Naminės dešrelės - lengviau negu atrodo! Pasakojame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-03-13
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Naminės dešrelės
@ Shutterstock

Dešrelių tikrai verta turėti šaldytuve ar šaldymo kameroje - tai nebrangus, labai greitai paruošiamas, įvairiems patiekalams panaudojamas produktas. O pasigaminę naminių dešrelių būsite tikri dėl jų natūralios sudėties bei galėsite jas pagardinti pagal savo skonį. Pasakojame, kaip namuose prikimšti puikių dešrelių ir dalinamės receptais.



Dešrelės mėgstamos jau tūkstančius metų

Čirškindami dešreles greitai vakarienei tikriausiai nė nesusimąstėte, kad tai vienas seniausių ir vienas plačiausiai pasaulyje paplitusių valgių.

Dešrelės buvo minimos jau senovės Mesopotamijos teritorijoje rastose, dantiraščiu išrašytose akadų lentelėse. Jas „Odisėjoje“ minėjo Homeras, o Bizantijos imperatorius Leonas VI Išminčius buvo uždraudęs gaminti kraujines dešrelės dėl dažnai pasitaikančių apsinuodijimų...

Neabejojama, kad dešrelės buvo sumanytos ir pamėgtos dėl taupumo. Dešrelėms tradiciškai naudotos įvairios mėsos nuopjovos, subproduktai, kraujas, riebalai, kartais mėsa maišoma su kruopomis. Mišiniai turėjo būti gausiai sūdomi (matyt, todėl ir apsinuodijimų pasitaikydavo - druska senovėje buvo brangi), o įkimštos dešrelės vartojamos iškart arba vytinamos.

Šiandien gerokai dažniau gaminamos, populiaresnės ir daugumai žmonių priimtinesnės „prabangesnės“ dešrelės ne iš likučių, o iš kokybiškos mėsos, pagardintos ne krūva druskos, o kvapniomis žolelėmis ir įmantriais prieskoniais.
 

Naminės dešrelės

Naminės dešrelės jau tūkstančius metų mėgstamos visame pasaulyje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame namines dešreles - paprasta ir tikrai skanu

Namines dešreles pasigaminti tikrai nesudėtinga. Svarbu pasirinkti kiek riebesnę mėsą (arba liesą mėsą maišyti su maltais lašinukais), faršą pagardinti mėgstamais prieskoniais, jį labai gerai išminkyti ir žarnas prikimšti nei per laisvai, nei per standžiai.

1. Mėsa. Naminės dešrelėms tiks įvairiausia mėsa - kiauliena, jautiena, vištiena, kalakutiena, žvėriena ir kt. Galima rinktis įvairiausias mėsos dalis, jas maišyti tarpusavyje, pridėti subproduktų.

Terminis dešrelių apdorojimas neužtrunka ilgai - jos greitai išverdamos ar iškepamos, todėl pasirinkta mėsa turėtų būti jauno gyvūno ar paukščio, kokybiška, minkšta. Kietesnė, senesnių galvijų ir paukščių mėsa yra sodresnio skonio, tačiau ji kieta ir ją būtina ilgiau termiškai apdoroti. Tokia mėsa puikiai tiks sultiniams, sriuboms, troškiniams, ilgam kepimui neaukštoje temperatūroje orkaitėje ir pan.

Svarbu, kad paruoštas faršas būtų kiek riebesnis. Riebalai suteiks dešrelėms daugiau drėgmės, jos bus sultingesnės ir minkštesnės. Dešrelėms galite rinktis riebesnę mėsą arba liesesnę mėsą maišykite su sumaltais lašinukais arba šonine. Paruoštame farše turėtų būti bent 10% riebalų, tačiau net ir 20-30% „nepamaišys“.

2. Kiti priedai. Į faršą labai dažnai įpilama truputį skysčio, kad dešrelės būtų dar sultingesnės ir skanesnės. Galima pilti paprasčiausią vandenį, tačiau bus gerokai gardžiau, jeigu naudosite sultinį, vyną, obuolių (jos tiks prie kiaulienos ar vištienos) arba pomidorų sultis (tinka prie jautienos).

Liesoms paukštienos dešrelėms ne tik drėgmės, bet ir riebumo suteiks pieno produktai: riebesnis pienas, grietinėlė, sviestas arba grietinė.

Drėgnumo ir ryškesnį skonį bei malonų aromatą mėsai suteiks ir svogūnai bei česnakai. Juos, jeigu norite, galite smulkiai supjaustyti ir apkepinti iki auksinės spalvos, tuomet skonis bus dar malonesnis, o kvapas ryškesnis. Žinoma, svogūnus ir česnakus galite malti žalius, drauge su mėsa.
 

Malta kiauliena

Naminėms dešrelėms dažniausiai naudojama riebesnė, malta kiauliena. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Prieskoniai ir pagardai. Lietuvoje dešrelės gardinamos labai paprastai - naudojama druska, pipirai ir kmynai, kartais įdedama maltų lauro lapų. Italijoje dešrelių paskaninimui naudojama ne tik druska ir pipirai, bet ir pankolių sėklos, įvairios džiovintos prieskoninės žolelės (raudonėliai, mairūnai, bazilikai), o ispaniškoms bei portugališkoms chorizo dešrelėms ryškiai raudoną spalvą suteikia daug saldžiųjų paprikų ir aitriųjų pipirų miltelių.

Dešrelėms tiks patys įvairiausi prieskoniai, prieskoninės žolelės, pagardai (pavyzdžiui, saulėje džiovinti pomidorai, kaparėliai). Juos derinkite prie pasirinktos mėsos ir riebumo. Prisiminkite, kad kuo mėsa yra ryškesnio, sodresnio skonio (pavyzdžiui, aviena, jautiena ar žvėriena) arba kuo riebesnis faršo mišinys, tuo ryškesnio skonio, stipresnio aromato ir aštresni prieskoniai tiks. O štai švelnią, liesesnę paukštieną, ne tokius riebius kiaulienos faršo mišinius gardinkite saikingiau ir „švelniau“.

Kiaulienai tiks juodieji ir kvapieji pipirai, kmynai (ir jų „giminaičiai“ kuminas, pankolis, salieras), česnakai, svogūnai, imbieras, mairūnas, čiobrelis, bazilikas. Jautienos, žvėrienos arba riebioms dešrelėms tiks juodieji, kvapieji ir čili pipirai, paprika, kardamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai, cinamonas, kadakio uogos, rozmarinai, mėtos, raudonėliai. Švelnesnė paukštiena neatsiejama nuo juodųjų, baltųjų ir kvapiųjų pipirų, kario, ciberžolės, šalavijų, mairūno, baziliko.

4. Apvalkalas. Žarnos. Tradiciškai dešrelės yra įkemšamos į išvalytas žarnas. Tinka įvairių galvijų žarnos, tačiau dešrelėms dažniausiai naudojamos avių arba kiaulių plonosios žarnos.

Žarnos parduodamos jau išplautos ir pasūdytos, tačiau jas rekomenduojame papildomai perplauti ir pamirkyti ne tiek dėl švaros, kiek nuplaunant druskos perteklių.

Per žarnas tiesiog „praleiskite“ šalto vandens srovę, o tuomet jas papildomai bent kelias valandas arba pernakt pamirkykite šaltame vandenyje. Jeigu žarnos neatrodo itin švarios, į vandenį mirkymui įpilkite šaukštą acto.

Prieš pat naudojimą pamirkytas žarnas ir vėl perplaukite po tekančio vandens srove.

Žarnos yra elastingos ir gan tvirtos, tačiau plonos, tad darbuokitės atsargiai ir jų nesuplėšykite!

Kiti apvalkalai. Didesniuose turguose, bazėse arba specializuotose internetinėse parduotuvėse galima įsigyti ir kitokių, dirbtinių, valgomų apvalkalų dešrelėms. Dažniausiai jie būna pagaminti iš celiuliozės, baltymų arba jūros dumblių.

Jeigu nuspręsite dešrelių gamybai naudoti dirbtinį apvalkalą, rekomenduojame rinktis baltyminį, kolageninį. Jis yra žarnos formos, pakankamai standus, bet elastingas, tad dirbti su juo taip pat lengva, kaip ir su natūraliomis žarnomis. Kolageninis apvalkalas paruošus dešreles puikiausiai susikramtys, nebus kietas.

Apvalkalo paruošimas naudojimui priklauso nuo gamintojo ir turėtų būti nurodytas ant pakuotės. Pavyzdžiui, kolageninį apvalkalą prieš naudojimą reikia kelioms minutėms pamerkti į drungną, pasūdytą vandenį, o tuomet perplauti tekančiu vandeniu.

Naminių dešrelių gaminimas

Naminės dešrelės gaminamos, panaudojant specialų mėsmalės antgalį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Dešrelių gaminimas. Faršo paruošimas. Tinkamai paruošto faršo paslaptis yra geras išminkymas. Pasirinktą mėsą, lašinius ir kitus ingredientus reikia sumalti, sumaišyti su druska, prieskoniais ir kitais priedais, o tuomet labai gerai, dėmesingai išminkyti rankomis.

Faršą svarbu minkyti stipriai paspaudžiant, galima net padaužyti į darbastalį ar į indo sieneles. Minkyti reikėtų 5-10 min. iki kol visi prieskoniai, pagardai ir naudojamas skystis tolygiai pasiskirstys. Minkymas padeda pasiskirstyti skoniams, suminkština mėsą ir, svarbiausia, pašalina oro burbuliukus. Jeigu faršo tinkamai neišminkysite ir jame liks daug oro burbuliukų, paruoštos dešrelės bus negražios formos, didesnė tikimybė, kad žarnos gaminimo metu įtrūks.

Žarnų įkimšimas mėsmale. Dešrelių gaminimui reikės mėsmalės ir specialaus, pailgo, siauro antgalio, kuris įprastai būna mėsmalės rinkinyje.

Jeigu tokio antgalio nėra, galite jį pasidaryti iš plastikinio 1,5 arba 2 litrų vandens ar limonado butelio. Nupjaukite viršutinį butelio trečdalį su kakliuku ir jį uždėkite ant mėsmalės, užsukite mėsmalės žiedą, kad savadarbis antgalis tvirtai laikytųsi (antgalio ilgį „pareguliuokite“ pagal savo mėsmalę, galbūt reikės jį dar patrumpinti).

Prilaikydami ant antgalio užmaukite ir užtraukite visą žarną. Į mėsmalės indą dėkite paruoštą faršą ir kimškite dešreles. Įkimšę pirmąją dešrelę, laisvą žarnos galiuką persukite mazgeliu arba perriškite virvele. Kimškite dešreles ir kelis kartus persukite žarną arba perriškite virvele, atskirdami kiekvieną pageidaujamo ilgio dešrelę. Taip pat galima įkimšti visos žarnos ilgio dešrą, o vėliau ją suskirstyti ir persukti mažesnėmis dešrelėmis (tik tuomet kimšti reikėtų vos vos „laisviau“ nei įprastai). Siūlome peržiūrėti video, kuriame parodyta, kaip reikia pasigaminti ir kimšti dešreles, video žiūrėkite čia.

Labai svarbu, kad faršas į žarnas būtų prikimštas tinkamai. Jeigu faršo bus per mažai, dešrelės bus negražios formos, „duobėtos“. Jeigu faršo prikimšite labai daug, žarnos sutrūkinės. Liaukitės kimšę ir persukite suformuotą dešrelę iškart, kai ji įgaus formą.

Kiekvieną suformuotą dešrelę rekomenduojame poroje vietų pradurti nestora adata, kad žarnos nesutrūkinėtų virimo ar kepimo metu.

Žarnų įkimšimas be mėsmalės. Jeigu mėsmalės ir specialaus antgalio neturite, žarnas įmanoma įkimšti panaudojant plastikinį 1,5 arba 2 litrų vandens ar limonado butelį ir medinę bulvių grūstuvę.

Butelį paprasčiausiai perpjaukite perpus arba taip, kad butelio pusė su kakliuku būtų kiek trumpesnė. Ant kakliuko užmaukite žarną, ją būtinai prilaikykite ranka arba net apsukite gumele, kad tvirčiau laikytųsi. Į perpjauto butelio vidų dėkite faršą ir jį į žarną spauskite bulvių grūstuve.

Žinoma, „terlionės“ bus gerokai daugiau ir gražias dešreles suformuoti bus sunkiau, tačiau tai neblogas variantas, jeigu neturite mėsmalės su specialiu antgaliu ir norite pasigaminti nedidelį kiekį dešrelių.
 

Dešrelės naminės

Paruoštas namines dešreles galima virti, kepti, troškinti... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Dešrelių laikymas ir šaldymas. Dešreles porą dienų galite laikyti šaldytuve, sandariame inde, apatinėje šaldytuvo lentynoje, kur temperatūra žemiausia. Norėdami užšaldyti dešreles, jas šaldykite porcijomis po keletą vienetų arba visas dešreles sudėkite ant padėklo, jas užšaldykite ir perkelkite į indą ar maišelį, tuomet galėsite patogiai pasiimti ir atlaidinti tiek dešrelių, kiek ketinate suvalgyti. Šaldytos dešrelės išliks nepakitusio skonio ir geriausias maistines savybes išsaugos 2-3 mėnesius, tačiau jas saugu naudoti iki pusės metų.

Šaldytas dešreles atšildykite perkėlę į šaldytuvą ir palikę pernakt. Atšilusias dešreles galite ruošti iškart arba porą dienų laikyti šaldytuve. Dešreles taip pat galima greičiau atitirpinti jas įdėjus į indą su šaltu vandeniu ir kelioms valandoms palikus kambario temperatūroje, tačiau tokiu būdu atitirpintas dešreles būtina suvartoti nedelsiant.

7. Dešrelių panaudojimas patiekalams. Paruoštas dešreles galite virti, kepti keptuvėje, grilyje ar orkaitėje. Norėdami išvirti dešreles, jas užpilkite šaltu vandeniu (vandenį galite perpus maišyti su alumi ar obuolių sultimis, tai dešrelėms suteiks įdomesnį skonį), ant didelės ugnies vandenį užvirkite, tuomet sumažinkite kaitrą ir ant vidutinės ugnies dešreles virkite 20-30 min. Virtas dešreles galite apkepti keptuvėje.

Norėdami iškepti nevirtas dešreles, jas dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi (galite įkaitinti aliejaus ir sviesto mišinį, tuomet dešrelės iškeps dar traškesnės) ir uždengtoje keptuvėje kepkite apie 15 min. iš kiekvienos pusės.

Grilyje dešreles kepkite padėję ant grotelių, virš žarijų. Dešreles kepimo metu vis pavartykite ir kepkite apie 30 min.

Orkaitėje dešreles kepkite 30-40 min. orkaitę įkaitinę iki 200°C. Dešreles galite kepti padėję ant skardos arba kepimo inde, tačiau galite jas sudėti ant grotelių, tuomet dešrelės labiau apskrus. Kepant ant grotelių, po jomis būtinai pakiškite skardą, išklotą kepimo popieriumi arba su šlakeliu vandens, ten kaupsis nuo dešrelių lašantys riebalais. Prieš kepimą dešreles rekomenduojame truputį aptepti lydytu sviestu ar aliejumi, kad kepdatos neišsausėtų. Jeigu kepimo metu dešrelės labai svyla, sumažinkite kepimo temperatūrą arba dešreles pridenkite folijos ar kepimo popieriaus lakštu.

Kad ir kokiu būdu ruošėte dešreles, patikrinkite ar jos nebe žalios jas paspausdami - jeigu bėga skaidrus, balkšvas skystis, dešrelės jau paruoštos ir tinkamos valgyti. Jeigu skystis yra rausvas, su kraujo priemaišomis, dešreles dar reikėtų pavirti ar pakepti.

Termiškai apdorotas dešreles galite iškart patiekti arba galite jas patroškinti mėgstamame padaže, supjaustyti ir įdėti į troškinius, sočias sriubas.



Naminių dešrelių receptai - tradiciniai ir svečių šalių


Siūlome išbandyti kelis mums patinkančius dešrelių receptus, tačiau kaip visuomet kviečiame eksperimentuoti. Vienintelė taisyklė, kurios reikėtų laikytis - faršas dešrelėms turi būti riebus, tuomet jos bus minkštos, sultingos ir skanios. O mėsą, prieskonius ir pagardus rinkitės pagal savo skonį.

Tradicinės naminės kiaulienos dešrelės


Šios dešrelės labai paprastos, tačiau jas galite nesunkiai paįvairinti kiaulieną maišydami su kitokia mėsa ar naudodami daugiau ir įvairesnių prieskonių, kvapnių prieskoninių žolelių.
 

Tradicinės naminės kiaulienos dešrelės

Lietuvoje dešrelės dažniausiai gardinamos druska, pipirais ir kmynais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-15 dešrelių Jums reikės:
2-3 m plonųjų kiaulių žarnų;
2 kg riebesnės kiaulienos (pavyzdžiui, sprandinės ar mentės);
1 svogūno;
5-6 skiltelių česnako;
0,5 stiklinės vandens arba obuolių sulčių;
1 šaukšto su nedideliu kaupu druskos;
pagal skonį pipirų ir kitų prieskonių (siūlome naudoti 1 šaukštą kmynų ir 1,5 šaukštelio maltų lauro lapų).

Gaminimas:

  1. Mėsą sumalkite kartu su svogūnais ir česnakais (svogūnus ir česnakus prieš tai, jeigu norite, galite apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus).
  2. Įmaišykite druską, prieskonius, supilkite vandenį arba obuolių sultis.
  3. Viską labai gerai išminkykite.
  4. Faršu prikimškite žarnas, suformuodami norimo dydžio dešreles.



Kiaulienos ir jautienos dešrelės su vynu

Kiaulienos ir jautienos dešrelės yra truputį tamsesnės spalvos, ryškesnio skonio ir mažiau riebios. Kad dešrelės būtų minkštesnės siūlome jas apkepti ir patroškinti mėgstamame padaže.
 

Jautienos ir kiaulienos dešrelės

Šlakelis vyno šioms dešrelėms suteikia aromantingumo, gražią spalvą ir suminkština mėsą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-15 dešrelių Jums reikės:
2-3 m plonųjų kiaulių žarnų;
1 kg riebesnės kiaulienos (pavyzdžiui, sprandinės ar mentės);
1 kg jautienos;
2 svogūnų;
3-4 skiltelių česnako
0,5 stiklinės raudonojo vyno;
1 šaukšto su nedideliu kaupu druskos;
pagal skonį pipirų ir kitų prieskonių (siūlome naudoti po 1-2 šaukštelius kalendros, mairūnų, čiobrelių ir truputį mažiau kardamono).

Gaminimas:

  1. Mėsą sumalkite kartu su svogūnais ir česnakais (svogūnus ir česnakus prieš tai, jeigu norite, galite apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus).
  2. Įmaišykite druską, prieskonius, supilkite vyną.
  3. Viską labai gerai išminkykite.
  4. Faršu prikimškite žarnas, suformuodami norimo dydžio dešreles.



Itališkos dešrelės su pankoliais ir prieskoninėmis žolelėmis
 

Kiaulienos dešrelės Italijoje, kaip ir Lietuvoje, labai mėgstamos, tačiau italai jas gardina gausiau ir naudoja stipresnį aromatą turinčius prieskonius. Neapsieinama be pankolio sėklų ir įvairių prieskoninių žolelių.
 

Dešrelės su prieskoninėmis žolelėmis

Dešrelių pagardinimui naudojami pankoliai yra artimi krapų giminaičiai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-15 dešrelių Jums reikės:
2-3 m plonųjų kiaulių žarnų;
2 kg riebesnės kiaulienos (pavyzdžiui, sprandinės ar mentės);
1 šaukšto pankolių sėklų;
0,5 šaukšto maltos saldžiosios paprikos miltelių;
po 1 arbatinį šaukštelį bazilikų, mairūnų, raudonėlių (galima naudoti kitokias prieskonines žoleles);
3-4 skiltelių česnako;
1 šaukšto su nedideliu kaupu druskos;
0,5 šaukšto cukraus;
0,5 stiklinės vandens;
2 šaukštų sambukos (itališko anyžių likerio. Galima nenaudoti arba pakeisti kitokiu kvapniu, stipriu alkoholiniu gėrimu);
pagal skonį pipirų (juodųjų ir čili).

Gaminimas:

  1. Mėsą sumalkite.
  2. Į faršą įmaišykite smulkiai sukapotus česnakus, druską, cukrų, visus prieskonius, supilkite vandenį ir sambuką.
  3. Viską labai gerai išminkykite.
  4. Faršu prikimškite žarnas, suformuodami norimo dydžio dešreles.



Aštrios ispaniškos kiaulienos dešrelės chorizo

Chorizo dešrelės ir dešros mėgstamos Ispanijoje, Portugalijoje, o taip pat Lotynų Amerikoje. Jos išsiskiria ryškiai raudona spalva, aštrumu ir prieskonių gausa. Žinoma, dešreles galite gaminti ir švelnesnio skonio, jos taip pat bus puikios. Faršą šioms dešrelėms rekomenduojame maišyti su pirštinėmis, nes didelis kiekis paprikos ir čili miltelių gali dažyti rankas, dirginti odą.
 

Chorizo dešrelės

Apsilankę Ispanijoje, Portugalijoje arba Lotynų Amerikoje nenustebkite, jeigu chorizo jums pasiūlys pusryčiams, pietums ir vakarienei. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-15 dešrelių Jums reikės:
2-3 m plonųjų kiaulių žarnų;
1,8 kg riebesnės kiaulienos (pavyzdžiui, sprandinės ar mentės);
200 g kiaulienos lašinių (jeigu jie sūdyti, sumažinkite naudojamos druskos kiekį);
2-3 skiltelių česnako;
4 šaukštų maltos saldžiosios paprikos;
4 šaukštų čili pipirų (galima daugiau ar mažiau, pagal skonį);
4 šaukštų raudonėlių;
2 šaukštelių malto kumino;
1 šaukšto be kaupo druskos;
0,5 stiklinės acto (labiausiai tiktų mažesnio rūgštingumo, švelnesnio skonio obuolių arba obuolių sidro actas. „Paprastą“, rūgštesnį actą praskieskite, t.y. naudokite maždaug dvi dalis acto ir vieną dalį vandens arba pagal savo skonį);
po žiupsnelį cinamono ir maltų gvazdikėlių;
pagal skonį juodųjų pipirų.

Gaminimas:

  1. Mėsą ir lašinius sumalkite.
  2. Į faršą įmaišykite smulkiai sukapotus česnakus, druską, visus prieskonius, supilkite actą.
  3. Viską labai gerai išminkykite.
  4. Faršu prikimškite žarnas, suformuodami norimo dydžio dešreles.



Švelniosios vištienos dešrelės

Liesesnė ir sausesnė paukštiena dažnai maišoma su dešrelėms riebumo ir sultingumo suteikiančiais pieno produktais: riebiu pienu, grietinėlė, grietine, sviestu.
 

Vištienos dešrelės

Jeigu naudosite daugiau kario arba įbersite ciberžolės, dešrelės bus gelsvos spalvos. Nuotraukos šailtinis Shutterstock

 

12-15 dešrelių Jums reikės:
2-3 m plonųjų kiaulių žarnų;
2 kg vištienos (siūlome nukaulinti didesnę vištą ir naudoti visas jos dalis, tiek filė, tiek ir šlaunelių mėsą, odeles);
100 g sviesto;
200 g grietinės;
3-4 skiltelių česnako;
1 šaukšto be kaupo druskos;
pagal skonį pipirų ir kitų prieskonių (siūlome naudoti šaukštą džiovintų Provanso žolelių mišinio ir šaukštelį kario).

Gaminimas:

  1. Vištieną sumalkite kartu su sviestu.
  2. Į faršą įmaišykite smulkiai sukapotus česnakus, grietinę, druską, prieskonius.
  3. Viską labai gerai išminkykite.
  4. Faršu prikimškite žarnas, suformuodami norimo dydžio dešreles.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital