Likučių puota - 3 greitos idėjos žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Likučių panaudojimas

Maisto švaistymas – didžiulė problema, su kuria susiduria daugelis. Mes planuojame savaitės meniu, apsiperkame pagal tikslų sąrašą, stengiamės planuoti ir šaldytuvus pripildyti labai atsakingai, būti mažiau impulsyvūs ir konkretesni, bet net ir tuomet – planai kartais griūva, o maisto likučiai (ar dar net nespėtos atidaryti pakuotės su jau spėjusiu pasibaigti galiojimo laiku) keliauja į šiukšlių dėžę. Yra skaičiuojama, kad skirtingose Europos šalyse vienas žmogus per metus išmeta dešimtimis ar net šimtais kilogramų maisto. Vienas lietuvis, pasak „Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos“ oficialaus pranešimo, per metus išmeta 60 kilogramų maisto. Ar yra papildomas žingsnis, kuris padėtų šį skaičių sumažinti? Matyt, kad net ne vienas.

Turbūt labai dažnai į šiukšlių dėžę keliauja maisto likučiai – kai pasigaminame per daug, kai nespėjame suvalgyti, kai tiesiog nežinome, kad net suvytusi svogūno puselė ar brokolio stiebas gali būti panaudoti maistui ruošti. Žemiau – trys idėjos:

  • ką gardaus galima paruošti iš virtų bulvių (juk labai neretai netyčia išverdame jų kiek per daug, tiesa?),
  • ką nuveikti su biskvito, nesuvalgyto kekso ar pyrago likučiais;
  • kaip panaudoti tas daržovių dalis, kurios labai dažnai keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę, nes atrodo nevertingos (kotelius, lukštus, pan.)?

Dideli pokyčiai prasideda nuo mažų žingsnių, o juos žengti tikrai galime kiekvienas. Šie – bus ne tik reikšmingi, bet ir dovanos skanių patirčių!

LIKO VIRTŲ BULVIŲ?

Kartais bulvių išverdam per daug, kartais jas netyčia perverdam, o kartais sutrinam iš jų bulvių košę, bet rytojaus dieną šildyti likučių visai nenorim. Suteikti virtoms bulvėms antrą šansą labai paprasta – iš jų (ar iš bulvių košės) labai paprastai galime išsikepti puikių pikantiškų blynelių.

Drąsiai eksperimentuokite su receptu: fermentinį sūrį ar jo dalį keiskite mocarelos sūriu, vietoje petražolių ar greta jų įberkite daugiau žalumynų (krapų, svogūnų laiškų), skonį paįvairinkite įmaišydami pasmulkintų špinatų ar smulkiai pjaustytų brokolių žiedynėlių.

Vietoje kvietinių miltų galite naudoti ir beglitimį miltų mišinį, taip pat puikiai tiks ir avinžirniai miltai, kurių sudėtyje taip pat nėra glitimo.

VIRTŲ BULVIŲ BLYNAI SU SŪRIU

 



3 porcijoms (13-15 blynelių) mums reikės:
Paruošite per 30 min.

  • 500-600 g virtų bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 morkos
  • 1 kiaušinio
  • 150 g fermentinio sūrio
  • ryšelio šviežių petražolių
  • žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
  • žiupsnio druskos
  • ½ stiklinės (70 g) miltų

 

  • aliejaus kepimui

 

1. Pasiruoškite blyneliams reikalingus ingredientus.

 

 

2. Virtas bulves sugrūskite grūstuvu ar šakute (jei naudojate bulvių košės likučius, šį žingsnį praleiskite).

 

 

3. Šlakelyje aliejaus virš vidutinio dydžio ugnies pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir tarkuotą morką, kol daržovės suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

 

 

4. Trintas bulves sumaišykite su keptomis daržovėmis, kiaušiniu, tarkuotu fermentiniu sūriu, druska ir pipirais.

 

 

5. Suberkite miltus ir dar kartą kruopščiai išmaišykite. Gausite labai tirštą tešlą.

 

 

6. Semkite po didelį šaukštą bulvių masės ir tarp drėgnų delnų suformuokite apvalius paplotėlius.

 

 

7. Kepkite šlakelyje aliejaus virš vidutinės ugnies kelias minutes, tuomet apverskite ir taip pat apkepkite kitą pusę. Išorėje blyneliai turi būti gardžiai apskrudę, o viduje – karšti, minkšti, su išsilydžiusiu sūriu.

8. Patiekite blynelius nedelsiant, pagardinkite juos grietine, šviežiomis daržovėmis, žiupsniu šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

 

 

LIKO GABALĖLIS BISKVITO?

Šis desertas – paprasta ir greita idėja visiems tiems kartams, kai biskvitai iškepa su nereikalingu kalneliu, arba – kai lėkštelėje lieka kelios riekelės jau spėto atsivalgyti kekso ar pyrago. Atrodytų, ką jau čia benuveiksi su tais keliais gabalėliais biskvito, tiesa? Tuomet šis receptas jums – priminimas, kad viskas yra įmanoma, o biskvito, kekso ar pyrago likučiai visada gali tapti idėja naujam desertui.

Stiklinėse sluoksniuoti desertai neįpareigoja laikytis recepto labai tiksliai. Prie karamelinio biskvito likučių čia puikiai dera bananai ir „Rududu“, tačiau tai tik vienas variantas iš daugelio. Bananus galite keisti keptais obuoliais, persikais ar abrikosais, o gal šviežiomis uogomis (priklausomai nuo to, koks sezonas už lango). O štai šokoladinio biskvito likučiai idealiai tiks sluoksniuoti mažiesiems „Juodojo miško“ desertams iš maskarponės kremo, vyšnių ir biskvito gabalėlių.

Dar viena idėja, ką gardaus galima nuveikti su biskvito likučiais – „Trifle“ desertas, kurio receptą rasite štai čia.
 

SLUOKSNIUOTAS BISKVITINIS DESERTAS SU BANANAIS IR KARAMELE

 

 

6 porcijoms mums reikės:
Paruošite per 40 min.

  • 300 g biskvito likučių


Kremui:

  • 1 ½ stiklinės (375 g) riebios grietinės
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • ¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 2 valg. š. citrinos sulčių


Karamelės sluoksniui:

  • 200 g karamelizuoto sutirštinto pieno („Rududu“)
  • 50 g minkšto sviesto

 

  • 2 didelių ar 3 mažų bananų

 

1. Biskvito likučius supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Pasiruoškite kremui reikiamus ingredientus.

 

 

3. Visus juos sudėkite į plakimo dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.

 

 

4. Pasiruoškite karameles sluoksniui reikiamus ingredientus.

 

 

5. Sviestą ir „Rududu“ išplakite iki vientisos minkštos tekstūros.

 

 

6. Pasiruoškite visus ingredientus, kuriuos sluoksniuosite stiklinėse: grietinės kremą, karamelę, riekelėmis pjaustytus bananus ir biskvito gabalėlius.

 

 

7. Stiklinėse susluoksniuokite: porą šaukštų grietinės kremo, biskvito kubelius, šaukštelį karamelės, bananų griežinėlius. Sluoksniuokite, kol pripildysite stiklines, o viršų apiberkite smulkintais biskvito trupiniais.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Prieš patiekdami bent kelias valandas ar per naktį palaikykite šaldytuve, kol biskvitas sugers kremą ir suminkštės.

 

 

GAMINATE IŠ DARŽOVIŲ?

Išnaudokite daržoves iki paskutinio gabalėlio - jos pilnos gardžių aromatų ir sodraus skonio. Net svogūnų ar česnakų lukštai, net nutarkuotos morkų odelės, sumedėjęs brokolio stiebas ar pradėję vysti petražolės. Jei visus tuos gabalėlius, lukštus, odeles, lapelius ir kitus daržovių likučius užpilsite vandeniu ir leisite jam pavirti bent pusvalandį, vėliau per sietelį nukošite gardų naminį daržovių sultinį.

Patarimas. Daržovių likučius rinkite nuolat. Laikykite juos sandariame indelyje (ar maišelyje) šaldiklyje. Vis papildykite tą indelį: nupjautais daržovių krašteliais, odelėmis, stiebeliais, lapeliais. Greitai pastebėsite, kad iš tiesų daržovės beveik neturi likučių, kuriuos reikėtų išmesti, mat net nuo česnakų nutrupėję lukštai ar suvytęs gabalėlis saldžiosios bulvės bus puiki sultinio sudedamoji dalis. Tuomet, kai tą šaldiklyje saugiai tūnantį indelį ar maišelį pripildysite, ateis metas traukti iš spintelės didelį puodą ir virti sultinį.

Naminį daržovių sultinį naudokite sriuboms, padažams, troškiniams, apkepams ar ragaukite su šviežia nesaldžia bandele. Atkreipkite dėmesį, kad sultinys yra be druskos, tad galbūt norėsite jį pasūdyti pagal skonį.

DARŽOVIŲ SULTINYS IŠ DARŽOVIŲ LIKUČIŲ

 

 

Paruošite per 35 min.

Įvairiais kiekiais ir proporcijomis:

  • Svogūnų, svogūnų lukštų, suvytusių svogūno gabalėlių
  • Česnakų, česnakų laiškų
  • Nupjautų morkų galiukų, nutarkuotų odelių
  • Petražolių stiebelių, nuvytusių lapelių
  • Krapų stiebelių, nuvytusių lapelių
  • Salierų stiebų, šaknų, lapelių
  • Cukinijų, nupjautų cukinijų galų
  • Pievagrybių, grybų kotelių
  • Brokolių, sumedėjusio brokolio stiebo
  • Įvairių daržovių ir prieskoninių žolelių likučių
  • kt.


Papildomai:

  • vandens
  • kelių pipirų grūdelių
  • kelių lauro lapelių

 

1. Kruopščiai išsaugokite įvairių daržovių, prieskoninių žolelių likučius (kaupkite juos indelyje ar maišelyje šaldiklyje, kad nesugestų).

 

 

2. Suberkite į puodą (geriausia naudoti storadugnį, storų sienelių puodą (pavyzdžiui, ketaus).

 

 

3. Užpilkite vandeniu tiek, kad daržovės imtų plūduriuoti. Papildomai pagadinkite keliais pipirų grūdeliais ir laurų lapeliais.

 

 

4. Virkite virš kaitrios ugnies, kol užvirs. Tuomet sumažinkite iki vidutinės ir leiskite virti apie 30 minučių.

 

 

5. Nukoškite sultinį per sietelį.

 

 

6. Šaldytuve sandariai užsuktame stiklainyje laikykite iki 3-4 dienų arba supilkite į šaldymui tinkamus indelius ir užšaldykite.

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Raminta
2021-10-30 12:05
Nuostabios idejos, kaip nesvaistyti maisto ir sunaudoti viska. Labai aciu! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital