Moliūginės kavos sūrio pyragas - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Moliūginės kavos sūrio pyragas

Moliūginė pieniška kava, pagardinta šildančiais prieskoniais, - klasika, atkeliavusi iš Jungtinių Valstijų. Didelio ir garsaus kavinių tinklo sezoniniame meniu pumpkin spice latte pirmąkart buvo pristatyta 2003-aisiais, ir kone iškart tapo populiariausiu rudens gėrimu. Ar ir aš tą jaukų skonį įsimylėjau, vos pirmąkart paragavusi? Tikrai taip. Jau dešimtį metų kiekvienąkart, į namus įsisukus rudens nuojautai, verdu prieskoninį moliūgų sirupą, kad vienu-kitu jo šaukšteliu galėčiau pagardinti popietės kavą. Šįkart tą patį nepriekaištingą skonių derinį – moliūgų, kavos ir šildančių prieskonių – nusprendžiau sujungti kepdama sūrio pyragą. Pavyko tobulai!

 

Sūrio pyragui prireiks moliūgų tyrės, tad ją pasiruošti galite dieną prieš gamindami desertą. Perpjaukite moliūgą perpus, iš vidaus išskobkite sėklas. Dėkite moliūgą į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, pjūviu į apačią, ir kepkite iki 210 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol moliūgas taps visai minkštas. Moliūgą apverskite, minkštimą išskobkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos tekstūros. Tokią moliūgų tyrę galite naudoti ne tik šiam sūrio pyragui, bet ir daugeliui kitų receptų: moliūginiams pyragams, keksiukams, varškės apkepui, makaronų padažui, trintai sriubai, troškiniams. Moliūgų tyrė puikiausiai tinka ir šaldymui, tad galite ją supilti į šaldymo indelius ar sandarius maišelius, ir tokiu būdu išsaugoti vėlesniam laikui.

 

Moliūgų tyrė, įmaišyta į sūrio kremą drauge su prieskoniais ir kava, sukuria nuostabų aromatą ir su niekuo nesumaišomą skonį. Neverta jaudintis dėl to, kad moliūgas yra daržovė, nes desertuose jis atsiskleidžia visiškai kitomis spalvomis ir poskoniais. Kaip ir daugelis kepinių su moliūgais, taip ir šis pyragas – švelnus, rudeniškas ir labai jaukus.

 

 

Moliūginės kavos sūrio pyragui reikės
22 cm tortą paruošite per 30 min.
Kepsite 1 val. + vėsinsite 1 val. + šaldysite per naktį


Pagrindui:
200 g kvadratinių sausainių
50 g smulkintų graikiškų riešutų
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. druskos
120 g sviesto

Kremui:
500 g maskarponės
250 g rikotos (galima keisti pertrinta varške)
1 stiklinės (200 g) smulkaus rudojo cukraus
400 g moliūgų tyrės
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
4 kiaušinių
1/3 stiklinės (85 ml) riebios grietinėlės (galima keisti grietine)
2 valg. š. tirpios kavos granulių
2 valg. š. karšto vandens
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto

 

1. Iškepkite pyrago pagrindą. Iš pradžių pasiruoškite jam skirtus ingredientus.

 

 

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

 

3. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Sumaišykite su smulkiai kapotais graikiniais riešutais, maltu cinamonu, muskatu, druska ir tirpintu sviestu. Turite gauti lipnią masę.

 

 

4. Kepimo skardos atsegamais kraštais (22 cm skersmens) dugną ištieskite lakštu folijos. Paskleiskite masę ir paskirstykite ją kuo tolygiau. Paspauskite delnais ar stiklinės dugnu, kad suformuotumėte lygų, tvirtą pyrago pagrindą. 

 

 

5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 8 minutes. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

 

6. Išplakite sūrio kremą. Pasiruoškite jam skirtus ingredientus. Karštą vandenį iškart sumaišykite su tirpios kavos granulėmis ir palikite atvėsti.

 

 

7. Į didelį plakimo dubenį sudėkite maskarponę, rikotą, smulkų rudąjį cukrų, moliūgų tyrę ir kukurūzų krakmolą. Išplakite elektriniu plaktuvu, kol produktai susimaišys iki tolygios masės.

 

 

8. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius.

 

 

9. Supilkite grietinėlę, maltus prieskonius (cinamoną, muskatą, imbierą, kvapiuosius pipirus), druską ir vanilės ekstraktą. Lengvai išplakite iki lygios masės.

 

 

10. Iškepkite pyragą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas ir viršaus ir apačios, su vėjeliu).

 

11. Kepimo formą su atvėsusiu pyrago pagrindu kruopščiai ir sandariai apsukite folija. Svarbu, kad į formos vidų negalėtų patekti vanduo.

 

12. Paruoštą kremą supilkite ant kepto pyrago pagrindo.

 

 

13. Formą įstatykite į kitą, didesnę, kepimo formą. Ją pripildykite tiek vandens, kad kepimo formą su pyragu semtų iki pusės.

 

 

14. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Pajudinus kepimo formą, prie kraštų pyragas jau turi būti sutvirtėjęs, tačiau viduryje – dar gana stipriai virpantis. Išjunkite orkaitę, truputėlį praverkite jos dureles ir palikite pyragą vėsti dar valandą. Per šį laiką pyragas sutvirtės.

 

15. Pyragą išimkite iš vandens vonelės, nuimkite foliją. Leiskite visiškai atvėsti, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį.

 

16. Patiekite tortą papuošę plakta grietinėle, apšlakstę karamelės padažu, apibarstę maltu cinamonu. 

 


 

PATARIMAI, KAD SŪRIO PYRAGAS PAVYKTŲ TOBULAS

 

  • Pagrindiniai šio torto ingredientai, sukuriantys unikalų skonį, atkartojantį klasikinę pumpkin spice latte, yra moliūgų tyrė, stipri kokybiška kava ir šildantys prieskoniai: cinamonas, muskatas, imbierai, kvapioji pipirai. Jei mėgstate, galite įberti ir žiupsnį maltų gvazdikėlių.
     
  • Moliūgų tyrė, priklausomai nuo to, iš kokio moliūgo ją ruošiate, kartais gali būti tirštesnė, o kartais – kur kas skystesnė. Šiam tortui reikalinga tiršta moliūgų tyrė. Jei sutrynę matote, kad ji gana vandeninga, susidariusį skystį nukoškite per sietelį.
     
  • Norėdami iškepti subalansuoto skonio ir puikios tekstūros sūrio pyragą, riebią maskarponę maišykite su kur kas lengvesniu rikotos sūriu. Vietoje rikotos taip pat galite naudoti iki glotnumo pertrintą varškę.
     
  • Skaniausias sūrio pyragas yra gerai atvėsintas, tad kepkite jį iš vakaro, pernakt palaikykite šaldytuve, o tuomet – pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.
     
  • Norėdami patiekti dailius kremiško sūrio pyrago gabalėlius, pjaustykite karštu peiliu – palaikykite jį karštame vandenyje, nusausinkite ir nedelsdami pjaukite. Peilį pakaitinkite ir nusausinkite po kiekvieno pjūvio.
     
  • Gardžiausia tortą patiekti su plakta grietinėle, karamelės padažu ir žiupsniu malto cinamono.
     
  • Šaldytuve tortą galite laikyti iki 5 dienų.
     
  • Torto gabalėlius galite ir užšaldyti – išimtus iš šaldiklio, pernakt palikite atšilti šaldytuve.
Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Mantas
2023-10-08 20:35
Ka duoda virimas vandenyje? ATSAKYTI
Vilma
2023-10-09 12:32
Kepant vanduo garuoja, tad tolygiai paskirsto temperatūrą ir sūrio pyragai iškepa kremiški ir dailūs. ATSAKYTI
Rasa
2022-10-16 18:16
Deja, siaip sau ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital