Lietiniai blynai be glitimo - receptas žingnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Lietiniai blynai be glitimo be miltų

Mityba be glitimo jau seniai nebereiškia skurdesnės mitybos – tai tik kvietimas eksperimentuoti, atrasti naujų skonių ir kaskart save maloniai nustebinti.  Jei seniau iškepti blynų be glitimo galėjo atrodyti tikras iššūkis, šiomis dienomis tas iššūkis yra tik mūsų pačių įprotis rinktis senus, pažįstamus, patogius sprendimus. O iš tiesų – viskas yra įmanoma!

Skanūs, plonyčiai, lengvi, burnoje sutirpstantys lietiniai blynai be glitimo? Žinoma, štai ir jie, prašom! Nuostabūs! Ir tvirti (apversite juos pakankamai lengvai ir sklandžiai), ir minkšti, ir turintys labai malonaus riešutinio-migdolinio poskonio, nors tuo pačiu – gana neutralūs, neturintys specifinio skonio ar tekstūros, todėl tikrai patiks ir klasikinių lietinių, kepamų iš kvietinių miltų, gerbėjams.

Jau nekantraujate išbandyti? Pirmyn! O straipsnio apačioje rasite daugiau praktinių patarimų, kad lietiniai visada pavyktų tobuli!


Lietiniai blynai be glitimo. Be pieno produktų. Be pridėtinio cukraus. Su natūraliai saldžiu įdaru.
 

12-13 lietinių blynų
Pagaminsite per 20 min. + 30-60 min. brinkinsite.


Lietiniams blynams:

  • 0.75 stiklinės (120 g) ryžių miltų
  • 0.25 stiklinės (25 g) avinžirnių miltų
  • 0.25 stiklinės (25 g) migdolų miltų
  • 1.75 stiklinės (435 ml) migdolų pieno
  • 0.25 stiklinės (50 g) kokosų aliejaus
  • 3 kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 0.5 šaukštelio druskos
  • žiupsnelio cinamono (nebūtinai)

 

  • kokosų aliejaus kepimui


Įdarui:

  • 3 didelių obuolių
  • 2 bananų
  • 4 šaukštų migdolų pieno
  • 1 šaukštų citrinų sulčių
  • 1 šaukštelio kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelio malto cinamono


Pradedam! 

 

1. Paruoškite lietinių blynų tešlą. Iš pradžių pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.

 

 

2. Visus lietinių blynų tešlai skirtus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki visiškai vientisos masės, kol neliks gumuliukų. Jei tešloje gumuliukų vis tik lieka, galite perkošti per smulkų sietelį. Jei matote, kad tešla per tiršta, galite praskiesti įpylę šiek tiek vandens.

 

 

 

 

3. Paruoštai tešlai leiskite 30-60 min. pailsėti. Tuomet prieš kepdami išplakite dar kartą.

 

 

4. Iškepkite lietinius blynus. Kokosų aliejumi ištepkite virš vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę. Pilkite ketvirtadalį puodelio (arba vidutinio dydžio samtį) tešlos į keptuvę. Nedelsdami kilstelėkite keptuvę ir sukdami ratu pavartykite taip, kad tešla pasiskirstytų per visą keptuvės paviršių.

 

 

 

5. Kepkite porą minučių, kol imsite matyti kylančius burbuliukus. Tuomet atsargiai apverskite ir apkepkite antrą pusę.

 

 

6. Iškepusį lietinį išimkite į lėkštę ir laikykite uždengtą dangčiu, kol kepsite kitus lietinius, kol neprarastų drėgmės ir minkštumo.
 

7. Paruoškite įdarą. Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais, bananus – riekelėmis. Visus įdarui skirtus ingredientus sudėkite į virš vidutinės ugnies įkaitintą keptuvę ir maišydami pakaitinkite kelias minutes, kol vaisiai suminkštės, o įdaras – sutirštės.

 

 

 

 

8. Patiekite. Ant kiekvieno lietinio blyno dėkite po porą šaukštų įdaro ir susukite į ritinėlį. 

 

 

 

 

 

9. Perkelkite į lėkštę ir patiekite su mėgstamais priedais: galite apšlakstyti datulių ar klevų sirupu ar medumi, apiberti uogomis, papuošti šviežių mėtų lapeliais.

 

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI KEPANT LIETINIUS BLYNUS BE GLITIMO

KOKIE MILTAI TINKAMIAUSI BLYNAMS BE GLITIMO? Ryžių, kukurūzų, grikių, avižų, tapijokos, sorgų, tefu, avinžirnių miltai. Riešutų miltai – pavyzdžiui, migdolų, kokosų – suteikia malonią tekstūrą ir skonį, bet yra pakankamai sunkūs, gerai sugeria drėgmę, todėl juos reikėtų naudoti saikingai; padauginus blyneliai bus ir birūs, ir sprangūs.

KUO VIENI NUO KITŲ SKIRIASI BEGLITIMIAI MILTAI? Savo tekstūra neutraliausi yra kruopų miltai – ryžių, grikių, avižiniai, taip pat – avinžirnių. Riešutiniai miltai (migdolų, kokosų) yra daug sunkesni, kepiniams suteikiantys ryškesnę tekstūrą, o tuo pačiu – birumo. Kokosų miltus reikėtų naudoti ypač atsargiai, nes jie ypatingai gerai sugeria drėgmę, todėl kepiniai gali pavykti birūs, sprangūs ir sausi. Daugiausiai rišančių savybių turi krakmolai: tapijokos, bulvių, kukurūzų.

AR MAIŠYTI MILTUS GERIAU NEI RINKTIS VIENĄ JŲ RŪŠĮ? Visi miltai pasižymi skirtingomis savybėmis – vieni turi daugiau rišančiųjų savybių, kas svarbu kepiniams, kiti – lengvumo, kas reikalinga norint išlaikyti kepinio lengvumą ir purumą, o treti – sunkumo, kas suteikia beglitimiam kepiniui malonios tekstūros ir svorio. Be viso to, skirtingi miltai pasižymi ir skirtingomis skoninėmis savybėmis. Baltų ryžių miltai bus pakankamai neutralaus skonio, tuo tarpu grikių – ne tik kur kas intensyvesnio skonio ir aromato, bet ir kur kas tamsesnės spalvos. Dėl visų šių priežasčių, manau, kad taip; verta eksperimentuoti ir atrasti tą skirtingų miltų rūšių derinį, kuris bus geriausias skonio, aromato, tekstūros ir išvaizdos prasme. Miltų „formulė“ šiems lietiniams blyneliams jau yra atrasta ir užrašyta recepte žemiau – išbandykite!

KODĖL VERTA LEISTI TEŠLAI PAILSĖTI PRIEŠ KEPANT BLYNUS? Kol tešla ilsisi, ji bręsta. Miltai pamažu sugeria skystus ingredientus, išbrinksta, tešla tampa tolygesnė, vientisesnė ir paklusnesnė. Blynai kepa gražiau, tolygiai, juos lengviau apversti.

AR GALIMA NAUDOTI ĮPRASTĄ KARVĖS PIENĄ? Žinoma, galite naudoti tiek bet kokį augalinės kilmės pieną, tiek įprastą karvės pieną.

KAIP GRAŽIAI APVERSTI LIETINIUS BLYNUS? Mestelėjus juos iš keptuvės į viršų, jei turite įgūdžių (arba stebuklingų galių). Pirštų galais sučiupus už blyno krašto, jei nekyla panika dėl to, kad rankomis liečiate maistą. Arba su plona plačia mentele, kurią lengvai pakišite po apkepusiu blynu ir greitu judesiu apversite ant antros pusės.

VIRŠ KOKIOS TEMPERATŪROS KEPTI? Kepimo temperatūrą pasirinkti svarbu – tik tada, kai lietiniai keps pakankamai lėtai, spės sutvirtėti, juos bus lengva gražiai apversti. Todėl kepkite juos virš vidutinės ugnies (jokiu būdu ne virš didelės) ir nesijaudinkite, jei pirmi pora blynų nepavyks tobulai.

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital