Napoleonas su pistacijomis ir baltuoju šokoladu - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Napoleonas su pistacijomis ir baltuoju šokoladu

Napoleono tortas - tai vienas iš nostalgiškiausių desertų. Šį tortą Lietuvoje drąsiai būtų galima karūnuoti tortų karaliumi. Greičiausiai kiekvienoje šeimoje mama ar močiutė turi savo firminį receptą, keliaujantį iš kartos į kartą, kurio paragavus prieš akis iškyla vaikystės prisiminimai. Būdama maža ir aš stebėdavau kaip prieš šventes mama gamina savąjį Napoleoną, o visas procesas mane tiesiog užburdavo. Žinoma, pagrindinė priežastis suktis virtuvėje būdavo noras nukniaukti gabalėlį lakšto ar šaukštelį kremo kaip ir daugumai vaikų... Na, o šiandien savąjį Napoleoną kepu ir aš. Sviestiniai, trapūs, sluoksniuoti lakštai, burnoje tirpstantis vanilinis sviestinis kremas ir, žinoma, rūgštelės suteikianti uogienė - klasika, kuri sužavi kiekvieną. Visgi net ir su tokiu tradiciniu tortu galima paeksperimentuoti bei atrasti naujų variacijų, kurios maloniai nustebins. Taip esu atradusi jau krūvą versijų, o viena jų - Napoleono tortas su pistacijomis ir baltojo šokolado kremu…

Šiame torte išlieka tradiciniai, sviestiniai lakštai, kuriems lygių tikrai nėra. Artėjant šiltiems orams tradicinis Napoleono kremas gali būti kiek per riebus ir per saldus, tad vietoj sviestinio kremo šioje Napoleono versijoje naudojami du lengvesni - pistacijų ir baltojo šokolado. Na, o vietoj tradicinės uogienės šįkart pasirinkau pistacijų pastą, kuri nuostabiai subalansuoja šį tortą. Nors tai tikrai kiek kitokia Napoleono variacija, tačiau, patikėkite manimi, sužavėsite kiekvieną. Šis tortas puikiai tiks ir artėjančiam Velykų stalui! Na, o kadangi Napoleono tortas gali pasirodyti ne iš lengvųjų šįkart paruošiau jums žingsnis po žingsnio receptą, kuris padės pagaminti skaniausią tortą jau iš pirmo karto!

Pradedam!


NAPOLEONUI SU PISTACIJOMIS IR BALTUOJU ŠOKOLADU REIKĖS:

Lakštams:

  • 635 g miltų
  • 1 v.š. cukraus
  • ¼ a.š. druskos
  • 315 g šalto sviesto
  • 355 g 30% riebumo grietinės
  • 1 kiaušinio
  • 15 ml brendžio ar kito stipraus alkoholio

Plikytam pistacijų ir baltojo šokolado kremams reikės:

  • 535 g pieno
  • 95 g cukraus
  • 6 kiaušinių trynių
  • 10 g vanilės esencijos
  • 35 g miltų
  • 35 g kukurūzų krakmolo
  • žiupsnelio druskos
  • 130 g pistacijų pastos
  • 115 g baltojo šokolado
  • 225 g kambario temperatūros sviesto

Įdarui reikės:

  • 100 g pistacijų pastos

Papuošimui reikės:

  • 70 gramų išlukštentų pistacijų

Pradedam!

Eiga:

1.
Pasigaminkite Napoleono lakštus. Pasiruoškite visus ingredientus. 


2. Į dubenį suberkite miltus, druską, cukrų ir išmaišykite. 


3. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol gausite smulkius trupinius ir neliks sausų miltų. 


4. Įmuškite kiaušinį, supilkite brendį ir sudėkite grietinę. Rankomis arba virtuviniu kombainu, su pritvirtintu tešlos kabliu, išminkykite vientisą tešlą. Tai užtruks apie 5-8 minutes.


5. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms. Galite laikyti ir pernakt.


6. Pasigaminkite plikytą pistacijų ir baltojo šokolado kremą. Pasiruoškite visus ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie 1-2 val. kambario temperatūroje. 


7. Į puodą supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol pamatysite kylant burbuliukus. Pieno nereikia pilnai užvirti.


8. Kol pienas kaista, į dubenėlį sudėti kiaušinių trynius ir suberkite cukrų bei druską. Išplakite konditerine šluotele iki vientisos konsistencijos. Tada suberkite miltus ir kukurūzų krakmolą. Dar kartą išmaišykite.


9. Pienui įkaitus, po šlakelį, nuolat maišant, supilkite jį į trynių plakinį. 


10. Gautą kremą perpilkite atgal į puodą. Nuolat maišydami, kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol kremas užvirs. Pavirkite 2 minutes. Jei verdant susidarė gumuliukų, kremą pertrinkite per sietelį.


11. Kremą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent vienai-dviems valandoms (galite šaldytuve laikyti ir per naktį).


12. Ištirpinkite baltąjį šokoladą.


13. Atšalusį kremą 1-2 minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Tuomet padalinkite kremą į dvi dalis. Į vieną dalį sudėkite pusę minkšto kambario temperatūros sviesto bei pistacijų pastos, o į kitą - likusią sviesto dalį ir baltąjį šokoladą. Abu kremus išplakite iki purumo - tai užtruks 4-5 minutes. Iki naudojimo kremus laikykite šaldytuve.


14. Pasiruoškite Napoleono sluoksnius. Tešlą padalinkite į 12-14 lygių dalių ir suformuokite kamuoliukus. Kepimo popieriaus lakštą lengvai pabarstykite miltais. Imkite vieną tešlos kamuoliuką ir iškočiokite 1-2 mm storio apskritimą. 


15. Miltus nubraukite konditeriniu teptuku. Iš tešlos išspauskite 23-24 cm skersmens apskritimą, o tešlos likučius atidėkite.


16. Tešlą subadykite šakute. Kepimo popierių su tešlos apskritimu perkelkite ant kepimo skardos. Viršų uždenkite kepimo popieriaus lakštu, o ant viršaus uždėkite dar vieną standartinę skardą - tai neleis tešlai per daug pakilti ir susitraukti, tad ji geriau išlaikys savo formą. 


17. Sluoksniuotą tešlą kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 6 minutes, tuomet nuimkite nuo viršaus skardą, kepimo popierių ir pakepkite dar 4-5 minutes, kol taps gražios, gelsvos spalvos. Kol lakštas dar karštas nulyginkite jo kampus, kad būtų gražaus apskritimo formos. Tam, kad nulyginti kampus būtų lengviau pridėkite konditerinį žiedą - jis turėtų būti 22 cm skersmens.

Taip išsikepkite visus tešlos kamuoliukus. Iš tešlos likučių, likusių išpjaunat gražų apskritimą, vėl suformuokite kamuoliuką ir pakartokite tuos pačius žingsnius.


18. Torto surinkimas. Ant didesnės, plokščios lėkštės dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Kad tortas būtų lygesnis, galite aplink jį uždėti konditerinį žiedą. Pirmąjį lakštą aptepkite pistacijų kremu. Tuomet dėkite antrąjį sluoksniuotos tešlos sluoksnį, lengvai spustelėkite ir aptepkite baltojo šokolado kremu. Viršų apšlakstykite pistacijų pasta. Taip susluoksniuokite visus lakštus. Paskutinis lakštas turėtų gautis pistacijų.  


19. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti bent pernakt (šaldytuve jį galite laikyti ir dvi dienas). Likusius kremus sudėkite į sandariai uždaromus indelius ir perkelkite į šaldytuvą.


20. Papuošimas. Abu likusius kremus sumaišykite - gausite kiek šviesesnį žalsva kremą. Nuo sustingusio torto nuimkite konditerinį žiedą ir nulyginkite torto šonus.


21. Tortą aptepkite kremu. Paimkite šaukštelį arba siaurą konditerinę mentelę ir torto šonuose palikite įbrėžimus, kad gautusį bangos - taip kaip parodyta nuotraukoje. Torto viršų apibarstykite smulkintomis pistacijomis. Tortą iki patiekimo laikykite šaldytuve.


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD VISKAS PAVYKTŲ TOBULAI


Sluoksniuota tešla. 

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite nenaudokite ,,aukščiausios klasės” 405D kvietinių miltų - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs, kad pavyktų Napoleono lakštai. 

Sviestas. Naudokite tik aukščiausios kokybės 82% sviestą - jokių priemaišų būti neturėtų. Gaminant Napoleono lakštus, naudokite šaltą sviestą. Prieš gaminant, sviestą supjaustykite kubeliais. 

Miltų ir sviesto maišymas. Šaltą sviestą ir miltus trinkite tarp pirštų tol, kol gausite smulkius trupinius ir neliks sausų miltų. Tai užtruks šiek tiek laiko, bet šis žingsnis yra labai svarbus.

Tešlos minkymas. Sudėjus likusius ingredientus tešlą minkykite apie 5-8 minutes. Tešlą galite minkyti rankomis arba virtuviniame kombaine, su pritvirtintu tešlos kabliu.

Tešlos šaldymas. Pagaminus tešlą, uždenkite ją maistine plėvele ir perkelkite į šaldytuvą. Šaldytuve laikykite bent 1 valandą, bet galite laikyti ir pernakt. 

Kočiojimas. Napoleonui tešlą kočiokite plonai - 1-2 mm storio. Iš tešlos išpjovus apskritimus, likučių neišmeskite, o atidėkite į šalį. Iš visų likučių suformuokite kamuoliuką ir vėl iškočiokite. 

Kepimas. Prieš kepant, sluoksniuotą tešlą subadykite šakute - taip tešla ne taip pakils. 

Tam, kad tešla išlaikytų savo formą, per daug neišsipūstų - uždenkite tešlą kepimo popieriumi ir prispauskite antra skarda.

Iškepusių ir dar karštų lakštų kampus iš karto nulyginkite peiliu, pridėję konditerinį žiedą, kad būtų gražaus apskritimo formos. Jei palauksite, kol tešla atvės - ji sulūžinės ir gražiai jos neperpjausite. Likučių neišmeskite - jie bus skirti papuošimui.
 

Plikytas pistacijų ir baltojo šokolado kremas.
 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Pienas. Neleiskite pienui užvirti iki galo - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nepamatyti ir pienas išbėgs arba bus per karštas ir pilant jį ant trynių, šie išvirs. 

Trynių ir cukraus plakinys. Jokiu būdu neplakite trynių ir cukraus elektriniu plaktuvu - tikslas juos išmaišyti iki vientisos konsistencijos. Pieną ant trynių ir cukraus mišinio pilkite po šlakelį, nuolat maišant, kad jie neišvirtų,

Kremo virimas. Verdant kremą, nuolat maišykite. Užvirkite ir nuolat maišant leiskite pavirti dvi minutes. 

Kremo pertrinimas per sietelį. Jei gaminant kremą susidarė gumuliukų, pertrinkite jį per sietelį.

Kremo vėsinimas. Kremą kelioms valandoms būtinai įdėkite į šaldytuvą. Uždenkite jį taip, kad maistinė plėvelė liestų kremą - taip nesusidarys plėvelė ant kremo.

Pistacijų pasta. Rinkitės pastą pagamintą iš 100% pistacijų, be jokio cukraus.

Baltas šokoladas. Prieš naudojant baltąjį šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.  

Likusių ingredientų įdėjimas. Kai kremas atšąla, išplakite jį elektriniu plaktuvu. Tuomet padalinkite į dvi lygias dalis. Į vieną sudėkite pusę kambario temperatūros sviesto ir pistacijų pastą. O į kitą - likusią dalį sviesto ir ištirpintą baltąjį šokoladą. Plakite iki purumo - apie  4-5 minutes. 

Laiko planavimas. Kremą galite pasiruošti vieną dieną prieš įdarant eklerus.

Kremo laikymas. Kremą iki naudojimo laikykite šaldytuve. Kremą galite pasigaminti ir diena prieš gamindami tortą. 


Napoleono surinkimas.


Tortą rinkite ant didesnės, plokščios lėkštės. Tam, kad tortas gautųsi tiesesnis, tortą galite apjuosti konditeriniu žiedu. Ant lėkštės dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Jį aptepkite pistacijų. Tuomet dėkite antrąjį sluoksniuotos tešlos sluoksnį, lengvai spustelėkite ir aptepkite baltojo šokolado kremu. Viršų apšlakstykite pistacijų pasta. Taip susluoksniuokitevisus turimus lakštus. Paskutinis lakštas turėtų gautis pistacijų.

Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite bent pernakt (o palaikius 1-2 paras, bus dar skanesnis).

Likusius kremus sumaišykite, sudėkite į sandariai uždaromą indelį ir laikykite šaldytuve. Šiuo kremu kitą dieną puoškite torto šonus. Torto viršų apibarstykite smulkintomis pistacijomis. Iki valgant tortą laikykite šaldytuve.

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Auksė
2023-10-16 19:43
Kokį pistacijų kremą/pastą naudojate? ATSAKYTI
Kepėja
2023-03-30 22:48
Kuriame etape pilasi vanilės ekstraktas? Dubenėliuose jo nematyt ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital