O ką iš saldžių bulvių? Siūlome net 36 gardžius ir maistingus receptus!
AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-10-17
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 4)
@Shutterstock
Turbūt daugeliui jau ragauti, o gal bent iš išvaizdos pažįstami batatai (Lietuvoje geriau žinomi saldžių bulvių vardu) yra itin mėgstami dėl maistinių medžiagų gausos, vitaminų ir ypatingo skonio. Saldžiosios bulvės yra maistingesnės ir ne tokios kaloringos kaip kad tradicinės bulvės. Be to, jos itin universalios - iš jų galima gaminti beveik visus patiekalus, kuriuos ruošiate su tradicinėmis bulvėmis, ir dar daugiau!
Kviečiami apsidairyti, išsirinkti iš šių net iš 36 puikių LaMaistas.lt skaitytojų ir projekto Skoniu.Blogas.LaMaistas.lt dalyvių receptų ir gardžiausius išbandyti!
Labai skanus, maistingas ir nesudėtingai paruošiamas patiekalas! Paruošti šiek tiek užtruks, bet rezultatas to tikrai vertas. Jeigu nemėgstate pupelių, jų galima visai nedėti ar pakeisti avinžirniais.
Pagamintas iš saldžiųjų bulvių (ragaujant tuo sunku patikėti), pagardintas vos keletu priedų ir iškeptas be miltų, šis desertas ne tik labai skanus, bet ir maistingas. Pati braunio tekstūra - labai kreminė ir švelni, o skonis - labai šokoladinis. Kadangi gaminamas tik iš augalinės kilmės ingredientų, yra puikiai tinkamas net ir veganams.
Kalakutiena (beje, ją galite keisti ir vištiena) ir saldžiosios bulvės dera neįtikėtinai puikiai. Drąsiai derinkite šiuos du ingredientus, kad ir ką beruoštumėte – apkepą, sriubą ar troškinį. Šis troškinys – švelnaus skonio, sotus, tačiau neapsunkinantis. Rinkdamiesi mėsa, perskaitykite sudėtį; geriausiai troškiniui tiks sultinga kalakuto šlaunelių mėsa. Saldžiąsias bulves pjaustykite stambiais gabalėliais, kad suvirtų iki visiško minkštumo, tačiau neprarastų formos ir nesukristų į tyrę. Jei mėgstate pikantišką rūkytos paprikos skonį, įberkite dosnesnį žiupsnelį – tasai dūmo prieskonis čia puikiai tinka! Patiekite su šaukštu graikiško jogurto ir gerai sunokusio avokado riekelėmis – jie suteiks patiekalui gaivumo, lengvumo, o taip pat papuoš dubenėlius.
Kremiška ir labai gardi sriuba, kuri nuostabiais aromatais pripildys visus namus. Saldžių bulvių ir kokoso pieno derinys - laiko patikrinta klasika, kuri visada pasiteisina, o morkos suteikia sriubai papildomą skonių paletę. Vietoje morkų galima naudoti ir moliūgą, o vis kitokiam skoniui išgauti - skirtingus prieskonių mišinius - karį ar kitus mėgstamus
Kepti batatai, pagardinti tarkuotu sūriu ir smulkiai supjaustytais laiškiniais česnakais. Lengvai pagaminamas garnyras, kuris tinka beveik visiems patiekalams!
Gardus kiaulienos sprandinės kepsnio receptas, sukurtas žinomo Estijos mitybos specialisto, pagardintas saldžiomis bulvėmis - jos čia atsiskleidžia kaip puikus garnyras!
Tiesiog nuostabūs varškėtukai! Jais su malonumu mėgausis ir maži, ir dideli. Jeigu pasigaminę visų per kartą neįveiksite, juos galima užšaldyti, taip bus atsargų greitiems pietums ar vakarienei. Labai skanu su grietine ar natūraliu jogurtu. O jeigu nenorite suktis prie keptuvės, varškėtukus galite kepti ir orkaitėje!
Labai gardus bulves paruošti saldžias bulves - su šviežiomis salotomis. Kiek itališkas skonių derinys su kvapniais bazilikais ir pomidorais. Paprasta idėja nepaprastai vakarienei!
Labai skanus, maistingas vištienos troškinukas su sadžiosiomis bulvėmis. Aušra pataria, kad, jeigu daržoves supjaustysite smulkiau, jos greičiau išsitroškins.
Jei pabodo įprasti bulviniai blynai, rekomenduojame išbandyti šiuos! Paruošti nesudėtinga, o skonis tiesiog puikus. Labai skanus su šviežių daržovių salotomis, galima pagardinti grietine.
Šiam puikiam, kvapniam kariui galima naudoti įvairias daržoves: tiks ir moliūgai, cukinijos, žiediniai kopūstai, tik bus skaniau įmaišant ir stipresnio skonio daržovių, pvz., saldžiųjų paprikų. Karis ypač skanus su ryžiais.
Šie traškūs krekeriai yra be gliuteno, be lektinų ir be kiaušinių. Vos trys ingredientai, 20 minučių ir triauškinam. Krekeriai natūraliai salstelėję, bet tobulai tinka su sūriais priedais - užtepėlėmis, sriuba, sūriu ar salotomis. Patikėkite, jie be galo skanūs!
Spalvinga ir labai skani užkandėlė. Avokadus rinkitės gerai prinokusius, taip užtepėlė bus itin kremiška ir skani. Šios užkandėlės labai gardžios tiek dar šiltos, tiek šaltos.
Šiuose skaniuose vafliuose galit slėpti įvairias daržoves: tarkuotas cukinijas, paprikas, svogūnus ar kt. Galite pridėti žolelių ir prieskonių. Šis puikus užkandis tiks ir patiems mažiausiems ir dideliems vaikučiams bei tėveliams.
Mėgstate kugelį, bet norite ko nors sveikesnio? Siūlome išbandyti šį puikų saldžių bulvių kugelį. Patiekti jį labai skanu su graikišku jogurtu, pabarsčius žalumynais.
Labai nesudėtingai ir greitai paruošiamas spalvingas karis, kuris dar ir labai gardžiai suvalgomas. Lašišą galima keisti vištiena, krevetėmis, triušiena ar net avinžirniais.
Šių vegetariškų mėsainių paplotėliai primena populiariuosius falafelius – ruošiami iš avinžirnių, jie yra panašios rupios tekstūros, tačiau papildomo minkštumo jiems suteikia saldžiosios bulvės. Gausiai pagardinkite juos prieskoniais, pomidorų pasta, šviežiomis petražolėmis – paplotėliai maloniai nustebins turtingu skoniu ir aromatu. Kad mėsainis būtų sultingas ir subalansuotų tekstūrų, pagardinkite jį trintais avokadais, gaiviomis sultenėmis, puikiai sunokusio pomidoro riekele ir plonomis raudonojo svogūno riekelėmis.
Tobulas balansas tarp sūraus ir saldaus. Žuvį rinktis galite mėgstamą, čia tiks ir lašiša, skumbrė ar kitokia sūdyta/rūkyta žuvis. Pesto padažą galima naudoti naminį ar, taupant laiką, iš parduotuvės.
Traškios išorėje ir minkštutėlės viduje - tokios puikios šios bulvytės! Tinka kaip užkandis tiesiog su avokado padažu, kaip garnyras prie žuvies, mėsos ar daržovių patiekalų.
Šie kąsneliai gaivūs, lengvai pikantiški ir pačiu ir sotūs. Mes juos gardinome lašiša, bet net ir be jos kąsneliai puikūs. Arba galima lašišą keisti agurkų griežinėliais, krevetėmis ar net silke. Varškės užtepėlės galite pasiruošti ir daugiau - ji šaldytuve puikiai gyvens bent 3-4 dienas ir labai tiks pagardinti ne tik šventinį užkandį, bet ir pusryčių sumuštinuką.
Sveikuoliški kotletukai be jokių nereikalingų priedų! Vištiena ir saldžios bulvės - išties puikaus skonio derinys. Kepsneliai gardūs net ir atvėsę, tad labai tinka įsidėti pietums į darbą, net jei neturėsite galimybės jų pasišildyti.
Šios spalvingos salotos papuoš tiek šventinį, tiek vakarienės ar pietų stalą. Paruošiamos super paprastai - kol kepa saldžių bulvių kubeliai (saldžių bulvių kubelius galima kepti ir iki 200 C laipsnių įkaitintoje ortaitėje, geriausia - naudojant funkciją su vėjeliu), tiesiog susipjaustykite daržoves ir viskas. Krapų padažas prie šių salotų tinka tobulai, bet jei skubate, tiks ir kitoks mėgiamas padažas ar tiesiog šlakelis alyvuogių aliejaus.
Dar viena puiki alternatyva traškioms bulvytėms fri - saldžių bulvių lazdelės! Traškios išorėje, minkštos viduje, o geriausia, kad keptos orkaitėje, o ne skrudintos aliejuje.
Lyg ir bulviniai blyneliai, bet kitaip - nepaprastai skanūs būtent todėl, kad ruošiami iš saldžiųjų bulvių. Puiku ir tai, kad kepa orkaitėje, tad nereikės suktis prie viryklės. O pagardinus lašiša, norisi dar ir dar kąsnelio!
Labai skanios ir maistingos salotos, kurios tiks lengviems, bet sotiems pietums. Su puikiu padažu, kurį drąsiai galima pritaikyti ir kitokioms salotoms!
Kas galėtų paneigti, kad toks ingredientų derinys dvelkia Indija. Viliojantys kvapai, kreminis padažas ir nuostabus skonis! Dar vienas šio troškinio privalumas - paruošti jį užtrunka vos pusvalandį, tad greitai sotus būsite ne vien kvapais.
Čirviniai blynai tikriausiai daugeliui kvepia savaitgalio pusryčiais. Na o šių blynelių ragautojai nė nesupras, kokie paslaptingi ingredientai juose slypi, o skonis maloniai nustebins.
Dar vienas puikus pusryčių patiekalas, kuris taip pat tiks ir pietums, ir vakarienei. Omletui puikiai tiks ir įvairių sūrių likučiai bei jų mišiniai. Tiekti tinka su žalumynais ar šviežiomis daržovėmis.
Labai jaukiai nuteikiantis, gardžių kvapų pripildantis ir tikrai kitoks apkepas su obuoliais. Ragauti šio skanuolio galima ir šilto, ir jau atvėsusio. Papildomai į tešlą galima įmaišyti riešutų, kokoso drožlių. Galima kepti ne apkepo formoje, o keksiukų formelėse, tuomet reikėtų trumpinti kepimo laiką pagal formelių dydį.
Puiki, šiek tiek egzotiško skonio skonio sriuba - kremiška, maistinga ir sušildanti. Ypač tinka pabarstyti moliūgo ar sezamo sėklomis, saulėgrąžomis ar net smulkintais riešutais.
Bulviniai blyneliai asociuojasi su traškia plutele ir spirgučių padažu? Šie nuostabūs skanuoliai kitokie, patiks smaližiams, ypač, jeigu tieksite pabarstę cukraus pudra ir su klevų sirupu.
Kiek kitoks - labai spalvingas ir labai gardus humusas, kurį puikiai tinka kambinti daržovių juostelėmis, pvz., morkomis ar salierais, džiūvėsėliais ar duonos lazdelėmis. Paprastai paruošiamas ir tiesiog puikus užkandis.
Šis skanėstas patiks ir mažiems, ir dideliems, o jo skonis puikus tiek šilto, tiek atvėsusio - tad pirmyn ragauti! Tai lyg sumuštinukai, bet su sveikesne alternatyva - saldžiųjų bulvių skrebučiais vietoje duonos!
Daržovės saldžiuose kepiniuose tikriausiai jau nieko nenustebins, internete praūžęs cukinijų kepinių virusas po truputį užleidžia vietą saldžiosioms bulvėms - būtent dėl jų šie keksiukai tokie skanūs ir drėgni.
Įdarytų bulvių laiveliai - puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei, o jei norite šį patiekalą paįvairinti - išbandykite laivelius iš saldžiųjų bulvių. Receptas vegetariškas, o patiekiant be sūrio gali būti net ir veganišku.
Taip, Jums nepasirodė! Iš saldžiųjų bulvių galima paruošti net nuostabų džemą, kurį galėsite tepti ant skrudintos duonos, tiekti su blyneliais ar kur tik sugalvosite, nes jis - nuostabus.
Trinta, jaukiai visus namus nuostabių kvapų pripildanti, kremiška ir tikrai labai skani sriuba, kuri sušildys žiemą sužvarbusius. Patiekiant galima pabarstyti sūriu. Skanaus!