Šio sekmadienio, lapkričio 10 dienos rytą TV3 eteryje laidoje "La Maistas" mūsų šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia, vieno populiariausių maisto tematikos lietuviškų tinklaraščių AntMedinesLenteles.com autorė Kristina Pišniukaitė Šimkienė dalinosi idėjomis, ką skanaus pagaminti su daržovėmis.
Jeigu nespėjote pasižiūrėti laidos gyvai, jos įrašą rasite žemiau. Visi laidoje gaminti receptai pasiekiami čia, o daugiau apie juos - toliau šiame straipsnyje.
Beje, išduosime, kad kito sekmadienio 11.17 d. laidos tema "Nostalgiški receptai įdomiau!", tad nepraleiskite jaukių, vaikystę menančių idėjų, kurios šefų rankose sužibės naujomis spalvomis!
Laidos viešnios Kristinos aistra - šiuolaikiška, stilinga ir subalansuota mityba. Ji kuria patiekalus, kurie ne tik skanūs, bet ir vizualiai patrauklūs. Tuo lengvai įsitikinsite išbandę šį Kristinos gamintą azijietišką daržovių karį su vištiena. Šis spalvingas patiekalas ne tik džiugins gomūrį puikiu skoniu, tačiau ir nuostabiai, spalvingai atrodys patiektas ant stalo.
Šis spalvingas azijietiškas daržovių karis su vištiena abejingų nepalieka!
Kad karis būtų sotesnis, Kristina jį pagardino vištienos krūtinėle, tačiau ją galite keisti ir kita mėgiama mėsa ar pvz. avinžirniais, jeigu norite vegetariško varianto. Su daržovėmis irgi improvizuokite drąsiai, atsižvelgdami į tai, ką turite po ranka, nes šio kario skonio pagrindas kokosų pienas ir raudonojo kario pasta. Beje, jeigu neturite kario pastos, o vis tiek norite mėgautis gardžiu kariu, jį galite skaninti pačių pasigamintu tailandietišku prieskonių mišiniu. Kaip jį pasiruošti, žiūrėkite šiame Kristinos patarime.
Šį daržovių ir vištienos karį Kristina patiekė su biriai išvirtais ryžiais. Pasak Kristinos, prie rytietiškų patiekalų geriausiai tinka birūs ryžiai, plikyti, svarbiausia, kad būtų ne apvalūs ir lipnūs. Jei norisi sveikiau, galima naudoti ruduosius ar net laukinius ryžius.
Laidoje Kristina taip pat rodė, kaip pasigaminti azijietiškas agurkų ir morkų salotas. Šias salotas drąsiai galite pasiruošti ir iš anksto, nes stovėdamos šaldytuve jos tik skanėja.
Azijietiškos agurkų ir morkų salotos
Šioje laidoje mūsų šefas, grilio meistras Vylius Blauzdavičius gamino nostalgišką raugintų kopūstų troškinį su dieviškai skania kepta šonine. Patarimas - šoninės drąsiai išsikepkite ir daugiau, nes nors jos ingredientai skamba paprastai, skonis tikrai nustebins. Ypač jeigu nepatingėsite užkaitinti grilio, nes dūmo poskonis kiekvienai mėsai yra tiesiog nepamainomas. Žinoma, šoninė pavyks gardi ir ruošiama orkaitėje - kepkite ją išdėlioję ant orkaitės grotelių ir apačioje padėję skardelę riebalams nuvarvėti.
Raugintų kopūstų troškinys su šonine
Šį troškinį Vylius patiekė su traškiomis traiškytomis bulvytėmis. Taip paruoštos bulvės yra puikus garnyras ne tik prie troškinio, bet ir prie bet kurio kito mėsos patiekalo. O jas pagaminti - paprasčiau nebūna.
Traškios traiškytos bulvytės
Laidoje Vylius taip pat dalinosi patarimu, kaip greitai ir nesudėtingai paruošti silkės ir virtų apkeptų burokėlių užkandėlę. Vylius ją gardino tirštu graikišku jogurtu. Nors derinyje su silke jogurtas gali skambėti neįprastai, bet, patikėkite, skonis puikus. Jeigu mėgstate pikantiškiau, papildomai galite įdėti smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno, o jeigu norite gurmaniškiau - užkandėlei paįdominti labai tiks saujelė sausoje keptuvėje lengvai paskrudintų graikinių riešutų ar saulėgrąžų.
Silkės ir keptų burokėlių užkandėlė
Kitas mūsų laidos šefas, didžiulę kulinarinę patirtį turintis Tomas Rimydis laidoje gamino tobulos šilkitės tekstūros, burnoje sutirpstantį keptą žiedinių kopūstų ir sūrio kremą. Šis kremas, jeigu tieksite šiltą, yra puiki sočios, gurmaniškos sriubos alternatyva. Arba jį galite ruošti mažuose vienos porcijos indeliuose (kaip kad ruošiames šis krembriule desertas) ir patiekti kaip užkandį. Tomas kremą ruošė su minkštu ožkos sūriu, tačiau vietoje jo galite naudoti ir kitokį mėgstamą kreminį ar tepamą sūrį.
Keptas žiedinių kopūstų ir sūrio kremas
Tomas laidoje taip pat dalinosi patarimu, kaip paruošti tradicinį lietuvišką, tačiau daugelio užmirštą gardumyną - arkasą. Ingredientai arkasui yra visiškai paprasti. Arkaso pagrindas yra pienas, kuris nugarinamas, pagardinamas norimais prieskoniais ir sutirštinamas želatina. Arkasą galite ruošti tiek sūrų, tiek saldų ir patiekti tiek kaip užkandį ar desertą, tiek kaip garnytą prie kitų patiekalų. Šioje laidoje Tomas arkasą tiekė su keptais kalafiorais ir be lukšto virtu kiaušiniu.
Arkasas - kaip pasigaminti patiems?
Išskirtiniais šefų receptais ir kulinarinėmis paslaptimis mėgaukitės žiūrėdami „La Maistas“ kiekvieną sekmadienį 9 val. per TV3!