Augalinis maistas įgauna vis daugiau populiarumo, didėja ir jo pasirinkimas parduotuvėse. Tokie pieno pakaitalai kaip avižų pienas pažįstamas turbūt daugeliui veganų bei tiems, kurie mėgsta išbandyti naujus skonius savo mityboje. Deja, kartais nemaloniai nustebina tokio produkto kaina, ypač renkantis geresnės sudėties gaminį. Todėl šiandien labai norime Jums pasiūlyti avižų pieno pasigaminti namuose, nes tai išties labai paprasta ir užtrunka vos kelias minutes!
Avižų pienui paruošti reikės:
- 50 gr avižinių dribsnių (paprastų, ne greito paruošimo)
- 500 ml vandens
- 1 šaukšto ar pagal skonį medaus/ agavų ar klevų sirupo/ 2 vnt. šviežių datulių ar 1 vnt. pernakt mirkytos sausos
- 1 žiupsnelio druskos (nebūtina, bet paryškina saldumą)
1. Avižinius dribsnius sudėti į indelį, pilti vandenį, berti druską ir pasaldinti. Saldinti pradžioje galite mažiau, po plakimo paragausite ir, jei norėsis, galima bus pasaldinti papildomai ir dar kartą perplakti. Šį kartą pieną plakiau rankiniu trintuvu (blenderiu), bet galima ruošti ir kokteilinėje. Plakant avižų pienas suputos, todėl nepripilkite indelio sklidinai.
2. Prilaikykite indą ir sutrinkite jo turinį. Susitrina labai greitai, vos per kelias sekundes. Paragaukite, jeigu trūksta, galite papildomai pasaldinti.
3. Perkoškite avižų pieną per sietelį. Taip paruoštą pieną šaldytuve, sandariai uždarytame inde, galima laikyti iki 5 dienų. Prieš vartojimą būtinai supurtykite, kad pienas susiplaktų, nes piene atsiskiria tirščiai. Pieną galima ir šaldyti, pvz., šaldymo maišeliuose ar ledukų formelėse. Šaldomo pieno tekstūra pasikeičia, todėl jis labiau tinka vartoti pašildytas.
4. Štai ir viskas! Avižų pienu gardiname granolą, kavą, ruošiame trintus kokteilius ar tiesiog geriame vieną. Skanaus!