Šio sekmadienio, gegužės 10 dienos rytą TV3 eteryje laidoje "La Maistas" mūsų talentingieji šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius pateikė naudingų patarimų ir ypatingai gardžių receptų idėjų, kurias nesudėtingai įgyvendinsite tiek savo namų virtuvėje, tiek leidžiant laiką gamtoje.
Jeigu nespėjote pasižiūrėti laidos gyvai, jos įrašą rasite žemiau. Visi laidoje gaminti receptai pasiekiami čia, o daugiau apie juos - toliau šiame straipsnyje.
Šefas Vylius laidoje parodė, kaip nesudėtingai paruošti glazūruotus jautienos ir daržovių suktinukus. Puikiems suktinukams paruošti neprireiks daug laiko, o gardžiai pagaminsite ne tik grilyje, bet ir orkaitėje. Kvapnumo ir ypatingo skonio suteikia glazūra, kuria reikia aptepti suktinukus prieš kepant ir kepimo metu.
Glazūruoti jautienos ir daržovių suktinukai
Ieškantiems garnyro idėjų, Vylius siūlo išbandyti pomidorinį daržovių troškinį su pupelėmis. Paruošti visiškai nesudėtinga, o prieš tiekiant labai tinka pabarstyti smulkintais žalumynais ir papuošti keptais svogūnų griežinėliais. Jei norisi, galima į troškinį įberti šiek tiek cukraus, jis padės subalansuoti pomidorų rūgštingumą. Šį troškinį labai tinka tiekti šalia mėsos ar daržovių patiekalų arba mėgautis vienu.
Pomidorinis daržovių troškinys su pupelėmis
Vylius parodė, kaip akimirksniu paruošti svogūnų padažą prie mėsos, kuriuo labai skanu gardinti raudonos mėsos patiekalus ir šašlykus. Šiuo padažu tinka aptepti mėsą prieš kepant ir kepimo metu, kaip Vylius demonstravo ruošdamas glazūruotus jautienos ir daržovių suktinukus - tokiu būdu mėsa iškeps sultinga, kvapni ir labai gardi.
Svogūnų padažas prie mėsos
Laidos šefas Tomas laidoje rodė, kaip iškepti purią duonelę su smidrais (be minkymo). Patiems pagaminti duonelę yra paprasčiau nei atrodo, o kaip gardžiai kvepia kepama! Tomas pataria į tešlą įmaišyti spaustų arba smulkiai kapotų česnakų, jei norisi pikantiškesnės duonos.
Puri duonelė su smidrais (be minkymo)
Tomas pasidalino puikiais patarimais, kaip kuo ilgiau išsaugoti smidrus. Smidrų galus reikėtų nupjauti, pastatyti juos stačiai ir įmerkti į vandenį, kad apsemtų 2 - 3 centimetrus smidrų, o tuomet įdėti į šaldytuvą. Tokių būdu smidrai bus ilgiau švieži. Daugiau patarimų kaip išsirinkti ir laikyti smidrus, galite rasti čia.
Tomas ruošė grilyje keptas dūmo skonio daržoves. Iškepusias daržoves labai gardu pabarstyti druska, pipirais ir skanauti. Tomas kepdamas šias daržoves vis aptepa ypatinga glazūra, taip daržovės bus traškios, karamelizuotos ir labai gardžios. Tai greitas, labai skanus ir maistingas užkandis ar garnyras prie mėsos patiekalų.
Grilyje keptos dūmo skonio daržovės
Ieškantiems gėrimų receptų, Tomas siūlo išbandyti grilyje rūkytų braškių kokteilį ala Margaritą. Tobulai gražios spalvos ir puikaus skonio kokteilis maloniai nustebins. Kiekvieną taurę labai tinka papuošti cukruje apvoliotu rabarbaro gabaliuku.
Grilyje rūkytų braškių kokteilis ala Margarita
Jeigu ir jūs šį sezoną norite pasilepinti ir lepinti artimuosius puikiais grilio patiekalais, Vylius pataria rinktis keramikinį grilį. Anot Vyliaus, būtent šie griliai lengvai valdomi, paprasta išmokti jais naudotis ir puikiai tinka norint mėgautis maisto gaminimu. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į malkų pasirinkimą. Vylius pataria rinktis tik kokybišką medį, taip išvengsite didelio dulkių kiekio, užsikimšimo ir galėsite mėgautis puikiu patiekalų skoniu ir kvapu. Kepant šašlykus ir kitus mėsos patiekalus, geriausia rinktis juodalksnį, bet labai svarbu, kad jis būtų gerai išdžiuvęs ir be žievės, nes būtent joje yra sakai, kurie išleidžia juodus dūmus kepant, o ant mėsos atsiranda nemalonus poskonis.
Išskirtiniais šefų receptais ir kulinarinėmis paslaptimis mėgaukitės žiūrėdami „La Maistas“ kiekvieną sekmadienį 9 val. per TV3!