Pagardais žiemai aplink pasaulį - 14 receptų iš įvairių pasaulio šalių

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-09-05
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Pagardais žiemai aplink pasaulį - 14 receptų iš įvairių pasaulio šalių
@ Shutterstock

Besidžiaugiant šviežiomis vasaros ir rudens gėrybėmis siūlome bent dalelę šios skonių, aromatų ir spalvų fiestos išsaugoti žiemai bei pasigaminti puikiausių pagardų! Pažadame, kad atsukę indelį kvapnaus svogūnų džemo, gaivios itališkos pomidorų tyrės ar į liežuvį įgnybiančių sibirietiškų krienų tikrai prisiminsite karštas ir saulėtas dienas.

 

Gruziniškas pomidorų padažas „Satsebeli“

Mes labai mėgstame skonio kupiną, bet kartu ir paprastą gruzinų virtuvę, todėl jau dalinomės patarimais ir kvietėme jus ragauti chinkalių, viščiuko tabaka, čanachų moliniuose indeliuose, sočių chačiapurių, vištienos čachochbilio bei mokėme kepti sultingą šašlyką. O žiemai siūlome pasiruošti gruziniško pomidorų padažo „Satsebeli“.

„Satsebeli“, verčiant iš gruzinų kalbos, reiškia padažą, tad galite būti tikri, kad tai padažų padažas! „Satsebeli“ labai tinka prie keptos mėsos, paukštienos, šašlykų, jo galima įdėti į sriubas, troškinius, skanu ir tiesiog ant duonos užsitepti. Pomidorų padažas „Satsebeli“ yra gaminamas iš pomidorų tyrės ir paprikų bei pagardinamas trupučiu čili ir žolelėmis, todėl jis pavyksta labai aromatingas ir turintis truputėlį aštrumo.
 

„Satsebeli“ yra aštrokas padažas, kuris puikiai tinka prie keptos mėsos, jo galima dėti į sriubas, troškinius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1,5 litro padažo Jums reikės:

  • 2 kg sultingų, prinokusių pomidorų;
  • 800 g paprikų;
  • 1-2 čili pipirų (galima dėti ir daugiau arba mažiau, pagal aštrumo poreikį);
  • 2-3 galvučių česnako;
  • 150 g šviežių kalendrų (galima pakeisti petražolėmis, jeigu nemėgstate kalendros);
  • 1 šaukšto džiovintos, maltos kalendros;
  • 1 šaukšto utsho suneli, t.y. maltų ožragių (galima nenaudoti, jeigu neturite);
  • žiupsnelio (arba pagal skonį) maltų čili pipirų;
  • žiupsnelio Imeretijos šafrano, t.y. malto serenčio (galima nenaudoti, jeigu neturite);
  • 2 šaukštų cukraus;
  • 1 šaukšto druskos;
  • 2 šaukštų vyno acto;
  • 0,5 stiklinės vandens.


Gaminimas:

  1. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kietąsias kotelio dalis. Sudėkite į didelį puodą storu dugnu.
  2. Paprikas išdorokite, išvalykite nuo sėklų, supjaustykite stambiais kubeliais. Dėkite į puodą.
  3. Čili pipirus išvalykite nuo sėklų, smulkiai supjaustykite. Dėkite į puodą.
  4. Į puodą įpilkite pusę stiklinės vandens. Kaitinkite uždengę, ant vidutinės ugnies iki kol užvirs, o tada kaitrą sumažinkite iki minimalios ir toliau virkite uždengę, dažnai pamaišykite. Virti reikia ilgai, 1-1,5 val., iki kol tūris sumažės maždaug trečdaliu, daržovės suvirs.
  5. Suvirusias daržoves nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti uždengtame puode kelias valandas.
  6. Atvėsusias daržoves pertrinkite. Galima sutrinti tiesiog puode, rankiniu elektriniu trintuvu (blenderiu). Jeigu norite, kad padažo konsistencija būtų tolygesnė, pertrinkite per sietelį, kad neliktų pomidorų sėklyčių, odelių.
  7. Gautą pertrintą, skystoką padažą vėl grąžinkite ant ugnies ir virkite atidengtame puode ant minimalios ugnies, kad kiek nugaruotų, sutirštėtų. Virti reikėtų 15-20 min.
  8. Į padažą sudėkite permaltą arba spaustuku perspaustą česnaką, kartu su česnakais sumaltą arba labai smulkiai sukapotą kalendrą. Taip pat į padažą dėkite maltus, džiovintus prieskonius, cukrų, druską, pilkite actą. Virkite atvirame puode dar 5-10 min.
  9. Supilstykite verdantį padažą į sterilius, dar šiltus iškaitintus stiklainėlius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  10. Atvėsusius stiklainėlius laikykite vėsiame rūsyje, jie turėtų puikiausiai „išstovėti“ iki pavasario.

 

Vengriškas saldžiųjų paprikų pagardas „Lečo“

Daugeliui puikiai pažįstamas paprikų troškinys „Lečo“ yra laikomas tradiciniu vengrų patiekalu, tačiau jis populiarus ir Slovakijoje, Čekijoje, Lenkijoje bei kitose aplinkinėse šalyse, galinčiose pasigirti dideliu paprikų derliumi. „Lečo“ pagrindinis ingredientas yra saldžiosios paprikos, tačiau taip pat naudojami pomidorai ir kitos daržovės - morkos, svogūnai, kartais - cukinijos, patisonai, moliūgai.

„Lečo“ gali būti valgomas kaip šaltas užkandis su duona ar patiekiamas kaip garnyras prie mėsos, paukštienos ar žuvies patiekalų. Kartais „Lečo“ gaminamas su bulvėmis, ryžiais, kiaušininiais makaronais, mėsa ar dešrelėmis ir valgomas, kaip sotus troškinys.
 

Lečo

„Lečo“ dažniausiai tiekiamas kaip užkandis arba kaip garnyras. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 litrams „Lečo“ Jums reikės:

  • 3 kg saldžiųjų paprikų;
  • 1,5 kg sultingų pomidorų;
  • 500 g morkų;
  • 300 g svogūnų;
  • 120 g cukraus;
  • 1 šaukšto druskos;
  • 120 ml 9% acto;
  • 120 ml aliejaus (rekomenduojame rinktis beskonį ir bekvapį, pvz., rapsų ar saulėgrąžų);
  • 4-5 gvazdikėlių;
  • 4-5 grūdelių kvapiųjų pipirų.


Gaminimas:

  1. Paprikas išpvalykite nuo sėklų, supjaustykite kubeliais arba pailgomis juostelėmis. Gabaliukai neturi būti labai smulkūs, kad nesuvirtų į košę, jų plotis turėtų būti apie 1 cm.
  2. Morkas nuskuskite, supjaustykite plonais žiedeliais arba pailgomis, plonomis lazdelėmis.
  3. Svogūnus nuvalykite, supjaustykite žiedeliais arba pusžiedžiais.
  4. Paprikas, morkas ir svogūnus, jeigu norite, galite apkepinkite aliejuje, tuomet „Lečo“ bus ryškesnio skonio, bet to daryti nebūtina.
  5. Pomidorus sumalkite mėsmale arba sutrinkite maisto smulkintuvu iki tyrelės.
  6. Pomidorų tyrelę supilkite į didelį puodą ir užvirkite. Užvirus suberkite cukrų, druską, pipirus, gvazdikėlius, supilkite aliejų ir actą. Maišydami vėl užvirkite.
  7. Užvirus suberkite pjaustytas morkas ir svogūnus. Virkite 5 min. Jeigu daržovės buvo apkepintos, pakaks ir 2 min.
  8. Suberkite paprikas, jos nebus apsemtos pomidorų sulčių marinatu, bet taip ir turi būti. Paprikos išleis savo sultys, skysčio padaugės.
  9. Puodą uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 10-15 min. Jeigu paprikos buvo apkepintos pakaks ir 5-10 min.
  10. Troškinimo metu vis patikrinkite. „Lečo“ yra paruoštas, kuomet paprikos ir kitos daržovės suminkštėja, tampa lanksčios, bet dar turi truputį traškumo. Daržovės dar kiek suminkštės supilstytos į stiklainius.
  11. Į sterilius stiklainius supilkite dar karštą „Lečo“, sandariai užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  12. Atvėsusius stiklainėlius laikykite vėsiame rūsyje, jie „išstovi“ tikrai ilgai, bet jūsų namuose tikrai neužsibus, nes „Lečo“ pavyksta labai skanus!


Cukinijų ikrai žiemai

Įvairūs daržovių, o ypač baklažanų ir cukinijų ikrai, labai išpopuliarėjo SSRS laikotarpiu, kuomet tai buvo vienas iš nedaugelio pakankamai lengvai gaunamų produktų. Ikrai gaminami iš termiškai apdorotų ir smulkiai supjaustytų arba sutrintų daržovių, taip pat grybų ir dažniausiai tiekiami, kaip šaltas užkandis ar užtepėlė prie duonos.

Iš cukinijų paruošti ikrai labai universalūs, jie puikiai tiks, kaip šaltas užkandis ar užtepėlė, bet juos galima patiekti ir kaip padažą arba įdėti į sriubas, troškinius.
 

Cukinijų ikrai

Cukinijų ikrai yra puiki užtepėlė, jų taip pat galima dėti į sriubas, troškinius, patiekti kaip garnyrą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2,5 litrų ikrų Jums reikės:

  • 3 vidutinio dydžio cukinijų;
  • 4 svogūnų;
  • 2 morkų;
  • 1 paprikos;
  • 1 čili pipiro (galima dėti ir daugiau arba mažiau, pagal aštrumo poreikį);
  • 1 galvutės česnako;
  • 3 šaukštų pomidorų pastos;
  • 1 pundelio kalendros (galima pakeisti petražolėmis, jeigu nemėgstate kalendros);
  • 1 pundelio krapų;
  • 50 ml aliejaus (rekomenduojame rinktis beskonį ir bekvapį, pvz., rapsų ar saulėgrąžų);
  • 1 nepilnos stiklinės vandens;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 0,5 šaukštelio citrinų rūgšties;
  • 1 šaukšto svanų druskos (jeigu neturite, naudokite paprastą druską ir įberkite po dosnų žiupsnį kmynų bei įvairių džiovintų žolelių);
  • pagal skonį paprastos druskos.


Gaminimas:

  1. Puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite stambiai tarkuotas morkas, pilkite trečdalį stiklinės vandens. Vis pamaišydami, ant nedidelės ugnies, uždengtame puode troškinkite 15-20 min. iki kol morkos suminkštės.
  2. Tuo tarpu keptuvėje, šlakelyje aliejaus apkepinkite smulkintus svogūnus, česnakus, papriką ir čili pipirą iki kol šiek tiek suminkštės. Dėkite į puodą.
  3. Į puodą suberkite gan stambiais kubeliais pjaustytas cukinijas (jeigu odelė labai kieta, ją nulupkite), iškart pasūdykite paprasta druska, kad cukinijos išleistų sultis ir viskas pradėtų troškintis. Išmaišykite, įpilkite pusę stiklinės vandens. Uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite iki kol visos daržovės bus minkštos, 15-20 min.
  4. Kai daržovės suminkštės, berkite citrinų rūgštį, cukrų, svanų druską (arba džiovintas, maltas žoleles, kmynus), dėkite pomidorų pastą, sudėkite smulkiai sukapotus žalumynus. Užvirkite ir pavirkite dar 10-15 min. iki kol daržovės bus visiškai minkštos suvirusios.
  5. Paruoštą, suvirusią masė permalkite rankiniu maisto smulkintuvu iki vienalytės tyrelės. Tyrelę grąžinkite ant ugnies ir užvirkite.
  6. Paragaukite, jeigu reikia dar pasūdykite, įdėkite kitų prieskonių, cukraus, bet prisiminkite, kad sūrumas labiau jausis, kuomet ikrai atvės, todėl nepersistenkite.
  7. Supilstykite ikrus į sterilius stiklainėlius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  8. Atvėsusius stiklainėlius laikykite vėsiame rūsyje, jie turėtų puikiausiai „išstovėti“ iki pavasario.


Prancūziškas svogūnų džemas

Prancūziškas svogūnų džemas yra laikomas delikatesu ir kainuoja tikrai nemažai, nors jam naudojami ingredientai nėra brangūs. Pagardo kainą išpučia daug laiko ir dėmesingumo reikalaujantis virimo procesas. Taip, užtruksite porą valandų, bet tikrai verta šiek tiek pavargti - negalėsite patikėti, kad svogūnai gali būti tokie skanūs!

Prancūzijoje svogūnų džemas dažnai tiekiamas per Kalėdas arba Naujuosius metus prie žąsų kepenėlių pašteto (pranc. foie gras), tačiau jis puikiai tinka prie bet kurių mėsos, paukštienos, riebesnės žuvies patiekalų, sūrio ar tiesiog užteptas ant paskrudintos duonos.

Svogūnų džemas

Prancūziškas svogūnų džemas tiks prie mėsos, sūrio. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

500 ml padažo (rekomenduojame naudoti kelis mažus stiklainėlius, nes džemas yra labai skalsus) Jums reikės:

  • 1 kg rausvųjų svogūnų;
  • 80 ml sauso, raudono vyno;
  • 80 ml raudonojo vyno acto;
  • 2 šaukštų balzaminio acto;
  • 120 ml aliejaus (rekomenduojame rinktis beskonį ir bekvapį, pvz., rapsų ar saulėgrąžų);
  • 2 šaukštų (galima dėti daugiau, pagal skonį) rudojo cukraus;
  • 2 lauro lapų;
  • 2 šaukštelių džiovintų čiobrelių arba rozmarinų;
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 0,5 šaukštelio druskos.


Patarimas: prancūziškas svogūnų džemas yra verdamas iš rausvųjų svogūnų, bet puikiai tiks ir balti. Jeigu naudojate baltus svogūnus, rekomenduojame rinktis baltą, sausą vyną ir baltojo vyno actą. Rudąjį cukrų (tiek verdant džemą iš rausvųjų svogūnų, tiek ir iš baltų) taip pat galima pakeisti baltu cukrumi, bet rudasis suteikia karamelinį poskonį ir aromatą.

Gaminimas:

  1. Svogūnus nuvalykite ir supjaustykite maždaug 0,5 cm plonumo pusžiedžiais. Jie gali būti ir plonesni, jeigu norisi vientisesnės džemo struktūros. Svarbu, kad pusžiedžiai būtų vienodo plonumo.
  2. Didelėje keptuvėje arba nesvylančiame puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir išmaišykite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir kepkite iki kol svogūnai suminkštės. Sudėkite prieskonius, druską ir ant mažos ugnies, vis pamaišydami kepkite 20-30 min.
  3. Suberkite cukrų, supilkite vyną, abiejų rūšių actą. Maišydami užvirkite.
  4. Sumažinkite ugnį iki minimalios ir nuolat maišydami viską troškinkite iki kol skystis nugaruos, o svogūnai karamelizuosis, t.y. bus minkšti, sulipę, suvirę į vientisą džemą. Troškinti reikia 20-30 min., būtina nuolat maišyti, kad svogūnai nepridegtų.
  5. Ištraukite lauro lapelius.
  6. Paruoštą džemą sudėkite į sterilizuotus indelius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite vėsti pernakt.
  7. Atvėsusį džemą iki pusės metų laikykite šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Džemą galima valgyti vos paruoštą, bet rekomenduojame leisti jam subręsti ir palaukti bent 2 savaites, o dar geriau - 1-2 mėnesius.


Obuolių ir svogūnų čatnis

Čatnis yra tradicinis indiškas valgis, kuris tiekiamas arba kaip garnyras, arba kaip užkandis po pietų, prieš desertą. Indijoje ruošiami saldūs arba aštrūs čatniai iš įvairių vaisių, daržovių, jie gardinami žolelėmis, prieskoniais. Indija ilgą laiką buvo Britanijos kolonija, todėl čatniams įtaką padarė ir britų kultūra, jie taip pat plačiai paplito Didžiojoje Britanijoje.

Britai mėgsta saldžius, saldžiarūgščius arba truputį aitrumo turinčius čatnius. Jie tiekiami kaip pagardas prie šaltų užkandžių, pavyzdžiui, sūrio, mėsos, krekerių, skrebučių, tačiau puikiai tinka ir prie karštų mėsos ar paukštienos patiekalų. Obuolių ir svogūnų čatnis su kvapniais, šildančiais prieskoniais puikus indų ir britų kultūros susijungimo pavyzdys.
 

Obuolių čatnis

Kvapnus ir kupinas skonio čatnis papildys paukštienos, mėsos patiekalus, tiks ir prie sūrio, skrebučių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 litrui čatnio Jums reikės:

  • 1,2 kg kietesnių, rūgštesnių obuolių;
  • 500 g svogūnų;
  • 1 citrinos;
  • 200 g razinų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 500 ml 5% obuolių acto;
  • 400 g rudojo cukraus (galima pakeisti paprastu, baltu, bet rudasis suteikia malonų karamelės skonį ir aromatą);
  • 1 šaukšto druskos;
  • 1 šaukštelio ciberžolės;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 1 šaukštelio imbiero.


Gaminimas:

  1. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, vaisių supjaustykite maždaug 1 cm skersmens kubeliais. Svogūnus nuvalykite, supjaustykite kubeliais. Citrinas supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  2. Viską sudėkite į didelį puodą, suberkite razinas, supilkite actą. Užvirkite ir atvirame puode, ant mažos ugnies virkite 20 min. iki kol obuoliai bus minkšti, bet dar išlaikys savo formą. Žinoma, virimo laikas priklauso nuo obuolių rūšies, todėl stebėkite, vis pamaišykite.
  3. Suberkite cukrų, išmaišykite ir ant mažos ugnies virkite dar 35-45 min. iki kol nugaruos didžioji skysčio dalis ir viskas karamelizuosis. Čatnis turi būti tirštas, lipnokas.
  4. Sutirštėjusį čatnį nukelkite nuo ugnies, įmaišykite visus prieskonius ir greitai sudėkite į sterilius, dar karštus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  5. Laikykite vėsiai. Čatnį galima ragauti ir iškart, bet geriausios skonio savybės atsiskleidžia po poros savaičių. Čatnis turėtų puikiai išsilaikyti iki pavasario ir dar ilgiau.


Itališka pomidorų tyrė „Pasata“

„Pasata“ (it. passata) yra pomidorų tyrė, kuri naudojama labai plačiai. Dažniausiai ji naudojama įvairiems pomidoriniams pastos ir makaronų padažams, ja aptepamos picos, jos taip pat galima įdėti į sriubas, troškinius.

Italijoje tyrė dažnai gaminama vien iš pomidorų, tačiau kiekviena šeima turi savitą receptą ir „Pasatą“ dažnai pagardina svogūnais, salierais, žolelėmis, įvairiais prieskoniais. Galite paeksperimentuoti ir jūs!
 

Pomidorų tyrė

Pomidorų tyrė gali būti naudojama picai aptepti, padažams, troškiniams, sriuboms... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1,5 litro tyrės Jums reikės:

  • 2 kg prinokusių pomidorų;
  • 1 saliero stiebo;
  • 2 svogūnų;
  • 1 čili pipiro (galima dėti ir daugiau arba mažiau, pagal aštrumo poreikį);
  • 2-3 saujų baziliko;
  • kelių šakelių raudonėlio;
  • druskos pagal skonį.


Gaminimas:

  1. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kietąsias kotelių dalis. Salierą ir svogūnus supjaustykite gabaliukais. Čili pipirą smulkiai sukapokite, prieš tai pašalinę sėklas. Žoleles sukapokite.
  2. Viską sudėkite į didelį puodą, truputį pasūdykite, kad greičiau skirtųsi sultys ir maišydami troškinkite iki kol užvirs.
  3. Užvirus ugnį sumažinkite ir atvirame puode virkite 35-40 min. Kartas nuo karto pamaišykite.
  4. Pagal skonį pasūdykite. 10-15 min. atvėsinkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Jeigu norisi tolygesnės konsistencijos, pertrinkite per sietelį.
  5. Sutrintą tyrę grąžinkite ant ugnies ir pavirkite dar 5-10 min. iki kol dar šiek tiek sutirštės. Jeigu norisi labai tirštos, pomidorų padažą primenančios tyrės, virkite ilgiau iki kol pasieksite norimą tirštumą.
  6. Galiausiai paragaukite ir pagal skonį pasūdykite. Galima pagardinti pipirais, kitais džiovintais ir maltais prieskoniais. Jeigu pomidorai nebuvo gerai prinokę, nesaldūs, tyrė gali turėti rūgštumo, tuomet skonį subalansuokite cukrumi.
  7. Karštą tyrę greitai supilstykite į sterilius, dar karštus iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite ir palikite atvėsti.
  8. Laikykite vėsiai, tamsiai.


Indiškas aštrus pomidorų čatnis

Indijoje čatniai yra skirstomi į saldžius ir aštrius, o šis pomidorų čatnis yra iš pastarųjų. Jame puikiai susijungia įvairūs prieskoniai ir aitrumo suteikiantys, šaltą rudens ar žiemos vakarą puikiai suteikiantys čili pipiriukai.

Šis Indijos šiluma dvelkiantis čatnis puikiai tiks prie keptos mėsos, dešrelių, orkaitėje keptų bulvyčių ir kitų daržovių. Jį taip pat galite tiesiog užsitepti ant duonos ir šalia patiekti pjaustytų mėsos gaminių, lašinukų - pavyks puiki mūsiškės ir indiškosios kultūrų draugystė.
 

Pomidorų čatnis

Aitrus pomidorų čatnis tiks prie mėsos, bulvyčių, keptų daržovių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1,2 litro čatnio Jums reikės:

  • 2 kg pomidorų;
  • 0,5 galvutės česnako;
  • 1 didesnio svogūno;
  • 100 g balto cukraus;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • pusės saujos razinų;
  • 240 ml obuolių acto;
  • 1 žaliosios citrinos;
  • 1 šaukšto druskos;
  • 1 šaukšto džiovinto, malto imbiero;
  • 1 šaukštelio čili pipirų dribsnių;
  • 0,5 šaukštelio malto kumino;
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.


Gaminimas:

  1. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kietąsias kotelių dalis. Svogūną smulkiai sukapokite. Česnaką perspauskite spaustuku. Razinas sukapokite. Žaliosios citrinos žievelę nutarkuokite, sultis išspauskite.
  2. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir, kartas nuo karto pamaišydami, virkite 1,5-2 val. iki kol sutirštės.
  3. Paruoštą čatnį sudėkite į sterilius, dar karštus iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  4. Laikykite vėsiai, tamsiai.


Sibirietiškas krienų ir pomidorų padažas „Chrenovina“

Paprasti krienai, žinoma, puikus pagardas, ypač tinkantis prie keptos, virtos mėsos arba šaltienos, o ar teko girdėti apie Sibire ruošiamą krienų padažą „Chrenovina“ (rus. хреновина)? Už Sibiro ribų labiau paplitęs mielesnis šio padažo pavadinimas „Ugnelė“ (rus. огонёк), nes padažiukas tikrai puikiai sušildo!

Sibirietiškas padažas gaminamas iš krienų ir pomidorų, tačiau dažnai dedama ir česnako, kartais ir paprikų ar čili pipirų, įvairių aitrių prieskonių. Padažas, žinoma, aštrokas, todėl puikiai tinka prie mėsos (ypač prie riebios mėsos, nes gerai subalansuoja riebumą).
 

Sibirietiški krienai ogoniok

Sibirietiški krienai tiks prie įvairios riebios mėsos, šaltienos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 litrui padažo Jums reikės:

  • 1 kg prinokusių pomidorų;
  • 100 g česnakų;
  • 100 g nuvalytų krienų šaknų;
  • 1 šaukšto druskos;
  • 1 šaukšto cukraus.


Patarimas: jeigu norite dar aštriau, dėkite 0,5 ar 1 čili pipirą.

Gaminimas:

  1. Prie mėsmalės pritvirtinkite maišelį. Uždekite ant viršaus ir apriškite gumeles. Sumalkite krienus ir česnakus, jie liks maišelyje, truputį išleis sultis, bet negrauš jums akių. Atidėkite užrištą masę maišelyje.
  2. Pomidorus taip pat sumalkite. Jeigu jie labai vandeningi, palaukite, kol nusistovės, tirščiai pakils viršun, o dubens apačioje liks šviesesnės sultys. Jų mums nereikės.
  3. Pomidorus pasūdykite, pagardinkite cukrumi. Gerai išmaišykite.
  4. Sudėkite maltus krienus ir česnakus, greitai permaišykite. Pridenkite lėkšte ir palikite pastovėti 30-40 min. Kartas nuo karto permaišykite.
  5. Paruoštą padažą supilstykite į atvėsusius, sterilius stiklainėlius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
  6. Laikykite vėsiai, šaldytuve arba rūsyje. Jeigu laikote rūsyje, kur temperatūra gali svyruoti, į paruoštą masę įpilkite šaukštą acto, kad būtų patikimiau. Išstovi ir metus, bet ilgainiui sumenksta skonis, aromatas, blanksta spalva.

     

Spanguolių ir kriaušių pagardas

Įvairūs rūgštesni spanguolių pagardai ir uogienės visuomet buvo verdamos Europoje, tačiau saldesni spanguolių ir kitų vaisių bei uogų pagardai, džemai labai išpopuliarėjo XX a. pradžioje JAV, kuomet juos pradėta masiškai gaminti ir pardavinėti. Jie puikiai tiko prie per Padėkos dieną tradiciškai valgomo kalakuto ar per Kalėdas ir Naujuosius Metus kepamų paukščių, mėsos.

Mes siūlome pasigaminti tradiciniu tapusio kriaušių ir spanguolių pagardo, kuris idealiai tinka prie įvairių tiek karštų, tiek ir šaltų paukštienos bei mėsos patiekalų, o taip pat prie sūrio (ypač skanu šį pagardą patiekti prie kepto kamambero sūrio).
 

Spanguolių ir kriaušių džemas padažas

Spanguolių ir kriaušių pagardas itin tinka p[rie paukštienos, bet labai skanu ir su kitokia mėsa, sūriais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 litrui padažo Jums reikės:

  • 1 L šviežių spanguolių;
  • 1 L nuluptų, supjaustytų kubeliais kriaušių be sėklų;
  • 500-600 g cukraus;
  • 1 citrinos;
  • 1 stiklinės vandens.


Patarimas: galima pridėti saują bet kokių džiovintų vaisių, uogų, pavyzdžiui, razinų, abrikosų, slyvų. Skonis bus dar sodresnis, o tekstūra dar įdomesnė!

Gaminimas:

  1. Puode su nesvylančiu dugnu sumaišykite spanguoles, kriaušes, cukrų ir vandenį. Palikite apie 10 min., kad išsiskirtų sultys ir pradėtų tirpti cukrus.
  2. Kai cukrus jau bus aptirpęs, puodą statykite ant ugnies, užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite taip, kad vos burbuliuotų. Virti reikėtų 15-25 min., vis pamaišant iki kol sutirštės, bus lipnokas.
  3. Pačioje pabaigoje įmaišykite nutarkuotą citrinos žievelę ir iš citrinos išspaustas sultis. Maišydami dar minutėlę pakaitinkite.
  4. Sudėliokite į sterilius stiklainėlius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais, apverskite, šiltai apklokite ir palikite lėtai vėsti pernakt.
  5. Laikykite vėsiai.


Afganistanietiškas morkų džemas „Muraba-E-Zardak“

Ar žinojote, kad morkos, manoma, kilo iš Afganistano? Šios šalies klimatas gali būti pakankamai atšiaurus, nes vasaros karštos ir sausringos, o žiemą, ypač aukščiau kalnuose, gerokai atvėsta, iškrenta sniegas. Natūralu, kad stengiamasi išsaugoti kuo daugiau užsiauginti derliaus.

Morkų džemas „Muraba-E-Zardak“ yra labai sotus, nes gaminamas ne tik iš morkų, bet ir iš riešutų, pagardinamas prieskoniais. Šis džemas dažnai valgomas pusryčiams, su plokščia duonele, tačiau jis, žinoma, tiks prie blynelių, vaflių, skrebučių, o taip pat ir prie sūrio, paukštienos.

Morkų džemas

Morkų džemas tiks prie saldžių patiekalų, bet taip pat ir prie sūrio, paukštienos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

500 ml džemo Jums reikės:

  • 500 g morkų;
  • 500 g cukraus;
  • 50 g pistacijų;
  • 50 g migdolų;
  • 5 šaukštų citrinų sulčių;
  • 2 šaukštų rožių vandens (nebūtina);
  • 2 šaukštelių kardamono;
  • 300 ml vandens.


Gaminimas:

  1. Morkas sutarkuokite. Galima tiek smulkiai, tiek stambiai, priklauso nuo pageidaujamos džemo konsistencijos. Riešutus sukapokite.
  2. Cukrų užpilkite vandeniu ir virkite iki kol cukrus ištirps, sirupas užvirs.
  3. Į verdantį sirupą sudėkite visus likusius ingredientus.
  4. Maišydami, ant didelės ugnies virkite 15-20 min. iki kol kiek nugaruos ir suvirs į skystoką džemą.
  5. Džemą supilstykite į atvėsusius, sterilius stiklainėlius ir sandariai užsukite steriliais dangteliais.
  6. Laikykite vėsiai, šaldytuve arba rūsyje.

Labai gardi, kvapni ir stipraus skonio adžika - visiems, mėgstantiems aitriai! Padažas tobulai dera prie grilio patiekalų, šašlykų, na, o mėgstantiems aitrumą, turbūt prie visų patiekalų! Jei visgi mėgstate kiek švelnesnį skonį, gamindami padažą galite išimti aitriųjų pipirų sėklytes, papildomai įdėti kitų daržovių - morkų ar svogūnų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kvapni Balkanų šalių klasika Jūsų virtuvėje! Padažui paruošti visai nedaug ingredientų, o rezultatas tiesiog stulbinantis - padažo skonis pamalonins Jūsų gomurius, ar tepsite jį ant sumuštinukų, ar gardinsite makaronus... Beje, šis padažas gali būti puiki dovanėlės gurmanams idėja!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikiam slyvų pagardui tiks bet kokios slyvos, svarbu tik, kad jos būtų rūgščios. Renata labiausiai rekomenduoja kaukazines slyvutes, jų skonis labiausiai rūgštus, todėl pagarde labiausiai sudera visi kiti skoniai. Rūgštu, sūru, aštru, gaivu!

Receptą rasite čia.

Labai skanus baklažanų ir cukinijų pagardas! Truputį aitrus, sodraus skonio, labai tinka prie mėsos patiekalų, paukštienos, ryžių ir bulvyčių. Visų daržovių svoris nurodytas jau nuvalytų, jei kažkurios daržovės turite mažiau, ją galite paruošti kita, svarbu, kad bendras daržovių svoris būtų toks pats.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital