Makaronai įdomiau - 3 gardžios idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Makaronai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Makaronai yra vienas tų magiškų ingredientų, gelbėjančių, kai virtuvėje suktis nėra laiko ar jėgų, o taip norisi skanios vakarienės. Dažniausiai turime savo mėgstamus makaronų receptus, bet net ir patys pačiausi jie gali pabosti. Jei taip nutiko ir jums, dalinamės trimis itin paprastai pagaminamomis, bet skoniu nepaprastai džiuginančiomis makaroniškų vakarienių idėjomis - šiek tiek itališkos klasikos, šiek tiek jos interpretacijos ir lėkštėje puikuosis, neperdedame, restorano verti patiekalai.

 

Makaronai su vištiena ir kreminiu citrininiu padažu

 

Jei citrinos ir makaronų derinys jums skamba neįprastai, pažadame, taip bus tik iki pirmo šių itin kremiškų makaronų kąsnio. Jų skonio ypatingumas - būtent švelni citrinos nata, kurią Bešamelio tipo padažui suteikia žievelė ir truputis sulčių. Valgantys tikriausiai net nesupras, kas duoda padažui to gurmaniškumo, bet mėgausis kiekvienu kąsneliu. Beje, jei grietinėlės po ranka neturite, ją galite keisti pienu. Tokiu atveju padažui sviesto naudokite šiek tiek daugiau (idealu, dvigubai daugiau:). Jei norite spalvingiau, papildomai į makaronus tinka įmaišyti žaliųjų žirnelių, špinatų, brokolių ar kitų švelnaus skonio daržovių.

 


 

4-5 porcijoms mums reikės:
Paruošite per 30 min
 

  • 400 g makaronų (naudojau rigatoni, bet tinka ir spagečiai, rageliai, tagliatelle ar kt.)
  • 500 g vištienos filė, supjaustytos kubeliais (naudojau krūtinėlę, bet tinka ir šlaunelių mėsa)
  • 300 ml pieno
  • 200 ml grietinėlės, 30-35% riebumo (galima keisti pienu ar liesa grietinėle)
  • 40 g sviesto (2 v.š.)
  • 30 g miltų (2 v.š.)
  • 50 g kietojo sūrio (mėgiamo, naudojau VILVI Memel Reserve)
  • 50 g sūrio su melsvuoju pelėsiu (nebūtina, bet labai tinka, naudojau VILVI Memel Prussia)
  • 1 citrinos
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 a.š. raudonėlio
  • Prieskonių vištienai (bet kokių mėgiamų).
  • Druskos, pipirų
  • Kepimui - alyvuogių aliejaus (arba sviesto)
  • Patiekiant - saujelės bazilikų (ar mėtų, ar kitų žalumynų)

 

1. Pasiruošiame ingredientus.
 

 

2. Kubeliais pjaustytą vištieną pagal skonį pagardiname mėgiamais vištienos prieskoniais ir druska (jei prieskoniai be druskos). Apkepiname keptuvėje su šiek tiek aliejaus (arba sviesto) iki vištiena bus iškepusi. Suberiame ją iš keptuvės į dubenį ir uždengiame, kad neatvėstų.

* Vietoje vištienos prieskonių galite naudoti po 1 a.š. maltos saldžios paprikos ir česnako miltelių bei 0.5 a.š. aitrios paprikos.
 

 

3. Užkaičiame virti makaronus. Verdame dosniai pasūdytame vandenyje 1 minute trumpiau negu nurodyta ant pakuotės. 

 


 

4. Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė vištiena, ištirpiname sviestą. Beriame smulkiai sukapotą arba išspaustą česnaką ir maišydami pakepiname 30-40 sekundžių ant nedidelės kaitros. Beriame miltus ir maišydami pakepiname ant vidutinės kaitros 1-2 min. (turėtume gauti košelę). Nuimame keptuvę nuo kaitros ir maišydami šluotele pamažu supilame pieną. Pirmą trečdalį pilame lėtai, labai gerai išmaišydami, kad neliktų gumuliukų, o likusį pieną galima supilti greičiau. Tada supilame grietinėlę, išmaišome.

 

5. Suberiame raudonėlį, įtarkuojame citrinos žievelę. Grąžiname keptuvę ant vidutinės kaitros ir maišydami pakaitiname iki padažas šiek tiek sutirštės, taps kremiškas.

 


 

6. Įspaudžiame pusės citrinos sultis (apie 2 v.š.), įtarkuojame sūrius, įberiame žiupsnelį pipirų ir gerai išmaišome. Paragaukite, ar patinka skonis. Jei norisi sūriau, įberiame šiek tiek druskos, o jei norisi daugiau rūgštelės - įspaudžiame dar citrinos sulčių.
 

 

7. Išvirusius makaronus nusunkiame (šiek tiek virimo skysčio pasiliekame). Į paruoštą padažą sudedame makaronus bei vištieną. Maišydami pakaitiname ant vidutinės kaitros 1-2 min, kad viskas sušiltų. Jei norisi skystesnio padažo, įpilame šiek tiek makaronų virimo skysčio.
 

 

8. Patiekiant galima pabarstyti šviežiais žalumynais - labai tinka bazilikai ar mėtos.
 

 

 


Makaronai su tunu ir pomidorais

 

Taip paruošti makaronai yra modernesnė itališka klasika, dar žinomi Pasta alla puttanesca con tonno vardu. Šiame recepte jie gaminami su tunu, bet tuną galite keisti mažomis krevetėmis ar keletu ančiuvių ar tiesiog gaminti vegetarišką versiją be jo. Aš asmeniškai mėgstu ir pomidorus, ir nesausus makaronus su gausiai padažo, todėl konservuotų pomidorų naudoju dvi skardines (800 g). Jei norite švelnesnio pomidorų skonio, galite šį kiekį mažinti perpus ir/ar papildomai padažui drauge su svogūnu apkepinti smulkintą saldžiąją papriką, saliero lapkotį ar kitų daržovių.

 


 

3-4 porcijoms reikės:
Paruošite per 30 min
 

  • 350 g makaronų (naudojau Fettuccine, bet tinka ir spagečiai ar kiti mėgiami)
  • 2 skardinių konservuoto tuno savo sultyse, nusunkto (mano skardinė buvo 180 g)
  • 800 g konservuotų trintų pomidorų savo sultyse (arba smulkintų pomidorų)
  • 100 ml balto sauso vyno (arba daržovių sultinio)
  • 2 saujų alyvuogių (naudojau Kalamata, bet tinka ir juodosios)
  • 2 šaukštų konservuotų kaparėlių (nebūtina, bet labai tinka)
  • 1 svogūno
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Saujos petražolių (arba 1 a.š. džiovinto raudonėlio)
  • Druskos, pipirų
  • Patiekiant - kietojo arba puskiečio sūrio (naudojau VILVI Memel Prussia)


1. Pasiruošiame ingredientus.
 

 

2. Svogūną smulkiai supjaustome, česnaką nulupame ir smulkiai sukapojame. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname 3 v.š. alyvuogių aliejaus. Sudedame svogūną ir maišydami pakepiname 3-4 min iki suminkštės. Dedame česnaką ir maišydami pakepiname 20-30 s.
 

 

3. Sukrečiame konservuotus pomidorus, nusunktą tuną, kaparėlius, perpus perpjautas alyvuoges ir pasmulkintas petražoles, supilame vyną (arba sultinį). Viską troškiname ant nedidelės ugnies 10-15 min iki padažas sutirštės. Paragaujame, pagal skonį pagardiname druska ir pipirais. Jei padažas atrodo rūgštokas (labai priklausys nuo pomidorų kokybės), įberiame pagal skonį cukraus ar kito saldiklio.
 

 

4. Kol padažas troškinasi, makaronus išverdame pasūdytame vandenyje pagal instrukciją ant pakuotės, tik verdame viena minute trumpiau.

 


 

5. Išvirusius makaronus nukošiame (stiklinę makaronų virimo skysčio pasiliekame). Karštus makaronus sudedame į padažą ir gerai išmaišome, pakaitiname ant nedidelės ugnies 1-2 min. Jei norisi daugiau skysčio, įpilame šiek tiek makaronų virimo vandens. Patiekdami Pabarstome trupučiu petražolių ir tarkuoto sūrio.
 

 


 

 

Fettuccine Alfredo makaronai

 

Fettuccine Alfredo yra itališka legenda ir jiems paruošti pakanka vos trijų ingredientų - makaronų (originaliai fettuccine, bet tinka ir spagečiai ar kiti mėgiami), daug sviesto ir daug kietojo sūrio. Ir jokios grietinėlės, kaip tikriausiai rasite daugelyje amerikietiškų receptų. Tikrai. Būtent toks genialiai paprastas ir genialiai skanus Fettuccine Alfredo receptas gimė Romoje 1914 m. Alfredui Di Lelio (dar vadintam fettuccine karaliumi) priklausančiame restorane Via della Scrofa. Istorija byloja, jog šių fettuccine receptą Alfredo sukūrė norėdamas pradžiuginti sergančią žmoną. Nuo tada jie tapo restorano klasika. Ilgainiui restorane apsilankė ne viena Holivudo įžymybė, kuri namo į JAV parsivežė šių puikių makaronų skonio prisiminimą, bet ne tikslų receptą. Todėl amerikietiškame alfredo padaže beveik visada sutiksite grietinėlę. Nors genialiame idealiai kremiškų Alfredo Di Lelio fettuccine recepte jos tikrai nebuvo.

Beje, visiškai autentiški Fettuccine Alfredo gaminami su Parmigiano Reggiano sūriu, tačiau jį galite keisti ir kitu mėgiamu ilgesnio brandinimo kietuoju sūriu. Svarbu, kad jis būtų kokybiškas ir jokiu būdu ne sutarkuotas iš pakelio. Sūrį būtinai tarkuokite patys, nes iš anksto sutarkuoti sūriai dažnai sudėtyje turi lipnumą reguliuojančių priedų, tad nesusijungs į tokį kremišką padažą, koks turėtų būti.

 


 

4-5 porcijoms mums reikės:
Paruošite per 15 min
 

  • 500g fettuccine makaronų (galima keisti spagečiais, tagliatelle ar kt.)
  • 200 g sviesto (supjaustyto kubeliais)*
  • 160 g kietojo sūrio (naudojau VILVI Memel Reserve)

 

* sviestas lengviau ištirps ir padažas bus vientisesnis, jei supjaustytą kubeliais sviestą palaikysite kambario temperatūroje bent 20-30 min. Jei pamiršote išimti laiku iš šaldytuvo, ne bėda - pradėdami gaminti, prieš ruošdami makaronus, sviestą supjaustykite dar mažesniais kubeliais nei nuotraukoje ir paskleiskite didesnėje lėkštėje vienu sluoksniu.
 

1. Pasiruošiame ingredientus - makaronus, sviestą ir sūrį.

 


 

2. Makaronus dedame į verdantį pasūdytą vandenį. Verdame pagal instrukciją ant pakuotės iki bus al dente.
 

 

3. Kol verda makaronai, kietąjį sūrį smulkiai sutarkuojame.
 

 

4. Išvirusius makaronus nukošiame (stiklinę virimo skysčio pasiliekame).
 

 

5. Į ką tik nukoštus, dar garuojančius (tas labai svarbu!) makaronus dedame kubeliais pjaustytą sviestą. Greitais judesiais išmaišome, jog sviestas ištirptų.
 

 

6. Iškart po sviesto per 4-5 kartus sudedame kietąjį sūrį. Dedame taip - suberiame dalį, greitais judesiais truputį pamaišome, tada vėl dedame dalį, vėl greitai pamaišome ir taip iki sudėsime visą. Tada gerai išmaišome. Šis sluoksniavimas svarbus, jog sūris nesuliptų į gumulą.
 

 

7. Supilame daugmaž pusę stiklinės karšto makaronų virimo skysčio ir gerai išmaišome, kad makaronai taptų kremiški. Jei norisi daugiau kremiškumo, įpilame dar šiek tiek makaronų virimo skysčio ir vėl išmaišome.
 


 

 

8. Tiekiame iškart ir skanaujame!
 

 

Straipsnio draugas: VILVI MEMEL
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital