Šio sekmadienio, rugsėjo 27 dienos rytą TV3 eteryje laidoje "La Maistas" mūsų talentingieji šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius lankėsi pas Sofos Ūkininkus Eglę ir Evaldą. Laidos šefai bei ypatingo ūkio savininkai dalinosi gardžiomis, nesudėtingai paruošiamomis idėjomis ir patarimais, ką galima paruošti iš rudens gėrybių - daržovių.
Jeigu nespėjote pasižiūrėti laidos gyvai, jos įrašą rasite žemiau. Visi laidoje gaminti receptai pasiekiami čia, o daugiau apie juos - toliau šiame straipsnyje.
Ūkininkai augina ne tik paprastas daržoves, bet ir spalvotus burokėlius, pankolius, arbūzus bei turi daug pomidorų rūšių. Šiomis gėrybėmis ūkininkai ir prekiauja, tad daugelis gali pasidžiaugti spalvingais ir gardžiais vaisiais bei daržovėmis.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Talentingasis laidos šefas Vylius ruošė gardžią keptų baklažanų užtepėlę. Ši užtepėlė dar vadinama “baba ganoush” ir yra libanietiškos virtuvės šedevras, tad tai puikus būdas savo virtuvėje išbandyti nesudėtingą kitos virtuvės patiekalą. Puikaus skonio užtepėlę galima tiekti su morkų lazdelėmis, pitos duonelėmis ar traškiomis baklažanų lazdelėmis.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Laidoje Vylius pasakoja, kad baklažanus (tiek violetinius, tiek baltus) apdegina ant grilio, bet tą galima padaryti ir orkaitėje, ant grotelių, nustačius grilio režimą. Kepimo laikas priklauso nuo baklažanų kietumo, minkštimas turi sukepti, sukristi ir suminkštėti, lengvai išsiimti iš odelės.
Užtepėlės skonius paryškina druska, cukrus ir pipirai
Taip pat laidoje Vylius parodė, kaip iškepti traškias baklažanų lazdeles. Šias traškias lazdeles paruošti nėra sudėtinga, o prireiks vos kelių ingredientų. Labai tinka kabinti su keptų baklažanų užtepėle arba kita mėgstama.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Antrasis laidos šefas Tomas ruošė išskirtinį, vasariškai spalvingą rudens daržovių ragu. Ragu yra iš viduržemio regiono atkeliavęs ruošimo būdas, kai produktai yra lėtai ir ilgai troškinami. Šios daržovės nebūna minkštos ar košės konsistencijos, o traškios viduje, tad išsaugo savo natūralų traškesį, būtent dėl to jas taip gardu skanauti. Tomas ragu tiekė su nesudėtingai paruošiamu mangoldų padažu.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Laidos metu Tomas parodė, kaip paruošti mangoldų padažą. Mangoldai dar vadinami lapiniais burokėliais. Šis padažas kiek saldžiarūgštis, labai gardus ir puikiai tinka kabinti su morkų ar kitų mėgstamų daržovių lazdelėmis, o Tomas šiuo padažu gardino daržovių ragu.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Laidos viešnia Eglė dalinosi gardžių orkaitėje keptų įvairiaspalvių burokėlių receptu. Šiam patiekalui nereikia įmantrių ingredientų, bet svarbus čia čiobrelis. Eglė pamini, kad būtent čiobrelis ir burokėliai yra tobulas derinys. Šį patiekalą labai paprasta paruošti, o labai gardu skanauti. Beje, dar ir nekeptus burokėlius galima pagardinti fetos sūriu ar kitu mėgstamu, špinatais, salotomis ir skanauti kaip pagrindinį patiekalą.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Išskirtiniais šefų receptais ir kulinarinėmis paslaptimis mėgaukitės žiūrėdami „La Maistas“ kiekvieną sekmadienį 9 val. per TV3!