Naminė duona be kvietinių miltų - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Naminė duona be kvietinių miltų - rodome žingsnis po žingsnio!

Taip, puiki duona gali būti pagaminta ir be miltų! Duona, kurios receptą šįkart parodysiu, tinka netoleruojantiems glitimo, pieno produktų, kiaušinių, vegetarams, veganams ar tiesiog visiems tiems, kurie nori paįvairinti savo mitybą ir išbandyti itin maistingą alternatyvą kasdienei duonai. Tokia duona ne tik pasižymi itin geromis maistinėmis savybėmis, bet ir yra puikaus skonio bei tekstūros - jos vidus minkštas, o išorinė plutelė - traški. Tad gaminkite ir išbandykite su savo mylimiausiais sumuštinių priedais!

21 x 12 cm. kepimo skardai aukštais kraštais reikės:

 


 

  • 1 stiklinės (250 ml) neskrudintų grikių (būtinai naudokite neskrudintus, o ne rudus kepintus grikius)
  • 1/4 stiklinės ispaninių šalavijų chia sėklų
  • 1/2 stiklinės moliūgų sėklų
  • 1/2 stiklinės saulėgrąžų
  • 1/2 stiklinės migdolų
  • 1/2 stiklinės linų sėmenų
  • 3 šaukštų balkšvųjų gysločių luobelių - šis ingredientas yra būtinas tam, kad duona suliptų ir nebyrėtų. Jų rasite ekologiškų produktų krautuvėlėse arba didesnėse vaistinėse.
  • 3 šaukštų kokosų aliejaus (šiek tiek pašildyto, kad suskystėtų)
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio džiovinto baziliko
  • 1/2 šaukštelio česnako miltelių
     

 

Gaminame:

1. Grikius dedame į dubenį, užpilame šaltu vandeniu ir paliekame mirkti per naktį. Prieš gaminant duoną, grikius gerai perplauname ir nusausiname.

 



2. Ispaninių šalavijų chia sėklas sumaišome su 150 ml vandens ir paliekame 15-ai minučių pastovėti. Kartas nuo karto vis išmaišome. Po 15 minučių sėklos turi būti išbrinkusios ir vandens nebelikę.

 



3. Į maisto smulkintuvą dedame mirkytus perplautus grikius, pilame 50 ml vandens, citrinos sultis ir kokosų aliejų. Suberiame prieskonius - druską, baziliką, česnako miltelius.

 



4. Viską sutriname iki vientisos masės.

 


5. Gautą masę pilame į dubenį, supilame išbrinkusias ispaninių šalavijų sėklas, moliūgų sėklas, saulėgrąžas, kapotus migdolus, linų sėmenis, balkšvųjų gysločių luobeles. Viską labai gerai išmaišome. Gausis pakankamai tiršta, beveik minkomos tekstūros masė.
 

 


6. Dedame tešlą į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Suspaudžiame, kad neliktų oro ir išlyginame tešlos paviršių.
 



7. Šauname į iki 170 C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę (funkcija viršus + apačia) ir kepame 30 minučių. Po 30 minučių kepimo, kai duona jau išlaiko savo formą, išimame ją iš skardos ir kepimo popieriaus, dedame ant orkaitės grotelių ir kepame dar 45 minutes.
 

 

8. Iškepusią duoną pjaustome tik visiškai atvėsusią - pjaustant šiltą ji gali būti per daug biri.





Duonos laikymas: Į maistinę plėvelę suvyniotą duoną laikykite šaldytuve iki savaitės. Jeigu norite laikyti ilgiau, duoną galima užšaldyti - supjaustykite duoną riekelėmis, išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos lentutės ar kito nelipnaus paviršiaus ir užšaldykite. Užšalusias riekeles perkelkite į sandarų maišelį, pašalinkite kuo daugiau oro ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėnesių. Norėdami skanauti tiesiog išsitraukite riekelę ir atšildykite kambario temperatūroje arba dėkite į orkaitę / skrudintuvą.


Duonos naudojimas: Šią duoną drąsiai valgykite taip pat, kaip bet kurią kitą duoną - ruoškite savo mėgstamus sumuštinius, valgykite su salotomis ar sriuba ir t.t. Nuotraukoje žemiau matote mano mylimą sumuštinį su avokadu, ridikėliais, lašiša ir krapais. Kad būtų dar gardžiau, prieš gaminant sumuštinį duonos riekę paskrudinau orkaitėje ir įtryniau česnaku. Beje, grikių ir sėklų duona yra gerokai skalsesnė už miltines duonas, tad gali būti, kad po vieno tokio sumuštinio jau jausitės labai sotūs.

 


 

Patarimas: Čia aprašytas bazinis grikių ir sėklų duonos receptas, bet galite drąsiai eksperimentuoti - naudoti savo mėgstamas sėklas, riešutus, prieskonius, į tešlą net galite įmaišyti saulėje džiovintų pomidorų, šviežių žolelių. Pavyzdžiui, pridėję saulėje džiovintų pomidorų, šviežio baziliko ir raudonėlio turėsite itališkomis natomis kvepiančią duoną.

 

Skanių eksperimentų!

 

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Valerija
2020-02-08 18:28
Kepiau. Skanu. Tik norėtųsi duonos purumo, kaip įprasta, o čia jokio, vientisa masė be jokių tarpelių. Kažin, jei su duonos raugu pabandžius? Ar mielėm? ATSAKYTI
Aldona
2019-03-16 17:03
Wow! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital