Kruopos ne tik košei! 43 gardžios idėjos, ką iš jų pagaminti
AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-05-29
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
@Shutterstock
Ryžius, grikius, perlines ir kitas kruopas nepelnytai retai prisimename tik tuomet, kai verdame košę ar ruošiame garnyrą. Šios ir dar daugybė kitų kruopų gali būti nuostabus pagrindas ir kitiems patiekalams!
Sotus ir visai nesudėtingai pagaminamas apkepas, kuris puikus ir tuo, kad galima drąsiai improvizuoti. Jis ne tik puikiai tinka panaudoti grikių likučius, bet galima kepti su virtos, keptos ar rūkytos mėsos gabalėliais, taip pat tiks ir mėgstamas sūris ar net kelių mišinys.
Savitą plovo receptą tikriausiai turi kiekviena Lietuvos šeima, o mes pristatome tokį, kuris turėtų patikti, jei plovą pabodo gaminti ant viryklės! Plovas puikiai išsitroškina ir savo puikiu aromatu sukviečia visus namiškius prie stalo!
Super skanios salotos, kai norisi kažko sotaus, bet neapsunkinančio! Ypatingo skonio salotoms suteikia užpilas, bet jei neturite visų reikiamų ingredientų, galite pagardinti ir tiesiog šlakeliu aliejaus. Salotos ruošiamos su ridikėliais, bet vietoje jų galima dėti ir smulkintų morkyčių ar tiesiog nedėti.
Minkštutė, nuostabiai skani jogurtinė duonelė be kvietinių miltų. Ji išties labai gardi, puikiai tinka ir sumuštinukams, ir prie sriubos ar troškinio. Puikiai tiks mityboje vengiantiems glitimo!
Šie kepsneliai “greitukai” yra puikus būdas maistingai panaudoti grikių likučius. Skoniu jie kažkuo primena Dzūkiškus grikainius (grikių blynelius su varškės įdaru), bet pagaminami dar greičiau ir paprasčiau. Galima juos paįvarinti įdedant mėgiamų pakepintų daržovių, pvz. svogūnų, morkų ar kt. mėgiamų prieskonių. Žalumynai irgi tinka patys įvairiausi. Valgyti skanu ir tiesiog su natūraliu (ar graikišku) jogurtu, grietine ar visai be padažo. Beje, skanūs ir atvėsę!
Tirštos ir sočios, labai paprastos, bet ir turtingos įvairiausių skonių sriubos išvirti visai nesudėtinga. Subalansuota šaltesnėms dienoms, bet gardi visais metų laikais. Grikiai šiai sriubai išties labai tinka, bet lygiai taip pat puikią sriubą išvirsite pakeitę juos ryžiais ar perlinėmis kruopomis. Grietinėlę sriuboje galima keisti ir lydytu sūreliu.
Tai paprastas, tačiau labai gardus patiekalas – sotus, greitai ir lengvai paruošiamas vieninteliame puode. Daugeliui patinkantį ryžių ir vištienos derinį čia papildo daržovės (svogūnai, česnakai, morkos, pomidorai, pievagrybiai), o pikantiškumo suteikia čederio bei mocarelos sūriai. Troškiniui rinkitės vištos šlaunelių mėsą – ji minkštesnė, sultingesnė už vištos krūtinėlę. Galite naudoti tiek „Jasmine“, tiek „Basmati“ ar paprastus ilgagrūdžius ryžius. O pievagrybius recepte galima pakeisti ir kitokiais mėgstamais apvirtais miško grybais. Jei mėgstate aštresnius patiekalus, troškinį drąsiai pagardinkite šlakeliu čili padažo ar žiupsniu kajeno pipirų.
Kai už lango vėsu, visą šeimą galite pradžiuginti gardžiu troškiniu! Mėsą rinkitės, kokią mėgstate, o bulvės ir perlinės kruopos užtikrins patiekalo sotumą. Labai skanu su raugintomis ar marinuotomis daržovėmis!
Nuo tada kai šių duonelių receptą kažkada seniai atradome, jos tapo vienu dažniausiai gaminamų pusryčių patiekalų. Tiesą sakant, mėgstame kepti jas ne tik pusryčiams, bet ir kai norisi lengvesnės vakarienės ar sveikesnio užkandžio prie filmo ar draugų vakarui. Šios duonelės gardžios tiek šiltos, tiek atvėsusios, tiek su pagardais, tiek vienos.
Soti, tiršta vištienos sriuba su ryžiais, kokią vaikystėje dažnai ruošdavo mamos. Sriuba labai tiršta, šiek tiek net primena troškinį, jei norite skystesnės, galima pilti daugiau vandens.
Viską paruošite viename inde, t.y. keptuvėje. Aišku, su sąlyga, jei ją galima naudoti orkaitėje. Jei ir ne, tikrai nebus sudėtinga viską perpilti į kepimo indą ir paruošti puikų plovą primenantį troškinį.
Visai nesudėtingai paruošiami ir labai skanūs avižinių dribsnių kepsneliai su daržo karaliene - cukinija. Jiems naudojami avižiniai miltai, bet jei tokių neturite, galite naudoti ir kvietinius, jų reikės šiek tiek mažiau. Kepsneliai skaniausi dar šilti su česnakiniu varškės padažu, graikišku jogurtu ar tiesiog šviežiomis daržovėmis.
Ypač skanūs, maistingi ir itin paprastai pagaminami užkandžių batonėliai. Šiam skanėstui reikės tik trijų ingredientų, o jų derinimo būdų daugybė, atraskite savo mėgstamiausią ir būtinai išbandykite šį skanėstą!
Labai skanus, taupus ir maistingas patiekalas! Patiks ir tiems, kas ieško idėjų vakarienei be mėsos. Labai skanu įsidėti ir su savimi pietums, skanus net atvėsęs.
Jei pabodo įprasti patiekalai ar net nesugalvojate, ką dar skanaus paruošti iš perlinių kruopų, ši skani ir soti sriuba puikus variantas gardiems pietums, su vištiena ji dar sotesnė ir gardesnė! Patiekiant tinka pagardinti graikišku jogurtu ar grietine.
Puiki idėja pietums ar vakarienei be mėsos! Grybai čia tinka patys įvairiausi - ir pievagrybiai, ir miško grybai, o jei neturite šviežių, galite naudoti džiovintus, tik juos tuomet reikėtų kelioms valandoms pamerkti. Kepti galima keptuvėje arba orkaitėje!
Minkštas, purus, su kiekvienu kąsneliu burnoje tirpstantis varškės apkepas, kuriam nereikia vargti su manų brinkinimu! O ir nereikia naudoti papildomo cukraus! Na, nebent truputį vanilinio - dėl kvapo. Apkepui tinka bolivinės balandos, grikiai, ryžiai ar soros.
Nesudėtingai paruošiamas, labai skanus ir sveikas skanėstas iš avižų ir kitų puikių bei maistingų ingredientų! Šį gardėsį galima laikyti šaldytuve, kad visuomet turėtumėte sveikų užkandžių.
Lengvai ir greitai paruošiamas grikių apkepas patiks visiems, mėgstantiems jaukų namų maistą: sotus, gardus, kremiškas, apkeptas švelniu ir tąsiu mocarelos sūriu (galima keisti ir fermentiniu).
Lengvai ir greitai pagaminamas, sotus ir maistingas meksikietiškas troškinys kitaip - iš bolivinės balandos. Jis puikiai tiks sušilti ir jaukiai praleisti laiką su šeima prie stalo.
Ši pomidorų sriuba su ryžiais - labai skani. Ji šiek tiek aitri, su švelnia rūgštele ir sušildanti. Mums ji - lyg šaltojo sezono šaltibarščiai: galima valgyti nors kasdien. Kad ji taip patiks ir Jums, prižadėti, žinoma, negalime, bet išbandyti labai rekomenduojame! Didžiulis sriubos privalumas - ji labai greitai paruošiama!
Sotus ir labai gardus patiekalas viename puode - grikiai su jautiena. Taip paruošta mėsa puikiai išsitroškina, o jos derinys su grikiais pavyksta labai skanus.
Orkaitėje keptas sušis - viena naujausių kulinarinių madų, kuri karaliauja internete. Žinoma, tai nėra tradicinis sušis, tačiau skoniai tikrai nukelia į tolimą Japoniją. Beje, šis keptas sušis labai skanus tiek karštas, tiek šaltas (laikykite šaldytuve sandarioje dėžutėje), tad nebijokite pasigaminti ir daugiau!
Šis greitai paruošiamas troškinys su mėsa, daržovėmis ir ryžiais labai sotus bei skanus. Jam mus įkvėpė legendinis kreolų virtuvės patiekalas "Jambalaya", tik į klasikinį "Jambalaya" paprastai dar dedamos ir jūrų gerybės. Šis troškinukas labai atviras interpretacijoms - ingredientus drąsiai koreguokite pagal savo skonį ar tai ką turite šaldytuve - galima kažką išimti, o kažką pridėti, vietoje dešrelių čia puikiai tiks ir kitokia rūkyta mėsytė.. O paruošti visiškai nesudėtinga ir nereikia daug laiko - kol ryžiai verda, viską iškepame, paruošiame, o vėliau lieka tik sumaišyti.
Šie nekepti sausainiai, skoniu šiek tiek primenantys Snickers batonėlius, pastaraisiais mėnesiais užkariavo socialinius tinklus. Kas nieko keisto, nes jie visiškai puikūs - ingredientai paprastučiai, paruošimas užtrunka vos pusvalandį, o skonis mmm kaip džiugina. Datulių ir žemės riešutų sviesto derinys šiems sausainiams tinka tobulai, bet jei norite eksperimentuoti, datules drąsiai galite keisti kitais džiovintais vaisiais (ar tiesiog trupučiu klevų sirupo ar medaus), o vietoje žemės riešutų sviesto galite naudoti migdolų, anakardžių ar kitų riešutų kremus. Pamirkymas šokolade suteikia sausainiams dar daugiau žavesio bei skonio, bet jei skubate ar šokolado neturite po ranka, galite šį žingsnį praleisti.
Gardi, kvapni ir sušildanti perlinių kruopų sriuba, visai kaip vaikystėje. Sriubą papildomai galima gardinti raugintais agurkais bei maltos mėsos kukulaičiais, o valgyti gardu su žalumynais ar grietine.
Gardūs ir taupūs grikių kepsneliai be kiaušinių. Papildomai galima naudoti pievagrybius, jaunas cukinijas ar kitų daržovių. Vandeningas daržoves ar grybus apkepinus reikėtų gerai nuvarvinti ir į kepsnelių masę dėti daugiau miltų.
Pietums, kuriems paruošti prireiks labai paprastų ingredientų, o ir ilgai sukiotis virtuvėje nereikės. Jei norisi, papildomai galima pagardinti pomidorų padažu.
Pasakiškai kremiškas ir labai skanus ryžių troškinukas su pievagrybiais, žirneliais ir sūriu. Paruošite greitai, o rezultatas maloniai nustebins! Tai puiki idėja romantiškiems pietums ar vakarienei!
Šis dubenėlis yra be galo skanus, maistingas ir dar žaviai atrodantis. Jeigu grikius užmerksite iš vakaro jam paruošti užtruksite vos 10 minučių - kol grikiai šils, pasismulkinkite priedus, sutrinkite padažą, serviruokite ir mėgaukitės!
Taupūs, sotūs ir be papildomų riebalų! Tai puikus karštas patiekalas ir garnyras viename, kol iškeps, galite pasiruošti šviežių daržovių salotos, kurios puikiai tinka prie kotletų.
Grikiai gali virsti ir labai gardžiais pusryčiais, ir pietumis, ir vakariene! O jei dar su daržovėmis ir be lukšto virtu kiaušiniu - liežuvį galima praryti. Beje, grikių išsivirti galite ir iš anksto, išvirtus grikius šaldytuve galima drąsiai saugoti 3 - 4 dienas.
Šią košę recepto autorę virti išmokė močiutė. Tikriausiai ir Jūs esate ragavę tokios, močiutės gamintos košės? Košė kiek kitokia nei tradicinė šilkinė, skoniu tikrai nenusileidžia.
Skamba galbūt neįprastai, bet tai labai skanus, sotus ir sušildantis tradicinis graikiškas troškinys Lahanorizo. Troškinys yra be mėsos, bet tiekiamas kaip pagrindinis patiekalas. Ryžius šiam troškiniui geriau rinktis vidutinio ilgumo kruopomis, pvz., Arborio ar kt., tačiau puikiai tiks ir kitokie. Skanaus!
Labai skanūs maltinukai, kuriuos jau yra pamėgusi visa šeima. Įdarą galima keisti į pakepintas daržoves. O jei turite išvirtų grikių likučių, tai šie maltinukai labai tinka jiems sunaudoti.
Ypatingai skanus ryžių garnyras, kurį gardžiai galima skanauti ir vieną, visai kaip kinų restoranuose. Tinka gardinti žirneliais, morkų gabaliukais, paprikomis.
Minkšti, gardūs ir labai kvapnūs avinžirnių kepsneliai! Juos labai skanu tiekti su šviežių daržovių salotomis, o padažui pasitelkite natūralų jogurtą, sumaišytą su žalumynais ar tiesiog apšlakstykite citrinos sultimis. Kepsnelius galite ruošti ir vieno kąsnio dydžio, mauti ant trumpų medinių iešmelių su vyšniniais pomidoriukais.
Sveikuoliškas desertas - užkandis smaližiams, kuriam nereikia pridėtinio cukraus! Jaukuma kvepiantys moliūgo batonėliai, kuriuos galima laikyti šaldytuve arba šaldiklyje.
Greitai paruošiami grikių ir kepenėlių kepsneliai skaniems pietums ar vakarienei. Šie kepsneliai paruošti su jaučio kepenimis, bet tinka ir kitokios, pvz., vištų kepenėlės.
Nesudėtingas, sotus, nebrangus patiekalas. Puikiai tinka pietums, vakarienei ir nusinešti į darbą. Ingredientų kiekius galite koreguoti pagal savo skonį.
Minkštutėliai, labai skanūs maltos mėsos kotletai, praturtinti bolivine balanda. Tai lyg karštas patiekalas ir garnyras viename! Tiesa, patiekti labai rekomenduojame su daržovių salotomis.
Kotletai itin purūs, sultingi ir švelnaus skonio! Receptas labai patiks tiems, kuriems pabodo įprasti mėsos kotletai. Beje, šiuos kotletus galite ruošti tiek iš vištienos, tiek iš kalakutienos. Skanaukite su daržovių salotomis.
Tokie keksiukai yra puikiausi pusryčiai ir ilgam pasotina. Išsikepti juos galima iš vakaro bei prisigriebti į darbą, jeigu nespėjate papusryčiauti namuose. Šis receptas yra bazinis ir skanus, koks yra, bet galima į pagarinti kokoso drožlėmis, uogomis, pieną galima keisti augaliniu.
Sotūs ir taupūs ryžių kepsneliai, ypač jei turite virtų ryžių likučių. Papildomai, jei turite, galite dėti morkų, pievagrybių, paprikos, žalumynų. Valgome su graikišku jogurtu ar grietine, varškės ar česnakiniu padažu.
Labai gardus ir sotus grikių apkepas iš produktų, kurių galima rasti tikriausiai kiekvienoje virtuvėje. Apkepą galite tiekti kaip pagrindinį patiekalą ar įdomesnio garnyro variantą.
Minkšti kotletai, kuriems nereikia nei džiūvėsėlių, nei miltų, nei batono. Jeigu kotletus kepsite iš sausesnės mėsos, pvz., vištienos ar kalakutienos filė, papildomai galima nedėti krakmolo.
Sotus, kvapnus ir labai skanus troškinys, kuris patinka tiek mažiems, tiek dideliems. Paruošti neužtrunka, o nuo stalo dingsta dar greičiau! Papildomai tinka gardinti mėgstamais prieskoniais, dėti daugiau daržovių.