Obuolių trupiniuotis - kaip iškepti šį gardumyną? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-09-23
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Obuolių trupiniuotis trupininis pyragas
@ Shutterstock

Trupiniuotis yra ypač paprastai ir greitai paruošiamas, bet tikrai labai skanus amerikietiškas arba britiškas desertas. Jaukumu kvepiantis obuolių trupiniuotis neatsiejamas nuo rudens, tačiau šis desertas suteikia galimybę lengvai eksperimentuoti net ir pradedantiesiems, jį pagaminsite ir su kitokiais vaisiais uogomis. Siūlome susipažinti su obuolių trupiniuočiu iš arčiau, o straipsnio apačioje pateikėme dar daugiau įvairių trupiniuočių receptų.

Trupiniuotis - iš vargo sukurtas, bet visų pamėgtas

Mūsų krašte populiarūs pyragai su trupinių viršumi tikriausiai buvo sumąstyti ir po visą pasaulį paplito iš Silezijos (istorinis Vidurio Europos regionas). Šie pyragai yra trijų sluoksnių: tešlos pagrindas, vaisių, uogų ar kitoks įdaras ir trupinėlių viršus.

Tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje, JAV, Kanadoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje mėgstamas trupininio pyrago kuklusis pusbrolis - trupiniuotis (angl. crumble arba crisp), kuris susideda iš sultingo vaisių arba uogų sluoksnio ir traškaus viršaus, t.y. neturi pagrindo. Panašūs desertai, manoma, buvo valgomi jau XIX a., tačiau ypač išpopuliarėjo II-ojo pasaulio karo metu, Jungtinėje Karalystėje, kuomet daugelio produktų, o ypač daugumos pyragų tešlai būtinų kiaušinių, trūko.

Trupiniuočio vaisiniam sluoksniui galima panaudoti bet kokius vaisius, pavyzdžiui, pavasarį ir vasaros pradžioje - rabarbarus ir braškes, rudenėjant - obuolius, bruknes ar gervuoges. O traškiems trupiniams tereikia trupučio sviesto ar taukų, cukraus ir saujelės miltų, kuriuos, beje, galima pakeisti avižiniais dribsniais ar riešutais.
 

Obuolių trupiniuotis

Obuolių trupiniuotis - paprastas, bet labai gardus desertas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame obuolių trupiniuotį žingsnis po žingsnio

Šiandien kiekvienoje parduotuvėje galima nusipirkti įmantriausių ingredientų patiems prabangiausiems tortams, tačiau paprastas trupiniuotis išliko mėgstamu ir itin populiariu skanėstu. Iškepkite, paragaukite ir įsitikinsite kodėl!

1. Trupiniai.
Tradiciniai: miltai, sviestas, cukrus ir avižiniai dribsniai. Britai dažniausiai gamina paprastus, burnoje tirpstančius trupinius. Maždaug dvi dalis miltų reikia sumaišyti su cukrumi ir pirštais sumaigyti su viena dalimi kubeliais pjaustyto, šalto sviesto iki kol gausis nedideli trupinukai ir neliks „laisvų“ miltų (jie desertą vadina crumble). Amerikiečiai mėgsta traškesnius trupinius ir pusę miltų kiekio pakeičia avižiniais dribsniais (šis desertas vadinamas crisp).

Erdvė eksperimentams. Žinoma, jūs galite drąsiai eksperimentuoti. Galite naudoti ne tik kvietinius, bet ir pilno grūdo, speltų, ruginius ar net riešutų miltus. Vietoje avižinių dribsnių tiks kitokie dribsniai, pavyzdžiui, miežiniai, kvietiniai, dribsniai 3-jų ar 5-ių grūdų košėms. Siūlome rinktis paprastus virtoms košėms skirtus dribsnius, o ne greitojo paruošimo užplikomus, nes su jais trupiniai nebus pakankamai traškūs.

Paprastą cukrų galite pakeisti ruduoju cukrumi arba kokosų cukrumi, o galite jo nenaudoti ir visai (ypač, jeigu obuoliai ar kiti naudojami vaisiai, uogos yra saldūs). Iškeptą desertą vėliau pagal skonį apšlakstykite medumi, klevų sirupu ir pan.

Trupiniams naudojamą šaltą sviestą galite pakeisti šaltu kokosu aliejumi, tuomet trupiniuotis turės subtilų kokosų poskonį ir malonų aromatą, be to, juo galės gardžiuotis gyvūninės kilmės produktų nevartojantieji.

Trupinius galite pagerinti smulkintais riešutais, kokosų drožlėmis, maltu cinamonu, muskato riešutu, gvazdikėliais ar kvapniais meduolių prieskoniais.

2. Obuoliai. Obuolinio trupiniuočio pagrindą sudaro obuoliai, kurių niekaip ypatingai ruošti nereikia. Obuolius paprasčiausiai nulupkite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Obuolius, kad netamsėtų, galite apšlakstyti citrinų sultimis. Juos pagal skonį pasaldinkite paprastu arba ruduoju cukrumi, pagardinkite cinamonu. Štai ir viskas!

Į obuolių mišinį galite įmaišyti saują šviežių ar šaldytų ir atitirpintų (nuo jų nuvarvinkite kuo daugiau skysčio) uogų, šaukštą uogienės. Norėdami natūraliai pasaldinti obuolius (ar kitus vaisius, uogas), galite juos sumaišyti su nuplikytų datulių tyre taip, kaip kad esame aprašę šiame trupiniuočio be cukraus ir kvietinių miltų recepte, arba tiesiog į įdarą papildomai įdėti saldesnių džiovintų vaisių (razinų, pasmulkintų datulių, figų, džiovintų abrikosų ar kitų).

3. Kiti vaisiai, uogos. Vietoje obuolių galite naudoti bet kokius šviežius, konservuotus ar šaldytus ir atitirpintus vaisius, uogas. Beveik visuomet jų nereikia niekaip papildomai apdoroti, pakanka supjaustyti, pasaldinti, pagardinti prieskoniais. Galima įpilti šaukštą vyno, brendžio ar romo, jeigu norite ryškesnio aromato.

Jeigu naudojate, pavyzdžiui, kietokus rabarbarus arba labai tvirtas kriaušes, rekomenduojame juos trumpai karamelizuoti - supjaustykite ir įdėkite į keptuvę su sauja cukraus, įpilkite kelis šaukštus vandens (galima pakeisti vynu, brendžiu, romu) ir pakaitinkite iki kol truputį suminkštės.

Jeigu naudojamos uogos, vaisiai labai sultingi, juos sumaišykite su šaukštu miltų ar krakmolo, kad įdaras būtų tirštesnis.
 

Trupiniuotis su uogomis

Trupiniuočius galima gaminti su pačiais įvairiausiais šviežiais, konservuotais, šaldytais ir atitirpintais vaisiais, uogomis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Pyrago pagrindas - ar jo reikia? Tradicinis trupiniuotis neturi trupininiams pyragams įprasto pagrindo. Bet jeigu norite mūsuose įprastesnio, gabalėliais pjaustomo trupiniuočio, galite susiminkyti maždaug dvigubai daugiau trupinių ir pusę jų panaudoti kaip pagrindą.

Pagrindą ruoškite taip - į pačius paprasčiausius, „britiškus“ trupinius iš dviejų dalių miltų, cukraus pagal skonį ir vienos dalies sviesto įpilkite kelis šaukštus šalto vandens (vandens reikia nedaug, todėl pilkite po pusę šaukšto ir kaskart perminkykite iki kol susijungs tešla) ir suminkykite tešlą.

Šią tešlą įdėkite į maišelį ar įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandėlę pašaldykite šaldytuve, o tuomet iškočiokite į maždaug 1 cm plonumo paplotį ir jį įklokite į sviestu pateptą formą, suformuodami kraštelius.

Ant pagrindo sudėkite įdarą ir jį užbarstykite likusiais trupiniais.

Pyragą kepkite truputį ilgiau, nei paprastą trupiniuotį, apie 50 min. ar valandą.

Pagrindą turintį pyragą lengviau pjaustyti, o sudėtas į lėkštes jis išlaiko dailesnę formą.

5. Kepimas. Tradicinio trupiniuočio (be pagrindo) kepimas yra labai paprastas ir greitas procesas. Kepimo formą patepkite trupučiu sviesto, ant dugno suberkite paruoštus obuolius (ar kitus vaisius, uogas) ir juos „užklokite“ trupiniais. Jeigu gaminote paprastus trupinius tik iš miltų, cukraus ir sviesto, trupiniuočio viršų galite pabarstyti šaukštu avižinių dribsnių, ruduoju cukrumi - bus vos traškiau ir maloniai karamelizuosis.

Paruoštą trupiniuotį kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje iki kol dailiai apskrus trupiniai, apie 30-40 min.

Didelėje formoje iškepto trupiniuočio nepavyks gražiai supjaustyti, tai ne pyragas, o desertas, kuris į lėkštes ar dubenėlius dalinamas šaukštais. Jeigu norite dailiau patiekti trupiniuotį, kepkite jį ne didelėje formoje, o mažose, individualiose keramikinėse formelėse (pavyzdžiui, skirtose krembriulė). Mažose formelėse desertas iškeps maždaug 10 min. greičiau, t.y. per 25-30 min.

6. Patiekimas. Trupiniuotis tradiciškai buvo patiekiamas su plikytu kremu (jo receptą rasite čia), tačiau daugelis šeimininkių taupo laiką ir šį desertą tiekia su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.

Saikingai pasaldintas, su obuoliais ir avižiniais dribsniais paruoštas trupiniuotis puikiausiai tiks pusryčiams - patiekite jį su dosniu šaukštu graikiško jogurto, šviežiomis uogomis ar riekelėmis supjaustytu bananu.

Jeigu gamindami nenaudojote cukraus, o vaisiai ar uogos nėra itin saldūs, trupiniuotį tiekiant galite pasaldinti šlakeliu klevų sirupo, šaukšteliu medaus ar saldinto, kondensuoto pieno.
 

Obuolių trupiniuotis su ledais

Trupiniuotis atrodo gražiai iškeptas mažose formelėse ir patiektas su ledų rutuliuku. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Likučių laikymas, deserto šaldymas. Trupiniuočio rekomenduojame kepti tiek, kiek suvalgysite iškart. Žinoma, šaldytuve laikomi likučiai bus tinkami valgyti ir skanūs dar porą dienų, tačiau jie neatrodys dailiai - obuolinis sluoksnis greitai papilkėja. Visgi jeigu deserto liko ir norite jį pasišildyti, likučius galite dėti į iki 190-200°C įkaitintą orkaitę ir pakepti 10 min.

Trupiniuotis paruošiamas tikrai greitai, tačiau, jeigu norite šaldytuve visuomet turėti šio puikaus deserto, galite jį užšaldyti. Šaldymui trupiniuotį sudėkite į sviestu pateptą vienkartinę kepimo formą.

Trupiniuotį galite užšaldyti nekeptą, tačiau galite ir iškepti, atvėsinti ir tuomet užšaldyti. Šaldymui paruoštą, formoje esantį trupiniuotį apvyniokite keliais sluoksniais kepimo popieriaus ir dar sluoksniu folijos, tuomet atšildytas trupiniuotis nepatiš, vaisinis ar uogų sluoksnis mažiau pakeis spalvą. Šaldytą trupiniuotį rekomenduojame suvartoti per 3-4 mėnesius.

Atšildymui trupiniuotį nakčiai iš šaldymo kameros įdėkite į šaldytuvą. Atitirpintą trupiniuotį, jeigu jis nekeptas, kepkite taip, kaip įprastą, t.y. iki 190°C įkaitintoje orkaitėje, apie 30-40 min. Keptą trupiniuotį pašildykite iki 190-200°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min.

Mes manome, kad ypač patogu šaldyti ne visą trupiniuotį, o tik jo trupinius. Juos siūlome padalinti vienam kepiniui skirtomis porcijomis ir užšaldyti sandariuose šaldymo maišeliuose, tuomet jie šaldymo kameroje neužims daug vietos. Šaldytus trupinius rekomenduojame suvartoti per 3-4 mėnesius.

Šaldytų trupinėlių atšildyti nereikia. Maišelyje esantys trupiniai dažnai sušąla į stambius gabalus, tad juos truputį pakočiokite, kad subyrėtų ir vėl būtų smulkūs. Smulkius trupinėlius suberkite ant kepimo formoje esančio vaisių, uogų sluoksnio ir kepkite kaip įprasta, tačiau kepimo laiką pailginkite 10-15 min., t.y. trupiniuotį kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje, apie 40-50 min.

 

Įvairūs trupiniuočių receptai - kvapnių vaisių ir traškių trupinių duetas

Įvairius trupiniuočius paruošti ir jų receptus keisti tikrai nesudėtinga. Kviečiame išbandyti kelis trupiniuočių variantus bei siūlome juos kaitalioti tarpusavyje, t.y. vieno recepto įdarą sujunkite su kito recepto trupiniais.

Apačioje taip pat rasite nedidelį „bonusą“ - trupiniuočiai gali būti ne tik saldūs, bet ir pikantiški! Pikantiškas trupiniuotis su daržovėmis ir sūriu yra tikrai puikus pasirinkimas vėsios dienos pietums ar vakarienei.

Britiškas obuolinis trupiniuotis - klasikinis receptas

Jungtinėje Karalystėje populiarus paprastas trupiniuotis, kurio trupiniams naudojami tik miltai, cukrus ir sviestas. Jis ypač lengvai paruošiamas ir yra švelnaus skonio.
 

Britiškas trupiniuotis

Pažintį su trupiniuočiais siūlome pradėti nuo rudens klasikos - obuolinio trupiniuočio. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23 cm skersmens apvaliai arba 20 cm kvadratinei formai Jums reikės:
Trupiniams:
200 g miltų;
100 g šalto sviesto;
50-100 g cukraus;
papildomai: žiupsnelio cinamono, malto kardamono, maltų gvazdinėlių ar kitų prieskonių kepiniams;
mažo gabaliuko sviesto formai patepti.

Obuolių įdarui:
~600 g jau „sutvarkytų“ (nuluptų, be sėklyčių, gabaliukais supjaustytų) obuolių;
pagal skonį cukraus;
šlakelio citrinų sulčių;
papildomai: cinamono. Galima įmaišyti uogų, uogienės, razinų...

Patiekimui:
Plaktos grietinėlės, vanilinių ledų arba jogurto be priedų.

Gaminimas:

  1. Obuolių gabaliukus sumaišykite su cukrumi, citrinų sultimis, pagardinkite cinamonu. Jeigu norite, įmaišykite kitų priedų. Suberkite į sviestu pateptą formą.
  2. Trupiniams sumaišykite miltus su cukrumi, pagardinkite prieskoniais, sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite pirštais iki kol susiformuos nedideli trupinėliai.
  3. Trupinius suberkite ant obuolių.
  4. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
  5. Patiekite dar karštą, su plakta grietinėle, ledais ar jogurtu.

 

Amerikietiškas obuolių ir slyvų trupiniuotis su avižiniais dribsniais

Amerikoje populiarūs trupiniuočiai primena britiškuosius, tačiau jie gerokai traškesni, nes pusė miltų kiekio pakeičiama avižiniais dribsniais.
 

Amerikietištas trupiniuotis

JAV mėgstamas traškesnis trupiniuotis su avižiniais dribsniais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23 cm skersmens apvaliai arba 20 cm kvadratinei formai Jums reikės:
Trupiniams:
100 g miltų;
100 g avižinių dribsnių
100 g šalto sviesto;
50-100 g cukraus;
papildomai: žiupsnelio cinamono, malto kardamono, maltų gvazdinėlių ar kitų prieskonių kepiniams;
mažo gabaliuko sviesto formai patepti.

Obuolių ir slyvų įdarui:
~ 400 g jau „sutvarkytų“ (nuluptų, be sėklyčių, gabaliukais supjaustytų) obuolių;
~ 200 g slyvų (be kauliukų, supjaustytų riekelėmis ar kubeliais);
pagal skonį cukraus;
šlakelio citrinų sulčių;
papildomai: cinamono.

Patiekimui:
Plaktos grietinėlės, vanilinių ledų arba jogurto be priedų.

Gaminimas:

  1. Nebūtina, bet rekomenduojama obuolius ir slyvas truputį karamelizuoti, kad geriau pasiskirstytų skoniai ir suminkštėtų slyvų odelės. Visgi jeigu neturite laiko arba nenorite, galite šį žingsnį praleisti, desertas vis tiek pavyks puikus.
  2. Jeigu karamelizuosite, obuolių ir slyvų gabaliukus sumaišykite su cukrumi, cinamonu, šlakeliu citrinų sulčių ir sudėkite į keptuvę, maišydami patroškinkite iki kol suminkštės, apie 10-15 min. Šią „uogienę“ dėkite į sviestu pateptą formą.
  3. Trupiniams sumaišykite miltus, dribsnius su cukrumi, pagardinkite prieskoniais, sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite pirštais iki kol susiformuos nedideli trupinėliai.
  4. Trupinius suberkite ant obuolių ir slyvų.
  5. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
  6. Patiekite dar karštą, su plakta grietinėle, ledais ar jogurtu.

 

Riešutinis trupiniuotis su vyšniomis ir kriaušėmis

Įvairių trupiniuočių trupinius galite pagerinti riešutais, suteiksiančiais daugiau traškumo, ryškesnį skonį ir malonų aromatą. Galite naudoti įvairius riešutus ar jų mišinius. Dalį arba visus kvietinius miltus galite pakeisti riešutų miltais.

 

Vyšnių trupiniuotis

Truputis riešutų pagerins bet kurio trupiniuočio skonį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23 cm skersmens apvaliai arba 20 cm kvadratinei formai Jums reikės:
Trupiniams:
100 g avižinių dribsnių;
50 g smulkiai sukapotų riešutų;
50 g miltų;
100 g šalto sviesto;
50-100 g cukraus;
papildomai: žiupsnelio cinamono, malto kardamono, maltų gvazdinėlių ar kitų prieskonių kepiniams;
mažo gabaliuko sviesto formai patepti.

Kriaušių ir vyšnių darui:
~300 g jau „sutvarkytų“ (nuluptų, be sėklyčių, gabaliukais supjaustytų) kriaušių (galima pakeisti obuoliais);
~ 300 g vyšnių (be kauliukų. Gali būti šaldytos ir atitirpintos);
pagal skonį cukraus;
1 šaukšto miltų arba krakmolo.

Patiekimui:
Plaktos grietinėlės, vanilinių ledų arba jogurto be priedų.

Gaminimas:

  1. Kriaušes sumaišykite su vyšniomis (jeigu jos šaldytos, prieš tai atitirpinkite ir nusunkite skystį), sumaišykite su cukrumi ir miltais ar krakmolu (jie sutirštins įdarą). Suberkite į sviestu pateptą formą.
  2. Trupiniams sumaišykite miltus, dribsnius ir riešutus su cukrumi, pagardinkite prieskoniais, sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite pirštais iki kol susiformuos nedideli trupinėliai.
  3. Trupinius suberkite ant kriaušių ir vyšnių.
  4. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
  5. Patiekite dar karštą, su plakta grietinėle, ledais ar jogurtu.

 

Kokosinis trupiniuotis su mėlynėmis

Natūraliai lengvai salstelėję kokosiniai trupiniai, sumaišyti naudojant kokosų aliejų yra labai skanūs ir tinkami sviesto nevalgantiesiems. Be to šis trupiniuotis kvepia ypač maloniai! Siūlome derinti su truputį rūgštumo turinčiomis mėlynėmis, tačiau kokosiniai trupiniai tikrai „susidraugaus“ su bet kuriais vaisiais, uogomis.
 

Kokosinis trupiniuotis

Kokosų drožlės trupiniuočiui suteiks subtilų skonį ir nuostabų aromatą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23 cm skersmens apvaliai arba 20 cm kvadratinei formai Jums reikės:
Trupiniams:

100 g miltų;
100 g kokosų drožlių;
100 g kokosų aliejaus;
50-100 g cukraus.
trupučio kokosų aliejaus formai patepti.

Mėlynių įdarui:
~600 g mėlynių;
pagal skonį cukraus;
šlakelio citrinų sulčių.
Įdarui taip pat galima naudoti obuolius ar kriaušes, sumaišytus su mėlynių uogiene.

Patiekimui:
Plaktos grietinėlės, vanilinių ledų arba jogurto be priedų.

Gaminimas:
Mėlynes sumaišykite su cukrumi, truputį patrinkite, kad išsiskirtų sultys. Suberkite į kokosų aliejumi pateptą formą.
Trupiniams sumaišykite miltus, drožles su cukrumi, sudėkite kokosų aliejų. Trinkite pirštais iki kol susiformuos nedideli trupinėliai.
Trupinius suberkite ant mėlynių.
Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
Patiekite dar karštą, su plakta grietinėle, ledais ar jogurtu.

 

Obuolių pyragas su trupininiu viršumi

Jeigu norite, kad desertą pavyktų dailiau ir patogiau supjaustyti, pasiruoškite daugiau trupinių, dalį jų panaudokite pagrindui ir iškepkite puikų pyragą su trupininiu viršumi.
 

Obuolių pyragas su trupinių viršumi

Pagrindą turintį pyragą dailiai supjaustyti lengviau, nei trupiniuotį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23 cm skersmens apvaliai formai Jums reikės:
Trupiniams ir pagrindui:

400 g miltų;
200 g šalto sviesto;
100-200 g cukraus;
papildomai: žiupsnelio cinamono, malto kardamono, maltų gvazdinėlių ar kitų prieskonių kepiniams;
kelių šaukštų šalto vandens;
mažo gabaliuko sviesto formai patepti.

Obuolių įdarui:
~600 g jau „sutvarkytų“ (nuluptų, be sėklyčių, gabaliukais supjaustytų) obuolių;
pagal skonį cukraus;
šlakelio citrinų sulčių;
papildomai: cinamono. Galima įmaišyti uogų, uogienės, razinų...

Patiekimui:
Plaktos grietinėlės, vanilinių ledų arba jogurto be priedų.

Gaminimas:

  1. Obuolių gabaliukus sumaišykite su cukrumi, citrinų sultimis, pagardinkite cinamonu. Jeigu norite, įmaišykite kitų priedų.
  2. Trupiniams sumaišykite miltus su cukrumi, pagardinkite prieskoniais, sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite pirštais iki kol susiformuos nedideli trupinėliai.
  3. Trupinius padalinkite į dvi maždaug lygias dalis, viena dalis turėtų būti truputį didesnė.
  4. Į didesnę trupinių dalį po truputį, po pusę šaukšto pilkite šaltą vandenį ir kaskart labai gerai permaišykite iki kol susijungs tešla. Vandens daug nereikės, turėtų užtekti kelių šaukštų.
  5. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į maišiuką ir pašaldykite šaldytuve apie pusvalandį.
  6. Tešlą iškočiokite į paplotį ir jį įklokite į sviestu pateptą formą suformuodami kraštelius.
  7. Sudėkite obuolius.
  8. Trupinius suberkite ant obuolių.
  9. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
  10. Patiekite dar karštą, su plakta grietinėle, ledais ar jogurtu.

 

Pikantiškas trupiniuotis su daržovėmis ir sūriu

Pikantiški trupiniuočiai populiarumu nusileidžia desertiniams, tačiau juos išbandę tikrai nenusivilsite. Sotus daržovių sūrio padaže trupiniuotis su sūriu pagardintais trupiniais - tikras skanumėlis!
 

Daržovių trupiniuotis

Pikantiškas daržovių trupiniuotis tiks pietums ar vakarienei. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

23 cm skersmens apvaliai arba 20 cm kvadratinei formai Jums reikės:
Trupiniams:

200 g miltų;
100 g šalto sviesto;
50 g tarkuoto kietojo sūrio;
pagal skonį druskos;
papildomai: saujalės saulėgrąžų ar moliūgų sėklų.

Daržovių įdarui:
~ 600 g įvairių nedideliais gabaliukais ar plonomis riekelėmis supjaustytų daržovių be žievės, lupenų: morkų, moliūgų, baklažanų, cukinijų, porų, svogūnų, bulvių, batatų, pievagrybių, žirnelių, kukurūzų, paprikų...
Papildomai galima įdėti keptos ar virtos mėsos, paukštienos, parūkyto kumpio ar šoninės.

Padažui:
2 šaukštų sviesto;
2 šaukštų miltų;
400 ml pieno arba daržovių sultinio;
1 skiltelės česnako;
žiupsnelio druskos;
papildomai: saujos mėgstamo sūrio.

Patiekimui:
Grietinės ar jogurto be priedų.

Gaminimas:

  1. Padažui nesvylančiame puode ištirpinkite sviestą, jame apkepinkite miltus iki auksinės spalvos, maždaug 3 min. Tuomet supilkite pieną arba sultinį ir maišant ant nedidelės ugnies kaitinkite iki kol užvirs ir sutirštės. Į padažą įdėkite smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnaką, pagardinkite druska. Galite įmaišyti saują tarkuoto sūrio.
  2. Į padažą sudėkite daržoves ir 5 min. maišydami pakaitinkite, kad jos truputį suminkštėtų. Palaukite, kol truputį atvės.
  3. Padažu padengtas daržoves sudėkite į kepimo formą.
  4. Iš miltų, sūrio, sėklų, druskos ir šalto sviesto pirštais sutrinkite trupinius. Juos suberkite ant daržovių.
  5. Paruoštą trupiniuotį kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
  6. Trupiniuotį patiekite su grietine ar jogurtu.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital