Naminė tofu - žingsnis po žingsnio, kaip ją pasigaminti patiems + skanios idėjos, kam panaudoti!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Naminė tofu
Natalija, MagicMint.lt

Sojų pupelių varškė tofu yra lyg švarus popieriaus lapas. Kaip fantazija padiktuos, tokį jos skonį ir turėsite. Savaime tofu skonis yra labai neutralus, tačiau šis produktas idealiai sugeria prieskonius ir marinatus, tad vegetariškuose bei veganiškuose patiekaluose puikiai pakeičia mėsą, kiaušinius ar tradicinę varškę. Tofu taip pat tinka deriniuose su vištiena ar jūros gerybėmis. Tai mažai kalorijų, daug baltymų bei mineralinių medžiagų turintis produktas. 

 

Standžią tofu, kurią jums netrukus parodysiu kaip pasigaminti patiems, tinka naudoti sriuboms, salotoms, apkepams, troškiniams ar tiesiog tingiai pakepinti keptuvėje drauge su trupučiu prieskonių. Tofu kilusi iš Kinijos, tad nieko keisto, jog puikiai sutaria su imbieru, česnaku, sezamų aliejumi, sojų ar saldžiarūgščiu padažu, čili ar šviežiomis prieskoninės žolelėmis, tokiomis kaip kalendra, svogūnų laiškai bei petražolės. 

 

Pasigaminę tofu, ją galite laikyti šaldytuve apie savaitę, o taip pat - užšaldyti. Straipsnio pabaigoje pateikiau praktinių patarimų, kaip tą padaryti.


 

Naminei tofu pagaminti mums reikės:

 


 

  • 350 g sojų pupelių (jų rasite didesniuose prekybos centruose arba sveiko maisto parduotuvėse)
  • 1,5 - 1,7 litro vandens tofu gaminimui ir dar šiek tiek vandens pupelių mirkymui)
  • Sulčių iš 1.5 citrinos (apie 6 šaukštų, galima keisti actu)

 


Įrankiai, kurių reikės:
 

  • 2 vnt. marlės ar drobės (tofu nugręžimui ir suvyniojimui)
  • Didelio puodo
  • Indo plokščiu dugnu su skylutėmis (galima naudoti plastikinį indelį nuo uogų ar daržovių, garpuodį arba pradurti skylutes sausainių lovelyje)
  • Sunkaus daikto sūriui paslėgti (naudojau skardines nuo konservuotų daržovių)
  • Trintuvo/plaktuvo


 

Pradedame!
 

1. Sojų pupeles nuplauname ir užpilame vandeniu tiek, kad apsemtų pupeles ir būtų per 4-5 pirštus virš jų. Paliekame per naktį, kad išbrinktų. Brinkstant indo paviršiuje gali atsirasti putų - nieko baisaus, taip ir turėtų būti.
 


 

2. Pupelėms išbrinkus, vandenį nupilame, o pupeles perplauname ir nuvarviname. 

 


 

3. Tada pupeles reikia sutrinti su švariu vandeniu. Jeigu turite didelį galingą plaktuvą, iškart dėkite į jį pupeles, pilkite vandenį (apie 1.5 litro) ir viską suplakite iki vientisos glotnios konsistencijos. 

 

Kadangi mano plaktuvas nedelis, aš dariau taip: pirmiausia pupeles užpyliau 800 ml vandens ir sutryniau rankiniu elektriniu trintuvu (vadinamu blenderiu). Po to etapais dėjau masę į elektrinį plaktuvą ir plakiau iki vienisos šilkinės konsistencijos.
 

 

Suplaktą masę perpilinėjau tiesiai į puodą, kuriame vėliau virsiu. Man prireikė 3 plakimų, kad viską sumalčiau. Po to dar pripyliau 700 ml vandens ir gerai išmaišiau. 

 


 

4. Sojų pupelių plakinį užverdame. Užvirus sumažiname kaitrą ir verdame ant nedidelės ugnies apie 10 minučių.
 

Svarbu: jokiu būdu nepalikite puodo be priežiūros ir nuolat maišykite - masė lengvai prisvyla arba “pabėga”. Tas ypač svarbu, jeigu puodą pastatysite iškart ant didelės kaitros (vadinamos power) funkcijos, kurią turi nemažai elektrinių viryklių.
 

 

5. Masę nuimame nuo ugnies ir leidžiame atvėsti. Tada į didelį puodą įklojame marlę (jeigu marlė plonesnė, perlenkite, kad būtų dvigubas ar net trigubas sluoksnis) ir supilame masę.
 

 

6. Suimame marlę už kraštų ir gerai nuspaudžiame - marlėje liks tirščiai, o puode - sojų pienas.


 

7. Sojų pieną užviriname (iš lėto, nuolat maišydami). Užvirus išjungiame kaitrą.

 


 

8. Į sojų pieną įspaudžiame citrinų sultis ir išmaišome. Uždengiame puodą dangčiu ir paliekame 20 minučių pastovėti.
 

 

9. Pasiruošiame švarią marlę ar drobę, indelį su skylutėmis (aš naudojau indelį nuo uogų, jo dugne pradūrusi skylučių) bei indą, į kurį įstatysime ši indelį su skylutėmis.


Nuimame puodo dangtį - pienas jau turėtų būti “sušokęs”.
 

 

10. Į pailgą didesnį indą dedame indelį su skylutėmis. Šį indelį išklojame marle. Atsargiai (geriausia kiaurasamčiu) išiminėjame sojų varškę iš puodo ir ją dedame į indelį su skylutėmis.
 

 

11. Viršų uždengiame likusiu audinio gabalėliu ir paslegiame (kaip kad gamindami sūrį, pvz., uždėkite lentelę ar kitą pailgą daiktą, o ant jo pastatykite konservų skardinę ar vandens pripiltą stiklainį).

 


 

12. Taip paliekame tvirtėti apie 50 minučių. Jeigu laikysite trumpiau, turėsite minkštesnę tofu, kurią galima valgyti su įvairiais pagardais iš karto. Ilgiau laikyta varškė bus tvirtesnė - puikiai tiks kaip ingredientas patiekalams.



 

13. Na ir paskutinis etapas - išimame sutvirtėjusią tofu iš indelio ir atsargiai užpilame šaltu vandeniu. Paliekame 10 minučių šaldytuve visiškai sutvirtėti. 



Kaip laikyti šviežią tofu? Jeigu neplanuojate pasigamintos tofu suvartoti iš karto, sudėkite į sandarų indelį ir užpilkite vandeniu. Laikykite šaldytuve ir kasdien keiskite vandenį. Taip tofu galima laikyti iki savaitės. 

 


 

Tofu šaldymas: Taip pat tofu galima užsišaldyti, bet prieš tai ją reikia labai gerai nusausinti. Darykite taip: patieskite kelis sluoksnius popierinių rankšluosčių, ant jų sudėkite tofu ir apklokite dar keliais sluoksniais popierinių rankšluosčių. Tada paslėkite nelabai sunkiu daiktu (pvz. pjaustymo lentele). Po 10-15 minučių galite tofu supjaustyti norimo dydžio gabalėliais. Juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos lentelės arba lėkštės ir dėkite į šalymo kamerą. Po keletos valandų, kai gabalėliai sustings, pekelkite juos į šaldymui skirtus maišelius arba indelius.

Šaldytą tofu rekomenduojama suvartoti per 6 mėnesius. Atitirpinkite tiesiog iš vakaro perkėlę tofu iš šaldiklio į šaldytuvą. Arba, jeigu labai skubate, šaldytą tofu tiesiog įdėkite į lengvai šiltą vandenį. Prieš gamindami atitirpintą produktą nusausinkite (galite tiesiog “nugręžti” paspaudę tarp pirštų).

Tiesa, turėkite minty, kad šaldytos tofu spalva gali tapti lengvai gelsva, o tekstūra bus “gumiškesnė” ir “kempiniškesnė”. Visgi po šaldymo sojų varškė geriau sugeria marinatus bei padažus (kai kurie teigia, jog po šaldymo tofu tampa panašesnė į mėsą).
 


 

Kaip skaniai paruošti tofu?

 

Receptų su tofu yra pačių įvairiausių ir jų internete rasite begales. Pats paprasčiausias tofu paruošimo būdas - supjaustykite ją postambiais kubeliais ir apšlakstykite sojos padažu. Apvoliokite gabalėlius, kad tolygiai pasidengtų padažu (geriausia tam naudoti valgymo lazdeles ar medinę mentelę, nes metalas gali “išdarkyti” švelnią tofu struktūrą).
 


Kitame dubenėlyje sumaišykite lygiomis dalimis krakmolą ir česnako granules. Apiberkite šiuo mišiniu tofu.


Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus. Jam įkaitus, dėkite tofu gabalėlius. Kepkite iš kiekvienos pusės, kol gabalėliai gražiai apskrus.

Baigiant kepti dar galima įdėti šaukštą medaus ir jame apvolioti kubelius.
 

Patiekite apibarstę sezamo sėklomis ir žalumynais. Prie taip keptų tofu gabalėlių puikiai tiks lėkštė šviežių daržovių salotų ar kitas mėgstamas garnyras.

 


 

Skanių jums eksperimentų!

Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Daiva
2022-09-30 19:42
Esu šaldžiusi ir liko kempiniukas,prarado skonį,sausas liko. ATSAKYTI
Sigita
2022-07-05 09:35
O marlėje likusius tirščius įmanoma kur panaudoti ar tik bus kaip atliekos išmesti?
ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital