Morenginė pavlovos eglutė - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Morenginė eglutė
Asta, Saulėta virtuvė

Sako, kad Kalėdos – tai metas, kai vyksta stebuklai. Dažnai juos kuriame mes matys: šypsenomis, gerais darbais ir švelniais žodžiais. Stebuklai neaplenkia ir virtuvės, tad čia iš imbierinės tešlos gimsta nameliai ir meduoliniai miesteliai, aguonos virsta pienu, o saldūs trapūs morengai – dailiomis spalvingomis eglutėmis.

Gyvename pasaulyje, kuriame esame apsupti begalės daiktų. Ką dovanoti artimiausiems per šias Kalėdas? Dėmesį. Laiką. Cukraus pudra nubarstytus prisiminimus.

Kai teks išgyventi ilgiausią metų laiką tarp Naujųjų ir pavasario, tuos prisiminimus kaskart galėsim išpakuoti lyg iš naujo: prisiminti kas minutę sąžiningai skambantį žadintuvą (laikas į plakamą morengą įberti dar šaukštą cukraus!), prie orkaitės prikištas noseles (kada iškeps, kada gi iškeps?) ir atsargų nekantrumą, sluoksnis po sluoksnio drauge lipdant tokią saldžią Kalėdų eglę!

„Ar mes ją tikrai galėsim valgyti?“, - nuostabos pilnas mažo žmogaus balselis pakilo keliomis oktavomis aukščiau, kai baigėm savo meno kūrinį puošti uogomis, rozmarinų šakelėmis ir nubarstėm cukraus pudros debesimis. Plačiai nusišypsojau – juk tai ir yra Kalėdų stebuklas. Buvimas kartu, maži nuotykiai ir jaukūs prisiminimai, kuriais sušildom vienas kito širdis.

Ar norėtumėt tokią Kalėdų eglę papuošti ir savo namuose? Prireiks šiek tiek laiko, šiek tiek kruopštumo ir lipnia morengų mase tikriausiai išsitepsit nosis bei megztinio rankoves, bet – verta! Leiskitės į šį nuotykį ir šventes sutikit nuo lūpų kampučių braukdami saldžiausius morengo gabalėlius.

Gaminkime kartu – žingsnis po žingsnio!

 



Paruošite per 1 val. 30 min.
Morengus kepsite 1 val. + vėsinsite 3 val.


Morenginė Kalėdų eglutė

Morengui:

  • 5-6 kiaušinių baltymų (170 g)
  • 2 ¼ + 2 valg. š. stiklinės (270 g) cukraus
  • 2 ½ arb. š. kukurūzų krakmolo
  • 1 ½ arb. š. obuolių acto


Aviečių padažui:

  • 200 g šaldytų (arba šviežių) aviečių
  • 2 valg. š. cukraus


Grietinėlei:

  • 2 stiklinių (500 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
  • 2 pakuočių grietinėlės standiklio
  • 2 valg. š. cukraus
  • 2 arb. š. vanilės ekstrakto


Sluoksniams:

  • 125 g šviežių aviečių


Papuošimui:

  • šviežių aviečių
  • šviežių spanguolių
  • rozmarino šakelių
  • miltelinio cukraus

 

1. Ant dviejų kepimo popieriaus lakštų apsibrėžkite skirtingo dydžio apskritimus apskritimus: 20 cm, 16 cm, 13 cm, 10 cm, 8 cm, 5 cm. Tam galite panaudoti skirtingo skersmens lėkštes, dubenėlius, stiklainių dangtelius.

 

 

2. Pasiruoškite morengams reikalingus ingredientus.

 

 

3. Į visiškai švarų, gerai nusausintą dubenį sudėkite švariai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus (kiaušiniai gali būti skirtingo dydžio, tad verčiau juos pasverkite). Plakite elektriniu plaktuvu dideliu greičiu apie porą minučių, kol baltymai suputos, pabals.

 

 

4. Toliau plakdami, berkite po vieną šaukštą cukraus, po kiekvieno šaukšto gerai išplakdami, kol cukrus ištirps (vieną šaukštą plakite minutę, tik tuomet berkite kitą).

 

 

5. Taip pamažu subėrę į baltymus visą cukrų, dideliu greičiu plakite dar 6-7 minutes, kol baltymų masė bus labai tvirta ir blizgi, o cukrus bus visiškai ištirpęs. Paėmę šiek tiek baltymų masės ir patrynę tarp pirštų, neturėtumėte jausti nė menkiausių cukraus grūdelių.

 

 

6. Į dubenį su gerai išplaktais baltymais supilkite obuolių actą ir kukurūzų krakmolą. Išplakite, kol tolygiai įsimaišys į baltymus (apie pusę minutės dideliu greičiu).

 

 

 

7. Atlikite morengo testą: apvertus dubenį su baltymais, jie turi tvirtai laikytis dubenyje ir neiškristi.

 

 

 

8. Orkaitę įkaitinkite iki 130 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).

9. Išplaktus baltymus sukrėskite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu.

 

 

 

10. Išspauskite baltymus ratu, užpildydami beveik visą nupieštų apskritimų plotą – palikite tik maždaug centimetrą nuo kraštų, kurį užpildysite „garbanėlėmis“. Labai svarbu: stebėkite, kad baltymai pilnai užpildytų apskritimą, kad neliktų tuščių oro tarpų. Tuomet ant pirmojo sluoksnio viršaus išspauskite dar vieną, kad bendras baltymų sluoksnio storis būtų apie 2 cm.

 

 

11. Paviršių išlyginkite mentele ar plačiu dideliu peiliu.

 

 

12. Likusius baltymus išspauskite aplink apskritimus, formuodami „garbanėles“ ir stengdamiesi, kad jos glaustųsi prie apskritimų, nepalikdamos jokių oro tarpų.

 

 

 

13. Jei liks dar šiek tiek baltymų, ant tuščių kepimo popieriaus vietų išspauskite morengiukus – jais galėsite papuošti eglutės viršūnę ar suvalgyti atskirai.

14. Kepimo skardas dėkite į įkaitintą orkaitę. Vieną – orkaitės centre, kitą – žemiau.

15. Nedelsdami sumažinkite temperatūrą iki 100 ᵒC (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepkite 1 valandą, tuomet orkaitę išjunkite, o morengus palikite vėsti orkaitėje mažiausiai 3 valandas ar per naktį.

16. Paruoškite aviečių padažą. Uogas suberkite į nedidelį puodą kartu su cukrumi.

 

 

17. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol uogos išskirs sultis, suminkštės ir sukris. Nuimkite nuo ugnies ir sutrinkite smulkintuvu iki vientisos tyrės.

 

 

18. Prieš naudodami visiškai pilnai atvėsinkite.

19. Paruoškite plaktą grietinėlę. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.

 

 

20. Grietinėlę, standiklį, cukrų ir vanilės ekstraktą supilkite į plakimo dubenį. Dideliu greičiu plakite kelias minutes, kol grietinėlę išplaksite iki labai tvirto, tiršto kremo.

 

 

21. Susluoksniuokite morenginę eglutę. Didžiausią morengą dėkite ant lėkštės ar padėklo, kuriame patieksite desertą.

 

 

22. Aptepkite plakta grietinėle (galite ją išspausti pro konditerinį maišelį, kad krašteliai atrodytų dailiau). Grietinėlės sluoksnis turėtų būti apie 1 centimetro storio.

 

 

23. Ant viršaus užberkite saujelę aviečių, apšlakstykite aviečių padažu.

 

 

24. Galiausiai aptepkite dar šaukštu plaktos grietinėlės (nesijaudinkite dėl to, kad ji nusidažys uogomis).

 

 

25. Į centrą įsmeikite ilgą bambukinį iešmelį – jis padės eglutei išlaikyti savo formą. Antrąjį morengą (mažėjimo tvarka) smeikite per iešmelį ir švelniai uždėkite ant jau susluoksniuoto kremo.

 

 

26. Pakartokite tą patį sluoksniavimą: aptepkite grietinėle, apiberkite avietėmis, apšlakstykite uogų padažu, aptepkite dar trupučiu grietinėlės.

27. Taip pat susluoksniuokite visus sluoksnius: nuo didžiausio iki mažiausio skersmens morengo.

 

 

28. Papuoškite šviežiomis avietėmis, spanguolėmis, rozmarinų šakelėmis. Apiberkite milteliniu cukrumi.

 

 

 

29. Patiekite nedelsiant, nes desertas pakankamai greitai ims minkštėti ir neteks gražios savo formos, o morengai – gardaus traškumo.

 

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Prieš pradėdami gaminti – nuosekliai perskaitykite visą receptą. Tai dažnai padeda kur kas sklandžiau susiplanuoti gaminimui reikiamą laiką, pavyzdžiui, gal norėsite gaminimo procesą išskirti į dvi dalis? Vieną vakarą paruošti morengus ir aviečių padažą, rytojaus dieną – išplakti grietinėlę ir surinkti morenginę eglutę.
  • Tai desertas, kurį patiekti reikia iš karto, tad morengus išsikepti ir uogų padažą pasiruošti galite iš anksto, bet eglutę sluoksniuokite jį prieš pat patiekiant. Kad ir koks tobulai skanus šis desertas būtų vos susluoksniavus, per ilgesnį laiką grietinėlė taps vandeninga, o morengo sluoksniai sumirks, praras traškumą.
  • Detalius patarimus, kaip iškepti tobulą pavlovą, rasite straipsnyje štai čia.
  • Kaip patikrinti, ar kiaušinių baltymai morengams (pavlovai) išplakti tinkamai? Yra keli svarbūs momentai:
    •   Tiksliai laikykitės gaminimo instrukcijų (teks plakti ilgai, būkite kantrūs!);
    • Paėmę lašelį plaktų baltymų ir patrynę tarp pirštų, neturite jausti nė menkiausių cukraus grūdelių;
    • Svarbiausia akimirka – morengo testas. Kai baigsite plakti, apverskite dubenį. Jei baltymai tvirtai laikosi dubenyje ir nė nemano iškristi ar slysti dubens sienelėmis žemyn, išplakėte juos puikiai!
  • Tam, kad plakta grietinėlė būtų tvirtesnė, standesnė ir geriau laikytų savo formą, papildomai galite naudoti porą pakuočių grietinėlės standiklio (atkreipkite dėmesį į instrukcijas ant pakuotės, tačiau paprastai 1 pakuotė standiklio yra skirta sutirštinti 250 ml grietinėlės, tad jums reikės dviejų pakuočių).
  • Šiame recepte sluoksniavimui naudojamos avietės (raudona spalva – labai kalėdiška!), tačiau drąsiai galite rinktis ir kitas uogas, pavyzdžiui, braškes.
  • Puošti galite uogomis, rozmarinų šakelėmis, milteliniu cukrumi, taip pat – mandarinų skiltelėmis, anyžiaus žvaigždelėmis, cinamonu ar kitais priedais.
  • Kaip patiekti? Nesijaudinkite, šio deserto supjaustyti dailiais tvarkingais gabalėliais turbūt nepavyks. Vis tik, jei iš pradžių nuimsite eglutės viršūnę (tebus tai pirmoji porcija), o likusią dalį pjaustysite lyg tortą, gabalėliai lėkštelėse gali būti visai dailūs!
  • Ką daryti, jei eglutė sugriuvo? Nuo to ją apsaugoti turėtų medinis iešmelis (nepamirškite jo!), tačiau kartais, žinia, nutinka visko. Jei netyčia eglutė sugriuvo, nieko tokio – tiesiog šįkart desertui patieksite  Eton mess pavadinimu žinomą desertą. Tai – tradicinis angliškas desertas, kai stiklinėse yra susluoksniuojami morengai, uogos ir plakta grietinėlė. Patiekimo forma kitokia, bet skonis – toks pat puikus!

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Danguolė
2023-09-04 15:48
Kaip nuostabiai atrodo!! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital