Šio sekmadienio dienos rytą TV3 eteryje laidoje "La Maistas" mūsų šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia, modelis ir tinklaraščio "KitchenJulie" autorė Julija Steponavičiūtė dalinosi puikiais sriubų receptais. Kas geriau sušildys žvarbų rudenį, nei lėkštė kvapnios ir skanutėlės sriubos?
Jeigu nespėjote pasižiūrėti laidos gyvai, jos įrašą rasite žemiau. Visi laidoje gaminti receptai pasiekiami čia, o daugiau apie juos - toliau šiame straipsnyje.
Beje, išduosime, kad kito sekmadienio 12.01 d. laidos tema "Vakarienė be mėsos!", ruošimės Adventui ir dalinsimės gardžių, šiam laikotarpiui tinkamų patiekalų receptais.
Laidos viešnia Julija gamino nostalgiškus sočią lęšių sriubą, kurią pagardino gausybe daržovių, o patiekė su grietine. Sriuba ne tik skani ir maistinga, bet ir nesunkiai pagaminama. Jei rinksitės daržovių, o ne vištienos sultinį, sriubą galite išvirsite vegetarišką!
Soti, tiršta ir sušildanti lęšių sriuba su daržovėmis
Beje, Julija pasidalino ir puikaus užkandžio, traškių kalafiorų orkaitėje, receptu. Tai puikus pasirinkimas, jei norisi greito, sveikesnio užkandžio - kalafiorai kepami orkaitėje be papildomų riebalų, nuo stalo dingsta akimirkniu!
Traškūs kalafiorai orkaitėje su sūrio plutele
Šioje laidoje mūsų šefas Vylius Blauzdavičius virė net tris sriubas! Pirmoji - į vaikystę nukelianti perlinių kruopų sriuba. Šį kartą Vylius ją gardino vištiena ir pievagrybiais. Jei pabodo įprasta sriuba ar ieškote idėjų, kaip įtraukti į mitybos racioną perlines kruopas, ši skani ir soti sriuba puikus variantas!
Perlinių kruopų sriuba su vištiena ir pievagrybiais
Antroji Vyliaus sriuba - keptų daržovių su sūriu. Vylius, kaip įprasta, daržovių kepimui naudojo grilį. Tačiau, jei tokios galimybės neturite, pataria, kad daržoves galite kepti orkaitėje - reikėtų nustatyti aukščiausią Jūsų orkaitės temperatūrą ir daržoves kepti, kol apskrus. Tiklus kepimo laikas priklausys nuo Jūsų orkaitės kaitrumo.
Keptų daržovių sriuba su sūriu
Na, o paskutinioji Vyliaus sriuba labai patiks Azijos skonių gerbėjams. Ypač tiems, kurie nenori valandų valandas suktis virtuvėje. Greita tailandietiška sriuba su vištiena - štai tokiu puikiu receptu dalinasi Vylius. Sriuba labai kvapni ir gardi, Vylius rekomenduoja ją patiekti su žaliosios citrinos skiltele.
Greita tailandietiška sriuba su vištiena
Kitas mūsų laidos šefas, didžiulę kulinarinę patirtį turintis Tomas Rimydis laidoje virė tikriausiai daugelio mėgstamą sriubą - barščius! Tomas, žinoma, kaip visada mus nustebino ir barščius paruošė ypatingus - su mėsa ir... ausytėmis! Tomas atskleidžia, kad ausytės - senovinis lietuvių patiekalas, suformuojamas iš tešlos ir įdaro. Tomas barščius išskiria kaip vieną iš lietuviškiausių patiekalų, pirmieji barščiai buvo gaminami iš burokų lapų, tik vėliau iš šaknų - burokėlių. Barščiams Tomas rinkosi ėriuko kulnus, bet atkleidžia, kad puikiai tiks ir veršio ar jaučio kulnai, šonkauliai ar kitokia mėsa.
Barščiai su ausytėmis ir mėsa
Taip pat, artėjant žiemos šventėms Tomas pasidalina ir puikiu patarimu - kaip namuose vytinti jautieną. Tomas renkasi palendricą - nugarinę. Jai pagardinti renkasi šviežias žoleles, pipirus ir druską. Druskos Tomas rekomenduoja rinktis 10% nuo mėsos svorio, t.y. jei vytinsite 100 gr mėsos, jai reikėtų 10 gr druskos. Žinoma, apvoliojant mėsą, ji "pasiims" tiek druskos, kiek reikia.
Išskirtiniais šefų receptais ir kulinarinėmis paslaptimis mėgaukitės žiūrėdami „La Maistas“ kiekvieną sekmadienį 9 val. per TV3!