Naminė marinuota silkė sveikiau ir įdomiau - dalinamės receptu ir 3 pateikimo idėjomis!

AUTORIUS:
kitchenJulie , 2018-12-13
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Naminė marinuota silkė sveikiau

Neabejoju, jog artėjant šventėms kiekvienas svarstome kokius patiekalus pasirinkti šiais metais. Silkė, turbūt, randa vietos bene kiekvieno namuose, nesvarbu ar tai būtų Kūčių ar Kalėdų stalas. Man patinka paprastumas ir močiutės ruošiama silkė su grybais visuomet pabaigiama greičiausiai, bet šiemet norisi paeksperimentuoti su naujais deriniais.

 

Sveikesniam silkės marinatui vietoje tradiciškai naudojamo acto bei cukraus pasirinkau citrinų sultis ir klevų sirupą (neabejoju, kad marinatui saldinti taip pat tiktų medus), švelniam aštrumui suteikti naudojau čili pipirą, o aromatui: gvazdikėlius, kvapiuosius pipirus, rozmariną bei čiobrelius.

 

Kviečiu pabandyti ir jus.


 

Naminei marinuotai silkei mums reikės:

 


 

•  200 g silpnai sūdytos silkės

• 180 ml vandens

• 1 didelės citrinos sulčių

• 2 šaukštų (apie 40g) klevų sirupo

• čili pipiro

• kelių šakelių šviežių rozmarinų ir čiobrelių

• saujelės gvazdikėlių

• saujelės kvapiųjų pipirų

 

Stiklinėje sumaišyti vandenį su klevų sirupu (galima naudoti ir medų) ir citrinų sultimis. Iš silkės išimti kaulus.

Į pasiruoštą indelį (arba stiklainį) suberti pusę turimų prieskonių bei žolelių (šviežią čili pipirą, gvazdikėlius bei kvapiuosius pipirus galima švelniai patraiškyti, kad išsiskirtų daugiau kvapiųjų medžiagų). Ant jų dėti silkę, likusius prieskonius bei žoleles, užpilti marinatu.

 


 

Indelį su silke uždengti dangteliu, dėti į šaldytuvą ir laikyti pernakt (galima ir ilgiau).


 

Naminę marinuotą silkę galite naudoti pačiuose įvairiausiuose receptuose. Aš šįkart dalinuosi trimis spalvingomis silkės patiekimo idėjomis, galbūt kažkurią įgyvendinsite ir Jūs. Silkė su bulvėmis, jogurtu arba grietine, pievagrybiais ir čiobreliais (čia puikiai tinka ir citrinų sultyse marinuoti raudonieji svogūnai) – moderni klasika; silkė su lęšiais, putpelės kiaušiniais, majonezu ir marinuotais raudonaisiais svogūnais – baltymų šaltinis; silkė su burokėlių humusu, sojos pupelėmis bei saulėgrąžų daigais – ryškiaspalvis skaidulomis gausus derinys puikiai tiksiantis Kūčių stalui.

 

 

Štai kaip jas paruošti:


 

Silkė su bulvėmis, pievagrybiais ir jogurtu arba grietine
 

 

Reikės:

• 200 g marinuotos silkės

• 200 g pievagrybių

• 2 šaukštų aliejaus arba sviesto/ghi kepimui

• kelių vidutinio dydžio bulvių

• šviežių čiobrelių arba krapų

• kelių šaukštų natūralaus jogurto arba jogurtinės grietinės

• kelių riekelių raudonųjų svogūnų ir pusės citrinos sulčių arba obuolių acto (nebūtina, tačiau tai puikus priedas)

 

Bulves supjaustyti ketvirčiais arba perpus, įtrinti 1 šaukštu aliejaus bei žiupsniu druskos ir kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, kol apskrus. Arba galite bulves tiesiog išvirti.

Raudonąjį svogūną (jei naudosite) supjaustyti labai plonomis riekelėmis ir užpilti citrinos sultimis – jos turėtų pilnai apsemti svogūnus (marinuoti apie pusvalandį arba ilgiau).

 

Pievagrybius supjaustyti plonomis riekelėmis. Įkaitinti plačią keptuvę ir tik tada įpilti aliejaus arba sviesto/ghi. Suberti pievagrybius, tačiau ne visus iš karto, kadangi grybai kepdami išskiria daug vandens ir tokiu atveju gautųsi troškinimas, o mūsų tikslas - tvirti ir tolygiai apskrudinti pievagrybiai. Priklausomai nuo Jūsų keptuvės dydžio, pievagrybius reikės kepti per du arba tris kartus. Iškepusius pievagrybius išimti iš keptuvės.

 

Lėkštėje dėlioti silkę, bulves, ant viršaus dėti pievagrybius, marinuotus svogūnus, pabarstyti šviežiais čiobreliais.




 

Patarimas: man patinka naudoti jogurtinę grietinę dėl skystesnės konsistenijos ir gaivumo, tačiau būkite atidūs rinkdamiesi ją parduotuvėje. Didžioji dalis jogurtinių grietinių tirštinamos krakmolais ir kitomis medžiagomis, būna pridėta įvairių priedų, norint išgauti reikiamą konsistenciją kuo pigiau. Rinkitės jogurtinę grietinę, kuri tirštinta tik pieno baltymais – tai natūralus tirštinimo būdas.


 

Silkė su burokėlių humusu, pupelėmis ir saulėgrąžų daigais

 


 

Reikės:

•  200 g marinuotos silkės

• 100 g marinuotų burokėlių (naudojau marinuotus obuolių sultyse)

• pusės skardinės konservuotų avinžirnių (125 g)

• 2 šaukštų alyvuogių aliejaus

• 2 šaukštų tahini sezamų sėklų pastos

• saujos šaldytų sojos pupelių edamame ankščių (galima keisti šaldytais žirneliais)

• saujelės šviežių saulėgrąžų daigų (galima naudoti žirnių daigus)

• ½ žaliosios citrinos sulčių (galima keisti įprasta citrina)

• 1 česnako skiltelės

• dosnaus žiupsnio jūros druskos

 

Sojos pupelių ankštis užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 5 minutes, tuomet išimkite pupeles iš ankščių. Jei naudosite šaldytus žirnelius, juos įdėkite į verdantį vandenį ir porą minučių apvirkite.

Pasiruoškite burokėlių humusą: avinžirnius, aliejų, tahini, česnaką, citrinos sultis, druską bei burokėlius dėkite į trintuvą arba kombainą ir malkite iki vientisos konsistencijos.

Į didelę lėkštę dėkite visą arba dalį humuso, ant viršaus - silkės filė, tada sojos pupeles (arba žirnelius) ir saulėgrąžų daigus.

Apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus ir šlakeliu citrinos sulčių.




 

Patarimai:
• Edamame (sojos pupeles) greičiausiai rasite didžiuosiuose prekybos centruose, šaldytų daržovių skyriuje, tačiau negavus drąsiai naudokite šaldytus žirnelius.
• Jeigu naudosite įprastus su actu marinuotus burokėlius, citrinos sulčių dėkite mažiau. Tinka ir virti arba orkaitėje kepti burokėliai - tokiu atveju citrinos sulčių dėkite daugiau.




 

Silkė su lęšiais, putpelių kiaušiniais ir marinuotais svogūnais



 

Reikės:

• 200 g marinuotos silkės

• 5 putpelių kiaušiniai

• ¼ stiklinės lęšių (žalių arba juodųjų)

• poros arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus

• ½ raudonojo svogūno

• ½ arba visos citrinos sulčių (svogūnui marinuoti)

• šviežiai grūstų juodųjų pipirų

• jūros druskos

Galimi priedai:

• keli šaukštai majonezo

• galima pridėti kaparėlių


 

Išvirti putpelių kiaušinius (virti porą minučių), taip pat ir lęšius.

Svogūną supjaustyti plonomis riekelėmis ir apipilti citrinos sultimis - jų turėtų būti tiek, kad visiškai apsemtų svogūną. Palikti marinuotis bent pusvalandį.

Išvirtus lęšius sumaišyti su pora šaukštelių alyvuogių aliejaus ir kaparėliais (jei naudosite). Dėti į lėkštę.

Ant viršaus dėti silkę, putpelių kiaušinius (ant jų galite uždėti šiek tiek kokybišo majonezo), marinuotą svogūną ir užbarstykite šviežiai grūstų juodųjų pipirų bei žiupsnelį jūros druskos.





 

Patarimas: Juodieji pipirai, kaip ir kiti prieskoniai, sumalti daug greičiau praranda savo skonines savybes. Geriausia namuose turėti pipirų malūnėlį su pilnais juodaisiais pipirais, kurie bus sumalami tik tuomet, kai barstomi ant maisto ir turės daug ryškesnį aromatą bei skonį nei tie, kuriuos pirktumėte jau sumaltus.


 

Skanių, maistingų ir įdomių jums švenčių!

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital