Naminiai prieskonių mišiniai - kaip juos ruošti, saugoti žiemai + 12 receptų

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-08-01
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Naminiai prieskonių mišiniai
@ Shutterstock

Užsiaugintą daržovių ir žolelių derlių galima išsaugoti ne tik marinuojant, bet ir džiovinant, susmulkinant ir ruošiant naminius prieskonių mišinius! Dalinamės patarimais, kaip teisingai išdžiovinti daržoves ir žoleles džiovyklėje, orkaitėje arba ore bei siūlome išbandyti mums patinkančius prieskonių mišinius: universalų, primenantį kultinę „Vegetą“, labai mėgstamą persiladą, kvapnų Provanso žolelių ir dar daugiau...



Prieskonių mišiniai: pjaustome, džioviname, saugiai laikome ir mėgaujamės

Džiovinimas yra vienas paprasčiausių ir universaliausių būdų išsaugoti derlių, tačiau reikėtų žinoti kelias taisykles, kad džiovintos gėrybės išsaugotų geriausią skonį, stiprų aromatą ir gražią spalvą.

1. Daržovių ir žolelių pasirinkimas.
Daržovės. Džiovinti galima beveik visas daržoves, tačiau labiausiai tinka prieskoninės, kietesnės, mažiau sultingos daržovės. Puikiai išdžius ir prieskonių mišiniams idealiai tiks: morkos, pastarnokai, salierai (tiek gumbai, tiek ir lapkočiai), paprikos, čili pipiriukai, svogūnai, česnakai, porai, krienai, brokoliai, žiediniai kopūstai, cukinijos, moliūgai, pomidorai (labiau tiks mažiau sultingi, smulkių veislių pomidoriukai), burokai (tačiau turėkite mintyje, kad jie dažo, todėl tokie mišiniai tiks ne visiems patiekalams).

Daržovės, kuriose yra 70-80% ir daugiau vandens džiovinimui tinka prasčiau, nes džiūdamos jos labai susitraukia, kai kurios iš jų tampa blankaus arba nemalonaus skonio, pavyzdžiui, džiovintos salotos yra kartokos (kita vertus, pomidorai, nors ir labai susitraukia išlieka skanūs). Nerekomenduojame džiovinti: įvairių salotų (ypač labai sultingų aisbergo, romaninių salotų), agurkų, ridikėlių.

Žolelės. Džiovinti galima visas prieskonines žoleles: krapus, petražoles, kalendras, bazilikus, mėtas, čiobrelius, rozmarinus, raudonėlius, mairūnus, svogūnų ir česnakų laiškus ir kt.

Sudžiovinti galima ir prieskoninių daržovių lapus, pavyzdžiui, morkų, pastarnorų, salierų lapelius, taip pat špinatus, lapinius kopūstus.

Džiovinimui tiks ir laukiniai, valgomi augalai: dilgėlės, pienės, garšvos, balandos, česnakūnės, meškiniai česnakai. Džiovintos laukinės žolės džiovinamos dažnai praranda ryškų aromatą ir kvepia tiesiog šienu, tačiau skonines savybes išlaiko neblogai.
 

Daržovės

Džiovinti galima įvairias daržoves ir žoleles. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Daržovių ir žolelių paruošimas džiovinimui. Labai patogu ir šaunu tai, kad džiovinimui tikrai tiks ne tokios dailios, smulkios arba, atvirkščiai, peraugusios ir ne tokios skanios daržovės, žolelės. Svarbu, kad jos būtų sveikos, tvirtos, neapdaužytos, nepažeistos ligų, pageidautina rinktis kuo šviežesnes, idealiu atveju, tą pačią dieną surinktas daržoves ir žoleles.

Daržovės. Valymas ir pjaustymas. Džiovinimui ruošiamas daržoves reikėtų kruopščiai nuplauti, nuskusti arba nulupti ir supjaustyti vienodo dydžio gabaliukais. Labai kietas, nesultingas šaknines daržoves (morkas, pastarnokus, burokus ir pan.) supjaustykite plonytėmis riekelėmis arba šiaudeliais - džiūdamos jos susitrauks mažiau, todėl gabaliukai turėtų būti ploni, maždaug 3-4 mm plonumo. Sultingesnes daržoves (paprikas, porus, salierus, svogūnus, pomidorus ir pan.) pjaustykite dvigubai stambiau, nes jose yra daug vandens, kuris džiovinant išgaruos ir gabaliukai gerokai susitrauks.

Blanširavimas. Absoliučią daugumą daržovių prieš džiovinimą rekomenduojame trumpai blanširuoti, t.y. apvirti verdančiame vandenyje. Žinoma, išdžius ir neblanširuotos daržovės, tačiau blanširavimas prieš džiovinimą yra labai naudingas.

Blanširavimas suskaido daržovėse natūraliai esančius fermentus, kurie yra gan atsparūs ir nesuyra džiovinimo neaukštoje temperatūroje metu. Prieš džiovinimą blanširuotos daržovės išsaugo ryškesnį skonį ir gražią, ryškią spalvą (pavyzdžiui, neblanširuoti salierų lapkočiai džiovinant papilkėja). O svarbiausia, kad blanširavimas gerokai prailgina džiovintų daržovių galiojimo laiką - neblanširuotos džiovintos daržovės palaipsniui praras skonį bei aromatą ir jau po pusės metų bus prėskos, blankios, o blanširuotos puikiai tiks patiekalams gardinti metus ar net ilgiau!

Daržoves reikėtų blanširuoti nuo 1-2 iki 10 min., blanširavimo trukmė priklauso nuo daržovių tvirtumo, gabaliukų dydžio. Įvairias daržoves (kietas pjaustytas smulkiau, ploniau, sultingas - stambiau) sudėkite į verdantį vandenį ir apvirkite:

  • Brokolius: 2 min.
  • Briuselio kopūstus: 4-5 min.
  • Burokėlius: 10 min.
  • Cukinijas: 1-2 min.
  • Kopūstus: 1-2 min.
  • Lapinius kopūstus: 1-2 min.
  • Moliūgus: 2-3 min.
  • Morkas: 3-4 min.
  • Paprikas: 3-4 min.
  • Pastarnokus: 3-4 min.
  • Salierų gumbus: 3-4 min.
  • Salierų stiebus: 2 min.
  • Šparagus: 3-4 min.
  • Žiedinius kopūstus: 3-4 min.

Daržoves galima apvirti ne tik verdančiame vandenyje, bet ir garuose. Daržoves garinti reikėtų ~2 min. ilgiau.

Nereikia blanširuoti: čili pipirų, česnakų, svogūnų, porų, krienų.

Nurodytą laiką blanširuotas daržoves būtina nedelsiant nukošti ir iškart visiškai atvėsinti perliejant labai šaltu, tekančiu vandeniu arba pamerkiant į vandenį su ledukais. Greitas atvėsinimas sustabdys virimo procesą ir daržovės išliks traškios, tvirtos.
 

Atvėsinimas lediniame vandenyje po blanširavimo

Blanširuotas daržoves būtina nedelsiant atšaldyti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Žolelės. Prieskonines žoleles džiovinti paprasčiau, nei daržoves. Reikėtų rinkti kuo sausesnes žoleles, t.y. sausą, šiltą, geriau vėjuotą dieną, žolelių prieš tai nereikėtų laistyti. Jeigu žolelės auga vazonuose, balkone, jų prieš surinkimą nelaistykite, nepurkškite.

Surinktas žoleles reikėtų apžiūrėti, nuskabyti pažeistus, sutrintus lapelius. Jeigu žolelės žemėtos ar apdulkėjusios, reikėtų apiplauti po nestipria vandens srove, plačiai paskleisti ant švarių rankšluosčių, pridengti kitais rankšluosčiais ir palikti džiūti kambario temperatūroje. Sausas ir švarias žoleles tereikės visiškai išdžiovinti džiovyklėje, orkaitėje arba ore.

3. Daržovių ir žolelių džiovinimas.
Džovyklėje. Daržovės. Džiovinimui paruoštas (nuplautas, nuluptas, supjaustytas ir blanširuotas) daržoves reikia vienu sluoksniu, netankiai sudėlioti ant džiovyklės padėklų ir džiovinti 55-60°C laipsnių temperatūroje iki kol daržovės bus visiškai sausos, trapios. Priklausomai nuo daržovių sultingumo, gabaliukų dydžio džiovinti reikės 6-12 valandų.

Vidutinis daržovių džiovinimo džiovyklėje laikas:

  • Brokolių: 8-10 val.
  • Briuselio kopūstų: 8-10 val.
  • Burokėlius: 7-9 val.
  • Cukinijas: 6-8 val.
  • Kopūstus: 8-10 val.
  • Lapinius kopūstus: 6-8 val.
  • Moliūgus: 9-11 val.
  • Morkas: 8-10 val.
  • Paprikas: 8-10 val.
  • Pastarnokus: 8-10 val.
  • Salierų gumbus: 8-10 val.
  • Salierų stiebus: 10-12 val.
  • Šparagus: 6-8 val.
  • Žiedinius kopūstus: 10-12 val.


Žolelės. Žoleles, kaip ir daržoves, reikia vienu sluoksniu sudėti ant padėklų, tačiau džiovinimo temperatūra turi būti žemesnė, 35-40°C. Aukštesnėje temperatūroje džiovinamos žolelės praras savo aromatą, skonį ir naudingąsias savybes, jos gali apkarsti. Žolelės yra džiovinamos 2-13 valandų. Greitai sudžiūna „minkštos“ žolelės, pavyzdžiui, bazilikai, svogūnų ir česnakų laiškai, o ilgiau džiūna tvirtesni, medėti linkę augalai: krapai, čiobreliai, raudonėliai, rozmarinai ir pan.

Vidutinis žolelių (ir svogūnų, česnakų, čili) džiovinimo džiovyklėje laikas:

  • Bazilikai: 2-3 val.
  • Čili pipirai: 8-10 val.
  • Čiobreliai: 13 val.
  • Kalendra: 6-8 val.
  • Krapai: 2-3 val.
  • Mėta: 13 val.
  • Petražolės: 13 val.
  • Raudonėliai: 13 val.
  • Rozmarinai: 13 val.
  • Svogūnai ir česnakai: 10-12 val.
  • Svogūnų ir česnakų laiškai: 2-3 val.
  • Šalavijai: 13 val.


Džiovinimas džiovyklėje

Džiovinimas džiovyklėje yra pats patikimiausias ir paprasčiausias. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Orkaitėje. Daržovės. Daržoves galima džiovinti ir orkaitėje, tačiau tai truputį kebliau, nes orkaitę reikės „prisijaukinti“ ir atitaikyti tinkamą temperatūrą. Daržoves reikėtų sudėti ant orkaitės grotelių (galima ištiesi švarų audinį, jeigu daržovės pjaustytos smulkiai) ir džiovinti 50°C temperatūroje.

Džiovinant būtina palikti per sprindį praviras orkaitės dureles ir vis stebėti procesą - jeigu ant orkaitės sienelių arba durelių kaupiasi lašeliai arba jeigu daržovės ima ne džūti, o kepti, dureles praverkite plačiau, kad pasišalintų drėgmė ir temperatūra būtų žemesnė. Jeigu įmanoma, galite ir keliais laipsniais sumažinti temperatūrą.

Džiovinimo metu reikėtų vis pakeisti grotelių padėtį, jas apsukti, perkelti į centrą (jeigu turite keletą grotelių ir džiovinate keliais „aukštais“), vis papurenti, pavartyti daržoves.

Daržovės orkaitėje džius ilgiau, nei džiovyklėje, todėl jas džiovinti gali tekti net 12-24 ir daugiau valandų, tačiau tikslų džiovinimo laiką nusakyti labai sunku dėl to, kad kiekviena orkaitė yra „individuali“, skiriasi ir virtuvėje esanti temperatūra bei drėgmė. Galima džiovinti etapais, su pertraukomis, kelias dienas.

Žolelės. Žoleles tinkamai išdžiovinti orkaitėje yra gan sudėtinga, nes ne visuomet pavyksta palaikyti pakankamai žemą temperatūrą ir užtikrinti gerą oro cirkuliaciją. Žoleles reikėtų sudėti ant orkaitės grotelių (galima ištiesti švarų audinį, kad žolelės nenubyrėtų) ir džiovinti iki pusės pravėrus orkaitės dureles, 30°C temperatūroje. Daugumos orkaičių minimali temperatūra yra 50°C, tokiu atveju orkaitės dureles reikia laikyti visiškai atvertas.

Džiovinimo metu reikėtų vis pakeisti grotelių padėtį, jas apsukti, perkelti į centrą (jeigu turite keletą grotelių ir džiovinate keliais „aukštais“), vis papurenti, pavartyti žoleles.

Žolelės turėtų išdžiūti per 2-3 valandas, bet, kaip ir daržovių atveju, labai sunku nusakyti tikslų džiovinimo laiką.

Ore. Daržovės. Daržoves ore džiovinti galima, tačiau mūsų klimato sąlygomis tai gan keblu. Visų pirma, reikėtų susimeistrauti džovinimo padėklus. Galima panaudoti orkaitės ar kitokias groteles su užtiestu audiniu. Galima susikalti medinius rėmus su įtemptu audiniu arba skylėtu tinkleliu. Labai svarbu džiovinimo padėklus statyti ant paaukštinimo, pavyzdžiui, ant kelių plytų, kad jie būtų atkilę nuo žemės ir po jais galėtų laisvai cirkuliuoti oras. Džiūstančias daržoves iš viršaus reikėtų pridengti audiniu ar tinkleliu, saugančiu nuo įvairių aplinkos nešvarumų bei vabzdžių.

Oro temperatūra turėtų būti 25-30°C. Labai svarbu, kad oro drėgmė būtų kuo mažesnė, idealu, jeigu pučia nedidelis vėjas. Džiūstančias daržoves reikia kelis kartus per dieną papurenti, apversti. Nakčiai (arba jeigu pradeda lyti) reikia įnešti į namus. Net ir idealiomis sąlygomis daržovės džius gan ilgai - net iki 10 dienų, o tikimybė, kad daržoves apniks pelėsis ar vabzdžiai, deja, gan didelė.

Žolelės. Žoleles, skirtingai nuo daržovių, ore džiovinti yra labai paprasta. Jose vandens yra gerokai mažiau, nei daržovėse, todėl jos džiūsta greitai. O žolelėse esantys eteriniai aliejai yra natūrali apsauga nuo pelėsio, vabzdžių.

Žoleles reikėtų surišti į nedidelius ryšelius ir „žemyn galva“ pakabinti gerai vėdinamoje vietoje, kurioje jų nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Džiovinant žoleles oro temperatūra gali būti ir kiek žemesnė (tačiau ji turėtų siekti 20°C), svarbu, kad oro drėgmė būtų kuo mažesnė.

Ant džiūstančių žolelių ryšelių galite užmauti medžiaginius maišelius, kurie apsaugos nuo dulkių, įvairių nešvarumų, tačiau nesutrikdys oro cirkuliacijos.

Jeigu oro sąlygos palankios, nedideliais ryšeliais išskirstytos žolelės išdžius per 2-4 dienas.
 

Džiovintos žolelės

Žoleles geriausia džiovinti ore, surišus nedideliais ryšeliais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Džiovintų daržovių, žolelių smulkinimas. Daržoves ir žoleles būtina susmulkinti iškart po džiovinimo, nes ilgiau laikant jos ir vėl „prisigeria“ truputį drėgmės iš aplinkos, vėl tampa lanksčios ir ne tokios trapios.

Vos išdžiūvusias, labai trapias džiovintas daržoves ir žoleles susmulkinti labai lengva. Jas galite susmulkinti maisto smulkintuvu arba kavamale, jeigu norite labai smulkių, birių prieskonių.

Jeigu norite stambiau smulkintų prieskonių, džiovintas daržoves ir žoleles suberkite ant švaraus, tankaus virtuvinio rankšluosčio arba audinio, uždenkite kitu rankšluosčiu arba audiniu ir tiesiog gerai padaužykite, viršų pakočiokite kočėlu.

5. Prieskonių mišinių maišymas. Džiovintos ir susmulkintos daržovės bei žolelės gali būti maišomos tarpusavyje ir labai įvairiai. Straipsnio apačioje pateikėme keletą puikiai žinomų arba mums patinkančių prieskonių mišinių, tačiau galite drąsiai kurti ir kitokius prieskonių mišinius pagal skonį.

Visus prieskonių mišinius taip pat galima maišyti su druska ir pipirais, tačiau mes to daryti nerekomenduojame dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Druskos ir pipirų visuomet galėsite įdėti į patiekalą pagal savo skonį ir kitus naudojamus ingredientus (pavyzdžiui, jeigu maišote salotas su pakankamai sūriu fetos sūriu, daugiau druskos tikriausiai nė nereikės, o štai žiupsnelis džiovintų žolelių nepamaišys). Be to, druska ir pipirais patiekalus dažnai rekomenduojama pagardinti gaminimo pradžioje arba gaminimo metu, o prieskoninėmis žolelėmis - gaminimo pabaigoje.

6. Prieskonių mišinių laikymas. Džiovintų daržovių ir žolelių mišinius reikėtų laikyti sandariuose indeliuose, nuo drėgmės ir saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Jeigu daržovės buvo blanširuotos, mišinį galėsite naudoti metus ir ilgiau, jeigu ne - jo skonis ir aromatas jau po pusmečio bus gerokai susilpnėjęs.

 

Prieskonių mišiniai: net 12 šaunių receptų, kurie nusipelno atsidurti prieskonių lentynoje!

Džiovintas daržoves ir žoleles galima naudoti įvairiems patiekalams gardinti, marinuoti, konservuoti. Jos puikios pavieniui, tačiau mes siūlome iš jų sumaišyti įvairių prieskonių mišinių, kurie nuostabiai pasitarnaus virtuvėje. Šiuos prieskonių mišinius galite drąsiai tobulinti pagal savo skonį, keisti ingredientų kiekius arba pridėti naujų.
 

Žolelės mišiniams

Džiovintas daržoves ir žoleles siūlome panaudoti prieskonių mišiniams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Prieskonių mišinių gaminimas:
Prieskonių mišinių gaminimas labai paprastas - tereikia sumalti arba sutrinti džiovintas daržoves ir žoleles iki norimo smulkumo ir juos sumaišyti. Galima malti ir jau sumaišytus prieskonius.
Prieskoniai nurodyti dalimis. T.y. jeigu recepte parašyta, kad reikia 4 dalių morkų ir 2 dalių pastarnokų, maišykite, pavyzdžiui, 4 šaukštus morkų ir 2 šaukštus pastarnokų. Žinoma, jeigu norite susimaišyti daug prieskonių, galite, analogiški maišyti 4 stiklines morkų ir 2 stiklines pastarnokų.
Sumaišytus prieskonius laikykite sandariuose indeliuose iki metų ir daugiau. Laikui bėgant prieskonių skonis, aromatas, spalva silpnės.

Universaliam prieskonių mišiniui Jums reikės:
4 dalių morkų;
2 dalių pastarnokų;
1 dalies salierų gumbų;
1 dalies svogūnų;
1 dalies porų;
0,5 dalies česnakų;
0,5 dalies petražolių.

Prieskoniams vištienai Jums reikės:
2 dalių šalavijo (galima pakeisti čiobreliais, dašiais);
2 dalių bazilikų;
2 dalių česnakų;
0,5 dalies mairūno;
0,5 dalies saldžiosios paprikos.

Prieskoniai maltai mėsai Jums reikės:
2 dalių paprikos;
2 dalių kmynų;
1 dalies česnakų;
1 dalies svogūnų;
1 dalies čili pipirų (galima dėti daugiau ar mažiau, pagal skonį);
1 dalies raudonėlių.

Persilado prieskoniams Jums reikės:
2 dalių petražolių;
1 dalies česnakų;
1 dalies svogūnų (idealu, jeigu naudosite šalotinius svogūnus;
3-4 dalių druskos.

Prieskoniams keptoms bulvėms ir skrudintoms bulvytėms Jums reikės:
2 dalių svogūnų;
2 dalių paprikos;
2 dalių petražolių;
1 dalies česnakų;
0,5 dalies krapų;
0,5 dalies rozmarinų.

Prieskoniams kiaulienai Jums reikės:
2 dalių svogūnų;
2 dalių paprikos;
1 dalies česnakų;
1 dalies salierų šaknų;
0,5 dalies petražolių.

Prieskonių mišinys

Džiovintų daržovių ir žolelių prieskoniniai mišiniai yra tiesiog nepamainomi virtuvėje! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Prieskoniams sriubai Jums reikės:
2 dalių morkų;
2 dalių pastarnokų;
1 dalies salierų stiebų;
1 dalies petražolių;
1 dalies česnakų;
1 dalies svogūnų;
0,5 dalies peletrūnų.

Prieskoniams žuviai Jums reikės:
1 dalies raudonėlių;
1 dalies bazilikų;
1 dalies mairūnų;
1 dalies petražolių;
0,5 dalies citrinų žievelių.

Aštriam prieskonių mišiniui Jums reikės:
3 dalių aitriųjų paprikų;
2 dalių saldžiųjų paprikų;
1,5 dalies kalendros (arba bet kurių kitų kvapnių žolelių, jų mišinio);
0,5 dalies cinamono.

Provanso žolelių mišiniui Jums reikės:
3 dalių čiobrelių;
2 dalių dašių (galima pakeisti 1 dalimi čiobrelių ir 1 dalimi mairūnų);
2 dalių raudonėlių;
2 dalių petražolių;
1 dalies rozmarinų;
1 dalies mairūnų.

Viduržemio jūros prieskonių mišiniui Jums reikės:
2 dalių paprikų;
2 dalių bazilikų;
2 dalių kalendrų;
2 dalių dašių (galima pakeisti 1 dalimi čiobrelių ir 1 dalimi mairūnų);
1 dalies česnakų;
0,5 dalies svogūnų;
0,5 dalies raudonėlių;
0,5 dalies čiobrelių.

Prieskonių picai mišiniui Jums reikės:
4 dalių raudonėlių;
2 dalių bazilikų;
1 dalies svogūnų;
1 dalies česnakų;
1 dalies pankolių;
1 dalies čiobrelių;
1 dalies paprikos.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Lina
2020-08-04 16:59
Kaip reikia apdoroti česnakus prieš džiovinimą, kad neprarastų savo "aitrumo" ir kaip juos susmulkinti po džiovinimo, kad gautųsi mažas granulės arba milteliai, nes išdžiūvę jie pasidaro tokie kieti, kad nei kavamalė nesumala ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital