Meksikietiškas maistas - koks jis ir kaip pasigaminti?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2016-11-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Meksikietiškas maistas - koks jis ir kaip pasigaminti?

Meksikietiškas maistas ir jo variacijos ypač populiarios ne tik Meksikoje, bet ir JAV, o taip pat ir visame pasaulyje. Sotaus, paprasto, naminio, saikingai aštraus maisto mėgėjai vertina meksikietišką virtuvę, kurioje gausu kvapnių troškinių, aitrių užkandžių ir išskirtinai saldžių desertų.

 

Meksikiečių virtuvėje susijungia majų, actekų ir kitų indėnų augintos daržovės (kukurūzai, įvairios pupos, avokadai, pomidorai, čili pipirai ir kt.) ir konkistadorų atvežti ryžiai, naminių galvijų (jaučių, kiaulių, vištų, ožkų, avių) mėsa bei pieno produktai, taip pat jų atplukdytos kvapiosios žolelės ir prieskoniai. Meksikos virtuvei būdinga ne tik skirtingų produktų gausa, bet ir daugelis gaminimo technikų. Kepimo ant laužo tradicija puoselėjama tūkstančius metų, tačiau iš užkariautojų išmoktas skrudinimas taukuose ar aliejuje - svarbi kultūros dalis. 

 

Visame pasaulyje puikiai žinomas ir mėgstamas gvakamolės padažas iš avokadų, įvairios salsos iš smulkiai pjaustytų daržovių, vaisių ir prieskonių. Iš kviečių ar kukurūzų miltų kepami tortilijų papločiai, naudojami kesadilijų, buritų ir daugelio kitų patiekalų gamyboje. Įdomu, kad Meksika - karšto šokolado gimtinė, taip pat garsėjanti cinamonu ir cukrumi gausiai apibertomis churos spurgomis ir kepiniais su kondensuotu pienu.

 

Meksikietiško maisto įkvėpti, JAV pietuose gyvenantys amerikiečiai sukūrė puikius Teks-Meks virtuvės patiekalus: tortilijų traškučius načios, užkepamus su faršu, sūriu, paprikomis, kaubojų mėgiamą čili troškinį, tortilijų suktinukus enčiladas, aliejuje skrudintas čimičangas su kiaulienos faršu.

 

Kviečiame susipažinti su pagrindiniais meksitietiškais bei Teks-Meks virtuvės patiekalais, kurie puikiai tiks ir Lietuvos virtuvėje!

 

 

Kesadilija

 

 

Kesadilijos - Meksikoje populiarus gatvės maistas. Tai apskrudintos tortilijus su sūrio ir kitų priedų (mėsos, paukštienos, daržovių, puplelių ar salsos įdaru), patiekiamos supjaustytos trikampiais, su padažu, grietine.

Paprastų kesadilijų receptą rasite čia.

 

 

Čili troškinys

 

Nuotr. šalt. La Maistas

 

Čili troškinys neretai pavadinamas „meksikietiška čili sriuba“ iš tiesų sugalvotas Teksase (JAV), tačiau, žinoma, šio patiekalo šaknys glūdi Meksikoje. Tai vienas žinomiausių Teks-Meks virtuvės patiekalų. Sodraus skonio, maloniai šildantis ir puikiai pasotinantis troškinys gaminamas iš maltos jautienos, pomidorų, pupelių, svogūnų, česnakų bei gardinamas čili pipirais ar aštriu padažu. Jis tiekiamas su kukurūzų duona, tortilijomis ar jų traškučiais, gali būti užpilamas ant makaronų ar ryžių.

Čili troškinio receptą rasite čia

 

 

Burito

 

Nuotr. šalt. bubble kitchen

 

Buritos vienodai dažnai sutinkamos tiek meksikietiškoje, tiek ir Teks-Meks virtuvių tradicijoje. Didesnė kvietinė ar kukurūzinė tortilija naudojama, kaip pagrindas į kurį įvyniojamas sotus, sodraus skonio įdaras. Įdarui naudojamos pupelės, ryžiai, įvairi mėsa ar paukštiena, skirtingos salsos, gvakamolė, sūris, grietinė.

Buritų su vištieną receptą rasite čia.

 

 

Čimičanga

 

Nuotr. šalt. The best spanish recipes

 

Čimičanga yra tvirtai susuktas ir aliejuje skrudintas burito. Šis Teks-Meks virtuvės patiekalas sutinkamas pietvakarinėse JAV valstijose, o taip ir Meksikoje. Čimičangos įprastai gaminamos iš kvietinių tortilijų, į kurias gali būti įsukama labai didelį produktų įvairovė: ryžiai, džiovinta ar marinuota mėsa, plėšyta vištiena, sūris, įvairios daržovės. Aliejuje apskrudintos čimičangos patiekiamos su tradiciniais meksikietiškų patiekalų priedais: grietine, salsa, gvakamole, sūriu.

Sočiųjų čimičangų receptą rasite čia.

 

 

Fachita

 

Nuotr. šalt. Čiop Čiop

 

Tai Teks-Meks virtuvės patiekalas, kuris tradiciškai ruošiamas iš įvairios, grilyje keptos mėsos, supjaustomos nedideliais gabalėliais ir įsukamos į tortiliją arba įdedamos į takos paplotėlį. Taip pat naudojami meksikietiškoje virtuvėje įprasti priedai - salsa (ypač pomidorų salsa „Pico de gallo“), gvakamolė, smulkiai sukapotos salotos, sūris, grietinė. Restorane ar vakarienės namuose metu dažnai patiekiama didelė mėsos ir įvairių priedų lėkštė, kad kiekvienas valgantysis galėtų susisukti fachitą pagal savo skonį.  

Fachitų su jautieną receptą rasite čia.

 

 

Karnita

 

Nuotr. šalt. Food Network

 

Karnitos pavadinimas, reiškiantis „mėsos gabaliukai“, puikiai apibrėžia patiekalo esmę. Tai Mičoakano valstijos pasididžiavimas. Karnitos gaminamos iš taukuose arba aliejuje ilgai, net 3-4 valandas, ant mažos ugnies troškintos kiaulienos, įsukamos į nedideles tortilijas. Mikštutėlė kiauliena pagardinama apkepintomis aitriosiomis paprikomis, svogūnais, salsa, gvakamole, sutrintomis pupelėmis.

Karnitų receptą rasite čia.

 


Enčilada

 

 

Sotus patiekalas buvo valgomas dar majų laikais. Enčilados gaminamos į kukurūzinę tortiliją įsukant mėsą, daržoves, žuvį, apliejamos aštriu padažu ar apiberiamos sūriu ir užkepamos. Šis patiekalas tiekiamas su šviežiais, kapotais žalumynais, svogūnais, grietine, salsa, alyvuogėmis.

Enčiladų receptą rasite čia.

 

 

Gvakamolė

 

 

Tai tradicinis actekų patiekalas, gaminamas iš sutrintų avokadų, apšlakstytų citrinos ar žaliosios citrinos sultimis, gardinamas įmaišius smulkiai pjaustytų pomidorų, svogūnų, paprikų, čili pipirų. Gvakamolė tiekiama kaip garnyras prie keptos mėsos, kaip mirkalas kukurūzų traškučiams, įsukama į tortiliją, kaip užkandis.  

Gvakamolės receptą rasite čia.

 

Pomidorų salsa

 

Nuotr. šalt. Segebutės užrašai

 

Salsos padažas gali būti ruošiamas iš eilės ingredientų, tačiau karšta ar šalta pomidorų salsa yra pati populiariausia. Ypač mėgiama salsa iš šviežių, nedideliais kubeliais pjaustytų pomidorų, svogūnų, kalendros, žaliųjų aitriųjų pipirų, žaliosios citrinos sulčių, druskos. Ji vadinama „Pico de gallo“, išvertus iš ispanų kalbos tai reiškia „gaidžio snapas“. Ši salsa taip pat vadinama ir „vėliavos salsa“, kadangi joje susimaišiusios Meksikos vėliavos spalvos: žalia, balta ir raudona. Ji tiekiama kaip garnyras prie mėsos, užkandžių, kaip priedas prie traškučių.  

Pomidorų salsos „Pico de gallo“ receptą rasite čia.

 

 

Karštas šokoladas

 

 

Visame pasaulyje populiarų karštą šokoladą galima pavadinti meksikietišku gėrimu, kadangi pirmieji gėrimą iš sutrintų kakavos pupelių ėmė ruošti actekai ir majai. Tiesa, anuomet šis gėrimas nebuvo saldinamas, pasižymėjo karčiu ir atriu skoniu, kurį suteikė didelis kiekis prieskonių. Šiuolaikinis karštas šokoladas verdamas iš kakavos, pieno, vandens, gardinamas smulkintu šokoladu, saldinamas cukrumi. Norintys pajusti autentiškesnį skonį turėtų įsiberti žiupsniuką aitriųjų čili pipirų.

Karšto šokolado receptą rasite čia.

 

 

Churos

 

Nuotr. šalt. Inga's Sweeterie

 

Churos vadinamos ispaniškomis spurgomis, tačiau apsilankę Meksikoje pamatysite daugybę nedidelių kepyklėlių, konditerijų, maisto vagonėlių, siūlančių šias aliejuje virtas, pailgas ar spiralės formos spurgas. Išvirtos churos apvoliojamos cukruje ir cinamone, apliejamos šokoladu ar karamelizuotu kondensuotu pienu, dažniausiai valgomos pusryčiams, užsigeriant puodeliu stiprios kavos.

Churos spurgų receptą rasite čia.

 

 

Trijų rūšių pieno pyragas

 

Nuotr. šalt. Saulėta virtuvė

 

Meksikietiško pyrago pavadinimą „tres leches“ būtų galima išversti „trijų pienų“. Šis originalus. burnoje tirpstantis desertas kepamas kaip lengvutis biskvitas arba kiek riebesnis keksas ir sulaistomas skirtingų rūšių pienu: sutirštintu pienu, kondensuotu pienu ir riebia grietinėle.

Meksikietiško pyrago receptą rasite čia.

 

 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital