilus jos sūrumas bei švelni tekstūra puikiai dera su daugeliu ingredientų. Šios sočios silkės ir bulvių salotos, kurias jums parodysime, kilusios iš prieškario Vokietijos žydų virtuvės. Jos kremiškos, tačiau nereikalauja dažnai bulvių salotoms naudojamo majonezo. Kremiškumą šiame recepte suteikia grietinės ir garstyčių padažas. Beje, labai rekomenduojame gaminant nepraleisti graikinių riešutų - jie duoda salotoms ne tik papildomos tekstūros, bet ir gurmanišką skonio natą.
3-4 salotų porcijoms mums reikės:
- 3 vnt silkių filė (naudojome ZIGMAS silkių file be aliejaus)
- 3 vidutinio dydžio bulvių (virtų su lupenomis)
- 2 marinuotų agurkų
- 1 obuolio (skaniau rūgštesnio)
- 1 mėlynojo svogūno (arba 0.5 paprasto svogūno)
- 50 g graikinių riešutų
- Saujelės krapų
Padažui:
- 2 šaukštų grietinės
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto obuolių acto (arba citrinos sulčių)
- 1 šaukštelio aštresnių garstyčių (arba krienų)
- 0.5 šaukštelio druskos
- 0.25 šaukštelio juodųjų pipirų
Gaminame:
1. Virtas bulves nulupame. Bulves, obuolį ir agurkus supjaustome kubeliais. Svogūną riešutus ir krapus smulkiai sukapojame.
2. Silkių file supjaustome panašus dydžio kubeliais kaip bulves.
3. Visus padažo ingredientus sumaišome indelyje.
4. Visus salotų ingredientus dedame į dubenį ir išmaišome. Sukrečiame padažą ir dar kartą išmaišome. Ir viskas, galima skanauti!
Greiti sumuštinukai su silke ir keptais burokėliais
Šie silkės sumuštinukai tobulai tinka rudeniui, kai šakninių daržovių derlius pats gausiausias. Šįkart jiems gaminti naudojoma burokėlius ir morkas, bet jei norite įdomiau, galite išbandyti ir burokėlių bei sviestinių (arba muskatinių) moliūgų derinį. Jei turite laiko, duonos riekeles galite paskrudinti (skrudintuve ar orkaitėje ar sausoje keptuvėje) - bus dar skaniau.
6 sumušiniams reikės:
- 6 riekelių juodos duonos
- 2 vnt silkių filė (naudojome ZIGMAS silkių file be aliejaus su žolelėmis)
- 200 g kreminio sūrio (arba tepamo varškės sūrelio ar ožkos sūrio)
- 2 virtų burokėlių (vidutinio dydžio)
- 1 morkos (didesnės)
- 0.5 raudono svogūno (arba paprasto svogūno)
- 2 skiltelių česnako
- 1 šaukšto pomidorų padažo
- 1 šaukšto obuolių acto
- 0.5 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių (arba saldžios paprikos)
- 0.25 šaukštelio pipirų
- 1 šaukšto aliejaus
Gaminame:
1. Morką nuskutame ir sutarkuojame stambesne tarka. Burokėlį sutarkuojane tokia pačia tarka. Svogūną bei česnaką smulkiai sukapojame.
2. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname aliejų. Dedame česnaką ir maišydami pakepiname 20-30 s. Dedame morkas ir maišydami pakepiname 3-4 min iki suminkštės. Dedame burokėlius, pomidorų padažą, obuolių actą, paprikos miltelius bei pipirus. Maišydami patroškiname 1-2 minutes. Nuimame nuo ugnies ir paliekame atvėsti.
3. Silkių file supjaustome riekelėmis.
4. Ant kiekvienos duonos riekės dosniai užtepame kreminio sūrio. Tada dedame atvėsusių daržovių, ant jų - silkės riekeles. Skanaus!