Kaip skaniai paruošti kepenėles? Pasakojame ir dalinamės receptais!

2024-01-10
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 17)
Kepenėlių receptai
@ Shutterstock

Kepenėlės - ypač maistingas, tačiau, deja, primirštas produktas. Dažnas yra girdėjęs apie kepenėlių naudą, tačiau jų privengia, nes nemoka paruošti tikrai skaniai. Dalinamės naudingais patarimais ir siūlome pasigardžiuoti kepenėlėmis, kurias puikiai pagaminti tikrai lengviau, nei manote!

Kepenėlės - paneigiame mitus ir atrandame naudą

Kepenėlės kartais laikomos „nešvariu“ organu, nes jos dalyvauja medžiagų apykaitoje, neutralizuoja ir iš kraujotakos šalina toksinus (pavyzdžiui, vaistus, nuodus, kitas organizmui pavojingas chemines medžiagas). Būgštavimai dėl kepenėlių keliamo pavojaus sveikatai yra nepagrįsti - taip, kepenys iš tiesų yra vienas iš organizmų „filtrų“, tačiau potencialiai žalingos medžiagos jose beveik (išskyrus retus apsinuodijimus sunkiaisiais metalais) nesikaupia. Pagrindinė toksinų „saugykla“ yra riebalai, jie taip pat, tiesa, neilgai cirkuliuoja kraujyje, nedidelė pavojingų medžiagų dalis kaupiasi kauluose ir sąnariuose, limfinėje sistemoje.

Kepenys, savo ruožtu, sukaupia didelius kiekius organizmui ypač naudingų medžiagų: vitaminų A, D, B12, K, PP, folio rūgšties (jos ypač daug paukštienos kepenėlėse), geležies, vario, cinko, natrio. Kepelėse gausu visaverčių baltymų, kaloringumu jos primena jautieną.

Kepenų į savo mitybą turėtų įtraukti anemija sergantieji ar į ją linkę, po ligų ir traumų sveikstantys, ilgai antibiotikus vartoję, toliau nuo pusiaujo (tad ir Lietuvoje) gyvenantys ir vitamino D nuolat stokojantys žmonės, didžiulį folio rūgšties poreikį turinčios nėščiosios (ar pastoti bandančios moterys), žindyvės.

Kepenys gan „koncentruotas“, nemažai cholesterolio turintis produktas, tad jį vartoti reikėtų saikingai (ypač vaikams), ne dažniau, nei kartą per savaitę. Kepenėlių nereikėtų valgyti laikantis dietinės mitybos taisyklių, pavyzdžiui, sergant pankreatitu, podagra.

 

Vištienos kepenėlių paštetas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepenėlių pasirinkimas ir paruošimas - pažadame, bus skanu

Šviežių kepenėlių pasirinkimas. Pagrindinė sąlyga renkantis skanias ir sveikatai naudingas kepenėles yra gyvulio ar paukščio amžius, jo šėrimas ir gyvenimo sąlygos bei kepenėlių šviežumas.

Kepenėles pirkite iš patikimų, sertifikuotų ūkininkų. Idealu, jeigu jos žole ir šienu (ne grūdais) šerto gyvulio arba ekologiškais lesalais lesinto paukščio. Natūraliomis sąlygomis augintų ir kokybiškai maitintų gyvūnų ar paukščių kepenyse (taip pat ir kituose subproduktuose bei mėsoje, kiaušiniuose) maisto medžiagų bus gerokai daugiau. Žinoma, šių produktų gauti sunkiau ir jų kaina aukštesnė, tačiau, gaminant patiekalus jų reikės mažiau, valgydami greičiau pasisotinsite.

Šviežios kepenėlės turi būti blizgios, glotnios, vientisos, be įtrūkimų, nelygumų. Jauno gyvūno ar paukščio kepenys yra rausvos arba šviesiai raudonos, o vyresnio - sodrios raudonos, plytų ar net rusvos spalvos. Jauno gyvūno ar paukščio kepenys yra gerokai švelnesnio skonio, malonesnio aromato, priimtinos daugeliui, o vyresnio arba ilgiau pagulėjusios ant prekystalio - turės aitrumo, yra gan specifiškos, tad, jeigu nesate subproduktų gerbėjas gali ir nepatikti.

Šviežių kepenėlių šaldymas ir atšildymas. Kepenėlės - ypač greitai gendantis produktas. Vos 2 valandas kambario temperatūroje pabuvusias kepenėles vartoti yra pavojinga, tad nusipirktas kepenėles reikėtų pradėti ruošti kuo greičiau.

Tikrai šviežios ir kokybiškos kepenėlės šaldtuve gali būti laikomos 1-2 dienas, tad, jeigu nusipirkote didesnį kiekį kepenėlių arba neketinate jų gaminti iškart, verčiau užšaldykite.

Šaldymui ruošiamas kepenėles susipjaustykite porcijomis, išpjaukite gyslas, plėves, patapšnokite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte drėgmę ir įdėkite į šaldymo maišelį, išspauskite oro likučius. Šaldymo maišelius galite papildomai apsukti folija, tuomet kepenėlių skonis ir mitybinė vertė ilgiau išliks nepakitę. Šaldytos kepenėlės išlieka gardžios ir naudingos 3-4 mėn., tačiau jas vartoti saugu ilgiau, apie 6 mėn.

Norėdami atšildyti kepenėles, jas iš šaldymo kameros perkelkite į šaldytuvą. Lėtai atšylančių kepenėlių struktūra ir skonis mažiau pasikeis, be to šis atšildymo būdas gerokai saugesnis dėl ypač greito kepenėlių gedimo. Jeigu atšilusios kepenėlės yra nemalonaus kvapo, blyškios, netolygios spalvos, gličios, lyg aptrauktos balkšvu sluoksniu, jos sugedusios ir nebetinkamos vartoti.
 

Žalios šviežios kepenys

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pjaustymas. Kepenis, visų pirma, reikėtų atidžiai apžiūrėti. Mėsininkai dažniausiai išpjauna stambias kraujagysles, plėves, tulžies pūslę (jų kartais pasitaiko perkant paukštienos kepenis). Jeigu kepenyse yra šių likučių, juos atsargiai išpjaustykite peiliu, būkite ypač dėmesingi, jeigu palikta tulžies pūslė - ją įpjovus ir išsiliejus karčiai tulžiai, kepenys bus sugadintos.

Prieš pjaustydami galvijų kepenėles lengvai padaužykite peilio kriaunomis ar švelniai patapšnokite mėsos plaktuku, tuomet jas dengianti, kartumo, aitrumo suteikianti ir šilkinę tekstūrą gadinanti plėvė lengviau atšoks, ją būtinai nulupkite.

Paukščių kepenėles taip pat pat dengia plonos plėvelės. Stambesnius, stangresnius jų gabalus nulupkite suėmę pirštais, tačiau perdėm „nesismulkinkite“ - šios plėvelės gerokai plonesnės ir patiekalo skoniui didelės įtakos (ypač, jeigu kepenėles pamirkysite ir negailėsite prieskonių) neturės.

Kepenis supjaustykite kuo vienodesniais, plonais, nedideliais gabaliukais, tuomet jas gaminti reikės labai trumpai, tik kelias minutes. Greitai apdorotos kepenėlės bus švelnaus skonio, malonios tekstūros, tirpstančios burnoje, jose išliks visos naudingosios maisto medžiagos.

Mirkymas. Supjaustytas kepenėles reikėtų pamirkyti piene arba vandenyje su pora šaukštų citrinų sulčių ar 1-2 šaukštais acto. Mirkymas padės pašalinti visus kraujo likučius, o taip pat sumažins kepenėlių kartumą, sušvelnins jų skonį. Greitai gendančias kepenėles vertėtų užpilti ir mirkyti įdėjus indą į šaldytuvą.

Ilgėliau (1-2 val.) rekomenduojama mirkyti aitresnio skonio, kartesnes, vyresnių galvijų kepenis, tačiau veršiukų, ėriukų ar paukščių kepenėles taip pat galite kiek trumpiau (apie 40 min.-1 val.) pamirkyti, jos bus dar švelnesnės.
 

Keptos vištienos kepenėlės

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pagardai. Kepenėlių skonis gan specifinis ir intensyvus, tad, jeigu norite jį subalansuoti ar truputį užgožti, rinkitės stipresnio skonio pagardus.

Kepenėles tinka ruošti su svogūnais, česnakais, rozmarinais, čiobreliais, šalavijais, lauro lapais, sodriu, sausu raudonu vynu, grietinėle, garstyčiomis, džiovintais vaisiais, uogomis ir net riešutais. Ruošdami kepenėles nepamirškite ir druskos, tačiau jos berkite tik pačioje gaminimo pabaigoje (ypač, jeigu gaminate subtilias veršienos, ėrienos ar paukščių kepenėles), tuomet kepenėlės nesukietės, bus švelnesnės tekstūros.

Paruošimas. Kepenėles gardžiai paruošti tikrai nėra sudėtinga, tačiau dažniausiai daroma klaida yra perdėm ilgas terminis apdorojimas. Pervirtos, perkeptos ar per ilgai troškintos kepenėles tampa sprangios, kietos, sausos, „guminės“, o naudingų maisto medžiagų jose lieka mažai.

Gaminamos kepenėlės labai greitai išsausėja, tad jas reikėtų ruošti su didesniu riebalu kiekiu, t.y. apkepinti svieste ar taukuose (prieš kepimą kepenėles galima pavolioti miltuose, kad susidarytų išsausėti neleidžianti luobelė), troškinti riebesniame padaže arba sumalti į paštetą su riebesne mėsa, lydytu sviestu ar grietinėle.

Jeigu kepėnėlių skonis ar tekstūra, kad ir kaip jas begamintumėte, jums nepatinka, tačiau norite šį produktą įtraukti į savo mitybą dėl jo naudos, galite pagudrauti. Kepenėles sumalkite ir sumaišykite su jautienos faršu (pavyzdžiui, į 1 kilogramą faršo įmaišykite 200-250 g maltų kepenėlių), gausiai pagardinkite prieskoniais ir gaminkite kotletus, paplotėlius mėsainiams, apkepus, čili troškinį, mėsos padažą makaronams. Kepenėlių skonio nė nepajusite, o patiekalo mitybinė vertė gerokai išaugs!



Puikūs patiekalai su kepenėlėmis - patiks net jų nemėgstantiems

Gardžius patiekalus iš kepenėlių paruošti tikrai nesudėtinga, be to jų paruošimas yra labai greitas, tad puikiais pietumis ar vakariene galėsite mėgautis vos po akimirkos.

Kepenėlės su svogūnais

Keptos ir svogūnais patroškintos kepenėlės yra didelėje pasaulio dalyje populiarus patiekalas, kuris, manoma, kilo iš Vokietijos. Kepenėles galite troškinti ne tik su svogūnais, bet ir su svogūnais bei obuoliais (plonomis riekelėmis pjaustytus obuolius į keptuvę dėkite kartu su svogūnais, papildomai įberkite žiupsnelį cukraus).
Šios kepenėlės patiekiamos su virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

 

Kepenėlės su svogūnais

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 kg kepenų (labiausiai tiktų veršienos, tačiau galite naudoti jautienos ar vištienos);
1,5 stiklinės pieno (galima pakeisti vandeniu su pora šaukštų citrinų sulčių ar 1-2 šaukštais acto);
150 g miltų;
2-3 didelių svogūnų;
100 g sviesto;
pagal skonį druskos, pipirų, papildomai galima įdėti prieskonių žolelių (čiobrelių, šalavijų).

Gaminimas:
Nuo kepenų nuimkite plėves, išpjaustykite kraujagysles, supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais. Nuplaukite po šaltu, tekančiu vandeniu. Sudėkite į indą ir užpilkite pienu arba vandeniu su šlakeliu citrinų sulčių ar 1-2 šaukštais acto. Pamirkykite 1 valandą, jeigu turite veršienos arba paukštienos kepenis, 2 valandas - jeigu kepenys jaučio.

Svogūnus supjaustykite žiedais arba pusžiedžiais, juos išskirstykite. Keptuvėje išlydykite 2 šaukštus sviesto, apkepinkite svogūnus iki kol suminkštės. Atidėkite.

Miltus sumaišykite su pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis (jeigu jas naudojate). Miltų mišinyje apvoliokite išmirkytas kepenis (skystį prieš tai gerai nuvarvinkite).

Toje pačioje keptuvėje išlydykite likusį sviestą. Sudėkite miltuotus kepenų gabaliukus. Akepinkite iš vienos pusės apie 2-4 min. arba iki kol lengvai paruduos (veršienos, paukštienos kepenis kepkite trumpiau, jautienos - ilgiau. Žinoma, kepimo laikas priklauso nuo gabaliukų dydžio), apverskite ir dar porą minučių pakepkite. Į keptuvę grąžinkite svogūnus, pasūdykite, išmaišykite, uždenkite ir dar kelias minutes viską patroškinkite, kad pasiskirstytų skoniai.

Minkštutės kepenėlės gardžiame kreminiame padaže. Kepenėles galite rinktis bet kokias mėgstamas - vištienos ar kitas. Skanaukite su bulvių koše, ryžiais ar makaronais. O jeigu po ranka neturite jogurto, galite jį drąsiai keisti grietine ar grietinėle.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Jurgitos receptai

Labai nesudėtingai paruošiamos kepenėlės, o ir ingredientai visiškai neįmantrūs. Labai tinka tiekti su salotomis ar duonos riekele.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai labai skanu. Jei mėgstate kepenėles ir grybus, tai siūlome būtinai išbandyti šį receptą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Daugelis mano, kad kepenėles galima tik troškinti arba sutrinti į pastetą, tačiau tai netiesa! Iš kepenėlių galima iškepti puikiausių blynelių! Jie pigūs, greitai paruošiami ir puikiai dera su bulvėmis, raugintais agurkais, kopūstais ar burokėliais. Šiems blyneliams tiks įvairios kepenėlės. Su galvijų kepenimis jie bus ryškesnio skonio, su paukščių - švelnesnio. Taupus, sotus ir ypatingai gardus patiekalas. Labai tinka valgyti su grietine, bulvių koše ir raugintomis ar marinuotomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Minkštos, kvapnios jautienos kepenėlės grietininiame padaže, būtent jis kepenėlėms suteikia ypatingo skonio. Gardu valgyti su bulvių koše ir raugintomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.

Labai skani ir soti mišrainė ir dar vienas puikus būdas, kaip paruošti maistingąsias kepenėles.

Receptą rasite čia.

Vištienos kepenėlės su paprika - greitas ir paprastas receptukas ieškantiems, kaip suintegruoti kepenėles į kasdienį racioną.

Receptą rasite čia.

Neragavę nesupras, koks skanus šis patiekalas yra! Troškinau vištienos kepenėles sojų padaže, su morkomis ir svogūnais, o prie jų sugrūdau bulvių košės, mmm... apsivalgymas ir ne kitaip.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Pagal šį puikų receptą pagaminsite maždaug litrą skanutėlio pašteto, kurio tikrai pakaks žiemos šventėms ar jaukiems žiemos pasisėdėjimams su draugais. Šis paštetas - tikras gurmanų skanėstas, todėl tikriausiai nustebsite, kaip paprasta jį paruošti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Greta, Wild Spoons

Labai skanus, labai kreminis jautienos kepenėlių troškinys su nuostabiai kvapniu padažu, prie kurio labai tinka bulvių košė ar ryžiai, nes padažas toks skanus, kad jį norės suvalgyti iki paskutinio lašelio. Ypač gardu tiekti su raugintomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Virtiniai su kepenėlių įdaru? Patys paprasčiausi virtiniai, tik šiek tiek kitoks įdaras juos padaro ypatingais. Jei mėgstate kepenėles, turėtų patikti.

Receptą rasite čia.

Įkvėpimas šiam receptui autorei kilo pamačius Beatos kulinarinę laidą ir idėja dar ir kaip pasiteisino.

Receptą rasite čia.

Šis paštetas pavyksta tobulas! Minkštutis, sodraus skonio ir sutirpstantis burnoje. Beje, autorė paštetu sulaistyti vietoje tirpinto sviesto panaudojo želė!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Tikrai taip, kepenėles galima gardžiai patiekti ir mišrainėje! Ši kiek pikantiška, bet ruošiama be majonezo, o su natūralaus jogurto padažu. Pagardinti marinuotais agurkėliais, puikiai tiks šventinėms vaišėms.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Šio gardaus recepto idėja iš Neringos Zeleniūtės IG profilio su su šiek tiek improvizacijos nuo recepto autor4s.

Receptą rasite čia.

Taip paruoštas kepenėlių paštetas man yra pats skaniausias. Švelnus ir aromatingas, užteptas ant paskrudintos duonos riekelių jis tobulas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Minkštos, sultingos, aromatingos ir labai skanios kepenėlės, ypatingoje česnakinėje tešloje. Jos gardžios ne tik karštos, bet ir atvėsusios, tad jeigu mėgstate kepenėles, labai rekomenduojame išbandyti šį receptuką.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Receptas nesudėtingas, o rezultatas puikus, ypač, jei mėgstate kepenėles. Ryškaus, sodraus skonio ir šventiškas!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė


Keptas kepenų paštetas

Keptas kepenų paštetas - tikra Prancūzijos klasika. Paštetą patiekite su marinuotais kornišonais ir riekele batono.

Jį galite nesunkiai paįvairinti vietoje konjako naudodami šlakelį Madeiros vyno, romo ar viskio, įmaišydami įvairių džiovintų vaisių, uogų, riešutų, kepimo formą, prieš įdėdami pašteto masę, išklodami rūkytos ar sūdytos šoninės juostelėmis.

Keptas kepenų paštetas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10 x 20 cm kepimo formai Jums reikės:
500 g kepenų (tiks bet kokios mėgtamesnės);
500 g riebesnės kiaulienos (pavyzdžiui, mentės);
2 šaukštų konjako (arba brendžio, romo, viskio);
1 nedidelio svogūno;
1-2 skiltelių česnako;
2 šakelių petražolių;
pagal skonį druskos, pipirų, cinamono, muskato riešuto, maltų gvazdikėlių ar kitokių patinkančių prieskonių;
sviesto formai patepti.

Gaminimas:

Kiaulieną keletą kartų permalkite.

Maistu smulkintuvu sutrinkite svogūną, petražoles, visus prieskonius, konjaką ir kepenis. Jeigu labai sunkiai trinasi, stringa, įpilkite šlakelį vandens ar lydyto sviesto.

Kepenų masę sumaišykite su malta kiauliena. Į gautą masę papildomai galima įdėti smulkintų džiovintų vaisių, uogų, riešutų...

Kepimo formą patepkite sviestu. Jeigu norite, galite netepti sviestu, o iškloti rūkytos ar sūdytos šoninės juostelėmis (reikėtų apie 250 g šoninės). Į kepimo formą sudėkite pašteto masę, išlyginkite viršų.

Kepimo formą įstatykite į didesnę, gilią skardą, į skardą pripilkite tiek vandens, kad kepimo forma su paštetu būtų apsemta iki pusės. Vanduo po truputį garuos ir paštetas neišsausės, bus tolygesnės konsistencijos.

Paštetą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 1-1,5 val.

Iškeptą paštetą tiekite atvėsusį.

Jeigu norite, kad paštetas būtų dailesnės formos ir kad jį būtų patogiau pjaustyti, iškeptą, atvėsusį paštetą formoje paslėkite ir įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital