Moliūgų lazanija be makaronų - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
Moliūgų lazanija

Jokių miltų ar kiaušinių, tik daug tąsaus sūrio ir iškepęs ruduo :)

 

Kad ir kaip norisi paskutinius vasaros pasispardymus dar bent akimirkai užlaikyti širdyje, visgi sunku atsispirti ir rudeninių lapų natiurmortams. O aplinkui pūpsantys moliūgai viliote vilioja leistis į rudeniškus kulinarinius atradimus.

 

Soti, bet kartu nelabai nuodėminga moliūgų lazanija kaip mat užkariavo šeimynos simpatijas. Rekomenduočiau šį patiekalą 4-6 asmenim, bet po to, kai vyras vienas ją sukirto dviem prisėdimais, sudėtinga kažką ir teigti.

 

Sviestinį moliūgą naudoju dėl to, kad iš jo gaunasi didžiausi “lakštai”, bet iš esmės galite naudoti ir kitokį turimą didesnį moliūgą. Tik geriau rinkitės sodresnio skonio, mėsingesnį (pvz. muskatinį arba žaliąjį moliūgą), nes lietuviški oranžiniai didieji, kokie žavingi jie bebūtų, yra silpnesnio skonio ir vandeningesni, tad su jais lazanija gali “pažliugti”.

 

Jeigu skubate, nesigaminkite pomidorų padažo nuo nulio, o tiesiog panaudokite jau paruoštą pomidorų sriubą (pvz. Auga).

 

Veganišką versiją nesudėtingai pasigaminsite atsisakę sūrio ar jį pakeisdami specialiu augalinės kilmės gaminiu.

 

Šiai lazanijai naudojau 20x26 cm dydžio kepimo formą, bet galite naudoti ir didesnę, nes man mažai trūko, kad virstų per kraštus.


 

Mums reikės:
 

 

Didelio sviestinio moliūgo (maniškis svėrė 1.2 kg)

Raudonam padažui:

300 g konservuotų lęšių (arba 120 g nevirtų)

1 skardinės konservuotų pomidorų (maniškė buvo 400 g)

1 svogūno

1 česnako skiltelės

150 ml vandens

kubelio mėgiamo sultinio

0.5 šaukšto džiovinto raudonėlio

0.5 šaukšto džiovinto baziliko

šiek tiek aliejaus

Sūrio sluoksniui:

150 - 200 g fermentinio sūrio

150 g lydyto sūrelio (1 indelio)

40 ml grietinėlės

Lazanijos viršui:

20 g kietojo sūrio (Parmezano, Džiugo ar kt.)

 

Pradedam!

1. Didelį sviestinį moliūgą nulupame ir supjaustome kiek įmanoma plonesnėmis juostelėmis.

 


 

Juosteles sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Apšlakstome aliejumi ir pašauname kepti į iki 180C įkaitintą orkaitę apie 10-15 min., kol suminkštės (tikslus kepimo laikas priklausys nuo riekelių storio). Pusiaukelėje būtinai apverskite. Riekelės turi būti minkštos, bet išlaikyti savo formą.

 

2. Jeigu nenaudosite konservuotų, išsivirkite lęšius kaip nurodyta ant pakuotės. Virimo laikas priklauso nuo lęšių rūšies – rudieji ir žalieji verda 35-40 min, juodieji - 30 min., o raudoni ir geltoni – 15-30min. Svarbu nepervirti, tegu jie išlaiko savo formą.

 

3. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dedame smulkiai supjaustytą svogūną, po minutės - smulkiai kapotą česnaką ir pakepiname, iki jie suminkštės. Pilame pasmulkintus konservuotus pomidorus iš skardinės (drauge su skysčiu). Jeigu norisi intensyvesnio skonio, papildomai įdėkite kelis valgomus šaukštus pomidorų padažo arba porą šaukštų pomidorų pastos.


150 ml karšto vandens ištirpiname sultinio kubelį ir supilame į keptuvę su pomidorais. Papildomai dedame po gerą žiupsnį džiovinto raudonėlio ir baziliko. Sumaišome ir patroškiname, kol viskas sukris ir taps vientisu padažu.
 


4. Įdedame išvirtus ar konservuotus lęšius ir išmaišome.
 



 

5. Sutarkuojame fermentinį sūrį ir jį sumaišome su lydytu sūreliu bei grietinėle. Grietinėle reguliuokite masės klampumą - neturi labai sunkiai maišytis, bet ir nesitepti kaip kremas.

Beje, sūrį galite naudoti patį įvairiausią, nebūtinai fermentinį - čia puiki proga sunaudoti namuose užsigulėjusius sūrių likučius.
 


 

6. Sluoksniuojame lazaniją:

Dugne paskleidžiame ploną sluoksnį raudono padažo.
 

 

Ant viršaus išrikiuojame moliūgo riekeles.
 

 

Vėl dedame raudono padažo.
 


Ant viršaus dedame sūrio masės (jeigu norisi, sluoksnius galite papildyti smulkintais šviežiais bazilikais, kaip padariau aš, bet tas nėra būtina).

 

 

Tada vėl dedame moliūgų sluoksnį, vėl padažą ir taip sluoksnuojame, kol ingredientai pasibaigs. Man gavosi trys sluoksniai moliūgo. Viršutinis sluoksnis turėtų būti raudonojo padažo.


 

7. Pašauname į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35 - 40 minučių (likus 15 min iki kepimo pabaigos apibarstykite smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu).

O tada traukiame iš orkaitės, leidžiame lazanijai keletą minučių pravėsti, sutvirtėti ir skanaujame!




 

Skaityti komentarus
Komentarai (4)
alina ki
2019-04-27 18:36
Siandien gaminau antra karta. Pirma karta viska dariau pagal recepta, antra karta dar pridejau makaronu lakstu sluoksni, nedejau lydyto surio (neturejau) ir sutrumpinau kepimo laika. Abiem atvejais pavyko, skani, antroji sotesne, maziau patizusi gavosi :) ATSAKYTI
Roberta
2018-12-06 10:31
Super! Pavyko puikiai ir labai skaniai :) ATSAKYTI
Inara
2018-10-30 10:23
Nerealus receptas!!!! Tiesiog metų atradimas!!! Ačiū :) ATSAKYTI
Vilija
2018-10-25 12:13
Labai skaniai atrodo, bandysiu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital