Kai, artėjant šventėms, norisi ne tik nustebinti svečius, bet ir praleisti kuo mažiau laiko virtuvėje, turiu idėją – nepaprastai lengvą ir nepaprastai skanų sluoksniuotos tešlos pyragą su lašiša, bulvėmis ir porais! Jis tikrai nustebins net išrankiausio skonio svečius - jie tikrai neįtars, kad pagaminti neprireikė net valandos. Pyragas yra išties sotus, kupinas skirtingų skonių ir poskonių bei dailiai atrodantis.
Lašišos pyragui su bulvėmis ir porais reikės:
- 3 lapelių (apie 250 g) šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
- 200 - 300 g šalto rūkymo lašišos
- 200 g virtų ir sugrūstų bulvių
- 1 didelio poro
- 2 arb. š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės
- šlakelio aliejaus kepimui
Pyragui aptepti:
- 1 kiaušinio
- 3 šaukštų pieno
Padažui:
- 150 ml grietinės
- 3 arb. š. krienų
- 2 arb. š. smulkintų krapų
Pradedame!
1. Sluoksniuotos tešlos lapeliai turi būti kambario temperatūros. Ant kepimo popieriaus ar ant miltuoto paviršiaus vienas šalia kito sudėkite 2 sluoksniuotos tešlos lapelius. Lengvai pakočiokite tešlą, kad lapeliai susijungtų ir taptų vientisi.
2. Porus supjaustykite griežinėliais ir juos lengvai apkepkite keptuvėje su nedideliu gabalėliu sviesto ar šlakeliu aliejaus. Kepimo pabaigoje suberkite 1 šaukštelį tarkuotos citrinos žieveles ir dar minutę maišydami apkepkite.
3. Ant paruoštos sluoksniuotos tešlos dėkite virtas ir sugrūstas bulves - įdaro nedėkite iki pat kraštų, palikite šiek tiek vietos.
4. Ant bulvių berkite paruoštus porus.
5. Ant porų sudėliokite lašišos griežinėlius - lašišos kiekį galite koreguoti savo nuožiūra. Jei norite jos daugiau, dėkite du ar net tris sluoksnius, jei norite mažiau - užteks ir vieno sluoksnio.
6. Užlankstykite pyrago šonus.
7. Ant pyrago viršaus uždėkite likusį sluoksniuotos tešlos lapelį ir jį lengvai prispauskite prie šonų. Peiliu ar šakute galite pagaminti pyrago ornamentus.
8. Dubenėlyje išplakite kiaušinį kartu su pienu. Paruoštu plakiniu aptepkite pyragą. Pyragą dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 – 30 min, kol bus gražiai auksinės spalvos.
10. Kol kepa pyragas, pasiruoškite padažą - grietinę sumaišykite su krienais, krapais ir šaukšteliu tarkuotos citrinos žievelės. Padažą patiekite prie lašišos pyrago.
11. Viskas, traukiam pyragą iš orkaitės, pjaustom ir skanaujam!
Šis lašišos pyragas skanus tiek karštas, tiek atvėsęs. Nesuvalgytą pyragą laikykite šaldytuve.