Matcha - kas tai, kodėl verta ir kaip skaniai paruošti?

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Matcha - kas tai, kodėl verta ir kaip skaniai paruošti?

Gerti Matcha dabar yra labai madinga. Bet tai, atvirkščiai nei kraštutinis gliuteno atsisakymas, yra gera ir sveikatai palanki mada! Šiame straipsnyje apie tai ir pakalbėsiu.
 

 

Kas yra Matcha?

 

Tai yra itin aukštos kokybės japoniškos žalios arbatos sumalti lapeliai. Gerdami tokią maltą arbatą gauname didžiausią antioksidantų, kofeino ir vitaminų kiekį, nes suvartojame visą lapelį (be kotelių), o ne tik jį užplikome.

 

Matcha vs. kava

 

Kofeinas. Matcha turi didelį kofeino kiekį, todėl ji gali pakeisti kavą. Mano manymu, skoninėmis savybėmis tai yra geriausia kavos alternatyva. Labai svarbu, kad Matcha arbatos ir kavos poveikis skiriasi - kava suteikia organizmui staigų energijos pliūpsnį, kuris greitai baigiasi. Tuo tarpu Matcha, nors ir turi panašų kofeino kiekį, bet dėl kitų joje esančių medžiagų veikia švelniau - energija suteikiama palaipsniui, yra tolygesnė ir ilgiau išliekanti.

 

Nauda sveikatai. Matcha ne tik suteikia energijos, bet ir turi didelį antioksidantų kiekį (antioksidantai svarbūs mūsų organizmui kovoje su senėjimo procesais, vėžiu ir kitomis ligomis). Ji turi kalcio, geležies, vitaminų A ir C. Dėl šių sveikatai palankių savybių ir puikaus skonio, kokybiška matcha Japonijoje ypač vertinama ir naudojama kone kasdien.

 

Kaina. Kokybiška Matcha yra brangi. Daug brangesnė už kavą, jei lyginsime su paprastos kavos iš prekybos centro kaina. Pvz. 500 g populiarios maltos kavos kainuoja apie 6 Eur. Tuo tarpu 40 g matcha arbatos miltelių kainuoja nuo 15 Eur, o itin kokybiškos Matcha rūšys - nuo 30 Eur.

 

Skonis. Jei reikėtų rinktis tarp įprastinės Latte kavos ir Matcha Latte, aš visada skonio atžvilgiu pasirinkčiau Matcha. Visgi prie kavos daugelis esame pratę, jos skonis mums patinka. Bet kuriuo atveju, Matcha yra labai skani ir dar nesutikau žmogaus, kuriam ji nepatiktų. Jau kai paragauji, tai viskas - meilė visam gyvenimui.

 

Aš pati kavą labai myliu ir atsisakyti neplanuoju. Bet geriu jos tik vieną puodelį ryte su pusryčiais, o dienos metu, jei norisi energijos, geriu Matcha Latte.
 

 

Kokią Matcha rinktis?

 

Matcha būna dvejopa - tinkama gerti (angliškai ji vadinasi Ceremonial Matcha) ir kulinarinė Matcha, kuri skirta naudoti desertų gamyboje. Tad gėrimui ruošti ieškokite Ceremonial Matcha, o jei kyla neaiškumų, pats geriausias rodiklis yra kaina. T.y. gėrimui tinkanti Matcha kainuoja mažiausiai 15 Eur, bet dažniau sutinkama kaina 25 - 40 Eur.

 

Aš Matcha paprastai perku internetu ir išbandau vis kitas pasaulyje populiarias rūšis. Mano Top 1 yra “House of Matcha”, bet Lietuvoje esu gavusi dovanų Matchos iš “Skonio ir kvapo“, kokybė patiko.


 

Kaip gerti ir ruošti Matcha?

 

Yra du populiarūs būdai:

 

  1. Matcha arbata, t.y. Matcha užpilta vandeniu.
  2. Matcha Latte, t.y. panašiau į kavą, kreminės tekstūros, užpilta augaliniu pienu. Aš visada ruošiu Matcha Latte.

 

Kad ir kurį būdą pasirinktumėte, svarbiausia taisyklė - neužpilti Matcha miltelių verdančiu skysčiu. Jis turi būti maždaug 80 laipsnių temperatūros.

 

Istoriškai Matchos ruošimas turi daug gražių papročių. Jei norite, kad tai taptų ir jūsų mini ceremonija, prireiks specialių priemonių, tokių kaip bambukinė šluotelė. Štai čia galite pasižiūrėti, kaip reikėtų ruošti Matcha su šluotele. Aš šias priemones turiu, bet spėkite ar nors kartą panaudojau.

 

Man atrodo, ceremonialumas nėra būtinas paprastam kasdieniam vartojimui. Aš Matcha Latte ruošiu kokteilių plaktuve. Bet būdų suplakimui yra įvairių, pvz galbūt turite pieno plakiklį ar kavos aparatą, kurio pagalba galite išplakti ir pašildyti pieną. Jeigu trūksta idėjų, tiesiog įveskite į google paiešką “How to make Matcha Latte with …(įrašykite savo turimą prietaisą)“ ir jų tikrai rasite.


 

Mano Macha Latte receptas

 

Reikės:

  • 3/4 a.š. Matcha arbatos miltelių
  • 1 a.š. medaus (arba klevų ar agavų sirupo) - saldiklio kiekį koreguokite pagal savo skonį
  • 70 ml pilno riebumo kokosų pieno
  • 70 ml mėgstamo augalinio pieno


Papildomai galima įdėti:

  • Žiupsnelį cinamono
  • Žiupsnelį vanilės
  • 1/4 a.š. Maca miltelių (Ne Matcha, o super maisto Maca)
  • 1 a.š. kokosų sviesto



Gaminame:

 

1. Puode užkaitiname abu pienus ir saldiklį. Neužverdame, o tik pašildome iki maždaug 80 laipsnių.

Beje, galima naudoti tik augalinės kilmės skystą pieną, be kokosų pieno, bet tuomet bus skystesnė tekstūra, o man labiau patinka kremiškesnė.

 

2. Į kokteilių plaktuvą pilame pašildytus pienus, dedame Matcha miltelius ir, jei naudosite, norimus priedus. Suplakame iki putų.

 

3. Pilame į puodelį ir mėgaujamės!

Daugiau maistingų ir stilingų receptų galite rasti šioje Kristinos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Evelina
2024-01-15 22:10
Laba, kokosų pienas čia tas, kur tų kokosų keli procentai, ar kitoks? :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital