Moliūgų risotto - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Moliūgų risotto rizoto daugiauryžis

Ko gero risotto būtų galima pavadinti vienu populiariausių pasaulio patiekalų - daugelis esame jo ragavę arba bent jau apie jį girdėję. Tai iš Šiaurės Italijos kilęs ryžių patiekalas, turintis gausybę variacijų, derinamas su pačiais įvairiausiais priedais, patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas arba garnyras. 

 

Nors risotto variacijas būtų sunku suskaičiuoti, vienas dalykas išlieka visada - tai ypatingai kreminė, švelni tik šiam patiekalui būdinga tekstūra, kuri pasiekiama naudojant specialus Arborio ryžius, lėtą gamybos techniką, kuomet ryžiai verda su nedideliu kiekiu skysčio, nuolat jį papildant ir vis maišant, kol pasiekiama pageidaujama patiekalo tekstūra bei žinant dar keletą gamybos triukų. 

 

Nors šį patiekalą puikiai žinome, retas kuris esame jį gaminę namuose. Vyrauja klaidinga nuomonė, kad tai patiekalas, kuriuo geriau mėgautis italų restorane negu gaminti namuose. Iš tiesų, risotto gamyba - gana greita ir visiškai nesudėtinga. O smagiausia dalis - žaidimais skoniais ir priedais. 

 

Šiandien noriu parodyti itin gardų, rudenišką moliūgiško risotto receptą, kurio skonio natas tobulai papildo ožkos sūris ir džiovintos spanguolės. Kaip ir minėjau - tai tik viena iš tūkstančio galimų skonių variacijų. Svarbiausia - gamybos eiga ir principas, o visi naudojami priedai - jūsų skonio reikalas. Šį patiekalą puikiai tinka papildyti jūsų mėgstamomis daržovėmis ar grybais, paukštiena ar jūros gėrybėmis. 

 

4 moliūgų risotto porcijoms reikės:
 

 

  • 1.5 stiklinės (375 ml) Arborio rūšies ryžių (jų rasite daugelyje prekybos centrų)
  • 3 stiklinių (750 ml) daržovių sultinio
  • 1 stiklinės (250 ml) moliūgų tyrės
  • 100 ml baltojo sauso vyno (nebūtina)
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio (Parmezano, Džiugo ar kt.)
  • 1 svogūno
  • 3 šaukštų (apie 45 g) sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • Kelių šakelių šviežio čiobrelio
  • 0.5 šaukštelio druskos
  • Saujos šviežių petražolių
  • Kelių tarkių muskato riešuto (arba trupučio malto muskato)
  • Šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Patiekiant (nebūtina)

  • šiek tiek ožkos sūrio 
  • saujelės džiovintų spanguolių


Pradedam!
 

1. Keptuvėje išlydome 2 šaukštus sviesto. Dedame smulkiai pjaustytą svogūną ir kepame kelias minutes. Dedame smulkiai kapotą česnaką, smulkintą čiobrelį ir kepiname dar minutę. 

 

 

2. Į keptuvę prie kepintų svogūnų ir česnakų suberiame ryžius ir druską, išmaišome. 

 


 

3. Ryžius pakepiname kelias minutes, kol jie apskrunda ir įgauna auksinį atspalvį. 

 


 

4. Į keptuvę pilame vyną ir leidžiame jam porą minučių burbuliuoti, kol išgaruoja visas alkoholis. Vyno galima ir nedėti, tačiau jis suteikia ypatingai gardaus aromato. Jei vyno nenaudosite, tiesiog praleiskite šį žingsnį. 

 


 

5. Į keptuvę pilame moliūgų tyrę ir vieną samtį šilto sultinio, maišydami verdame ant vidutinės ugnies, kol skystis susigeria į ryžius. 

 


 

6. Į keptuvę pilame dar samtį šilto sultinio ir maišydami verdame, kol sultinys susigeria į ryžius. Taip ir kartojame, kol ryžiai išverda. Labai svarbu, kad sultinys, kurį vis pilame į ryžius, būtų šiltas, todėl geriausia, jei puodas su sultiniu ant mažos kaitros laikomas šalia keptuvės, kurioje ruošiate risotto

 


 

7. Ryžiai išvirę tada, kai paragavus jie jau būna minkšti, bet dar turi vos juntamą lengvą traškumą, t.y. svarbu nepervirti iki visiškai minkštų ryžių. Risotto laikomas tinkamos tekstūros, kai keptuvėje perbraukus mentele, patiekalas išlaiko savo formą, nesubėga į vieną vietą - t.y. atrodo taip, kaip matote nuotraukoje. 

 


 

8. Dabar itin svarbus baigiamasis risotto gamybos žingsnis - tobulai kreminei tekstūrai pasiekti dedame dar šaukštą sviesto, o skonio balansui - smulkiai tarkuoto kietojo sūrio, smulkintų šviežių petražolių, šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir kelis tarkius muskato riešuto.

 


 

9. Kai sūris ir sviestas išsilydo, viską išmaišome. 

 


 

10. Kokybiškas risotto turi būti patiekiamas iš karto. Tad nieko nelaukus dėkite į lėkštes, patiekite su norimais priedais. 

 


 

11. Aš patiekiau su ožkos sūriu ir džiovintomis spanguolėmis - mano skonio receptoriams šis skonių balansas tobulas!


 


 

Patarimas: Jei nutiko taip, kad risotto liko nesuvalgyto, svarbu suprasti, kad tobulo skonio ir tekstūros pašildžius šį patiekalą išgauti nebeįmanoma. Bet niekas netrukdo šio gardumyno likučius perdaryti į kiek kitokius šedevrus! 

 

Pats paprasčiausias būdas būtų pakepinti risotto likučius ant sviesto ir patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Taip pat galima risotto transformuoti į gardžius traškius kepsnelius - patiekalo likučius sumaišykite su džiūvėsėliais ir kiaušiniu, formuokite kepsnelius ir apskrudinkite juos keptuvėje. Dar vienas puikus būdas - likusiu risotto įdaryti daržoves ir jas iškepti orkaitėje - puikiausiai pavyks su pomidorais, paprikomis, grybais bei cukinijomis. 

 

Skanių eksperimentų!

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Virga
2021-09-25 15:53
Puikus ir lengvas receptas! Siūlau nepraleisti vyno - būtent jis risotto suteikia ypatinga skonį, skirianti ji nuo siaip sūrios ryžių košes :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital