Naminė chalva - žingsnis po žingsnio, kaip ją pasigaminti pačią tikriausią!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-04-03
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Saulėgrąžų naminė chalva
@ Shutterstock

Nostalgiška saulėgrąžų ar arachisinė chalva, rytų šalimis kvepianti sezamų- tikriausiai kiekvienam teko šio sotaus, skalsaus ir kvapnaus saldėsio. O ar kada bandėte chalvos pasigaminti namuose? Naminę chalvą iš saulėgrąžų, sezamo sėklų, įvairių riešutų ir net manų kruopų ar morkų pasigaminti tikrai nesunku! Pasakojame kaip tai padaryti, dalinamės patarimais ir šiais puikiais eceptais.



Chalva - saldumynas pagal geriausias Rytų konditerijos tradicijas

Chalva yra rytietiškas skanėstas, manoma, kilęs iš Irano, tačiau šiandien mėgstamas ne tik Rytų šalyse, bet ir visame pasaulyje. Chalvos pavadinimas yra kilęs iš arabiško žodžio ḥalwá, reiškiančio saldumynas. Šis skanumynas, kaip ir kiti rytietiški saldėsiai, yra tikrai laaabai saldus, ypač ryškaus skonio ir aromato.

Chalvos gimtinėje Irane ir aplinkinėse šalyse populiariausia sezamų sėklų chalva, tačiau šiauresnėse šalyse, kuriose sezamai neauga, chalvos gaminimui naudojamos saulėgrąžos, riešutai. Indijoje ir kaimyninėse šalyse, o taip pat ir Balkanuose, Kipre, Graikijoje, Turkijoje yra populiarios chalvos, pagamintos iš manų kruopų ir miltų bei net daržovių!

Rytietiška patarlė byloja, kad ir kiek bekartotum žodį chalva, burnoje saldžiau nepasidaro, tad siūlome ne kalbėti, o imtis darbo ir paruošti puikiausios chalvos namuose!
 

Chalva su pistacijomis

Sezamų chalva pagardinta pistacijomis ir patiekta su arbata. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame chalvą žingsnis po žingsnio: tai paprasčiau, nei manote!

1. Ingredientai.
Saulėgrąžos, sezamų sėklos, riešutai. Pačios populiariausios ir plačiausiai po pasaulį pasklidusios chalvos yra ruošiamos iš aliejingų augalų sėklų ir įvairių riešutų. Seniausia ir tradiciškiausia yra sezamų sėklų chalva, gaminama iš sutrintų sezamų sėklų pastos tahini. Chalvai pasklidus šiauriau, sezamų sėklas pakeitė sutrintos saulėgrąžos.

Kiek mažiau populiarios, tačiau taip pat skanios ir mėgstamos riešutų chalvos. Arachisinė chalva gaminama iš sutrintų žemės riešutų, kurie kartais maišomi su sezamų sėklomis. Chalvą galima gaminti ir iš kitų sutrintų riešutų (migdolų, anakardžių, graikinių, pistacijų), naudojant tik juos arba juos maišant su sezamų sėklų pasta (saulėgrąžos su riešutais įprastai nemaišomos, nes jų skonis gan specifiškas, nelabai dera su riešutais).

Manų kruopos arba miltai. Ruošiant chalvą manų kruopos ar miltai yra kaitinami ir maišomi su riebalais (dažniausiai naudojamas lydytas sviestas ghi, apie jo gaminimą paskaitykite čia), cukraus sirupu arba medumi bei vandeniu. Tokia chalva yra gan blankaus skonio, todėl ji beveik visuomet gardinama riešutais, džiovintais vaisiais, prieskoniais.

Manų kruopų ir miltų dažnai dedama ir į kitokias, sezamų, saulėgrąžų, riešutų chalvas. Tokiuose receptuose, miltai naudojami, visų pirma, dėl pigumo, norint sumažinti chalvos savikainą. Manų kruopos ir miltai sezamų, saulėgrąžų ir riešutų chalvai taip pat suteikia švelnesnę, minkštesnę, tolygesnę struktūrą.

Daržovės. Indijoje ir Pakistane mėgstamos chalvos iš šakninių ir ankštinių daržovių. Šios chalvos dažniausiai yra minkštesnės, primenančios pudingą ir valgomos šaukšteliu, tačiau kartais suformuojamos ir kietesnės, forminės daržovių chalvos.

Chalvos gaminimui dažniausiai naudojamos morkos, o taip pat burokėliai, bulvės, jamsai (vijokliniai augalai, turintys didelius, krakmolingus, valgomus šakniagumbius), ilgmoliūgiai, pupelės. Daržovinė chalva gaminama sumaišant ilgai virtas ar troškintas, tarkuotas daržoves su sviestu, kondensuotu pienu, cukrumi ar medumi. Ji dažnai valgoma karšta, tačiau gali būti suspaudžiama ir suformuojama, kaip ir kitų rūšių chalvos.
 

Chalvos ingredientai

Lietuvoje populiariausiasaulėgrąžų chalva, tačiau šis desertas gaminamas ir iš sezamų, riešutų bei kitų produktų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Cukraus sirupas ir kiti saldinkliai. Sutrinti ar sumalti pagrindiniai chalvos ingredientai yra maišomi su cukraus sirupu, kuris vėliau sustingsta ir suteikia gaminiui tvirtumo, jį pasaldina ir veikia, kaip konservantas, t.y. saugo nuo gedimo. Cukraus sirupo gaminimui dažniausiai naudojamas baltasis cukrus, tačiau jį galima pakeisti ruduoju arba kokosų žiedų cukrumi, suteiksiančiu sirupui, tad ir chalvai tamsesnę spalvą ir karamelinį poskonį.

Vietoje cukraus sirupo taip pat galite rinktis klevų sirupą, jį gaminimo metu galite kaitinti. Su klevų sirupu pagaminta chalva bus tamsesnė, turės karamelinį poskonį. 

Panašų į chalvą produktą galima pasiruošti naudojant ne virtą cukraus sirupą, o medų. Chalvos ingredientus galima sumaišyti su skystu medumi, rankomis suformuoti nedidelius skanėstus - kamuoliukus ir juos palaikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų. Žinoma, tokie desertukai neturės chalvai būdingos stuktūros, tačiau bus labai skanūs ir sveikesni.

Kartais medus naudojamas gaminant įprastą chalvą, t. y. medus kaitinamas su vandeniu iki užvirimo ir sumaišomas su kitais chalvai naudojamais ingredientais. Mes to daryti nerekomenduojame, nes kaitinamas medus praranda savo naudingąsias savybes, tad, tokiu atveju, verčiau naudoti cukrų.

Putoklio ekstraktas. Putoklis - švelniai violetiniais, melsvais ar rausvais žiedeliais žydintis augalas, augantis ir Lietuvoje. Visos augalo dalys, o ypač šaknys, sutrintos ir sumaišytos su vandeniu gausiai putoja, todėl liaudyje šis augalas dar vadinamas muilo gėle, muilo žole arba muilo šaknimi ir seniau naudotas skalbimui, prausimuisi, taip pat ir liaudies medicinoje.

Sezamų ir saulėgrąžų chalvos gamyboje tradiciškai naudojamas putoklio šaknų ekstraktas. Jis stabilizuoja chalvoje esančius aliejus ir suteikia jai charakteringą, pailgų, plonų plokštelių, siūlelių struktūrą.

Nors putoklis yra svarbus chalvos struktūrai, ieškoti augalo, kasti jo šaknų ir ruošti ekstrakto nerekomenduojame - šis augalas turi toksinių savybių ir juo galima apsinuodyti. Be putoklio ekstrakto paruošta chalva bus kiek vientisesnė, truputį tvirtesnė, tačiau jai būdingą struktūrą padės sukurti tinkamai įkaitintas cukraus sirupas (cukraus sirupo įkaitinimas aprašytas kiek žemiau). Putoklio darbą taip pat gali atlikti iki standumo išplaktas kiaušinio baltymas (chalvos receptą su kiaušinio baltymu rasite čia).

Priedai ir pagardai. Įvairios chalvos dažnai gardinamos nesmulkintais arba stambiai sukapotais riešutais, džiovintais vaisiais ir uogomis, cukatais, prieskoniais (cinamonu, kardamonu, anyžiumi, ciberžole ir pan., o ypatingosmis progomis - šafranu), rožių vandeniu. Priedai ir pagardai ne tik suteikia chalvai įdomesnį skonį, bet ir tekstūrą, ją padailina, nuspalvina.

Visas chalvas siūlome įvairiais priedais gardinti pagal savo skonį, tačiau saulėgrąžų chalvos geriau nemaišykite su riešutais, prie jos gerokai labiau tinka džiovinti vaisiai ir uogos (ypač razinos ar spanguolės), kad tekstūra būtų įdomesnė, galite įmaišyti truputį netrintų saulėgrąžų.
 

Chalva su šafranu

Indijoje ruošiama manų kruopų chalva gardinama šafranu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Gaminimas.
Sezamų, saulėgrąžų, riešutų paruošimas. Tradicinei sezamų chalvai naudojama sezamų sėklų pasta tahini. Ji gaminama iš paskrudintų ir sutrintų sezamų sėklų (gaminant pastą pramoniniu būdu nuo sėklų dažniausiai atskiriamos sėlenos). Tokios pastos galite įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose ir sveikų maisto produktų parduotuvėlėse. Pastą galite pasidaryti ir namuose - sezamo sėklytes tiesiog paskrudinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir maisto smulkintuvu sutrinkite iki smulkių trupinių, tuomet įpilkite šaukštą neutralaus skonio aliejaus ir vėl patrinkite. Vėl pilkite šaukštą aliejaus ir trinkite. Šį procesą kartokite iki kol masė bus vienalytė (jums turėtų užtekti 2-4 šaukštų aliejaus), pastos konsistencijos. Paruoštą pastą galima truputį pasūdyti. Ilgiau pastovėjusi pasta išsiluoksniuoja, jos viršuje susikaupia aliejus, todėl prieš naudojimą ją reikia dėmesingai išmaišyti.

Saulėgrąžas ar riešutus paruošti reikia labai panašiai. Saulėgrąžas arba riešutus tiesiog paskrudinkite sausoje keptuvėje, visiškai atvėsinkite ir maisto smulkintuvu sutrinkite iki vienalytės, riešutų sviestą primenančios, tirštos pastos konsistencijos masės. Trynimo pradžioje saulėgrąžos ar riešutai susitrins tik iki trupinių, tačiau nepasiduokite ir patrinkite dar kelias minutes, galiausiai trupiniai susijungs į aliejingą pastą. Šiuo atveju papildomo aliejaus pilti nereikia (įpilkite šaukštą ar du aliejaus tik jeigu jūsų trintuvas yra silpnokas ir sėklytės ar riešutai nesusitrina).
Saulėgrąžas chalvai taip pat galite sumalti mėsmale, su maltomis sualėgrąžomis paruošta chalva bus biresnė ir sausesnė (galbūt tokia chalva jums ir patinka?), bet taip pat labai skani, tad tai geras sprendimas, jeigu neturite tinkamo trintuvo. Saulėgrąžas rekomenduojame permalti 2-3 kartus.

Cukraus sirupo virimas. Chalvai būdingą struktūrą padės suteikti ne tik putoklio šaknų ekstraktas, bet ir teisingas cukraus sirupo paruošimas, o tiksliau - jo įkaitinimas arba kiaušinio baltymo naudojimas.

Cukraus sirupas yra ruošiamas labai paprastai - cukrus suberiamas į storadugnį, nesvylantį puodą, užpilamas vandeniu taip, kad būtų apsemtas per pusę centimetro. Virimo pradžioje, iki kol cukrus ištirps, sirupą galite pamaišyti, tačiau vėliau nemaišykite. Virimo metu cukraus sirupas gan stipriai putos, tai normalu, todėl pasirinkite puodą aukštesniais kraštais.

Sirupas kaitinamas iki kol cukrus ištirpsta ir sirupas įkaista iki 140-150°C. Jeigu neturite termometro, cukraus sirupo temperatūrą pasitikrinkite šaukštą verdančio sirupo įpylę į stiklinę labai šalto, ledinio vandens. Jeigu cukraus sirupo temperatūra yra tinkama, patekęs į vandenį jis traškės ir susiformuos tvirti, neelastingi, lūžtantys siūleliai. Į paruoštą ir porą minučių atvėsintą sirupą dažnai įmaišomas šaukštas ar pora aliejaus, jo dėka sirupą lengviau išmaišyti su chalvos mase.

Jeigu cukraus sirupo temperatūra yra žemesnė, apie 110-120°C supylus jį į vandenį nebus traškančio garso ir susiformuos ne siūleliai, o elastinga masė iš kurios pirštais lengvai sumaigysite minkštą kamuoliuką (jeigu cukraus sirupo temperatūra yra dar žemesnė, tai kamuoliukas nesusiformuos, cukraus sirupas tiesiog išskys vandenyje). Iki 110-120°C įkaitintą cukraus sirupą galite labai plona srovele, nuolat plakdami supilti į iki standžių putų išplaktą kiaušinio baltymą. Baltymas suteiks tokį patį efektą, kaip ir cukraus sirupo užkaitinimas iki aukštesnės temperatūros, t.y. padės suformuoti chalvai būdingą struktūrą.

Sumaišymas. Pasirinktu būdu paruoštą, dar karštą sirupą reikia supinti ant sezamų, saulėgrąžų ar riešutų tyrės ir viską sumaišyti. Maišyti reikia mentele ar dideliu šaukštu, neplakant, o stengiantis tiesiog užkabinti kuo daugiau masės. Dirbti reikia greitai, nes chalvos masė sparčiai tvirtėja.

Manų kruopų, miltų chalvos gaminimas. Manų kruopų arba miltų chalvos gaminimo principas yra gan panašus. Manų kruopos arba miltai yra pakaitinami sausoje keptuvėje, tuomet pridedami riebalai (dažniausiai naudojamas lydytas sviestas ghi), viskas pakepinama iki kol susimaišo ir tampa auksinės spalvos. Tuomet manų kruopų ir miltų bei riebalų mišinys yra sumaišomas su skystu cukraus sirupu arba su vandeniu ir medumi. Šiame gaminimo etape chalva yra balkšvos arba vos kreminės spalvos, minkšta. Ji gali būti paskaninama įvairiais priedais ir pagardais bei iškart valgoma kabinant šaukšteliu arba toliau kaitinama iki kol taps auksinės spalvos ir sutvirtės. Tvirtesnė chalva sudedama į indelį ir paliekama sustingti, sutvirtėti arba skanėstai formuojami drėgnomis rankomis.

Daržovių chalvos gaminimas. Morkos (jos naudojamos dažniausiai) arba kitos daržovės yra nuskutamos, smulkiai sutarkuojamos (taip pat tinka naudoti išspaudas, likusias po sulčių spaudimo). Tarkiai yra užpilami pienu, vandeniu arba pieno ir vandens mišiniu, verdami ant nedidelės ugnies iki kol nugaruoja didžioji pieno dalis. Tuomet įmaišomas lydytas sviestas, cukrus ir kiti priedai (riešutai, džiovinti vaisiai, prieskoniai) ir viskas dar pakaitinama iki kol susijungs skoniai. Tokią chalvą galima tiekti šiltą ir ją valgyti šaukšteliu. Ją galima dar šiek tiek pavirti, kad sutirštėtų ir sustingusi įgautų tvirtesnę formą.
 

Chalva patiekta

Tinkamai paruošta chalva turi tirpti burnoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Formavimas. Paruoštą chalvos masę paprasčiausiai sudėkite į aliejumi lengvai pateptą formą ir labai gerai suspauskite. Ant viršaus net galima uždėti lentelę ir stingstančią chalvą paslėgti su papildomu svoriu (pavyzdžiui, ant lentelės uždėkite sunkią keptuvę ar stiklainį su vandeniu).

Chalvą bent porą valandų pašaldykite šaldytuve, kad visiškai sustingtų ir sutvirtėtų, o tuomet išverskite į formos ir skanaukite.

4. Patiekimas. Chalva yra labai kaloringas, daug riebalų ir cukraus turintis produktas, todėl ja reikėtų mėgautis saikingai. Sustingusią chalvą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir patiekite prie kavos ar arbatos.

Gabaliukais supjaustytą chalvą galite aplieti ar apšlakstyti tirpintu šokoladu ir pasigaminti puikių saldainių. Chalvą taip pat galite smulkiai supjaustyti ar sutrupinti ir jos įsimaišyti į pusryčių košę, dribsnius, jogurtą ar trintą kokteilį. Smulkinta chalva taip pat galite paskaninti įvairius kepinius, vaflių ar blynų tešlą, tik nepamirškite, kad chalva tikrai saldi, tad tešlos galite beveik arba visai nesaldinti.

5. Laikymas. Chalvos sudėtyje esantis cukrus yra reikalingas ne tik pasaldinimui, bet ir siekiant apsaugoti produktą nuo gedimo. Naudojant pakankamai cukraus sirupo, chalva yra tinkama vartoti apie 2 mėnesius. Ją rekomenduojama laikyti sandarioje dėžutėje ar maišelyje, nes chalva labai lengvai sugeria pašalinius kvapus ir skonius. Chalvą galima laikyti vėsesnėje, sausoje patalpoje, kurios temperatūra nėra aukštesnė nei 12-15°C arba šaldytuve.

Ilgiau pagulėjusi arba per šiltai laikoma chalva „suprakaituoja“, pasidengia riebalų lašeliais, aptirpsta ir patįžta, o pradėjusi gesti pasidengia tamsiomis dėmelėmis, jos spalva tampa netolygi. Sugedusios chalvos skonis ir tekstūra pakinta, ji tampa lipnesnė, tąsesnė, apkarsta. Tokią chalvą, deja, teks išmesti.

Užšaldyti galima tik sezamų chalvą, nes iš kitų produktų paruošta chalva po atitirpinimo gali apkarsti ir tapti nemalonios tekstūros. Užšaldytą sezamų chalvą šaldiklyje galima laikyti iki 3 mėnesių, o atšildyti reikia lėtai, nakčiai perdėjus į šaldytuvą.



Naminės chalvos receptai: nuo pažįstamos saulėgrąžų iki indiškos morkų

Naminės chalvos pasigaminti tikrai nesunku, užtruksite tik iki pusvalandžio, o jau po valandėlės šaldymo galėsite mėgautis nuostabaus skonio saldėsiu iš Rytų.

Saulėgrąžų chalva (be kiaušinio baltymo)

Saulėgrąžu chalva nėra itin populiari Irane ar kitose Artimųjų Rytų šalyse, tačiau labai mėgstama Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje... Šiame, itin paprastame recepte nenaudojamas nei putoklio ekstraktas, nei kiaušinio baltymas, o chalvai būdingą tekstūrą suteikia sirupo pakaitinimas iki aukštos temperatūros.
 

Saulėgrąžų chalva

Nedidelis gabalėlis saulėgrąžų chalvos puikiai tiks prie kavos ar arbatos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 nedideliam gabaliukui (maždaug saujai) chalvos Jums reikės:

  • 300 g saulėgrąžų;
  • 150 g cukraus;
  • 60 ml vandens;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • indeliui patepti papildomai aliejaus;
  • pagardinimui (nebūtina): kelių šaukštų saulėgrąžų, razinų, džiovintų spanguolių, šaukštelio vanilinio cukraus.


Gaminimas:

  1. Saulėgrąžas maišydami pakepinkite sausoje keptuvėje iki kol truputį apskrus. Jas suberkite ant skardos ar stalo, kad greičiau atvėstų.
  2. Visiškai atvėsusias saulėgrąžas sutrinkite maisto smulkintuvu iki pastos, riešutų sviestą primenančios konsistencijos. Saulėgrąžas galite 2-3 kartus permalti mėsmale, tačiau tuomet chalva bus biresnė.
  3. Išvirkite cukraus sirupą. Cukrų užpilkite vandeniu ir truputį pamaišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
  4. Nemaišydami kaitinkite iki 140-150°C temperatūros. Sirupo temperatūrą patikrinkite, šaukštą sirupo įpylę į stiklinę labai šalto vandens. Jeigu cukraus sirupo temperatūra yra tinkama, patekęs į vandenį jis traškės ir susiformuos tvirti, neelastingi, lūžtantys siūleliai.
  5. Sirupą minutėlę ar dvi atvėsinkite, į sirupą įmaišykite aliejų ir nedelsiant sumaišykite su saulėgrąžų mase.
  6. Maišymo metu, jeigu norite, įmaišykite pagardinimus.
  7. Paruoštą chalvą sudėkite į aliejumi pateptą indelį ir gerai paspauskite.
  8. Visiškai atvėsinkite šaldytuve ir skanaukite.


Saulėgrąžų chalva (su kiaušinio baltymu)

Kiaušinio baltymas, sumaišytas su cukraus sirupo pakeičia chalvai naudojamą putoklio ekstraktą ir pagerina jos tekstūrą.
 

Saulėgrąžų chalva

Chalva yra ypač kaloringa, saldi ir riebi, todėl mėgaukitės saikingai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 nedideliam gabaliukui (maždaug saujai) chalvos Jums reikės:

  • 250 g saulėgrąžų;
  • 120 g cukraus;
  • 30 ml vandens;
  • 1 kiaušinio baltymo,
  • indeliui patepti aliejaus;
  • pagardinimui (nebūtina): kelių šaukštų saulėgrąžų, razinų, džiovintų spanguolių, šaukštelio vanilinio cukraus.


Gaminimas:

  1. Saulėgrąžas maišydami pakepinkite sausoje keptuvėje iki kol truputį apskrus. Jas suberkite ant skardos ar stalo, kad greičiau atvėstų.
  2. Visiškai atvėsusias saulėgrąžas sutrinkite maisto smulkintuvu iki pastos, riešutų sviestą primenančios konsistencijos. Saulėgrąžas galite 2-3 kartus permalti mėsmale, tačiau tuomet chalva bus biresnė.
  3. Išvirkite cukraus sirupą. Cukrų užpilkite vandeniu ir truputį pamaišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
  4. Nemaišydami kaitinkite iki 110-120°C temperatūros. Sirupo temperatūrą, patikrinkite, šaukštą sirupo įpylę į stiklinę labai šalto vandens. Iš sirupo turi susiformuoti elastinga masė iš kurios pirštais lengvai sumaigysite minkštą kamuoliuką. Jeigu kamuoliukas nesusimaigo, sirupas per vėsus. Jeigu susiformuoja lūžtantys siūlai, sirupas per karštas, jį atvėsinkite.
  5. Kiaušinio baltymą išplakite iki standžių, tvirtų putų ir, tebeplakdami, po truputį, plona srovele supilkite iki 110-120°C įkaitintą sirupą.
  6. Sirupą su kiaušinio baltymu nedelsiant sumaišykite su saulėgrąžų mase. Maišykite greitai, plačia mentele ar dideliu šaukštu, nes masė labai greitai tvirtėja. Turėtų pakakti 7-8 pamaišymų.
  7. Maišymo metu, jeigu norite, įmaišykite pagardinimus.
  8. Paruoštą chalvą sudėkite į aliejumi pateptą indelį ir gerai paspauskite.
  9. Visiškai atvėsinkite šaldytuve ir skanaukite.


Sezamų pastos chalva

Nors Lietuvoje sezamų pastos chalva žinoma gerokai mažiau, tačiau ji yra pati seniausia ir autentiškiausia.
 

Sezamų chalva

Sezamų pastos chalva yra šviesesnė už saulėgrąžų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 nedideliam gabaliukui (maždaug saujai) chalvos Jums reikės:

  • 300 g sezamų pastos tahini (ją galite pagaminti maisto smulkintuvu sutrindami paskrudintus, atvėsintus sezamus. Sutrintus sezamus vėl pertrinkite su pora šaukštų aliejaus iki kol masė bus pastos konsistencijos);
  • 120 g cukraus;
  • 60 ml vandens;
  • indeliui patepti aliejaus;
  • pagardinimui (nebūtina): riešutų, džiovintų vaisių.


Gaminimas:

  1. Cukrų užpilkite vandeniu ir truputį pamaišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
  2. Nemaišydami kaitinkite iki 110-120°C temperatūros. Jeigu neturite termometro, sirupo temperatūrą, patikrinkite, šaukštą sirupo įpylę į stiklinę labai šalto vandens. Iš sirupo turi susiformuoti elastinga masė iš kurios pirštais lengvai sumaigysite minkštą kamuoliuką. Jeigu kamuoliukas nesusimaigo, sirupas per vėsus. Jeigu susiformuoja lūžtantys siūlai, sirupas per karštas, jį atvėsinkite.
  3. Sezamų pastą labai gerai išmaišykite, kad būtų puresnė. Maišydami, plona srovele supilkite sirupą ir viską labai gerai permaišykite, kad masė sukibtų, būtų vientisa.
  4. Maišymo metu, jeigu norite, įmaišykite pagardinimus.
  5. Paruoštą chalvą sudėkite į aliejumi pateptą indelį ir gerai paspauskite.
  6. Visiškai atvėsinkite šaldytuve ir skanaukite.


Žemės riešutų (arachisų) chalva

Gaminant žemės riešutų chalvą, žemės riešutai labai dažnai sumaišomi su sezamų sėklomis, bet jeigu norite, galite ją gaminti ir vien iš žemės riešutų.

 

Žemės riešutų chalva

Kad žemės riešutų chalvos tekstūra būtų įdomesnė, įmaišykite smulkiai sukapotų žemės ar kitokių riešutų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1 nedideliam gabaliukui (maždaug saujai) chalvos Jums reikės:

  • 200 g žemės riešutų (be luobelių);
  • 100 g sezamų sėklų;
  • 120 g cukraus;
  • 100 ml vandens;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • indeliui patepti papildomai aliejaus;
  • pagardinimui (nebūtina): kelių šaukštų saulėgrąžų, razinų, džiovintų spanguolių, šaukštelio vanilinio cukraus.


Gaminimas:

  1. Žemės riešutus maišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje iki auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti.
  2. Sezamų sėklas taip pat paskrudinkite keptuvėje iki auksinės spalvos, atvėsinkite. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti.
  3. Riešutus ir sezamų sėklas sutinkite maisto smulkintuvu iki vientisos, pastą primenančios, riešutų sviesto masės.
  4. Cukrų užpilkite vandeniu ir truputį pamaišydami virkite iki kol cukrus ištirps.
  5. Tada nebemaišydami kaitinkite iki 110-120°C temperatūros. Jeigu neturite termometro, sirupo temperatūrą, patikrinkite, šaukštą sirupo įpylę į stiklinę labai šalto vandens. Iš sirupo turi susiformuoti elastinga masė iš kurios pirštais lengvai sumaigysite minkštą kamuoliuką.
  6. Sirupą plona srovele, nuolat maišydami supilkite į riešutų ir sėklų masę. Viską labai gerai permaišykite, kad masė sukibtų, būtų vientisa.
  7. Maišymo metu, jeigu norite, įmaišykite pagardinimus.
  8. Paruoštą chalvą sudėkite į aliejumi pateptą indelį ir gerai paspauskite.
  9. Visiškai atvėsinkite šaldytuve ir skanaukite.


Manų kruopų chalva

Indijoje, o taip pat ir Graikijoje, Kipre, Turkijoje mėgstama chalva, pagaminta iš manų kruopų. Ji beveik visuomet gardinama riešutais, džiovintais, vaisiais, prieskoniais.
 

Manų kruopų chalva

Ši chalva pagardinta ne tik riešutais ir džiovintais vaisiais, bet ir šafranu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms (maždaug 2 saujoms) chalvos Jums reikės:

  • 50 g manų kruopų;
  • 1 šaukšto su kaupu miltų;
  • 1 stiklinės vandens;
  • 2 šaukštų ghi sviesto (galima pakeisti paprastu, tirpintu sviestu arba aliejumi);
  • 4 šaukštų cukraus;
  • pagardinimui: žiupsnelio šafrano, kardamono, saujos riešutų ir džiovintų vaisių;
  • patiekimui medaus.


Gaminimas:

  1. Vandenį pakaitinkite (nereikia užvirti), suberkite šafrano siūlelius ir palikite, kad atsiskleistų kvapas ir skonis. Šiame vandenyje ištirpinkite cukrų.
  2. Tuo tarpu keptuvėje išlydykite 1,5 šaukšto ghi sviesto ir jame apkepinkite manų kruopas iki kol bus šiek tiek gelsvos spalvos, suberkite miltus ir maišydami toliau kepinkite iki kol viskas bus auksinės, šviesiai rusvos spalvos.
  3. Supilkite vandenį, suberkite kardamoną ir maišydami dar porą minučių kaitinkite iki kol manų kruopos išbrinks, masė sulips į kamuolį, atšoks nuo keptuvės kraštų. Įmaišykite pagardus.
  4. Įmaišykite likusį 0,5 šaukšto ghi sviesto. Uždenkite dangčiu, nukelkite nuo ugnies ir palikite 5 min., kad kiek atvėstų ir iki galo išbrinktų.
  5. Patiekite padalinę į indelius, dar šiltą, apšlakstytą medumi, galima apibarstyti smulkintais riešutais, džiovintais vaisiais.


Morkų chalva

Indijoje ir Pakistane per šventes jums būtinai pasiūlys šiltos, prieskoniais, riešutais, džiovintais vaisiais pagardintos morkų chalvos. Ją skanaukite kabindami šaukšteliu.
 

Morkų chalva indiška

Morkų chalva žavi ne tik skoniu ir aromatu, bet ir ryškia spalva. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 porcijoms (maždaug 2 saujoms) chalvos Jums reikės:

  • 3 vidutinio dydžio morkų;
  • 1-1,5 stiklinės riebaus pieno (priklauso nuo morkų sultingumo);
  • 1,5 šaukšto ghi sviesto (galima pakeisti paprastu, tirpintu sviestu arba aliejumi);
  • 4 šaukštų cukraus;
  • pagardinimui: po žiupsnelį cinamono, kardamono, šafrano, ciberžolės, saujos riešutų ir džiovintų vaisių.


Patarimas: galite naudoti morkų išspaudas, likusias po sulčių gaminimo, bet tuomet reikės 2-2,5 stiklinių pieno.

Gaminimas:

  1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite smulkia tarka.
  2. Morkų tarkius užpilkite pienu ir storadugniame, nesvylančiame puode kaitinkite iki užvirimo. Užvirus ugnį sumažinkite iki minimalios ir lėtai virkite iki kol nugaruos didžioji dalis pieno.
  3. Įmaišykite sviestą, cukrų, prieskonius, riešutus, džiovintus vaisius ir viską maišydami dar pavirkite iki kol sutirštės iki pudingo konsistencijos.
  4. Tradiciškai ši chalva patiekiama šilta, valgoma šaukšteliu. Tiekiant chalvą galite ją papildomai apibarstyti smulkintais riešutais, džiovintais vaisiais, tinka užtarkuoti citrusinių vaisių žievelių.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital